Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Jedan trenutak tebe

Jedan od najkraćih brakova u istoriji holivudskih parova, bio je brak između Denis Hoper-a i Mišel Filips koji je zvanično trajao samo 8 dana! Denis Hoper je bio američki glumac, režiser, fotograf i umetnik. Ženio se čak pet puta, a brak sa Mišel mu je bio drugi po redu. On je poznat po svojim „nestašlucima“ i problematičnim vezama sa ženama. Droga, alkohol i veliki broj žena su učinili da postane jedan od najvećih buntovnika tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, a Mišel Filips je upoznao tokom snimanja filma „Poslednji film“ koji je i režirao.

Mišel Filips je američka pevačica, tekstopisac i glumica. Poznata je kao jedan od osnivača sastava „Mamas & Papas“. Ona se takođe udavala pet puta, a brak sa Denisom joj je bio drugi po redu. Mišel i Denis su se venčali 31. oktobra 1970. godine i bili su u braku samo osam dana! Zvanično su se razišli 8. novembra 1970. godine. Iako o ovoj vezi nema puno detalja, kao ni konkretnog razloga zašto su se njih dvoje razišli, oni su ipak ušli u istoriju najkraćih brakova poznatih ličnosti.

Potencijal za ljubav i brak vidimo, pre svega, u natalnoj karti jedne osobe jer se tu kriju svi odgovori na naša pitanja. Zato je potrebno da sagledamo koji su to obrasci koji nam donose određene okolnosti i zašto je sudbina jednog odnosa takva kakva jeste. O tome će nam (pored horoskopa odnosa) govoriti planeta kojom je određena osoba predstavljena u našem horoskopu.

Mišel je rođena u znaku Blizanaca, gde joj se nalazi i Ascendent. Vladar Ascendenta, Merkur je u 12. kući u znaku Bika i u egzaktnom je kvadratu sa Jupiterom u Lavu koji je vladar 7. kuće. Kvadrat vladara 1. i 7. kuće može doneti problem u odnosima jer postoji nerazumevanje za ono što se nalazi „preko puta“ nas. Sam vladar Ascendenta u 12. kući je čini misterioznom, sklonom tajnama, a kako je u znaku Bika kojim vlada Venera, svakako da može govoriti o tajnama u samim odnosima. Jupiter se, kao vladar 7. kuće, nalazi na vrhu T-kvadrata. Ovaj kvadrat formiraju Mesec (koji se nalazi u znaku svog pada, Škorpionu u 6. kući) Merkur (vladar Ascendenta) i Jupiter (vladar 7. kuće). Budući da je Jupiter na vrhu T-kvadrata, može se pretpostaviti da ona nesvesno ima potrebu da ulazi u nove odnose (udavala se pet puta). Pored toga, Venera i Uran su u konjunkciji sa Ascendentom, pa je uz Sunce i Saturna u 1. kući, dodatno „boje“. Ova konjunkcija ima potrebu za stalnim promenama kada su odnosi u pitanju. Donosi velike obrte i iznenađenja, kao i nagle ulaske i izlaske iz veza. Kako je ovaj aspekt jedan od najnestabilnijih za same odnose, odatle i njena potrebna za stalnim oslobađanjem kroz iste. Sam znak Strelca na vrhu 7. kuće takođe govori o mogućnosti za više brakova (promenljivi znak). Iako je vladar 7. kuće u 4. kući, pa njoj nije teško da uspostavi bliskost, najdominantniji aspekt kada su odnosi u pitanju biće konjunkcija Venere i Urana. Pre svega, Venera je signifikator za ljubav i prirodni vladar 7. kuće, pa kroz njene aspekte (kao i aspekte vladara 7. kuće), možemo odrediti nečiji potencijal za ljubav. Ovaj aspekt je važan utoliko što je Uran u egzaktnoj konjunkciji sa njenim Ascendentom, a na sve to, ova konjunkcija Venere i Urana je u promenljivom i dvojnom znaku – znaku Blizanaca. Koliko je ova osoba spremna da održi dugotrajne i stabilne odnose sa ovom konjuncijom, veliko je pitanje jer je ovde naglašena sloboda u ljubavi. Kvinkunks Meseca i Sunca takođe govori o problemu kada su odnosi u pitanju jer je potrebno da se stalno prilagođavamo, što je sigurno izazovno za nekoga ko ima konjunkciju Venere i Urana na Ascendentu. Pritom, ovde je naglašena istočna strana horoskopa što govori da natus ne zna mnogo o odnosima jer je naglašena ličnost.

Denis Hoper je rođen u znaku Bika, a Ascendent mu se nalazi u znaku Strelca. Vladar Ascendenta je retrogradni Jupiter u Strelcu (svom sedištu) u 1. kući i nalazi se u široj opoziciji sa Merkurom u Blizancima (ali je ipak ova opozicija aplikaciona). Merkur se našao u svom sedištu i vladar je 7. kuće. Ovde uviđamo sličnost sa Mišel (u njenom slučaju je kvadrat preko vladara 1. i 7. kuće). Ova opozicija ga može nesvesno „uvlačiti“ u odnose, a kako je vladar Ascendenta retrogradan, utoliko je teže da se razume priroda osobe koja je „preko puta“. Što je vladar Ascendenta jači (a u ovom slučaju je u sedištu i 1. kući), natus ima manju svest o drugima, pa stoga može imati problem sa spajanjem suprtonosti. Pritom, Jupiter i Merkur se „ne vole“ (Jupiter je u znaku u kome je Merkur u izgonu, kao što je i Merkur u znaku u kome je Jupiter u izgonu). Na vrhu 7. kuće je promenljiv znak, a uz to, sam Merkur u 7. kući može upravo govoriti o više brakova. Na samom kraju 7. kuće je Južni Mesečev čvor koji ukazuje na gubitke u odnosima. Ono što je zanimljivo jeste da i Denis ima konjunkciju Venere i Urana. Kako je ova konjunkcija u znaku Bika (gde je Uran u padu, a Venera u sedištu), izvesno je da će imati sličan problem kao Mišel, a to je nemogućnost da lako uspostavi stabilan i trajan odnos. Ova konjunkcija duplo naglašava simboliku serije 11, kako je i sama Venera vladar 11. kuće. Možemo postaviti pitanje u čemu je problem kada je njegova Venera u svom sedištu i gradi sekstil sa Saturnom, kao i trigon sa Neptunom. Međutim, problem je u tome što se ona nalazi gotovo na vrhu 6. kuće koja prirodno odgovara znaku Device gde je Venera u padu. Pritom, konjunkcija sa Uranom iz 5. kuće je dodatno čini veoma nestabilnom jer Uran živi u njoj (nalazi se u znaku Bika). On je mogao imati i problem sa uspostavljanjem bliskosti kao i neverstvom: vladar 7. kuće je u kvadratu sa Neptunom, ali i u opoziciji sa Jupiterom (a Jupiter i Neptun su vladari 4. kuće preko koje uspostavljamo bliskost). Jednom prilikom je izjavio: „Prve četiri supruge bile su i ostale moji dobri prijatelji, iako se neke od njih ne bi složile sa tom konstatacijom. Voleo sam ih na svoj način, ali nijedna nije imala to nešto što bi me dovoljno dugo zadržalo pored njih. Šta ću, moj duh je oduvek bio nevaljao i stalno želeo slobodu.“ U ovoj njegovoj izjavi se najbolje oslikava aspekt konjunkcije Venere i Urana. Ono što je zajedničko ovim natalnim kartama, jeste što oboje imaju sličan problem izražen kroz loše aspekte vladara 1. i 7. kuće, kao i konjunkciju Venere i Urana. A kada se ove dve planete dodirnu, nastaje ljubavni prasak.

Da bi procenili potencijal odnosa da određenom osobom, potrebno je da prvo utvrdimo kojom je planetom ona predstavljena u našoj natalnoj karti. Položaj te planete, njeni aspekti i dispozitor će dati detaljan opis. Kojom planetom bi Denis mogao biti predstavljen u karti Mišel? Oni su se upoznali prilikom snimanja filma „Poslednji film“ pa bi se kao mesto upoznavanja mogla posmatrati 6. kuća (radno okruženje). Kako je on u to vreme iza sebe već imao jedan brak, tj. bio je razveden, da li bi mogao biti predstavljen njenim Suncem? Mars je kao jedan od vladara 6. kuće u sekstilu sa Suncem, a Sunce u Blizancima u separacionoj konjunkciji sa Uranom bi upravo bila slika čoveka koji je razveden. Sunce u Blizancima u sekstilu sa Marsom u Lavu može biti slika velikog šarmera, zavodnika, nekoga ko je viđen, poznat i avanturističkog duha. Svakako da donosi omiljenost i popularnost kod ženskog pola i sklonost ka paralelnim vezama s obzirom da je Sunce u konjunkciji sa Venerom u Blizancima. U znaku Blizanaca u kome se nalazi Sunce, nalazi se još i Saturn, pa je on tako predstavljen i kao neko ko je stariji od nje osam godina. Sunce je vladar 4. kuće, a s obzirom da se nalazi u 1. kući, očigledno je da je Denis mogao ostaviti snažan utisak na Mišel. Preko 4. kuće uspostavljamo bliskost, a pošto je Sunce u konjunkciji sa Venerom (prirodni vladar 7. kuće), odatle i mogućnost da upravo on bude njen partner. Međutim, ono što se ovde javlja kao izazov jeste sam položaj Sunca i njegovog dispozitora. U Merkuru, kao dispozitoru, žive Sunce, Venera i Uran, a Merkur je u egzaktnom kvadratu sa Jupiterom (vladar 7. kuće). Pre svega, sama konjunkcija Sunca sa Uranom i Venerom u dvojnom, promenljivom znaku je veoma nestabilna za priču odnosa. Sa Uranom nam se stvari dešavaju iznenada, a promene mogu biti velike. Stoga je njihov iznenadni ulazak u brak, koji je tako kratko trajao, oslikan kroz ove aspekte. Dispozitor, kao konačni ishod, se nalazi u T-kvadratu i ne rešava početni problem. Već iz natala vidimo da ovaj odnos nije imao perspektivu kako je samo Sunce veoma nestabilno postavljeno i ne nudi sigurnost.

Kojom bi planetom Mišel bila predstavljena u karti Denisa? Vladar njegove 6. kuće je Venera u Biku, svom sedištu. Mišel je pevačica (talenat za pevanje možemo dovesti u vezu sa znakom Bika), pritom veoma poznata, a u Veneri živi Sunce kako se nalazi u znaku Bika. Ona je takođe u to vreme iza sebe imala jedan brak – Venera je u separacionoj konjunkciji sa Uranom, a kako se bavila glumom, to će biti predstavljeno kroz trigon Venere sa Neptunom. Neptun je vladar njegove 4. kuće pa u trigonu sa Venerom, on govori da bi Denis mogao, bar na tren, da uspostavi bliskost sa Mišel. Njen vladar Ascendenta se takođe nalazi u znaku Bika, pa bi ona mogla da se uklopi u sliku ove Venere. Venera gradi i sekstil sa Saturnom, a Saturn može doneti odnose sa osobama koje su znatno starije ili mlađe. Denis je bio stariji osam godina od Mišel što bi se uklopilo u ovu simboliku. Ovaj aspekt donosi i sklonost ka umetnosti i kulturi, a može doneti i talenat za muziku (Venera je u Biku, a Saturn u Ribama). Iako je Venera u svom sedištu, problem je što se nalazi u kući koja je slaba za nju (6. kuća odgovara znaku Device gde je Venera u padu), a kako je u konjunkciji sa Uranom, ovaj aspekt može doneti prekid odnosa naglo i radikalno. Uran je u Biku u znaku svog pada, on živi u Veneri i stoga je snažno boji. I ovde je Uran „umešao svoje prste“, pa je stoga ovaj odnos bio vremenski ograničen kako je potreba za oslobađanjem morala da se javi kad tad.

Sinastrija ljubavnog odnosa

Pre svega, da bi ušli u odnos sa nekom osobom, potrebno je da planeta kojom je ona predstavljena bude povezana sa Venerom ili serijama 5 i 7. Denis je predstavljen Suncem (prirodni vladar 5. kuće) koje je u konjunkciji sa Venerom, a njegov dispozitor, Merkur je vladar 5. kuće, dok je Mišel predstavljena Venerom koja je prirodni vladar 7. kuće i nalazi se na kraju 5. kuće.

Uporedni horoskop predstavlja poseban entitet, pa je stoga jako važna procena uporednih aspekata ličnih planeta jer one govore kako će dve osobe doživeti jedna drugu. Prvi korak u tumačenju obuhvata uporedne aspekte Meseca i Venere u odnosu sa ličnim planetama druge osobe. Preko Meseca uspostavljamo bliskost, a Venera govori o zadovoljstvu koje osećamo pored druge osobe.

Ono što se odmah može uočiti jeste da Ascendent od Mišel pada gotovo egzaktno na Descendent u karti Denisa i obrnuto, njegov Ascendent pada na njen Descendent. To znači da su oni jedno drugo mogli da dožive kao partnera, pa makar i na kratko. Merkur kao vladar Ascendenta pada na vrh njegove 6. kuće što nije snažno kada su u pitanju emotivni odnosi, ali se Venera kao Merkurov dispozitor nalazi u konjunkciji sa njegovim Descendentom, što je jedan od kodova za ljubav. Isto tako, njegov Jupiter kao vladar Ascendenta pada u njeno 7. polje, pa su ovo takođe faktori koji su ih spojili i doveli do ulaska u brak. Budući da egzaktni aspekti deluju najsnažnije i formiraju jedno novo, posebno biće, u ovom slučaju imamo čak četiri egzaktna aspekta, a to su: opozicija njenog Meseca sa njegovom Venerom, konjunkcija njenog Sunca sa njegovim Merkurom, sekstil njenog Merkura sa njegovim Saturnom i kvadrat njenog Plutona sa njegovim Uranom.

Njen Mesec pada gotovo na vrh Denisove 12. kuće, pa Mišel sa ovim položajem Meseca može da oseti njegove podsvesne potrebe, ali sam Mesec u 12. kući predstavlja jedno od najslabijih mogućih mesta za odnose. Mesec je u egzaktnoj opoziciji sa njegovom Venerom (kojom je ona predstavljena u karti), pa sa ovim aspektom postoje teškoće u međusobnom razumevanju osećanja, a može biti prisutno emotivno nezadovoljstvo i neispunjenost. Ovaj aspekt se može najviše ispoljiti kako je u pitanju egzaktan aspekt.

Njena Venera se nalazi u konjunkciji sa njegovim Descendentom što je veoma snažno. Može govoriti o obostranoj privlačnosti i dobar je znak za ljubav. Venera je i u konjunkciji sa njegovim Marsom (vladarem 5. kuće), pa su strasti veoma naglašene i sam odnos može biti intezivan. Ovaj aspekt predstavlja jedan od kodova za seksualnu kompatibilnost pa stoga svakako govori o jakoj seksualnoj privlačnosti. Ovde se bliskost ostvaruje, ali na jednom nesvesnom nivou. Kako se ova konjunkcija nalazi u znaku Blizanaca, to je nešto što njih instantno spaja i stvara prividan osećaj pripadnosti.

Njegov Mesec se nalazi u Ovnu i pada u njenu 11. kuću. Ovaj položaj Meseca više govori o slobodnom, prijateljskom odnosu nego o odnosu u kome se lako može uspostaviti bliskost. Njegov Mesec je u sekstilu sa njenim Suncem što govori o jakoj naklonosti, privlačnosti i ovo je česta kombinacija kod bračnih parova koja može biti dobra za zajednički život. Njegova Venera pada u njenu 12. kuću što može govoriti o nedostatku ljubavi i zadovoljstva. Ona se nalazi u konjunkciji sa njenim Merkurom (vladarem Ascendenta) pa donosi srodna interesovanja, zabavu, dobar provod i prijatnu komunikaciju.

Najjači faktor spajanja dve osobe je predstavljen najegzaktnijim uporednim aspektom, a u ovom slučaju, najjači faktor spajanja bi bio ispoljen kroz egzaktnu opoziciju njenog Meseca i njegove Venere. Ovo je slika nezadovoljne žene u kojoj muškarac vidi neki problem, nešto što mu smeta i postaje jako odbojno jer mu se ona ne dopada u potpunosti. Mesec u opoziciji sa Venerom je u ovom slučaju doneo emotivno nezadovoljstvo, neispunjenost i nerazumevanje, što je za posledicu imalo brzo razdvajanje. Ukoliko govorimo o kodovima za ljubav, njena Venera je u konjunkciji sa njegovim Ascendentom pa je prisutna fizička privlačnost, a kako je i u konjunkciji sa njegovim Marsom, može se zaključiti da je njihov odnos bio zasnovan na seksualnoj privlačnosti. Njena Venera i Uran koji su u konjunkciji sa Ascendentom (i stoga veoma bitne planete kako su je obojile) su u konjunkciji sa njegovim vladarem 7. kuće, Merkurom. Ovde postoji sličan problem kao i kod konjunkcije njene Venere i njegovog Marsa jer je ova konjunkcija preko dvojnog, promenljivog znaka Blizanaca. Iako ova konjunkcija može biti snažna jer spaja 1. i 7. kuću, ipak, ona može biti dosta nestabilna za emotivnu priču. Do nesporazuma dolazi brzo i bitne odluke se mogu doneti naglo i nepromišljeno. Njihov odnos upravo tako i počinje, a sama odluka da se venčaju je očigledno bila potreba jednog trenutka. Njeno Sunce, koje je vladar 4. kuće i nalazi se u 1. kući, u konjunkciji je sa njegovim Merkurom, vladarem 7. kuće. Preko ovog aspekta takođe vidimo mogućnost i potrebu da oni budu jedno drugom partneri i stupe u brak. Kako je njegov Jupiter (vladar 7. kuće) u trigonu sa Mesecom u 4. kući, ovaj aspekt je kod za sreću i ponovo govori o jakoj potrebi za spajanjem. Međutim, ono što se javlja kao jedan od problema jeste aspekt opozicije njenog Saturna u 1. kući sa njegovim vladarem Ascendenta, Jupiterom (orbisa 5°) što vremenski ograničava njihov odnos.

Horoskop odnosa

Horoskop odnosa govori o sudbini jednog odnosa pa je stoga važan jer predstavlja zaseban entitet. Kroz horoskop odnosa možemo posmatrati sam proces nastajanja i kraja jednog odnosa.

Ukoliko se posmatra njihov horoskop odnosa, Ascendent je u znaku Device gde je Venera u padu, što nije snažno za odnos jer u ovakvom odnosu nema čarolije. Oni su se upoznali na radnom mestu prilikom snimanja filma „Poslednji film“ – Ascendent govori o početku odnosa, a kako je u Devici, ovo je upravo slika upoznavanja na radnom mestu. Da bi se ostvario jedan odnos, potrebno je da natalne, lične planete aspektuju planete horoskopa odnosa. Prvom kućom će biti predstavljena starija osoba, dok će 7. kućom biti predstavljena mlađa osoba. Kako je Denis stariji, on će biti predstavljen 1. kućom, a Mišel kao mlađa 7. kućom. Za muškarca dodatno posmatramo poziciju Marsa i Sunca, a za ženu poziciju Venere i Meseca da bismo procenili kako se oni osećaju u ovom odnosu. Zanimljivo je da se sam stepen Ascendenta nalazi na stepenu egzaltacije Merkura, pa je samim tim Descendent na stepenu njegovog pada. Merkur je, kao vladar 1. kuće u svom sedištu i egzaktno na MC-u. Da Denis može da se prepozna u njemu, govori to što je i natalno njegov Merkur na stepenu koji je veoma blizu stepena Merkura iz horoskopa odnosa. Merkur je u konjunkciji sa Suncem u Blizancima i u trigonu sa Mesecom u Vodoliji. Ovo je slika ulaska u brak jer on, kao Merkur, uzima na sebe ulogu supruga (konjunkcija Sunce) i ženi se sa Mišel (trigon Mesec). Ipak, taj Mesec je u znaku Vodolije što može govoriti da će brak biti nestabilan i da se u njega stupa naglo, brzo (pritom je Mesec u horoskopu odnosa vladar 11. kuće). Sunce je u Blizancima što nije srodno prirodi njegovog Sunca u Biku. Isto tako, Mars se nalazi u znaku svog pada što ne odgovara prirodni njegovog natalnog Marsa u Blizancima. Kako se on može osećati u ovom odnosu? Možemo zaključiti da će biti privučen istim jer je Merkur kao vladar u konjunkciji sa njegovim natalnim Descendentom, a on u ovaj odnos stupa brzo i lako. Međutim, Mars iz horoskopa odnosa je u egzaktnoj konjunkciji sa njegovim Južnim čvorom iz 7. kuće pa ga ovaj odnos može iscrpljivati, može se osećati dužno, nezadovoljno i na kraju pretrpeti gubitke (ovu sliku potvrđuje i Južni Mesečev čvor iz horoskopa odnosa koji je u konjunkciji sa njegovim natalnim Mesecom). Izvesno je da je priroda ovog odnosa karmička i da su oni nastavili gde su nekada stali. U 1. kući se nalazi Neptun u znaku svog izgona, pa će on opisati sam početak odnosa, ali i Denisa u ovom odnosu. Špekulisalo se da se oženio sa Mišel gotovo u nesvesnom stanju jer je bio pod dejstvom narkotika i sutradan nije prepoznao svoju mladu. Ovome u prilog bi govorio egzaktan aspekt kvadrata između njegovog natalnog Jupitera, vladara Ascendenta, sa Neptunom iz horoskopa odnosa jer sam odnos počinje kroz jednu izgrađenu iluziju koja se vrlo lako razbija. Vladari 7. kuće, kojom je Mišel predstavljena su Jupiter i Neptun. Neptun je u 1. kući što govori o vezanosti partnera (on je u trigonu sa njenim natalnim Merkurom što joj daje mogućnost da se prepozna u ovoj priči), a Mišel je jednom prilikom izjavila da, iako su bili samo 8 dana u braku, to su bili najsrećniji dani njenog života. Jupiter se kao drugi vladar nalazi u 8. kući u Biku, a kako je u konjunkciji sa Saturnom i u kvadratu sa Plutonom, ovaj odnos može za nju biti preintezivan. Saturn nas uvek ograničava, govori o nekim nametnutim okolnostima i nezadovoljstvu, dok je sa Plutonom uvek priča velike transformacije. Ona će biti predstavljena i ženskim emotivnim planetama, a to su Mesec i Venere. Mesec je u Vodoliji i u kvadratu sa njenim natalnim Mesecom pa se ona kroz taj Mesec ne pronalazi i teško ga živi. Sa druge strane, Mesec je u trigonu sa njenim Suncem (kojim je Denis predstavljen u njenom horoskopu) i konjunkcijom Venere i Urana, pa ona svakako biva privučena ovim odnosom i može sebe da vidi kao njegovu partnerku. Ipak, ovaj Mesec je i u opoziciji sa njenim Marsom i Plutonom i izvesno je da će u ovom odnosu biti povređena i veoma nezadovoljna, a već kao natalno sećanje ima kvadrat Meseca i Marsa. Mesec je u kvadratu sa Saturnom što ukazuje na odnos karmičke prirode i odnos koji je vremenski ograničen. O tome govori i konjunkcija Jupitera kao vladara 7. kuće sa Saturnom, vladarem 5. kuće – zadovoljstvo se teško pronalazi. Venera je u znaku Raka i u trigonu sa njenim natalnim Mesecom što je takođe jedan od indikatora za njen ulazak u brak sa Denisom, kako su dve bitne planete u dobrom aspektu, pa za nju ova priča može biti veoma privlačna i probuditi lepe emocije. Venera je u konjunkciji sa Marsom (ona u natalu ima egzaktan sekstil Marsa i Venera, a konjunkcija Venere i Marsa se pojavljuje u njihovoj sinastriji) što će govoriti o strasnoj i intezivnoj vezi. Kako je ova konjunkcija u znaku Raka, ponovo žena može biti ta koja će biti povređena jer ovaj Mars previše „pritiska“ Veneru, pa ona ne može da dođe do izražaja. Venera je gotovo na vrhu 11. kuće što je čini nestabilnom, a kako je u kvinkunksu sa Mesecom i kroz ovaj aspekt se ponovo ispoljava nezadovoljstvo. Ono što je ovde bilo podržavajuće i što ih je sigurno uvelo u brak, jeste trigon koji Mesec obrazuje ka Suncu. Da je Denis njen partner, govori i konjunkcija Merkura (kojim je on predstavljen) sa njenim Suncem u 1. kući. Ipak, ovaj Merkur pada na njenu natalnu konjunkciju Venere i Urana, kao što se i Jupiter kojim je ona predstavljena nalazi u konjunkciji sa njegovim Uranom. Uz sve ovo, Uran iz horoskopa odnosa je u konjunkciji sa njenim Merkurom (dispozitor Venere i Urana i vladar Ascendenta) i sa njegovim Suncem. Rekli bismo da je ovde „previše Urana“ što se manifestovalo kroz njihov brak koji je trajao svega 8 dana. Denis je jednom prilikom izjavio: „Sedam dana našeg zajedničkog života su bili veoma dobri, ali je osmi dan bio loš.“

Prediktivne tehnike za trenutak venčanja

Ukoliko posmatramo sekundarne progresije za dan venčanja, Venera je napravila polusekstil ka natalnom Uranu i tako pokrenula sećanje na aspekt Venere u konjunkciji sa Uranom, koji je za ovu priču važan. Sekundarni Mesec se nalazi na stepenu svog pada, pa ona kao žena prolazi kroz određene izazove i emotivne teskobe. Kako Mesec prolazi kroz 5. kuću u sekundarnim progresijama, on tako aktivira polje ljubavi, a njegova pozicija na samom stepenu svog pada ukazuje na intezivno emotivno iskustvo. Takođe, Merkur i Sunce su u konjunkciji u sekundarnim progresijama, a kako je Merkur njen vladar Ascendenta (i vladar 5. kuće) u konjunkciji sa Suncem iz 1. kuće (kojim je Denis predstavljen u njenom natalu), izvesno je da se u tom periodu aktivira polje ljubavi i da postoji potreba da se uspostavi bliskost (Sunce je vladar 4. kuće u natalu), a Denis postaje njen muž.

tercijarnim progresijama, Merkur (vladar Ascendenta u natalu), pravi egzaktan polusekstil ka natalnom Uranu i Ascendentu (natalno je Merkur dispozitor Urana), pa se naglo i nepromišljeno mogu doneti određene odluke po pitanju ljubavi. Tercijarni Mars pravi egzaktan kvinkunks ka natalnom Mesecu (natalno su ove dve planete u kvadratu) što može govoriti o emotivnim povredama u tom periodu. Kako je tercijarni Mesec u Vagi, on prolazi kroz natalno 5. polje što će ponovo reći da je aktivirano polje ljubavi i pritom pravi egzaktan sekstil ka Denisovom natalnom Jupiteru – vladaru Ascendenta. Tercijarna Venera se nalazi egzaktno na vrhu 11. kuće u sekundarnim progresijama što nije najpovoljnije vreme za brak jer ona već natalno ima konjunkciju Venere i Urana, pa je ovde naglašena priča o slobodnoj ljubavi, o nemogućnosti da se uspostavi trajan i stabilan odnos. Denisov natalni Mesec se nalazi na srednjem rastojanju konjunkcije Venere i Marsa u tercijarnim progresijama, što je još jedan od indikatora da je došlo vreme da ona postane njegova partnerka.

sekundarnim progresijama za trenutak venčanja Mesec se našao na 29° Raka u 7. kući. Budući da je priroda ovog stepena malefična, svakako govorimo da sam trenutak nije povoljan da se započne nešto novo, pogotovo ne emotivne odnose jer su predodređeni na kraj. Venera i Mars su se našli u egzaktnoj konjunkciji gde je natalno Saturn od Mišel, dok se sekundarni Merkur (natalno vladar 7. kuće) našao na srednjem rastojanju njene konjunkcije Venere i Urana, što je sve u startu označilo nagli početak, kao i iznenadni kraj. Njen sekundarni Mesec je na vrhu njegove sekundarne 10. kuće te ona zvanično postaje njegova supruga. O tome da je ovaj odnos bio vremenski ograničen sa neminovnim krajem, govori i  to što Jupiter (vladar njene 7. kuće) pada na vrh njegove sekundarne 8. kuće.

U tercijarnim progresijama, Descendent se nalazi na istom stepenu kao i Neptun od Mišel (Neptun u Vagi u 5. kući) što govori da se u odnos ulazi nepromišljeno, idelizovanjem suprotne strane. Takođe, zanimljivo je da se sekundarni Mesec našao na tercijarnom Plutonu što je ukazalo na bitnu promenu, transformaciju koja se tiče odnosa.

Ukoliko pogledamo tranzitnu sliku za dan njihovog venčanja (tačno vreme nije poznato), Venera je tada bila retrogradna u znaku svog izgona i u aplikacionoj opoziciji sa Saturnom, dok je Mesec bio u znaku svog pada (u istom znaku kao i u karti Mišel) što potvrđuje karmičku prirodu ovog odnosa i svakako govori o nepovoljnom trenutku za sklapanje braka. Tranzitno Sunce je bilo u kvadratu sa Marsom u karti Mišel, a kako već postoji natalno sećanje ove dve planete (sekstil), Denis tog dana postaje njen muž. Tranzitna Venera je prolazila kroz 6. kuću u karti Mišel i kroz 12. kuću u karti Denisa, a kako se našla u opozitnom znaku od njegove natalne Venere, to takođe nije povoljan znak budući da je Mišel u njegovoj karti predstavljena Venerom, pa tako ne može da se prepozna u istoj.

Ukoliko posmatramo progresije horoskopa odnosa za dan venčanja (sekundarne i tercijarne), uočavamo da se Ascendent u oba slučaja našao u znaku Vage, što bi se uklopilo u sliku venčanja i njihovog spajanja u tom trenutku. Merkur je u horoskopu odnosa vladar Ascendenta, a u sekundarnim progresijama horoskopa odnosa je na 29° Raka (kraj). Takođe, Mars iz horoskopa odnosa je u egzaktnoj konjunkciji sa Venerom u sekundarnim progresijama horoskopa odnosa koja je retrogradna. Njih dvoje u horoskopu odnosa, kao i u sinastriji imaju konjunkciju ove dve planete. U sinastriji je izveden zaključak da je njihov odnos pretežno zasnovan na jakim strastima, pa kako se sada ovaj aspekt ponavlja, utoliko je snažnija slika njihovog sklapanja braka. U sekundarnim progresijama u karti Mišel, Ascendent je na 4° Raka, a vidimo da se u sekundarnim progresijama horoskopa odnosa Sunce nalazi na tom stepenu i tako je otvara ka ovoj priči. Pored toga, u njenim tercijarnim progresijama, Ascendent se nalazi na 25° Bika, dok se u tercijarnim progresijama horoskopa odnosa tu nalazi Saturn (vladar 5. kuće), pa tako nagoveštava da će kroz ovaj odnos morati da savlada neku bitnu lekciju – može biti problematično, sa dosta izazova i nezadovoljstva. U Denisovim sekundarnim progresijama, Mesec je na 29° Raka gde se u sekundarnim progresijama horoskopa odnosa našao Merkur. Sada je duplo naglašen 29° koji potvrđuje da je u pitanju dužnički odnos. O ovome govori i njegov tercijarni Pluton koji se takođe našao na Merkuru, dok je njegovo tercijarno Sunce pravilo egzaktan trigon ka Mesecu u tercijarnim progresijama horoskopa odnosa, što je upravo slika muža i žene i njihovog venčanja.

Mišel i Denis su se zvanično razišli samo 8 dana nakon venčanja, 8. novembra 1970. godine. Opozicija njenog Meseca i njegove Venere, koja je odredila tok njihove priče, aspekt je koji govori o ženskom entitetu, a taj entitet može biti veoma nesrećan, nezadovoljan i neispunjen. Žena je ta koja trpi i koja odlazi. Iako javnosti nije poznat tačan razlog njihovog razilaženja, Mišel je izjavila da je podnela zahtev za razvod zbog njegovih neobičnih seksualnih potreba koje se njoj nisu dopale. Njihov zajednički život je bio prilično buran. Špekulisalo se da je Denis nju vezivao lisicama pa je morala da se brani njegovim pištoljem. Tog dana ga je ostavila i pobegla na aerodrom, a Denis nije uspeo da spreči njen odlazak. Poznato je da je Denis u to vreme bio podložan narkoticima, pa je izjavio da je vezao Mišel jer je mislio da je veštica.

Njihova priča je od samog početka bila Uranovske prirode. Pre svega, počevši od njihovih natala gde oboje imaju aspekt konjunkcije Venere i Urana. Pritom, oboje su predstavljeni jedno kod drugog planetama koje su u konjunkciji sa Uranom. Kao što je već pomenuto, iako je njihov najdominantniji aspekt u sinastriji opozicija Venere i Meseca, oni su jedno kod drugog aktivirali priču Venere i Urana – Denisov Merkur, vladar 7. kuće je u konjunkciji sa njenim Uranom i Venerom na samom Ascendentu, dok je njen vladar Ascendenta, Merkur, u konjunkciji sa njegovom Venerom u kojoj živi Uran.

Neptun, planeta ideala, sanjarenja i zaljubljenosti egzaltira u znaku Vodolije kojim Uran vlada. Njihov odnos počinje Neptunom u 1. kući horoskopa odnosa, ali oni ne stižu do njegovog pravog kvaliteta. Da bismo došli do Neptuna, potrebno je da radimo sa Uranom, a samo mali broj ljudi uspeva da ga živi u svojim odnosima. Zato dolazi do razdvajanja. Na kraju, sve što Uran dodirne, ostavi za sobom kao jedan trenutak – onaj koji nas zauvek promeni.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD