Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon project radionica „Uverenja o promeni“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o promeni“, koju će održati Lea i Aleksandar Imširagić 12. avgusta od 19 do 20.30h, u formi live webinara. Sa punim Mesecom u avgustu otvaramo se ka razvoju uverenja o promeni.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Pun Mesec u znaku Jarac

Veoma snažan pun Mesec u znaku Jarac je ispred nas. Naj blistaviji pun Mesec čitave 2022. godine. Naime, 13. jula aktivira se izuzetna energetska promena izvanrednim dvostrukim brojem 13. u datumu, ali i kodom 21. na koji ukazuje stepen pozicije svetala. Aktivacija dolazi transformacijom kroz istinu i radost. Mesec u konjukciji sa Plutonom u opoziciji sa Suncem u konjunkciji sa Merkurom, naglašavaju, zvone na sva zvona, sve zapravo odjekuje temom ponovnog rođenja. Uz glavnu temu kao podkast viori se pozivnica da se strastveno i duboko povežemo sa drugima. Pojačanu energiju punog Meseca koji se nalazi skoro na samom Ascedentu trenutka Lunacije uzdiže na next level, pojačava, intenzivira, ili još bolje da se izrazim uvlači, usisava do samog jezgra i vraća nazad u petlju osmice nama ravno u srce i dušu snažni Pluton obrazujući konjunkciju sa Mesecom. Takođe u igru se uključuje i Merkur u Raku preko konjunkcije sa Suncem. Emocije imaju potrebu da izađu iz nas, da se iskažu, da se ispričaju, dočaraju, da se pokažu, pa čak i dokažu! Kao snažni grom, glas razuma, javlja se Uran kroz trigon koji obrazuje sa sa Mesecom i sekstil sa Suncem i Merkurom. Upravo to sećanje i ta intergalaktička, vizionarska struja proliće se po nama, prožimajući svaki kutak našeg bića, tela, života i okoline. Emocije će rasti i imaju tendenciju da lako uđu u ekstremnu kategoriju. „Crveni alarm za emocije“! Moj predlog je da nosite kacigu razuma i da koristite ručnu kočnicu karakterističnu za energiju Jarca u ovom turbulentnom vremenu. Restruktuacije dobijaju maha, ili tačnije rečeno pronalaze i dobijaju nove temelje, novo tlo pod nogama, novo uzemljenje. Ekstremne emocije dobijaju savršeni kanal za kreativni spektakl kroz trigon seksti koji Sunce i Mesec obrazuju sa Neptunom. Rešenje je u inspirativnim dubinama. Meditirajte, istuširajte se hladnom vodom, prošetajte kad god vas obuzme vrelina emocija u sred letnje žege, uronite u sbvet kreativnostii mašte, uđite slobodno u svoju bajku.

Takođe, Saturn kao vladar Ascedenta i Lunacije je retrogradan, nalazi se u svom sedištu, u prvoj kući revidirajući onaj spisak tereta spremnog za olakšanje i oslobađanje. Smišljajući kako da postanemo još lakši zadovoljniji i fleksibilniji Saturn iz Vodolije iz 1. kuće obrazuje egzaktan trigon sa Venerom u Blizancima u 5. kući.

Mesec je u znaku Jarca, možda vam nedostaje, fali nešto i neko, možda osećate tugu, samoću, grubost, hladnoću i možda trpite??? Da li osećate da raste osetljivost vaših sluznica, zuba, rožnatih delova, dozvolite sebi da sa puno čiste vode pročistite interdentalne, međurebarne i prostore između kičmenih pršljenova. Dozvolite da se vaše vode izbistre, dozvolite sebi emociju i nežnost, čak i ljubav, slobodno. Pustite da vas zagrle zidovi, ako to može i prija vam ili pak otkravite tu santu leda, otopite taj ledeni glečer zvani duša, (da, da i kod vas se tako piše) i uplovite u zauvek sa sobom, u zagrljaj sa srodnom dušom, sa svim onim što ste oduvek čekali, želeli, molili se. Zaplešite uz zvuke tišine, uz melodiju mira, bez olovke, papira, računaljke, bez agende.

Pun Mesec je faza potpunog udaha Univerzuma. Punina je osećaj koji se prolama čitavom Vaseljenom. A šta je punina nego imanje? Pun Mesec nas podseća da imamo, da smo puni, da smo bogati i da je to naša prirodna sklonost. Podseća nas da delimo sva sećanja Univerzuma, da živimo sve realnosti i sve živote kroz emocije. Vrlina imanja se ogleda u sposobnosti davanja. Pun Mesec je zapravo trenutak kada započinje proces, vreme za davanje, za svrsishodnost, trenutak kada se usklađujemo sa svojom misijom. Uključimo zato svest, dajmo jer imamo, jer to naš život i nas čini lakšim, slobodnijim, protočnijim. Mi smo tu da prepoznamo priliku života.

Astrološki posmatrano broj 13. korespondira sa znakom Ovan i naglašava potrebe za ličnim iskazivanjem, iznošenjem sebe u celosti, u javnosti, za otvaranjem ka novom, po prvi put. Istovremeno, Trinaest je broj Svetog Ženskog principa, 13.-ti Apostol je žena, imamo 13 lunarnih ciklusa u godini, 13 nedelja traje svako godišnje doba, ovo je broj koji ukazuje na CIKLUS, ponavljanje, ali sa akcentom na promenu i transformaciju života, ponovno rođenje. Buđenje energije Žene i božanskog nežnog dela u nama.  

Stepen i Broj 21. astrološki korespondira sa znakom Strelac kojim vlada planeta Jupiter, što energiju sa ascedente još više podržava. Glorifikuje se optimizam, ali i lagano, voljno učenje, sa primenom. Sve liči da je pravo vreme da se energija Bika u nama pokrene. I pokreće se! Strelac na ascedentu takođe daje značajnu sliku istine, pravde, svrhe i prelaska na drugu stranu, oslobađanja, smisla, višeg znanja. Numerološki broj 21. se sastoiji baš od pomenutih aktera Lunacije, Meseca i Sunca, ali takođe u svođenju broj eva dolazimo do broja 3., koji je opet u simbolici Jupitera. Broj 21. jeste broj ISTINE, broj koji kroz razna tumačenja naglašava prisutnost ISTINE KOJA ĆE NAS OSLOBODITI! Saznaćemo mnoge istine, mnoge nedoumice će biti rešene, zagonetke odgonetnute. Ovo je slika prevazilaska na lak način putujući prostranstvima svoje misije, lične istine u pravcu novih ciljeva. Saznaćemo, svako za sebe, intimno, a ujedno i vrlo transparentno DA LI SMO LAICI? - To je onaj što NE ZNA, jer NIJE POVEROVAO DA ZNA.

Saturn egzaktnim trigonom sa Venerom u Blizancima naglašava Yin energiju. Kako je Venera u znaku Blizanaca i dalje se mnoge stvari daju promeniti po pitanju starih mentalnih obrazaca, naših misli i uverenja u vezi vrednosti naše lične, ali i one uopštene, na nivou odnosa ili materije. 

Blizanci će pospešiti ovu transformaciju unoseći ubrzanje, ali treba uzeti u obzir Merkura u znaku Raka, koji samo treba da se prepusti blistavosti Sunca, da što više sluša i odmara, jer od toga se raste, od toga se uceljuje. Veoma lako se menja putanja, samo ako se setimo da smo mi bića radosti i da smo došli da uživamo i dobijamo jer vredimo, a ne da se mučimo, teramo, trpimo i stiskamo. Biće ovo brze promene i transformacije naše putanje, na sasvim novi, nama odgovarajući način, ukoliko sebi dopustimo da se desimo, ukoliko dozvolimo da se zauzmemo za sebe svesni svoje vrednosti.  

Šta god da nam se događa ili da prolazimo, najvažnije je kako mi na to odgovaramo, reagujemo. Mars je neaspektovan, ali uzajamno egzaltira Mesec. Srećom, njihovi dispozitori Saturn i Venera nude savršeni most, rešenje kroz egzaktan trigon koji obrazuju. Egzaktan aspekt svetala u astrološkom tumačenju dodaje snagu i veliku energiju, dodaje svest o osećanjima, o emocionalnom uplivu trenutka. Uvek će imati potku uronjenu doboko u odnose, od najbanalnijih crno- belo, dan-noć, do onih bliskijih partnerskih, sve do dubokih ličnih osvešćivanja emocija, najveće slabosti, ali i najveće moći našeg bića, a sve sa idejom prihvatanja i objedinjenja u jedinstvu.

Pun Mesec uvek donosi  kulminaciju, prekid jednog i početak drugog, nekako podvlači crtu. Ima tendenciju da dovede energiju u balans i harmoniju putem sveukupnog sagledavanja iz osnovnog modela balansa, opozicije Meseca i Sunca. Mi svojim životom svedočimo izuzetno velikom i nabijenom energetskom potencijalu koji ima uticaj na narednih bar mesec dana kada se i očekuje kulminacija na ovom energetskom polju., a to najčešće znači da ima uticaj na ceo život. 

PUN MESEC se događa u znaku Jarca. Automatski stiže potpis ovog vremena: sve je okrenuto POSVEĆENOSTI, ODGOVORNOSTI, PRAKTIČNOSTI, TRAJNOM ZAUZIMANJU ZA SEBE, PREDANOSTI SEBI I NAJBOLJEM ZA SEBE...

Prvo pitanje u nizu koje se nameće u cilju samoprihvatanja, poravnanja kroz večiti izazov - opoziciju jeste: Čemu to posvećujemo svoju energiju? Kakvi su naši energetski tokovi, smer, pravac? Ima li to smisla? Da li osećamo to kao deo naše celovite istine, misije našeg bića, svrhe našeg postojanja? Koje su to stvari, ko ili šta to čini da ostanemo uzemljeni, hrabri, snažni? Šta je to što nas drži usidrene tako da nas emocionalna plima i oseka ne povuku, ne odnesu, ne raznesu? Šta je to, gde se nalazi to što nam omogućava da ostanemo u miru, na mestu koje poznaje spokoj, na svom dubokom kamenu temeljcu čak i onda kada se oko nas „pomeraju stene“, „ruše svetovi“ ili se zaljubljujemo ili pak doživljavamo vrhunac našeg stvaralaštva? Osetimo sada – DA TO JE NAŠ CENTAR!

Tokom ove lunacije svetla naglašavaju energiju sa ose Rak – Jarac. Ovde je takođe veoma naglašeno povezivanje, konekcija i premošćavanje na nivoima gde se već čitav period iza nas odvijaju neophodne promene i rekonstrukcija, restruktuacija starih sistema, navika, rutina, običaja, uverenja, učenja i ubeđenja u vezi duboko ukorenjenog patrijahalnog sistema. Ovo je vreme kada oslobađanje i olakšanje traži strukturu koja će ga održati, traži povezivanje sa ostalim kvalitetima našeg bića i imetka.  Energija dobija kvalitet pravilnim povezivanjem i racionalnim usmeravanjem. Naši unutrašnji resursi rastu i zato je važno obezbediti dovoljno prostora za skladištenje, obezbediti rast, porširenje, ako je potrebno. 

Znak Jarca voli da dubi, da prodre u dubine, u duboke slojeve samosvesnosti, a ova postavka mu otvara mogućnosti kao na dlanu. Čitava vaseljena je u službi podrške. Skoro sve planete su u poziciji svojevrsne podrške i otvaraju mogućnosti za otkrivanje i prepoznavanje, uviđanje, dokazivanje raznih tajnih poruka, kodova, rešavanje naših unutrašnjih dubokih misterija. Primarno će se odnositi na nivo sopstva, redom sloj po sloj kao latice lotosa ili slojevi luka, ili pak nasumično, ali budite sigurni da će biti izuzetno duboko i veoma lično. Bilo da se radujemo ili plačemo, lično je, stvarno i jedino istinito za nas.

Ascedent trenutka je dodatno naglasio energiju znaka Jarac, kao i vladara Saturna. Važno je smejati se, održati udobno raspoloženje, spoznati mir i strpljenje. Ne ulaziti u senku Jarca koji voli da kontroliše i umanjuje, da uozbilji sve i zaoštri ivice. Obratimo pažnju na sve visoko vibratorne susrete, ljude, događaje tu su važni kodovi i poruke za nas, slušajmo sa puno pažnje, slušajmo dahom, telom... Ovo vreme nas okreće nama i prepušta nas našoj moći, a odatle se stvaraju nove konekcije, povezivanja sa onim što nas raduje i što hoćemo. Onog trena kada osvestimo svoju stvarnu moć, postajemo VOĐA TRANSFORMACIJE kako u svom životu, tako i za sve ljude u našem okruženju. Balans koji zahteva, ali i donosi opozicija svetala otvara nas da sagledamo  šta nam je još potrebno kako bi postigli harmoniju. Sve ovo nas vodi u pokret, zauzimanje za sebe, u jasno NE svemu što nam više ne služi, što nas vuče dole ili nam ne da letimo. Jasno i glasno DA promenama, slobodi, lakoći, novim projektima, novom letu, onome što HOĆEMO. Ovo je energija akcije, konačnog koraka za osvešćivanje i preuzimanje sopstvene moći i na to nas poziva. Treba ući u to što nas zove, razrešiti i postaviti u energetski balans naše biće, na tom, a isto tako i na svim drugim nivoima.

Biće ovo brze promene i transformacije naše putanje, na sasvim novi, nama odgovarajući način, ukoliko sebi dopustimo da se desimo, ukoliko dozvolimo da se zauzmemo za sebe svesni svoje vrednosti. Ovde je sve u duhu kretanja i pokretanja pa se tako i promene lakše prihvataju. Cela poenta ovog spiralnog kretanja energije božanskog bića žene (Mesec je glavni nosilac ženske Yin energije) jeste da se uvedemo u harmoniju, da izlaskom  iz zone prosuđivanja, kritike i osude postignemo potrebni balans. Patrijarhalni sistem struktuisan, podržavan i održavan baš u znaku iskonskog autoriteta, Oca Jarca, naspram Majke Raka, vodio nas je i držao u liniji, u stvaranju i održanju linearnosti, jasno zacrtanom pravilniku gradacije života svakog pojedinca na planeti Zemlji, hteli mi to ili ne tako je zapisano u DNK kodu. Od vrtića, preko osnovnih obrazovanja do fakulteta, braka, zasnivanja porodice, dece, sticanja i proširenja LINEARNOG, horizontalnog, sigurno i kvalitetnog. Vreme je, žansa i prilika za next level. Prirodna potreba je da se raste i preraste i to najpre subimacijom i objedinjenjem. Spirala je specifična, drugačija od kruga, otvorena je i dozvoljava nam da sagledamo i koristimo sve, po potrebi. Dozvoljava nam da budemo celoviti i prihvaćeni baš takvi kakvi jesmo, prihvaćeni od najstrašnijeg suda, od nas samih. Tim spiralnim putem možemo sagledati i prihvatiti i to drugo, suprotno u nama, i svoju psihološku obrnutost. Postajemo prihvaćeni od nas koji smo ustvari postali nežni prema sebi, samo-zagrljeni kroz spiralnu energiju. Spirala nam dozvoljava stvaranje i kreiranje sopstvenih iskustava, kao i njihovo integrisanje sa svim dosadašnjim i budućim. Spirala je ciklična, kružna i slobodna bazirana na božanskom ženskom principu, na prirodnim zakonima univerzuma, na ljubavi, bliskosti i bezuslovnosti. Ona je tu i nigde ne ide jer je zadovoljna, ali se konstantno kreće kako bi bila nova, energizovana i regenerisana. Spirala nije bazirana na nekim pravilima kreiranim, nametnutim ili logikom ustanovljenim, a samim tim ustrojenim, označenim linijom i normom, trebanjem i moranjem, već je bazirana na nežnosti i ljubavi.

Svetla se nalaze u podržavajućim aspektima trigon/sekstil sa zemljanom energijom Urana i aktiviraju priču o osećaju uzemljenosti, sigurnosti, odlučnosti na energetskom nivou, podstiču na potrebne promene. Znak Jarac naznačava samopouzdanje jer govori o građi ličnosti, o kičmi, o individualnosti, suverenosti. Uran je predstavnik vazdušnog elementa i vladar znaka Vodolija uz Saturna koji se tu i nalazi pa tako donose mogućnost oslobađanja, olakšanja, avanture, revolucionarnih ideja i rešenja. Uran nas konektuje na višu svest, na razgovor sa samim sobom, na odgovore, na razumevanje, na našu specifičnu genijalnost. Ovaj energetski most je započeo saradnju još 10. januara 2020. godine, tokom Solarne eklipse u znaku Jarca. Promene su sagledane, prihvaćene, započela je manifestacija svega naučenog, počeo je ispit decenije, ovog vremena, života, inkarnacije. Portal radi u saradnji sa našom intuiciju, sada već možemo da snimimo i reprodukujemo veliki deo našeg ličnog stvarnog koda. Možemo da download-ujemo više nego ikad iz širokog polja svih mogućnosti. Jednačina trigon - sekstila Urana na svetla budiće u nama biće koje jesmo, slobodnu suverenu osobu koja uspravno hoda, boravi, diše planetom Zemljom samostalno, ne pokušavajući da udovolji drugima, da bude dobra ili da nekoga zadivi, zaseni, oduševi ili obraduje. Sada je sve drugo, drugo. Prvi i jedini sebi smo mi, istiniti, svoji, bez obzira da li smo prihvaćeni od drugih! Sada možemo biti prihvaćeni od nas samih, konačno! Važno je svesno propratiti sopstveni mir i ništa drugo, a onda, sve drugo što je potreba naše duše, čak i ostvarenje snova će sa mirom doći do nas. Možemo se posvetiti slušanju, osluškivanju sebe i šta to Univerzalno biće u nama ima da nam kaže, da nam ukaže na naše najveće vrednosti. Intuicija je izuzetno naglašena. Ovo je vreme mira i osluškivanja, praćenja i čitanja znakova. Otvoreni su portali, sinhroniciteti se nižu baš zbog nas i za nas.

Ovaj pun Mesec nam donosi mogućnost unutrašnjeg Check-ina, provere stanja, sadržaja i zvanja, dostignuća dosadašnjih. Podseća nas na ono šta smo hteli, čemu smo se ranije divili, ali i na to šta bismo hteli sada, koje su sušte potrebe naše duše, kako mi sebe vidimo bez sažaljenja, kakva je perspektiva, kakvi su naši uzori. Takođe i proveru planova za budućnost, onih naših ličnih koji se ne tiču nikoga, a opet tiču se svakoga i svega, od elementarnog do Univerzalnog polja. Budi se naš iskreni unutrašnji autoritet. Gradi se dobar snažan siguran fundament, a odatle se stvara, rađa vođa! Dobar i siguran koren rađa vođu, vodiča koji nas vodi ka unutrašnjem autoritetu i spaja nas, ujedinjuje sa njim, zauvek.

Važno je imati na umu sledeću sliku, da bi nešto postiglo epitet STABILNOSTI I POSTOJANOSTI (Jarac) neophodno je da biramo samo najbolje, dobar materijal je osnova sadržaja (Sunce i Mesec), nov oblik ili osećaj lakoće će dati naš jedinstveni multifunkcionalni plan Saturn trigon Venera, koji će uskoro biti renoviran kvadratom sa Uranom u koji Saturn hrli, a veliku moć i snagu, čaroliju lepote, inspiraciju, ostvarenja snova i neku posebnu neodoljivost doneće Venera u kvadratu sa Neptunom koji poziva Svetla kroz trigon/sekstil aspekt u dubine, poziva sve nas na ulazak u sebe, u mir, na dno. 

Kopaćemo u ovom vremenu duboko kako bi obezbedili veću strukturalnu stabilnost naše ličnosti, jer Sunce je u znaku Raka nesigurno i možda sumnja, Mesec ga može uveriti ili razuveriti u Jarcu. Ukoliko Mesec hrabro pristupi iskrenosti i svom stvarnom sadržaju, čuda su moguća i sada je vreme za njih! Ako se osvrnemo i pogledamo iskreno ko je bio tu za nas uvek, ko je naša najveća i jedina prava podrška? Ko je svakim udahom i izdahom, delom i postojanjem zaslužio naše potpuno poverenje? To SMO MI, JEDINO MI. Ako stvarno sagledamo svoje poverenje u život, u svoje odluke, izbore, ako sami podržimo veru  u sebe sa potpunim poverenjem obezbedićemo neophodnu stabilnost strukture. Ukoliko poslušamo sve ono što nam telo signalizira, otkrićemo šta da zadržimo i upotrebimo za dalju gradnju, a šta da pustimo jer nam više nije potrebno i ne služi nam. Mi smo svoji i tata i mama i mi, a to nas čini harmoničnijim u celovitosti, sposobnim za mir i balans. 

Znak Jarac naglašava odgovornost i održanje posvećenosti, kako za sebe tako i prema drugima, a naročito naglašava kategoriju vremena. Saturn je označilac vremena, stari Grci su ga zvali Hronos, što znači Vreme. Sve ukazuje na vrednost vremena, onu upotrebnu vrednost i koliko je važno da se vreme ne traći. Takođe, na strpljenje i mir unutar našeg bića kako bi dopustili Univerzumu da se spusti i manifestuje kroz nas baš u pravom trenutku! Poziva nas na poverenje u Univerzalne zakonitosti.

Čitav Univerzum se zapravo pobrinuo da spoznamo ko smo mi ustvari. Ovo je momenat spoznaje stvarnog vođe u nama. Mentorstvo je takođe naglašeno, bilo da smo mi mentori nekome u njihovom planu za ostvarenje projekta ili je nama potrebno mentorstvo za prolazak kroz određene portale, a  koje je mentor već prošao. Mentorstvo na putu ka ostvarenju i manfestaciji snova kako bi najlakše i najbolje prošli na našem željenom putu.

Ovo je pravo vreme da pronađemo i zadržimo svoj centar. Centar sopstva. Vreme da preuzmemo svoju moć, snagu i hrabrost, odgovornost za taj potencijal magije koji posedujemo.

Rituali za ovaj period.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD