Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Astrološki članci

Gorivo Evolucije

Zahvaljujući modernoj astrologiji i posebno humanističkom pravcu, čiji su oci Alan Leo i Dejn Rađar, nikla je posebna astrološka grana – Evolutivna astrologija. Spojem ovog humanog pravca sa metafizičkim konceptom karmičke astrologije, nudi se izlazak iz točka karme. Zapadna karmička astrologija je verzija drevne Indijske astrologije uz judeohriščansko obojenje i nezaobilazno geslo „kako seješ tako i žanješ“. Međutim, „šta vredi lepa setva kad je uništi cunami“, što je opet dokaz da je naša karma u međuzavisnosti sa karmom grupe, nacije, opštom kolektivnom karmom i da se naši životi i okolnosti međusobno prožimaju, skladno ili neskladno uzrokujući evoluciju, stagnaciju (usled ponavljanja traumatskog šoka) ili involuciju. U većini slučajeva duše su u ponavljanju događaja prošlih ili budućih. Evolutivna astrologija daje mogućnost toliko potrebnog oslobođenja duše od zarobljenosti traumama pri čemu natus dobija prostor (Jupiter) da oživi svoj puni potencijal ili svoj heliocentrični horoskop – svoje Sunce.

Spoznaja ljudske duše oduvek je privlačila tragaoce za primordijalnim, izvornim, ujedinjujućim... Gledano kroz istoriju i u skladu sa razvojem ljudske svesti različito se pristupalo njenoj definiciji i razumevanju. Moderna nauka je čak i dokazala da je telo nakon smrti lakše nego neposredno pre nje, što može biti dokaz oslobađanja duše od tela i odlazak u druge suptilne prostore nemanifestacije čekajući novi zov života negde u Univerzumu.

Kao što se već zna da natalna astrologija definiše „šta i kako?“, da prediktivna definiše „kada?“ a karmička „zašto?“ – evolutivna astrologija daje mogućnost izlečenja i izlaz iz točka karme, ukazujući na spiralni put razvoja duše i vertikalu. To izlečenje koje nudi, izlazi iz okvira astrologije i nalazi se u isceljujućoj moći samog astrologa. Ta isceljujuća moć prisutna je kod izvesnog broja (ne kod svih) astrologa.

Nekoliko proteklih godina za redom, na Balkanske astrološke konferencije dolaze evolutivni astrolozi- iscelitelji, kao što su Moris Fernandez (Maurice Fernandez), Patriša Volš (Patricia L.Walsh), a ove godine smo se upoznali i sa britanskim astrologom Mark Džonsom (Mark Jones). Tu je i nezaobilazni Rejmond Meriman (Raymond Merriman) koji je bio jedan od začetnika ove astrološke grane ali se danas bavi Plutonom iz drugog ugla (finansijskom astrologijom). Svaki od njih na svoj način zaintrigirali su moje astrološko tragalaštvo.

Po Fernandezu, bol je osnovni pokretač evolucije a astrološki se vezuje za Kirona. Interesantno je da je Evolutivna astrologija kao posebni pravac i astrološka grana upravo nikla u sličnom vremenskom periodu kada je i otkriven Kiron.

Džefri Volf Grin (Jeffry Wolf Green) za kojeg možemo reći da je dao temelje ovom pravcu astrološke misli, publikovao je svoje prve radove pod nazivom „Evolutivno putovanje Duše“ upravo u godini otkrića Kirona, (1977.g). Pogledajmo kako stoje njihove uporedne karte.

Najmarkantnije su pozicije Kirona. Kod Grina nalazi se skoro na stepenu egzaltacije Plutona (pada Meseca) a u karti otkrića Kirona, isti se nalazi skoro u egzaktnoj opoziciji, na stepenu egzaltacije Meseca (pad Plutona). Ovim odnosom došlo je do kontakta, susreta dva suprotna dela Kirona koji proziva na „premošćivanje“ i povezivanje sa bolom koji je zamajac svake evolucije, kroz odnos život/smrt (opozicija je simbolika Urana, a u vreme otkrića Urana Kiron je bio takođe na stepenu egzaltacije Meseca). Stepenovi pada i egzaltacije, kako Meseca tako i Plutona, koji su ovde pokrenuti, upravo ukazuju na stanje kolektivne svesti koja se kanalisala kroz Grina i njegov rad. On je osetio „momenat“ budući da je Pluton drugi vladar njegovog horoskopa.

Mesečevi čvorovi (nastali od Meseca) i Pluton zajedno predstavljaju osnovne elemente u dijagnostici prošloživotnih trauma što je između ostalog temelj dugogodišnje prakse i rada Patriše Volš. U karti otkrića Kirona Mesec je jak u 7, u svom znaku, u konjunkciji sa vladarem horoskopa, egzaltiranim Jupiterom. Jupiter je u sekstilu sa Kironom najavljujući „nove učitelje“ i inkarnaciju plodnih znanja (Kiron je na egzaltaciji Meseca, u Biku u plodnom znaku). Jupiter i Mesec u karti Kirona su u jakom trigonu prema Ascendentu Grina i njegovoj Veneri i Jupiteru u čijoj se blizini nalazi Kiron. U obe karte uočava se kvadrat Meseca za osom čvorova (osom koja je važna u prošloživotnoj dijagnostici), dok Mesec u natalu Grina predstavlja vladara 9. kuće koja ukazuje na svrhu i poziciju učitelja (Grin je učitelj svim pomenutim astrolozima osim Reju Merimanu). Takođe u obe karte Pluton ima jak kontakt sa osom čvorova. Kod Grina se nalazi u 9 u trigon/sekstilu sa osom, a u trenutku otkrića Kirona nalazi se u konjunkciji sa Severnim mesečevim čvorom. Ovo je itekako slika početka Grinovog angažmana kao velikog učitelja Evolutivne astrologije u momentu otkrića Kirona. Pozicija Urana na stepenu svoje egzaltacije u konjunkciji sa Suncem i opoziciji sa Kironom u karti njegovoh otkrića ukazuje na buđenje i oslobađanje kolektivne memorije (Uran) i svesti (Sunce) kao i na velika i duboka astrološka istraživanja (u 11. kući i u znaku Škorpiona – transformacija i smrt), koristeći alternativne metode (opozicija Kiron). Uran, Vodolija i 11.kuća po Marku Džonsu predstvaljaju potencijal za oslobođenje od traume.

Pogledajmo progresiju natala Džef Grina u momentu otkrića Kirona. Uočava se Mesec u Biku sada na 5º u vrlo bliskoj konjunkciji sa samim Kironom u horoskopu njegovog otkrića, kao i u sekstilu sa vladarem horoskopa otkrića Kirona –  egzaltiranim Jupiterom.

Dakle, Kiron je jako povezan sa evolutivnom astrologijom i njegovo praćenje i istraživanje uticaja u kartama klijenata može biti od velikog značaja ukazujući na bol ali i put isceljenja i simbolični „izlazak iz pećine“. Kod astrologa je njegova pozicija još značajnija ukazujući na njihove isceljujuće sposobnosti bilo da je neka šamanska tehnika u pitanju, bilo da su u pitanju moderne psihološke metode.

U čemu je onda sadržana ta moć evolucije jednog ljudskog bića ili astrologa ?

Sadržana je u postavci Plutona, koji u definiciji Evolutivne astrologije predstavlja Dušu, ali i u postavci Kirona. Pluton u karti pojedinca ukazuje na sposobnost, moć Duše da evoluira. Ukoliko je ta moć nečim „ometena“ ili „umanjena“ tj izazvana (što se vidi kroz postavku Plutona u natalu), duša je zarobljena traumom svog Ega ili bolje rečeno nije uspela da se odvoji (odveže) od izazova na koje je naišla u svetu materije i inkarnacije. Ali ta ometenost ili zarobljenost traumom predstavlja i jaku potrebu za oslobođenjem kao jakim evolutivnim zamajcem. To je ujedno i homeopatski princip izlečenja što je sve najavio Kiron svojim dolaskom u našu svest. Tako svaki izazovni aspekt ili pozicija Plutona ali i Kirona predstavlja „gorivo“ naše evolucije.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD