Tel: 060.7673.192, 064.387.222.4, 011.267.31.92   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Uvod u tumačenje natalnog horoskopa Astrologija je specifičan jezik, čije specifično pismo - nebesku abecedu je potrebno znati čitati i tumačiti. Ona je veština sklapanje reči i rečenica koje nastaju kombinovanjem astroloških simbola. Kurs "Uvod u tumačenje natalnog horoskopa" počinje u sredu, 8. septembra od 19h na Kepler Institutu.
» prikaži celu vest
Kurs: Tehnike Tranzita u Astrologiji U ponedeljak, 6. septembra, od 19h na Kepler Institutu počinje dvomesečni kurs iz tehnika tranzita u astrologiji. Svi događaji iz života jedne osobe su sadržani u njenom natalnom horoskopu. Međutim, da bismo mogli da ih procenimo kada će se oni dogoditi, neophodno je da na određeni način “oživimo” natalne planete, da ih pomeramo u vremenu i na osnovu tih promenjenih pozicija zaključimo kada će se realizovati određeni natalni potencijal.
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Astrologija Prošlih Života Ono što mi treba da tražimo u karmičkoj astrologiji i u ovom reinkarnacijskom otkrivanju potovanja Duše, jesu različite potrebe nas samih koje se ispoljavaju u različitim životima, trenucima koje negde živimo. Kurs iz karmičke astrologije počinje u utorak, 7. septembra od 19h na Kepler Institutu u trajanju od 10 nedelja. Ovaj kurs je moguće pohađati i online.
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Bilo jednom u Francuskoj

Istina je da astrologija postoji već hiljadama godina i da niko ne zna tačno kada je zaista nastala. S druge strane, njezin pad u Evropi, a naročito u Francuskoj, relativno je novijeg datuma. Kako razumeti zašto je profesionalna astrologija tako slabo prepoznata u Francuskoj, zemlji Sunca i Lava, bez sagledavanja njene istorije?

Tokom istorije zapadne civilizacije, astrologija je nekoliko puta bila osuđivana. Međutim, posljednji put, oko XVII veka, bio je daleko najjači. Zbog toga su posljednja tri veka bila posebno teška iz razloga što su se astrolozi morali boriti kao nikada do sada kako bi pokazali ispravnost astrologije u svetlu naučne rigoroznosti i zvaničnog javnog mišljenja. Činjenica je da, u očima društva, mi astrolozi nismo prihvaćeni kao normalni ljudi, radeći jednu "normalnu" profesiju.

U poslovnim i naučnim krugovima Francuske, uopšte se ne govori o astrologiji - jednostavno je zabranjeno, čak i ako je koriste! I budući da živim i radim kao profesionalni astrolog u Francuskoj imam utisak da je "inkvizicija" fantomski prisutna u francuskom društvu. Da, upisana je u nesvesno francuskog kolektiva, to je njena baština i njen arhetip.

Često kad me ljudi pitaju : "Šta radite u životu? Čime se bavite? Ja sam se ustručavala reći istinu i osećala sam se povređenom, a da me niko nije povredio. Sigurna sam da se svaki profesionalni astrolog suočio sa ovom situacijom barem jednom u životu.

Naravno, uz iskustvo, stručnost i lojalnu klijentelu koja potvrđuje našu astrološku praksu, taj osećaj nepriznatosti, neprepoznavanja i odbacivanja polako, ali sigurno jenjava u vremenu. Postepeno se vraća samopouzdanje i vera u našu voljenu astrološku profesiju. Ipak naša je sigurnost krhka, jer je naše zanimanje duboko obeleženo Hironom, prvim mitološkim astrologom, koji je jedan od arhetipova naše evropske civilizacije. Ona je "H(i)ronične" prirode i to je ono što živimo u našem evropskom kolektivu.

Pitam se hoće li ta "rana" jednom zaceliti? Može li evropsko društvo (Saturn) prihvatiti astrologiju (Uran)? Hoće li sin voleti svoga oca? Hoće li otac voleti svoga sina? Možemo li oprostiti sebi samima?

Zaista, verujem u to! Oslobađanje H(i)roničke patnje događa se kad konačno oprostimo svaki loš pogled, svaku zlonamernu kritiku. Jer uvek ćemo biti kritikovani, to je normalno i ljudsko. I u nama samima to postoji čak možda i više nego kod drugih.

Ali zašto je u Francuskoj tako teško to prihvatiti i oprostiti?

Francuska, zemlja Sunca i Lava, simbol je patrijarhata u centru Evrope

Nekada davno u Francuskoj, tokom značajnog XVII veka, pojavio se racionalizam zahvaljujući francuskom matematičaru i filozofu Rene Dekartu (René Descartes, 1596-1650). To se dogodilo u zemlji Lava, gdje je Uran (astrologija) u izgonu i Neptun (nepoznato) u padu: izuzetno pogodno tlo za muški i centralistički izraz koji je vezan za njegovu moć.

Dekartovim razmišljanjima pridružio se Fransis Bekon (Francis Bacon) u "maskulanizaciji misli". Rene Dekart je bio utemeljitelj racionalizma i kartezijanske nauke, moderne filozofije i "konzumacije" prirode: veoma Jang i veoma solarno, astrološki u vezi sa arhetipom Francuskog Lava. I kao "slučajno", to se dogodilo u vreme Luja XIV, Kralja Sunca, apsolutnog monarha, najvećeg kralja Francuske.

Natalna karta Rene Dekarta

Dekart je postavio okvir naučne rigoroznosti, pod snažnim uticajem učenja katoličkog jezuitskog reda. Ova muška katolička kongregacija, "Društvo Isusovo - Societas Jesu", religiozno militantni red, osnovan je u Parizu 1534. godine. Kao katolički rigorozni red imao je za cilj evangelizaciju kao i duhovno i intelektualno obrazovanje, a protivili su se korišćenju astrologije od strane šire javnosti. 

U natalnoj karti Dekarta, njegova veza sa Jezuitima predstavljena je Neptunom u Lavu, koji pravi trigon sa stelijumom planeta u Ovnu (Uran, Jupiter, Pluton, Sunce) i Severnim Mesečevim Čvorem.

Budući da je čas rođenja nepoznat (izvor podataka o rodjenju René Descartes je preuzet iz baze podataka Astrodatabank) usresredićemo se na planetarne pozicije u znacima koje najpre prikazuju osobu obdarenu velikom aktivnošću (6 planeta u vatrenom elementu). Ta vatrena akcija prikazana je ponajviše u mentalnom pravcu (Pluton u vatrenom stelijumum u Ovnu, konjunkcija Merkur u sekstilu sa Marsom u Blizancima) kao i u analitičkom i kritičkom duhu veoma sklonu naučnom pristupu (retro Saturn Devici i trigonu sa Merkurom u Ovnu). Izmedju ostalog ceo stelijum u Ovnu živi u pomenutom Marsu, za koji ćemo kasnije videti koliko je specifičan jer je po deklinacijama izvan granica Severnog Povratnika ili Rakove Obratnice (paralela koja leži na 23° 26′ 22” severne geografske širine i predstavlja severnu granicu tropskog pojasa) što je iz astrološkog ugla važno analizirati.

Bio je čovek velike razboritosti (stelijum u Ovnu), moguće i stidljivosti, dobar planer, strateg i kritičar sa retrogradnim Saturnom u Devici koji nam takođe ukazuje na služenje ili interes za praktične poslove i detalje ali i kritičku prirodu. Nesumnjivo jak astroločki pečat pragmatičnosti i dara za matematiku

Dakle, pomenuti retro Saturn u Devici trigon Merkur u Ovnu, ukazuje na njegovu prirodu velikog mislioca, dubokog i pronicljivog  (Merkur konjunkcija Pluton u Ovnu) što potvrđuje njegov citat gdje stavlja svoje misli u vezu sa svojim postojanjem "Mislim  (Merkur), dakle postojim (Ovan)". Šta bi drugo rekao Merkur u Ovnu. Takođe, to je potreba da se prepoznaju njegove veoma analitičke, praktične, pragmatične i konkretne strukture mišljenja (Merkur konjunckija Mesec i Venera u Biku). 

Stelijum planeta u Ovnu (znak koji govori o počecima, koji započinje, vodi): Uran, Jupiter, Pluton u konjunkciji sa egzaltiranim Suncem ukazuje na novu filozofiju, revolucionarnu i veoma moćnu, u trigonu sa Neptunom u Lavu ukazuje na veoma mušku i centralizovanu i subjektivnu ali i iskrivljenu viziju (Neptun je u padu u znaku Lava).

Njegov Severni mesečev čvor u Ovnu zajedno sa Uranom ukazuje na pravac razvoja njegove ličnosti i ovog puta to je u  revolucionarnom smislu dok konjukcija sa Jupiterom ukazuje na njegovu funkciju univerzitetksog učitelja (Univerzitet u Poatjeu Poitiers, u Francuskoj).

Prema Dekartu, pa i prema Bakonu, treba konzumirati našu majku zemlju. Za trenutak mi se čini vrlo iznenađujućim i bez poštovanja prema Zemlji što je u suprotnosti sa njegovom Venerom u Biku (Zemlja) koja je u konjunkciji sa egzaltiranim Mesecom u Biku. Deluje kao ravnoteža Jin energija ali na vrlo prizemnom nivou, materijalističkom i potrošačkom (u znaku Zemlje). Izmedju ostalog tu je i Venerin kvadrat sa Neptunom u Lavu sto govori da je taj model iluzija i Neptunova zamka koja je nažalost još uvijek na snazi u nekim naučnim krugovima koji ne poštuju ni prirodu ni našu planetu Zemlju niti značaj duhovnih sfera postojanja.

Dekart i njegov Mars Izvan Granica - doprinos padu astrologije

Descartes nije bio jedini niti prvi koji je uticao na pad astrologije, ali je bio prvi koji je bio tako jak i možda zbog njegovog Marsa Izvan Granica 24N59 po deklinacijama (21° 57' Blizanaca).

Mars izvan granica može dati zapamćenost po delima i aktima koja daleko dosežu bilo u prostoru, bilo u vremenu. Dakle, ovaj neiscrpni intelektualni ratnik ostavio je posledice svojih misli (Mars u Blizancima) koje su otišle toliko daleko (izvan granica vremena) praćenjem naučnog puta njegovog vremena do naših dana.

To je i strogost naučnog racionalizma i odbacivanje ženskog principa Jin, Majke prirode i svega što je nevidljivo, nesvesnog sveta, implicitnog sveta i samim tim astrologije.

Dekart je imao nedostatak vodenog elementa, što izmedju osatlog otkriva moguć nedostatak emocija ili otežan pristup prepoznavanja ženskog principa, YIN energije, Anime  (nije poznavao svoju majku jer je umrla prilikom njegovog rođenja). 

Ovaj Mars izvan granica u Blizanacima predstavlja vrlo jasno, u prvom znaku vazduha, "mislim" i njegov duh mislioca. Traba uzeti u obzir da je bio jako cenjen od strane Luja XIV što potvrđuje dobit i priznanja (Severni Mesečev Čvor) u konjunkciji sa egzaltiranim Suncem (Kralj). Mars u Blizancima je takođe dispozitor pomenutog Stelijuma u Ovnu. Nadalje, Mars u sekstilu sa Plutonom bez presedana je veoma jak aspekt muške moći. Buduće vekove obeležio je kao što su to pbeležili najveći filozofi antike, ali u suprotnom smislu, u razdvajanju nauke i duhovnosti.

Filozofski model Dekarta je antipod astrološkom modelu gde su makrokosmos i mikrokosmos nerazdvojni. Ipak njegov Mars izvan granica dobacio je predaleko u budućnost, sve do naših dana.

Ova mehanička i muška revolucija i Dekartov način razmišljanja postali su način razmišljanja zapadnog sveta predstavljeni od strane Francuske i Francuske Akademije nauka koja je nesumnjivo bila kolevka evropske kulture i nauke a pod velikim uticajem Katoličke crkve. Dekart je posejao jednu novu potrošačku filozofiju koja se proširila zapadnim svetom, ali u manjoj meri u protestantskim zemljama poput Engleske, koja je trenutno vodeća evropska zemlja po pitanju astrologije.

U Francuskoj je ta vrlo kruta i racionalna naučna vizija postala kulturno i tradicionalno konvencionalna, pa čak i nacionalno prihvaćena, ona je upisana u DNK francuske nacije. Osuda i kritika su izuzetno jaki (Saturn je u egzilu u Lavu). Dekart je postao jedan od kulturnih simbola Francuske, zemlje fiksnog znaka, koja ne voli promene, u kojoj je pitanje postojanja "biti ili ne biti".

A da bi preživeli u ovom novom okviru naučne misli, astrolozi su počeli ograničavati Astrologiju na uzročne veze, dovodeći je u slepu ulicu u kojoj se sada nalazi. Ali Astrologija se ne uklapa u materijalistički okvir Dekarta koji je još uvek prisutan. No, ne treba zaboraviti da je Astrologija bila prva nauka i da će biti i poslednja.

Možemo zaključiti da je Astrologija bila jedina od svih nauka u istoriji civilizacije koja je bila odbačena, najpre u Francuskoj od strane Luja XIV i njegovog odanog prvog ministra Kolbera, zatim pod uticajem Jezuita i Katoličke Crkve, a potom, sledeći kulturni i naučni primer Francuske Akademije nauka u većini sveučilišta u Evropi. Mišljenja sam da je to najveći razlog zašto astrologija i astrolozi u Francuskoj imaju poteškoća da razviju svoju astrološku profesiju. Lično sam doživela mnoga odbijanja, pretnje i ponižavanja kada sam se predstavljala kao profesionalni astrolog, a da mi nije bila data mogućnost da pokažem šta predstavlja jedna rigorozna astrološka analiza.

Posledice u današnjim danima

Tako je Dekart veoma jasno obeležio ovo razdoblje naučne revolucije i razvoda između nauke i prirode, između metafizike i fizike. Ovo razdoblje je veliki pad Astrologije, nazvan mehanistička revolucija ili naučni materijalizam koji je pokrenuo Galileo i heliocentrični sistem. Bilo je to odbacivanje i propadanje astrologije i njenih temelja implicitnog značenja. Sestre bliznakinje, Astrologija i Astronomija, razdvojene su, što je na žalost loše.

Za nas Astrologe važno je da sa predanošću izgrađujemo našu astrološku praksu, da je razvijamo s ljubavlju i profesionalizmom, da oprostimo i otpustimo jer znamo sa sigurnošću da je Astrologija utemeljena na profesionalnoj etici, humana nauka koja ljudima služi da oslobode sebe i unaprede svoj život. Ukoliko želimo biti Astrolozi tada nam ne preostaje ništa drugo nego da prihvatimo svoj arhetipski poziv Hirona u mudrosti i miru.

Sledeći put ću vam pisati o Kralju Sunca, Luju XIV i njegovoj povezanosti sa Astrologijom. Bio je čovek od velikog uticaja u vrhuncu patrijarhata i u samom vrhu evropskih plemićkih dvorova, čak i veliki evropski vođa svog vremena. 

U isto vreme pisaću i o velikom francuskom astrologu, Jean-Baptiste Morin iz Villefranchea, posljednjem astrologu Francuske Akademije.

 

Jelena Lemot

Profesionalni astrolog ISAR C.A.P

Globalni direktor ISAR-a za Francusku

www.astromonde.com

contact@astromonde.com

+33 6 13 55 55 23

Bibliografija: "Nebesko pisanje" Christine Gonze Conrad

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD