Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Evolucija arhetipa Riba

Potpuna tišina je preduslov za ulazak u poslednji znak zodijaka. Neptun je ovde onaj koji vlada, i kao na najdubljem delu okeana, ovde su čula utihnuta. Sve vodi na unutra, i jedino što se ovde može čuti jeste cirkulacija vode u nama. I udar ritma života – takt srca. Kada utihnemo dovoljno da čujemo takt svog srca, možemo se povezati sa onim jedinstvenim taktom celog univerzuma. A kada se povežemo u ovom taktu, otkrivamo da smo svi deo jednog, a jedno deo nas. Neptun je onaj koji povezuje, u iskustvu svih prethodnih znakova, a zatim pušta, da ta najdublja vera, i poverenje, preko iskonske ljubavi bića sve povežu u jedno.

Ribe su poslednji znak kojim se krug završava i predstavlja najveću tajnu samog kruga i samog života. To je simbol mesta iz kojeg sve nastaje i iz kojeg se sve rađa. U ovom znaku ima dosta strahova, dugova, neznanja, kao i najvećeg božanskog otkrovenja. Da bismo makar malo proniknuli u tajnu Riba, treba da posmatramo Vodoliju, koja se u nju uliva.

Ključna stvar koja smrtnika čini besmrtnim (Vodolija), i koja svakog od nas čini besmrtnim jeste onaj momenat kada prepoznamo da su ljudi oko nas samo naše nesvesne osobine. Svaka osoba koja uđe u naš Univerzum je predstavljena nekom planetom u našem horoskopu. Sve oko nas je samo odraz onoga što se događa unutar nas.

Dva, a Jedno

Kako kaže mit, Afrodita (ili Venera) i njen sin Eros su bili na obali reke, a kada je naišao strašni Tifon, skočili su zajedno u vodu i pretvorili se u ribe. Odraz ove priče se prepoznaje u samom znaku Riba sačinjenog od dve ribe povezane repom u dnu. Zato su Jarac i Ribe jedna ista priča, koja govori o prošlosti i budućnosti. Deo Jarca je vezan za prošlost, ali druga polovina Jarca koji je u donjem delu tela riba, je vezana za budućnost. Ono što je bilo (Saturn) je ono što će biti (Neptun), i zato je mit koji stoji iza njih prilično sličan.

Ribe povezuju znak Vodolije i znak Ovna. Ovan predstavlja 1. kuću, odnosno natusa, a Ribe nas kroz Vodoliju spajaju sa ljudskim delom, koji je više od običnog čoveka, onim delom koji je besmrtni Ganimed, i koji predstavlja najviši nivo realnosti jednog natusa - čistu svetlost i nivo anđela. Anđeli dolaze kroz znak Vodolije sa 21. stepena, sa mesta na kome Neptun egzaltira, kroz koje prolazi najsuptilnija, najpročišćenija energija. Ribe predstavljaju vezu, put preko koje možemo doći do ovog uzvišenog dela sebe, i prvi korak, zaranjanje ka traženju i pronalaženju svog univerzalnog nivoa postojanja.

Mars i Venera su principi koji predstavljaju znak Riba a njihov spoj emocije koje su ovde ostale pohranjene, daleka sećanja koja još uvek žive u svojoj sve vremenosti, neraskidive veze jin i jang, androginu. Zato svako od nas živi svoju 12. kuću, koju nastoji da materijalizuje kroz spoj 1 i 2 u svakodnevnom životu. U onoj meri u kojoj možemo da živimo svoj lični mit, bivamo srećni (Venera) i puni pokretačke životne energije (Mars) iz koje stvaramo svoj lični sistem vrednosti (udružene 1. i 2. kuća). Iz poverenja da su duboke vode Riba mirne i sigurne da se u njih može zaroniti i da se tamo ništa loše neće desiti jer je sve napravljeno da radi za nas i naše dobro, nastaje harmonija, uravnoteženje i pročišćenje, koje čoveka čini Univerzalnim Čovekom koji zna da smo svi jedno.

Neptun je Gospodar sna, a naš život je manifestacija našeg ličnog sna. Ako smo u stanju da budemo gospodari svojih snova, naš život može biti remek delo. Ali postati gospodar sna je veliki izazov. Sa svim uverenjima koja nam govore da nešto nije moguće, često sanjamo San Straha. A baš kao što se telo, fiziologija (Devica) sastoji od ćelija, tako se snovi sastoje od osećanja (Ribe). Prema mudrosti Tolteka postoje samo dva izvora svih osećanja: Put Ljubavi i Put straha.

Put Ljubavi
 
 
“U ljubavi nema obaveza. Strah je pun obaveza. Sve što činimo na putu straha, činimo zato što moramo da činimo, i očekujemo od drugih da čine nešto što moraju. Mi imamo obavezu, i čim nešto moramo u nama se stvara otpor. Što je otpor veći, to više patimo. Sa druge strane, kod ljubavi nema tog otpora. Šta god da činimo, to je zato što želimo da činimo.
To postaje čisto zadovoljstvo.”
Moć Ljubavi, Don Miguel Ruis

U Ribama je Venerin princip egzaltiran. Zadovoljstvo i želja nam uvek pokazuju Put Ljubavi.

Ljubav je uvek duboko poverenje i duboko prepuštanje. I kao što su dve ribe spojene u jedno, tako i ljubav omogućava da se dva bića spoje u jedno, i da nema razlike između - ja i ti. Kada volimo ništa ne očekujemo, jednostavno se dajemo ovoj energiji ljubavi da nas naseli, nadahne i ispuni kako bismo je zatim sa drugim bićem podelili.

Ribe znaju ključnu istinu života – da svaki odnos zavisi samo od nas samih. Prvi korak je postati svestan toga da svako sanja svoj san. Zatim, da je ljubav i odgovornost i velikodušnost i sloboda, i da je kao takvu treba živeti pre svega u sebi. To znači znati preuzeti odgovornost za drugu polovinu odnosa, biti velikodušan i podeliti sebe, istovremeno dajući i zadržavajući slobodu. Jer kada shvatimo da niko drugi nas ne može učiniti srećnim – jer sve je jedno – i da je sreća posledica ljubavi koju osećamo u sebi, ovladavamo onom energijom koja pokreće čitav zodijak, daje takt Univerzumu, rađa zvezde, galaksije, sazvežđa … energija koja stvara svetove – Univerzalna Ljubav.

Zato, ovaj poslednji arhetip nema nekog drugog kao primer, već vas poziva da u sebi samima otkrijete Jednotu, jedno svih arhetipova koji se slivaju u ovaj okean riba postajući isceljeni. Svako od nas teži ovom arhetipu, gde smo izunutra povezani kao jedno – to je osnovna misija svakog čoveka, i svakog otelotvorenog bića. I kao što nam je Majstor Ciklusa na početku pokazao Put svojom Strelom – pričajući nam svoju priču kroz Satruna, tako sam Saturn postaje Neptun – i otkriva nam najuzvišeniju Misiju i cilj. Ali Neptun se nikada ne može dotaći umom, i zato sama astrologija nije umna disciplina. Ona je sam Izvor Zvezda, ona kripta unutar nas u koju prodiremo kroz tišinu i duboko poverenje. Kada se osmelimo da krenemo na taj unutrašnji put mi prolazimo kroz čitav ciklus zodijaka – počevši od Ovna sa kojim otkrivamo Identitet, zatim Lepotu sa Bikom koja nas inspiriše da se spustimo u materijalizaciju. Sa Blizancima otkrivamo snagu odluke, da bi u znaku Raka u svojoj tački Večnosti pronašli svoje pravo poreklo. Lav je onaj koji nam pali naše unutrašnje svetlo – svetlo kreacije, da bi se u skromnosti Device dali kao podloga samom životu. Idući dalje otkrivamo balans u sebi ujedinjujući suprotnosti sa znakom Vage, jer tek nakon uravnoteženja možemo aktivirati naš unutrašnji perpetuum mobile (arhetipom Škorpiona), i onu energiju koja nas uzdiže na najviši nivo odakle možemo sagledati svoj životni Put na koji nas usmerava Strelac. Kada otkrijemo cilj, tada nas Jarac uči da prihvatimo vreme koje je sastavni deo cilja, odnosno samog procesa Puta. Tek, sa Vodolijom dostižemo do one tačke u nama gde sa dubokim poverenjem znamo da nigde ni ne treba da idemo, da nema tamo i tada, već da je sve već tu i sada…i da je snaga slobodne volje u unutrašnjoj veri  - da sve je Jedno – što nam otkriva ulazak u polje Riba – tamo na samom kraju puta gde sve počinje.

Spirala evolucije

Ova kolumna od 12 znakova astroloških arhetipova bi se mogla svrstati u domen Evolutivne astrologije, međutim nije joj to bio cilj. Cil ovih tekstova je da se kroz evoluciju arhetipova prikaže stalno kretanje Ciklusa, i toga da Točak nije zatvoreni krug, već uvek spirala. Tako, smatram da sama, celokupna Astrologija jeste evolutivna, i da svaka grana ove nauke jeste jedan korak u njenom ciklusu. Znajući da prepoznajemo u kom domenu i vremenu koristimo njene simbole, imaćemo oruđe svesti koje nam ukazuje na put Arhetipova. Astrolog uvek mora da bude u unutrašnjem pokretanju, i istovremeno usidren u tački Jednote. Stoga, tek zaranjanjem u domen našeg 12. polja, otkrivanjem unutrašnjeg okeana i jednote sa svima, možemo dopreti do arhetipa koji kao ključ otvara vrata onog nesvesnog u nama, u klijentu, u ciklusu. A taj ključ jeste ključ evolucije.

Konačno – Majstor Ciklusa dostiže Majstora Arkane, čiji je osnovni simbol spirala. A on nas upućuje na to da tamo gde smo završili – upravo počinjemo. Iz Riba nastaje novi Ovan – i tako sa izdahom, ponovo dolazi novi udah.

“Ako je Dah stvaralac života, on takođe omogućava neprekidnu regeneraciju i upravlja ciklusima u ciklusima ciklusa. Dah omogućava „Govoru“ da se preveze i da se manifestuje, tako je Dah proistekao iz Reči i onoga što Jeste; kada on izdiše izražava se u njenoj realizaciji i prelazi u energiju ispunjenja. Preko udaha čovek se može pridružiti energiji Daha i integrisati realnost izdaha kao Govora čijeg će ispunjenja i sam biti akter. Dah oživljava potku, ugrađuje se i ostvaruje pokret. Bez Daha kretanje ne bi postojalo. i vreme se ne bi moglo ostvariti.Majstor Arkane, karta bez broja, Inicijacijski tarot Majstora, D.Didier.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD