Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Kristali četvrtog energetskog centra

Do sada smo se u serijalu o kristalima energetskih centara, upoznali sa kristalima koji su najadekvatniji za otvaranje i balansiranje prvog, drugog i trećeg energetskog centra, dok ćemo se ovim člankom upoznati sa središnjom čakrom našeg energetskog sistema, poznatijom kao Anahata, kao i sa kristalima koji je balansiraju i harmonizuju.

Anahata predstavlja centralno mesto našeg energetskog sistema, koja kao središnja čakra posreduje između svih ostalih čakri, kao i između tela i duha, Zemlje i Neba u nama samima, vodeći nas evolutivnom stazom od materijalne egzistencije (čakre nižeg reda ispod nje), ka našem spiritualnom razvoju (čakre višeg reda iznad nje). Iz tog razloga srčani energetski centar predstavlja i samo mesto moći osnovnog hermetičnog načela – “kako gore, tako dole”, u kome se odigrava sjedinjenje materije i Duha koje ima za zadatak da obogotvori materiju kroz ljubav i saosećanje koji čine osnovnu kreativnu silu Univerzuma koja se ogleda i u nama samima.

ČETVRTI ENERGETSKI CENTAR – ANAHATA

Mesto koje ova čakra zauzima u našem energetskom sistemu je u predelu srca i stoga se njen uticaj na nivou našeg tela očituje u grudnom košu, srcu, plućima i disajnim putevima, grudima i dijafragmi. Njene boje su zelena i ružičasta, a osnovna potreba njenog razvoja se ogleda kroz ljubav, samilost, praštanje, poverenje, saosećanje i bliskost. Na nivou natalne karte, balansiranost ovog energetskog centra se sagledava kroz poziciju Meseca i njegovog dispozitora, sam znak Raka i planeta u njemu, kao i kroz vladara 4. kuće i planeta u njoj. Samo njegovo sanskrtsko ime – Anahata, u svom prevodu znači neoštećen ili neokrnjen, što ukazuje i na samu dušu (čije je mesto sedišta sama Anahata), koja kao deo Stvoritelja svega što jeste u konačnoj Istini zaista jeste neoštećena, savršena i večna. U vedskoj tradiciji, simbol Anahate je predstavljen njenom pozicijom u Davidovoj zvezdi, koja sama po sebi sa jednim trouglom okrenutim ka Nebu i drugim trouglom okrenutim ka Zemlji, simbolizuje jedinstvo Neba i Zemlje, Duha i materije, sebstva i duše, što se ogleda i u samoj Anahati, a koja povezuje niže, instinktivne aspekte ljudske prirode, sa našom višom, duhovnom prirodom kroz razvoj svesti i spiritualnosti. Stoga se razvoj i balansiranost ovog srčanog energetsgog centra dovodi u direktnu vezu sa našim buđenjem i potragom za našom  duhovnom suštinom, čije je poslanstvo na ovoj planeti da produhovi materiju. Sa balansiranom energijom u ovom centru stičemo umeće da prihvatimo emocionalne izazove kao produžetak Božijeg plana za našu svesnu evoluciju i buđenje u sećanju KO SMO MI ZAPRAVO. Jer sve što postoji je razigrani Stvaraoc koji zajedno sa svakime od nas boravi u svojoj Kreaciji, ne bi li i iskustveno spoznao samoga Sebe, a mesto preokreta u kome je moguće da se Kreator u svojoj Kreaciji seti KO JE je sama Anahata, Učiteljica o sećanju na našu večnost i neoštećenost, neokrnjenost naših duša, naše suštine.

A sobzirom da je sama Anahata mesto preokreta i buđenja u kome se čovek sreće sa svojom božanskom prirodom, njena glavna lekcija je ujedno lekcija o Bezuslovnoj Ljubavi, koju tek kada iskusimo i osvestimo, u stanju smo da dosegnemo našu pravu bogoliku prirodu i setimo se ko smo, što je i sam preduslov produhovljenja materije, čije nas je poslanstvo i usmerilo ka spoljnim nivoima Postojanja, odnosno jednoj od planeta svetova 3. dimenzije. Kao što putem donjih energetskih centara (čakrama od 1. do 3.) učimo kroz karmičke obrasce i zakonitosti, tako smo kroz četvrti energetski centar sposobni da načinimo prvi pravi korak ka našem buđenju i razvoju svesti, što nam konačno daje priliku da donosimo odluke izvan domena karme i njene uslovljenosti, ukoliko se u svom centru susretnemo sa Bezuslovnom Ljubavlju i počnemo da delamo nadahnuti njenom snagom.

Uzdizanje naše svesti vođeno našim energetskim centrima, posle treće čakre u kojoj se usklađujemo sa našim osećajima o sebi samima u odnosu na materijalni svet i ono izvan nas, dovodi nas putem četvrte čakre do našeg unutrašnjeg sveta i naših unutrašnjih reakcija na lične misli, stavove, osećaje i nadahnuća, koja nas usmeravaju da spoznamo sebe i povežemo se sa onim što Jesmo, kao i da iz toga što Jesmo kreiramo našu spoljnu manifestaciju kroz sve aspekte našeg života. Upravo kroz ovu čakru učimo kako postati čarobnjak i kako nastaniti svet sopstvenom unutrašnjom vizijom i nadahnućem svoje duše. Ipak, ono što daje moć jednom čarobnjaku koji svojom unutrašnjom čarolijom preobražava svet je božanska moć Ljubavi, koja je neumitno povezana sa razvojem svesti. Stoga, kroz čitavu evolutivnu putanju razvoja svesti kojom nas naši energetski centri vode, mi učimo o Ljubavi, koja je osnovna gradivna supstanca Stvaranja, Kreacije i univerzuma kako bismo se setili KO SMO i kroz nju iskusili sopstvenu moć.

Kako je Ljubav okosnica našeg evolutivnog puta čiji je zadatak da nas podseti na naše istinsko poreklo, mi se kroz nju budimo u etapama, počevši od prvog energetskog centra u kome stičemo osećaj povezanosti, pripadnosti i privrženosti našoj plemenskoj zajednici kroz koju otkrivamo prvu naznaku moći Ljubavi. U plemenskoj povezanosti, ljubav je energija čiji nukleus drži “atome”, članove zajednice na okupu, u okviru koje učimo prve lekcije o posvećenosti, empatiji, zajedništvu, suživotu, osećaju sigurnosti, toleranciji i saosećanju, a što nas priprema ka razvoju moći Ljubavi i kroz ostale aspekte naših života.

Kroz drugi energetski centar učimo o ljubavi koja nas ne povezuje više samo sa krvnim srodnicima, već i sa prijateljima i ljubavnicima koji u naš život donose lekcije kroz učenje o prihvatanju suprostnosti i razmenu ljubavi kroz čulnu seksualnost.

Buđenje ljubavi kroz treći energetski centar, otvara nas ka ispoljavanju kreativnosti u spoljnom svetu, razvoj ličnog identiteta i sposobnosti, što nam daje mogućnost da se ispoljavamo i ostvarujemo u svetu izvan nas. Sva tri prva energetska centra nas tokom naše evolucije uče kroz manifestovanje ljubavi u spoljnom svetu i pronalaženje sopstvenog identiteta kroz njen spoljni izraz.

Na ovoj stazi uzdizanja svesti kroz razvoj Ljubavi, dolazimo do četvrtog energetskog centra, u kome osvešćujemo suštinsku moć Bezuslovne ljubavi, koja čini suštastvenu prirodu naših večnih duša, a čije sedište u materijalnoj manifestaciji i jeste sama Anahata. Kroz ovaj energetski centar učimo da osvestimo i realizujemo ljubav i razumevanje prema sebi samima, kako bismo bili u stanju da volimo i razumemo i sve različitosti koje su skrivene u svim mogućim raznolikostima Svega što Jeste, kako bismo bili u stanju da spoznamo sopstveni božanski izvor i povezanost sa Jednotom Svega. Stoga je razvoj ovog centra osnovni preduslov za uzdizanje svesti kroz ostale centre “višeg reda”, čija nas staza vodi ka prosvetljujućoj spoznaji o božanstvenosti naših večnih duša. U astrološkom smislu Mesec je vladar Anahate, u čijem znaku Raka boravi stepen egzaltacije samog Jupitera, koji razotkriva božansku prirodu (Jupiter) naših duša (Mesec).

Tako se putem razvoja Anahate ostvaruje naša suštastvena Bogolika priroda, koja ispoljava Bezuslovnu Ljubav prema svemu stvorenom u svekolikom postojanju, a kroz koju stičemo uvid i u moć iscelenja, koje je takođe jedan od aspekata snažne i balansirane Anahate. Kako je usidrenost u Bezuslovnoj Ljubavi ujedno i usidrenost u najmoćnijoj sili univerzuma, njena moć se spoznaje još jednim značajnim kvalitetom Ljubavi, a to je moć Praštanja, bez koga iscelenje nije moguće postići. Oprostiti sebi i drugima čini glavni preduslov iscelenja, čime se pokreće sila Bezuslovne Ljubavi koja vlada nad Duhom i nad materijom i koja je sposobna da reorganizuje kako kvantne čestice, tako i same atome, ćelije pa i samu DNK. Tako je i sam odgovor na naše molitve Bezuslovna Božanska Ljubav, kojom dobijamo odgovore na njih od samog Izvora. A taj Izvor je u nama, u našoj Anahati, centru našeg bića iz koga Bog (naša duša) razgovara sa Bogom (Sve što Jeste).

DISBALANS ČETVRTOG ENERGETSKOG CENTRA

Mnogi od nas su imali priliku da čuju termine “kameno srce” ili “očvrslo srce” kojima se opisuju osobe netolerante, osvetoljubive, bezosećajne, egocentrične, bez umeća da oproste kako drugima, tako i sebi. Sve ove osobine ukazuju na problematiku na nivou Anahate, a čije dugotrajno ispoljavanje konačno dovodi i do ozbiljnih obolenja kao što su karcinom, astma, kardiovaskularne tegobe, alergije, infarkt srca, oslabljen imunitet, problemi sa disajnim organima, poremećaji cirkulacije, anoreksija i bulimija.

Na nivou Meseca u astrološkoj natalnoj karti, njegovom lošom postavkom u znaku, kao i u izazovnim aspektima sa meleficima i lošom postavkom Mesečevog dispozitora, pa i teških planeta u znaku Raka i u 4. kući, moguće je sagledati energetsku blokadu na nivou Anahate, a koja često potvrđuje i karmičke lekcije duše, čiji je jedan od osnovnih evolutivnih zadataka da nauči da prašta i bezuslovno voli. Stoga će primarne životne lekcije ovih osoba biti usmerene ka izazovnim odnosima kroz koje će učiti o poštovanju, razumevanju, empatiji, saosećanju, praštanju, samilosti za druge, kao i o razvijanju razumevanja, poštovanja, saosećanja, praštanja i ljubavi prema sebi samima.

Naizgled emotivna nedodirljivost i arogancija mogu biti vapaj ove duše zarobljene u sopstvenoj zamci straha, ogorčenosti, samoće, praznine, tuge i besmisla, koja traži svetlost, a nemoćna je da je pronađe. Osećaj manje vrednosti koji osobu usidruje u osećaju da ne zavređuje ljubav drugih, blokira je i za osećaj ljubavi prema sebi samoj, što čini da se osoba vrti u začaranom krugu bez mogućnosti da dopre do svog centra i sagleda svu čaroliju i lepotu svog božanskog bića. Stoga će u emotivnim vezama, ove osobe često ispoljavati ljubomoru i posesivnost, progonjene unutrašnjim osećajem da ne zavređuju ljubav koja im se pruža, živeći u konstantnom stahu od odbacivanja, gubitka i samoće. A samoća je tek najveća njihova kazna, koja ih konačno suočava sa njima samima, pružajući im najznačajniju lekciju njihovog života o samoprihvatanju, samoopraštanju i osećaju ljubavi prema sebi samima, što ove osobe često odbijaju da razviju.

Ove osobe su “gluve” za glas svoga srca i intuicije, kojom ih njihova božanska suština, njihova duša vodi kroz život, čime na scenu stupa ego kao glavni vodič kroz zamršene puteve materijalnog utelovljenja. Tako se i sama svrha (Jupiter egzaltiran u Raku) gasi pred očima tragaoca za njom, čime se razvija strah od promašaja, gubitka, samoće, besmisla i prolaznosti, a što konačno dovodi do svesnog ili pak podsvesnog poriva za samouništenjem, što se može odraziti kako kroz sklonost ka samopovređivanju, samokažnjavanju pa i samoubistvu, do razvoja teških bolesti kojima je osoba na podstvesnom nivou sebe osudila na predaju i odlazak.

Ipak, najsnažniji pokazatelj blokade srčanog centra se očituje kroz prekomerno ispoljavanje besa, kontrole, mržnje i osvetoljubivosti koji se kao bumerang vraćaju fizičkom telu pošiljaoca kroz razvoj teških bolesti, kao i kroz teške i tragične životne okolnosti. Sa druge strane, disbalans energetskog srčanog centra se očituje i kroz njegovu prenaglašenu otvorenost, kada se osoba energetski poistovećuje sa drugima, bez adekvatne centriranosti u sopstvenom biću. Bezuslovno brinuti o drugima, a bez adekvatne brige i o sebi samima, odvlačiće životnu energiju, koju osoba neće znati kako da obnovi. Sve u kosmosu teži ravnoteži, pa je to jedan od postulata koji nikako ne treba da zaboravimo kada su i naše potrebe za sopstvenom podrškom, razumevanjem i ljubavlju u pitanju. Konačno, naša preterana pažnja koju usmeravamo na druge ljude, može usloviti kako preteranu zavisnost koju stvaramo u međuljudskim odnosima, tako i gubitak sopstvenog identiteta, što neretko dovodi do osećaja žrtve, razvijanja potrebe za kontrolisanjem drugih i njihovih života, kao i gubitak samopouzdanja i samopoštovanja.

Kako bismo potpomogli balans energetskog toka kroz srčani centrar, pored vežbi yoge, vizualizacija, vežbi disanja, korišćenja određenih mantri, možemo se obratiti za pomoć i moćnoj, isceljujućoj energiji kristala.

SMARAGD

Ovaj blistavi dragi kamen uspostavlja mentalni, fizički i emotivni balans, otvarajući naše srce ka bezuslovnoj ljubavi, miru, sigurnosti, toleranciji, harmoniji, empatiji, plemenitosti, saosećanju i praštanju. Smaragd je moćan energetski pročišćivač, koji otklanja kako energetske tako i emotivne blokade, podstičući poverenje, ljubav i osećaj bliskosti, kao i našu sposobnost da se radujemo i uživamo u životu. Uz njegovu pomoć smo u stanju da sagledamo sopstvenu unutrašnju lepotu, kao i lepotu u drugima ali i da jasnije spoznamo čaroliju života, koja nam pruža osećaj sigurnosti, radosti i lakoće. Ovaj blistavi kamen nam otvara vidike ka sopstvenim talentima i mogućnostima njihovog izraza i dostignuća.

Smaragd nas svojom toplom, zelenom okamenjenom svetlošću uči kako da volimo, razumemo i prihvatimo sebe kao jedinstveno biće, i kako da praštamo i da otpuštamo. On nas vodi ka spoznaji o snazi Bezuslovne Ljubavi, pomažući nam da nadvladamo strah od odbacivanja i povređivanja i uči nas kako da se prepustimo toku ljubavi, bliskosti i poverenja. Ovaj kamen mudrosti i nadahnuća, podstiče i osnažuje našu intuiciju omogućavajući da se na površinu svesti dovede ono što se podsvesno već zna. Osim što utiče na pročišćavanje negativnih emocija, potpomaže mentalnu jasnoću, jača pamćenje i podstiče jasnoću u izražavanju osećanja i misli. Ovo je kamen istine, koji nas inspiriše da do nje i dođemo, kako u duhovnom, tako i u emotivnom i mentalnom pogledu.

PERIDOT

Ovaj sjajni, zeleni kamen, koji se od smaragda razlikuje po svojoj svetlo zelenoj nijansi, može biti veoma dobar i moćan energetski pročišćivač, ali i učitelj na putu spoznavanja da nam prošlost više ničemu ne služi i da je sa zhvalnošću možemo otpustiti, kako bismo bili sposobni da osetimo svu draž života prepuštajući mu se u sadašnjosti. Peridot je povezan sa osvešćivanjem duhovnih istina, a obzirom da pomaže u regulisanju životnih ciklusa, on je važan saveznik u periodima započinjanja novih životnih etapa i planova, kako u emotivnom, tako i u kreativnom pogledu. Ovaj zeleni dragulj nam pomaže da otpustimo toksine i otrove iz naših tela, koje smo taložili teškim, niskofrekventnim emocijama, učeći nas da otpuštamo i praštamo, podstičući nas da se oslobodimo tereta krivice, posesivnosti, zameranja, ljubomore i patnje.

Drevni narodi su ovaj kamen poštovali kao kristal proleća, koga su povezivali sa rastom, plodnošću, obiljem i rađanjem. Budući da nas ohrabruje na rast, peridot možemo koristiti polaganjem na srčani centar ili nošenjem njegovog nakita, kad god se osetimo zaglavljeni u životu i kada nam pravac našeg kretanja nije najjasniji. Pomažući da se odblokira srčana čakra, peridot nas uči kako da se snažnije povežemo sa našim unutrašnjim centrom iz koga crpimo inspiraciju za naše stvaralaštvo i kreativnost, hrabreći nas da preuzmemo odgovornost za sopstveni život i oprostimo sebi greške iz prošlosti i sagledamo ih kao darove koji su nas načinili zrelijima i bogatijima.

Peridot je blagotvorni saveznik u ublažavanju besa, ljubomore, osećaja gorčine i ozlojeđenosti, i pomaže nam da otpuštamo i praštamo, snažeći naše samopouzdanje. Njegovo blagotvorno, okrepljujuće dejstvo, isceljujuće deluje na naš metabolizam, raspoloženje, srce, pluća i imunitet.

DIOPTAZ

Ovaj smaragdnozeleni dragulj moćan je pročišćivač Anahate i iscelitelj srca. Njegovo snažno dejstvo na celokupno energetsko polje, osim srčane, dovodi sve čakre u balans, pa je veoma koristan za razvoj duhovnih potencijala i osećaja Bezuslovne Ljubavi.

Njegov sjajni, zeleni kolorit daruje snažno emotivno iscelenje, pomažući da otpustimo bolnu prošlost i negativne emocije u kojima se osećamo zaglavljeni, podstičući nas da živimo u sadašnjem trenutku sa radošću i mirom. Podstiče razvoj pozitivnih stavova prema životu i poverenje u sopstvene kvalitete, pomažući nam da prevaziđemo svaki osećaj nedostatka i osvestimo sopstvenu snagu, potencijale i unutrašnje bogatstvo. Dioptaz nas inspiriše da se sa radošću prepustimo avanturama života i pohrlimo slobodni i nesputani ka budućnosti. Posebno je koristan u periodima gubitka vizije i životnog pravca, kada nas putem unutrašnjeg glasa našeg srca, upućuje ka novim horizontima i ostvarenjima. Ovaj blistavi kamen osnažuje našu vezu sa glasom naše duše, jačajući intuiciju i naše poverenje u njeno vođstvo.

Kod zdravstvenih tegoba, dioptaz podstiče aktivaciju T-ćelija, reguliše ćelijske promene, smiruje bol i uznemirenost, blagotvorno utiče na srčane smetnje i pomaže u regulisanju krvnog pritiska. Posebno je koristan za prevazilaženje svih vrsta zavisnosti i ima snažno detoksikaciono dejstvo.

ROZE KVARC

Tradicionalno za roze kvarc se smatra da je njegova najsnažnija osobina da privlači ljubav, pa je u odnosu na sve ostale, ovaj kamen najpoznatiji kao kamen ljubavi. Njegova nežno roze boja, umirujuće deluje na srčani centar, pročišćujući ga od povreda, besa, mržnje, krivice i ljubomore. Pomaže nam da se u svom srcu sretnemo sa Istinom koju možemo spoznati kroz Bezuslovnu Ljubav, darujući nam osećaj sigurnosti, vere, mira i samopouzdanja. Ovaj nežni kamen snažno pročišćava i otvara naš srčani centar, nežno nas povezujući sa našim unutrašnjim bićem. Pod njegovim uticajem počinjemo da spoznajemo moć ljubavi i praštanja prema sebi samima, odbacujući teret krivice i osećaj nedovoljnosti. U snaženju razumevanja prema sebi samima, počinjemo da razvijamo razumevanje, toleranciju i blagost prema drugima oko nas, što snažno utiče na poboljšanje kvaliteta svih naših odnosa od emotivnih preko porodičnih, do prijateljskih. Roze kvarc nas uči kako da nežno i iskreno volimo sebe, pomažući nam da razvijemo samopoštovanje i samoprihvatanje, kao i dublje razumevanje našeg bića i naših potreba.

Roze kvarc snažno deluje na “očvrsla srca”, koja uči praštanju, otpuštanju i prihvatanju. Jača empatiju, nežnost i poverenje, i hrabri nas da prihvatamo životne promene i odbacimo teret prošlosti koji nam više ne služi. Ovo je odličan saputnik u svim životnim prekretnicama, a posebno za one koji osećaju “krizu srednjih godina”.  Njegova lepota nas uči da prepoznamo lepotu u svemu oko nas, kao i u nama samima, podstičući našu kreativnost i inspiraciju za stvaralaštvo i ljubav.  

Roze kvarc utiče na povećanje plodnosti i ojačava srce i kardiovaskularni sistem. Njegovo svojstvo da izvlači emotivne otrove iz srčane čakre, kao i iz tela, čini ga sjajnim detoksikatorom. Pomaže pri problemima sa disajnim putevima, hormonskim disbalansom, kao i sa polnim organima podstičući njihovu pravilnu funkciju i plodnost. Preporučljivo je roze kvarc nositi na lančiću, položenog na srčanu čakru.

MESEČEV KAMEN

Prema hinduističkoj mitologiji mesečev kamen je nastao okamenjivanjem Mesečevih zraka, što ga svrstava u jedinstvenog Mesečevog predstavnika u mineralnom kraljevstvu. Tradicionalno, mesečev kamen se povezuje sa plodnošću, ciklusima, promenama i intuicijom. Ovaj moćan pročišćivač Anahate, duboko nas povezuje sa našim unutrašnjim bićem, podsvešću, snovima, intuicijom, učeći nas da verujemo vođstvu svoje duše i unutrašnjem glasu. Jedna od njegovih najznačajnijih osobenosti je da nas ohrabruje na putu promena, podsećajući nas da samo uz promene možemo ići putem rasta i razvoja. Kao što njegov nebeski predstavnik utiče na cikluse, plime i oseke, tako i mesečev kamen razvija u nama duboko razumevanje potrebe usklađivanja sa životnim ciklusima, plimama i osekama, hrabreći nas da se ne vezujemo za prošlost, već da stremimo promeni zarad duhovnog razvoja. Tokom istorije, ovaj kristal se koristio u mnogim spiritualnim praksama, kako bi se uz njegovu pomoć osvestilo nesvesno, kao i zarad razvoja natčulnih sposobnosti, vidovitosti i lucidnih snova.

U mnogim kulturama i tradicijama, ovaj kamen je smatran zaštitnikom žena, koji bi podržavao njihovu plodnost i snažnije ih povezivao sa Boginjom Majkom. Koliko je značajan ženama, toliko pomaže i muškarcima u snažnijem povezivanju sa njihovom ženskom stranom ličnosti, otvarajući ih ka intuiciji i prijemčivosti za unutrašnje vođstvo. U emotivnom smislu, ovaj kamen balansira emocije, smiruje emotivnu nestabilnost i jača emotivnu inteligenciju, pružajući  iscelenje i utehu. Njegova energija puža podsticaj za dublje razumevanje naših unutrašnjih potreba, pomažući nam da ih osvestimo i razumemo.

U kristalo-terapiji važan je saveznik za balansiranje hormona kao i funkcija reproduktivnih organa. Balansira odnos hranljivih materija u organizmu, eliminiše toksine i pomaže da se voda ne nagomilava u telu. Žene ga mogu nositi tokom porođaja radi lakšeg i bržeg poroda, a koristan je i za majke koje doje, jer podstiče proizvodnju mleka. Eliksir spravljen od mesečevog kamena, tradicionalno se koristio u prošlosti za borbu protiv nesanice i mesečarenja.

Pored ovih kristala, za balansiranje Anahate, od pomoći mogu biti i malahit, zeleni žad, mahovinasti ahat, ružičasti kvarc, aventurin, zeleni safir, zeleni kalcit, zeleni turmalin… 

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD