Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Evolucija arhetipa Vodolija

Iz semena vremena postavljenog od prethodnog znaka, nastaje znak Vodolije. Jarac je zatvoreni, celoviti krug, a Vodolija je ona tačka kada se krug pretvara u spiralu, i u ovom arhetipu se pronalazi sam kvalitet evolucije – spiralna struktura života.

“Znak Jarca je znak gospodara prstenova, Saturn upravlja prstenovima, upravlja zakonima kruženja, upravlja onom sudbinom koja govori da sve ono što je bilo to je ono što će i biti; sve ono što gledamo kada posmatramo 10. znak koji stoji uvek iznad nas i koji je simbolizovan u našoj 10. kući jeste zvezdano nebo unutar kojeg vidimo prošlost jer sve zvezde jesu slike koje su nekada davno bile, a ako znamo ono što je bilo, znamo i ono što će biti.” A. Imširagić, Kepler Klub

I bez znaka Jarca, bez Saturna nema ni Vodolije i Urana. Saturn je tradicionalni vladar znaka Vodolije, i on kao sam temelj kuće govori da tek sa ovladanim zakonima vremena i ciklusa, tek kada postanemo Majstori Ciklusa imamo pristup evoluciji i Vodoliji.

Vodolija je znak koji se nalazi nasuprot znaku Lava, i koliko god ova dva arhetipa bila suprotstavljena, upravo njihovo spajanje daje ključnu priču identiteta u zodijaku. Vodolija je onaj koji zna, on zna ko jeste, i u svom najvišem stadijumu on prepoznaje da su svi ljudi jedno i deo njega. Sa druge strane, osvešćeni Lav isto to zna, iako iz druge pozicije postavljajući sebe u centar univerzuma. Ali i Lav i Vodolija znaju, da smo svi jedno, i da bez obzira na poziciju iz koje dolazimo, naša osa 5 i 11, osa davanja i primanja ljubavi može biti protočna tek onda kada spoznamo da je sve-jedno. A to je ono što daje Uran, simbol kosmičke svesti.

Vodo-lija, zapis večnosti u vrtlogu - vortexu

Ako pogledamo samu reč Vodolija, vidimo da je voda ovde ključni element, iako je sam znak pripadnik vazdušnih znakova. Ipak, on nas upućuje na vodu, na onaj element u kom život nastaje. U vodama Nila su oplođene prve klice života, i kroz vreme evolucija nas je dovela do oblika života kakvog sada imamo na našoj vodenoj planeti. U našim vodama se nalazi zapis ove evolucije, kod DNK, koji nosi i vezu sa prvobitnim klicama.

Iako je opšti model u kojem će se sve događati predstavljen krugom, sve ono što nam se dešava u svakodnevnom življenju jeste spirala jer događaji i istorija koja se ponavlja nije ista već je slična ili srodna, odnosno sve ove oblike koje vidimo, bilo da su u pitanju oblici koji predstavljaju ere vremena, bilo da su u pitanju bilo koje kružne putanje, stepenice, spiralni molekuli DNK, oni samo predstavljaju put onoga što smo imali u faktoru kruga, dakle Vodolija nosi kretanje. Kad bismo jedan krug počeli da okrećemo, dobijamo spiralni oblik i on nam govori da koliko god smo verovali u znaku Jarca da je sve definisano konačnim oblicima, odnosno život u suštini nema konačnu formu.

Snaga Vere – Sila Vode

Međutim, šta je ono što Vodoliji daje snagu da izađe iz kruga? U ovom znaku Sunce je u izgonu. Ovde “malo Ja”, mali identitet ne opstaje. Ipak, na 21° se nalazi egzaltacija Neptuna, i upravo on nam pokazuje put kojim dobijamo mogućnost evolutivnog skoka. Sunce koje se izdvaja od drugih svojom jedinstvenošću i autentičnošću će svoju svrhu živeti sve dok ne dođe do ovog znaka, jer sada nije više pitanje “Ko sam ja” već “Da li imam poverenja”.

Ako pokušamo da imamo poverenje u druge a da pre toga nismo izgradili poverenje u sebe, doživećemo razočarenje

Vodolija jeste treći, vazdušni znak, i on je uvek onaj koji najviše i najbrže misli. Ali ovde racio, logika, mental ne opstaju – već mogu dovesti do ludila. Poverenje, na koje nam ukazuje Neptun – ta Sila Vode u svom primarnom arhetipu – jeste stanje svesti koje omogućava da unutrašnji osećaj prevedemo u stanje materijalizacije. Ovde se egzaltirani Neptun i izgnano Sunce povezuju – a Vodolija, koja mitološki spušta nebo na zemlju materijalizuje svaki san…ukoliko dovoljno verujemo u njega. Vodolija kaže “Verujem…dakle postojim”. Tako – Sunce ukazuje ovde da je poverenje u sebe osnova za sve ostalo, jer tek kada Sunce padne, možemo doći do apsolutne snage vere. Ako pokušamo da imamo poverenje u druge a da pre toga nismo izgradili poverenje u sebe, doživećemo razočarenje (druga faseta Neptuna). Jer kada je poverenje u sebe stabilno tada sve što se događa je baš onako kako treba da bude, sve je u Redu (Saturn je stabilan), ništa ne može da se izgubi, i sve de dešava za naše najveće dobro.

“Vera je čin koje stavlja Biće u potpunu sigurnost gde više nema mesta sumnjama, strahovima, blokadama bilo koje vrste ili pogodbama. Ovaj čin vere, koji je snaga svih snaga, oživljava. On je „izraz svesti“. Vera je pročišćavajuće stanje, to je „sveta vatra“ koja neprestano gori i koja upravlja Biće ka duhovnom uzdizanju. Vera podiže planine, podiže svetove, podiže čoveka iz njegove sudbine i angažuje ga u akciji.” Inicijacijski Tarot Majstora, karta XI, Sila Vode

„Istinu vam govorim, kada biste imali vere kao zrno slačice, ako biste rekli ovoj planini: premesti se odavde na ono mesto, i ona bi se premestila; ništa vam ne bi bilo nemoguće“ reče Učitelj. Mateja 17, 20

“Kada se budete predali, vaše osećanje sopstva promeniće se od poistovećivanja sa reakcijama ili mentalnih sudova do bivstvovanja u prostoru oko reakcija ili sudova. To je prelaz od identifikacije sa oblikom - mišljenjem ili osećanjima ka postojanju i prepoznavanju samog sebe kao nečega što nema formu - kao ogromne svesnosti. Sve što u potpunosti prihvatite dovešće vas do mira, uključujući i prihvatanje da nešto ne možete prihvatiti, da se opirete. Ostavite život na miru. Samo pustite.” Tišina govori, Eckart Tolle

Sećanja astrologije i moć sadašnjeg trenutka

Da bismo procenili šta je ono što dobijamo konkretno iz ovog znaka, neophodno je da posmatramo prethodni znak, jer iz ovog znaka mi dobijamo u praktičnoj sferi sve ono što živi u sećanjima znaka pre toga. Kada govorimo o astrologiji Vodolija je sigurno znak koji nosi sva kosmička znanja, ali 10. znak nosi sva sećanja, sve priče, svu mitologiju. Sva mitologija na kojoj je zasnovana astrologija živi u kolektivnom sećanju, a ona je predstavljena znakom Jarca. I koji kod iz kolektivnih sećanja, iz mitologije, iz naše genetologije jeste onaj koji će nam pasti s neba – ono što će nam sudbina doneti predstavljeno je upravo prethodnim znakom. Stoga nije ni čudo što je potrebno da za znak Vodolije uvek konsultujemo Saturna pored Urana, jer u Saturnu imamo sve ono što je postojalo u znaku pre 11. znaka, i priroda Saturna će nam dati dodatni opis šta je ono što možemo očekivati, koliko je nešto povoljno ili ne, koliko izvlačimo i koliko postoje povoljna kolektivna sećanja naše genetike, naše porodice na ono što nam sudbina može doneti. Kroz Vodoliju, kroz Urana, kroz sve što je u našoj seriji 11. mi dobijamo sve ono što bismo želeli da nam padne s neba, to su naše želje – 11. kuća nosi naše planove, naše želje koje bismo hteli da nam se ostvare.

Međutim, da bismo nešto dobili – materijalizovali, jedino vreme u kom možemo delovati je sada – i ovde. Uran spaja prošlost, Saturna, i budućnost – Neptuna, u sadašnjem trenutku. I čitavo učenje Vodolije je znati biti prisutan i u poverenju, ovde i sada, u potpunoj predaji.

“A ljubav, jedina sila koja transcendira vreme i prostor, sila koja stvara svetove, jeste snaga prepoznavanja unutrašnje vere koja nas povezuje sa svime. Duboko poverenje je ono koje zna da sve što mi se dešava jeste za moje najveće dobro. Racio, logika, mental – nemaju nikakve veze sa tim. Kada imaš osećaj da je to-to, znaš da će sigurno biti. Kada, kako – nije važno. Živi taj osećaj sada i ovde u svojoj unutrašnjoj kripti, u sebi samoj, u tišini, živi to duboko poverenje – odakle se kreiraju najvrednje stvari u životu.” iz rada sa arhetipom Izvor zvezda

Nema ljubavi bez Slobode. Ni Slobode bez Ljubavi.

Nije slobodna ljubav seks sa bilo kim, već baš naprotiv, slobodan izbor da se vodi ljubav na najvišem nivou, da se sjedinjuje baš sa tom osobom i da joj se bude veran, u prepoznavanju njene autentičnosti kao ljudskog/univerzalnog bića.

“Predaja označava jednostavnu, ali duboku mudrost prepuštanja, pre nego suprotstavljanja životnom toku. Jedino mesto gde možete iskusiti tok života jeste Sadašnji trenutak, pa tako predate se znači prihvatiti sadašnji trenutak bezuslovno i bez rezerve. To znači odbaciti unutrašnji otpor prema onome što jeste.”

Echkart Tolle (16.02.1948, nepoznato vreme – Sunčev horoskop, Dortmund, Germany) je autor bestselera "Moć sadašnjeg trenutka" i "Nova zemlja". 2008. ga je Njujork Tajms nazvao „najpopularnijim duhovnim autorom nacije“.

Tole je imao nesrećno detinjstvo u Nemačkoj i Španiji, i bio je depresivan kao odrastao mladić u Engleskoj sve dok nije prošao kroz nešto što je nazvao „unutrašnjom transformacijom“. Proveo je nekoliko godina kao lutalica, pre nego što je postao duhovni učitelj. Moć sadašnjeg trenutka i Nova zemlja su se prodale u tri i pet miliona kopija samo u Severnoj Americi do 2009. Toleove knjige su pokrenule širok obim komentara od strane mnogih teologa i novinara. Tole kaže da nije pripadnik ni jedne posebne religije, ali da je na njegov rad uticao širok spektar raznih duhovnih učenja i religija. (Wikipedia)

Ako pogledamo njegov Sunčev horoskop, koji koristimo zbog nedostatka tačnog vremena rođenja, vidimo da su Saturn i Uran, vladari Asc i Sunčevog znaka u sekstilu. Saturn je pak u izgonu, i ovde možemo videti patnje kroz koje Ekart morao proći pre svoje duhovne transformacije, na šta nam ukazuje i konjukcija sa Plutonom. Ipak, ovaj Saturn ima sekstil sa Uranom koji sa samim Suncem ima snažan trigon, u kom upravo i pronalazimo naslov njegovog učenja: Moć sadašnjeg trenutka. Saturn je u sekstilu sa Neptunom koji se nalazi u znaku koji egzaltira Saturna, i koji svoje najdublje spoznaje pronalazi upravo u spajanju dualnosti znaka Vage – i to na stepenu koji odgovara samoj simbolici Neptuna. Tole mnogo govori o prepuštaju, o dubukom poverenju, a napeti aspekti koje nosi u natalu (Neptun je u opoziciji sa svojim dispozitorom Venerom, Jupiter u opoziciji sa Uranom) govore o patnji kroz koju je prošao, a zatim joj se prepustio, o čemu je u svojim knjigama i najviše pisao. U ovom prepuštanju i dubokom poverenju u sebe, Tole pronalazi najveću snagu (Sunce opozicija retro Mars u Lavu) što mu daje snagu otkrovenja – Sunce trigon Uran.

“Prvo prihvatite, a onda delajte. Šta god da u sebi sadrži sadašnji trenutak, prihvatite ga kao da je on vaš izbor. Uvek radite sa njim, a ne protiv njega. Načinite od njega svog prijatelja i saveznika, a ne neprijatelja. To će čudesno izmeniti vaš ceo život.” U ovim rečima se potpuno slikovito vidi na koji način je Tole iz opoziciji Sunca i retrogradnog Marsa u Lavu, na vrhu 7. (neprijatelj i delovanje protiv njega), prešao u trigon Sunca i Urana, i sekstil Marsa i Urana – načinivši ga svojim prijateljem (Uran na stepenu koji odgovara 11-tom, u Blizancima).

“Vi ste ovde da božanskom smislu unuverzuma omogućite da se prikaže. Eto koliki je vaš značaj.” upravo su reči pravog arhetipa Vodolije – onog koji spušta nebo na zemlju.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD