Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vremenske i Prostorne tehnike u Karmičkoj Astrologiji Kako se Veliki Okean Duše, koji predstavlja samo zvezdano nebo, pomera stopom precesije koja iznosi 1º na 72 godine, upravo to kretanje predstavlja osnovnu jedinicu “talasa” ili kretanja ovog okeana Duše. Kurs počinje u četvrtak, 11. juna od 19h na Kepler Institutu iz oblasti Karmičke Astrologije u trajanju od 4 nedelje. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Full Moon – Odnos sreće Pozivamo te da sa nama uđeš u portal nove energije koji se otvara u petak, 5. juna 2020. Ovog meseca tvoj zadatak je da kroz kreiranje harmonije na polju emotivnih odnosa i isceciljavanje prošlih karmičkih odnosa otvoriš kapiju za ostvarivanje tvoje životne svrhe. Ovo nije beznačajan zadatak i zato smo ti spremili predavanje da te podržimo na tom putu.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Asteroid Artemida

Artemida je grčka Boginja Meseca. To je jedna od najstarijih boginja koje su postojale i bile veoma poštovane, prvo u Grčkoj, a kasnije i kao Diana u Rimu.

Artemida je poznata i kao boginja lova, kao i ona koja štiti nejake. Bila je i Boginja porođaja i uticala je na sam ishod porođaja, tako da se u nekim tradicijama poistovećivala sa Hekatom. Ipak, Artemida je, pre svega, Boginja primarnih instikata definisanih Mesecom i opisuje dušu osobe, govoreći o njenoj osnovnoj prirodi.

Artemida je kći Zevsa i Lete, i pošto nije bila dete iz regularnog braka, Hera bila veoma ljubomorna, kao i u mnogim drugim slučajevima, a kako je, između ostalog, uticala i na porođaje, nije dozvolila Leti da se porodi - ni na kopnu, ni na ostrvu. Međutim, Leta je našla jedno posebno plutajuće ostrvo, koje nije bilo uzemljeno ni na jednom mestu za porođaj. Saznavši za to, Hera na nju šalje jednog pitona-zmaja da je ubije. No, samo more iznedri dve velike stene koje su zaštitile to ostrvo, tako da je Leta ipak uspela da se porodi i dobije blizance Artemidu i Apolona. Apolon je postao Bog Sunca, a Artemida Boginja Meseca. Stoga Artemida označava nezavidnu poziciju u prenatalnom periodu, ispunjenom opasnostima. Ona je božanstvo koje upravlja svim životinjama, koje ih štiti, ali ih istovremeno i lovi. Zato se kaže da je ona Boginja kontradiktornosti.

Artemida predstavlja impulse ljutnje, osvetoljubivosti, opasnosti, dramatičnog i naglog stradanja. Ona je jedna od retkih boginja koja se nikada nije udavala, devičansko božanstvo. Uvek je predstavljena sa kratkom kosom, atletski građena. Bila je tip lepe devojke, sportiste. Grci su je jako voleli, u Sparti je bila potpuno obožavana. Pod njenim su kipovima spartanska deca trenirala i bivala bičevana kako bi osetila iskustvo borbe.

Ako se pogleda chart otkrića, chart za momenat kada je prvi put viđena 16.09.1868. godine, i ako se postavi Artemida na Ascendent, videće se da je ona otkrivena u znaku Ovna, što je dosta tipična slika za devojku, ženu, kakvom je i prikazuju.Potrebno je shvatiti njenu prirodu direktne, snažne akcije, čiji je motiv osvajanje. Jupiter i Neptun u prvoj kući u opoziciji sa Mesecom i Merkurom, ali  kako Artemida predstavlja Boginju Meseca u znaku Ovna, a sam Mesec se nalazi na početku znaka Vage, onda su jasne vrlo kontradiktorne sile koje predstavljaju dušu razapetu između dve različite osobine, kojima upravlja. No, kada se govori o duši, treba posmatrati odnos koji postoji između tačke u kojoj je Artemida otkrivena, što je 6° Ovna i njenog vladara Marsa na 21° Raka. Ovaj odnos od tačno 105° uvek podseća na primarnu postavku unutar zodijačkog kruga, gde između 0° Ovna i 15° Raka ima upravo 105°.  Centar duše definisan je 15° Raka. Ona je Boginja Meseca. Božanstvo Meseca sigurno prirodno pripada centralnom delu znaka Raka, tj. 15° znaka Raka, jer je svaki 15° onaj iz kojeg se upravlja, i centar duše, božanstvo duše. Ali pored toga, taj 105° je veoma bitan  zato što nosi priču koja govori da iz 15° Raka ako se pusti 105° na levu stranu dobija se život, a ako se pusti 105° na desnu, dobija se smrt, jer se zapravo iz tačke centra duše, na levu i desnu stranu, prostiru pod uglom od 105° dva ključna stepena 0° Ovna i 0° Škorpiona, koja nose prirodu dualnosti duše, život i smrt.

Dakle Mesec je u chartu otkrića u suprotnom znaku od znaka u kome se našla Artemida.  Kao jedan model stvaranja koji je vezan za suštinu, svaki 105° je kod za dušu. Šesti deo toga daje 17,5° tačno. Tih 17,5° koji postoje između dva vladara, između Marsa i Venere su vezani za 6. podeok ovog ugla. I ne samo da su to 1 i 5 koji numerički daju 6, nego je Artemida u osnovi Devica jer je i Sunce bilo u znaku Device kada je otkrivena, a njena je funkcija devičanstva i čistote, a pored toga ona vlada životinjama i lovcima, što će biti 6. kuća. Ovaj kod je mnogo bitan jer ako se posmatraju uglovni odnosi nadalje u chartu otkrića, kao što je odnos između Venere i Severnog čvora, dobićemo takođe 17,5°. Ako se na ovaj odnos doda još 17,5° od Severnog čvora dalje, dobija se vrlo zanimljivo mesto gde se nalazi stepen egzaltacije Merkura, što je 13° Device, a ako se odatle doda još 17,5° dolazi se do Meseca. To je, dakle, ceo jedan polukrug, jedan deo koji je izražen pozicijama od Marsa kao vladara Artemide, do Meseca kao njegovog dispozitora, gde će postojati četiri dela od po 17,5° i naravno ako se sve ovo posmatra sa druge strane, naći će se da uglovni odnos koji će postojati između samog Marsa koji je na 21° Raka i vrha 4. kuće praktički takođe dolazi u ovaj uglovni aspekt, gotovo egzaktno, što je sigurno zanimljivo, jer govori o samoj prirodi duše koja je ovde predstavljena vrhom 4. kuće. Ako se posmatra nadalje od vrha 4. kuće još 17,5°, dolazi se do vrlo zanimljivog 16° koji je u ovom horoskopu više nego naglašen, budući da je Neptun u 1. kući na 16° Ovna, Pluton na 16° Bika i Uran na 16° Raka.

Ovaj stepen koji se ovde naglašava kroz Artemidu kao 16° Blizanaca, je prirodno u bitnoj poziciji, jer formira i sekstil sa samim Neptunom koji dolazi iz uklještene 12. kuće, a poznato je da je ona rođena na neobičnom plivajućem ostrvu. Ona je predstavljena tim uklještenim delom koji nema svoju osnovu, dok je vladar 12. kuće sam Uran, ovde u egzaktnom kvadratu sa Neptunom. Ovde se vidi nešto što ovde govori o nekoj tajni koja se vezuje za nju. Definitivno je ovde Neptun onaj koji radi za nju i koji je spašava, dok je Uran mogao da predstavi jedan problem u vidu toga što joj nije dato nigde da se rodi. Ako se nadalje pomeri još 17,5° dobija se 28° Bika koji formira egzaktan sekstil sa Hironom koji se nalazi u 12. kući. Zna se da je Artemida između ostalog imala jake sposobnosti lečenja i isceljivanja.

Natus sa ovako naglašenom pozicijom Artemide će se roditi na mestu unutar koga ima svoj pad, dug i koje će ga pretvoriti u lovca tamo gde je nekada sam bio lovina.

Govori da se čovek vraća na mesto svog zločina ili svojih opasnosti, kako bi kontradiktorne delove duše koje natus ima ponovo zacelio, ponovo spojio.

Artemida, na taj način spajajući stepen pada Urana sa stepenom egzaltacije Merkura, predstavlja sliku toga da će se čovek od jednog mesta gde postoji nekakav pad do sledećeg mesta gde je egzaltiran, gde postoji kosmički čovek, vratiti, ne bi li tu upravo odigrao ulogu koju je Artemida imala, da bude zaštitnica slabih i da ona bude ta koja deli pravdu. 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD