Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Evolucija arhetipa Jarca

“Tri Prstena za prste Kraljeva vilin-vrste pod nebesima što sjaju, Sedam za vladare Patuljaka u dvoru njihovom kamenom,

Devet za Smrtne Ljude koje smrt čeka na kraju, Jedan za Mračnog Gospodara na njegovom prestolu tamnom

U Zemlji Mordor gde Senke traju. Jedan Prsten da svima gospodari, jedan za svima seže,

Jedan Prsten da sve okupi i u tami ih sveže.”

Jedan (Mars, Ascedent) egzaltira u Deset (Saturn, MC). I to bi bilo to. Krug je završen, zatvoren, temelji su stabilni, i svaki ciklus ostvaren. I da je Frodo odustao od toga da uništi prsten, ne bismo ni imali naredna dva znaka. Ali jeste. I čovek, bez obzira što svoju egzaltaciju dostiže u 10, ide dalje. Uništava prsten, i oslobađa se. Ali o tome već govori naredni znak – znak Vodolije. Pre toga, u znaku Jarca, znaku koji traži da postanemo Gospodari svog Prstena, dešava se ona najvažnija akcija (Mars egzaltira) koja nas sve iskušava. Lepo je biti nevidljiv (Neptun) što nam prsten može dati, ali i tada, kada smo za druge nevidljivi, postajemo najjasniji sopstvenim tamama i mrakovima (Saturn u sedištu).

Generalno, o Jarcu postoje dve priče koje ukazuju na to kako je on nastao. I jedna i druga se vezuju za Boga Pana koji je imao kopita umesto nogu i podsećao je na Jarca, i po jednoj varijanti on je od straha, kada se pojavilo čudovište Tifon, skočio u vodu da bi se sakrio. Tog strašnog čudovišta su se svi plašili i svaki bog koji se tu našao uzeo je nekakav oblik, a Pan je skočio u vodu i uzeo oblik polovine ribe u donjem delu, dok je gornji deo ostao od jarca. Njegova ideja je bila da na taj način zbuni čudovište, da ostavi jedan čudovišni izgled sam po sebi, kako bi mu umakao. Sigurno je da u znaku Jarca imamo mnogo tajni, mnogo skrivanja, straha, a i samo kolektivno sećanje - nesvesno - vezano je za mnogo straha. Drugi deo mita, koji ovde postoji, je priča o Panu koji je pomogao Zevsu kada se borio protiv Titana. Naime, Pan je napravio posebnu frulu koja je proizvodila specifičan zvuk koji je izazivao pan/iku – zbog njega se svaka panika ili strah (paničan strah) tako naziva.

Tako je on izazvao paniku među Titanima koji su se razbežali. Drugim rečima, ovaj znak sigurno vlada strahom koji je sadržan u prirodi vremena koja je primarna granica za svakog čoveka, kao vreme koje mu stoji na raspolaganju. Čovek je rođen u jednom vremenu i ima granicu koja ga primarno definiše, jer možda je najveći čovekov strah povezan sa smislom crtice između datuma rođenja i datuma smrti, vremena prvog udaha i poslednjeg izdaha, što je samo vreme života. Ali ako pogledamo iza ovog Panovog straha, videćemo obmanu, iluziju koja ga proizvodi (frula, preobražaj u čudovišnu ribu u vodi) što sve otkriva simboliku Neptuna u ovom znaku.

Neptun i Saturn su principi prošlog i budućeg – onog što ne znamo, onog u šta smo zagledani, onog što vidimo u maglini. Neptun je maskirani Saturn, to je ista stvar koja se čini drugačijom, ali oni su dva dela jednog istog kruga. Konačno, ko je mitološki Neptun, odnosno Saturn? Neptun je Saturnov sin. Drugim rečima, Neptun je njegova budućnost. Jarac uopšte nije Jarac u klasičnom smislu - on je jednom polovinom Jarac, a drugom polovinom je predstavljen ribljim repom. Mi imamo njegovu prirodu koja je Saturn –Neptun, prošlost - budućnost. Vreme je okruglo i to što dominira svima jeste to, okruglo vreme, odnosno ono što čini samim tim celu sudbinu. A strah, koji Saturn donosi, je uvek strah od vremena – onog koje je nepoznato, vreme budućnosti.

Šta se nalazi izvan Vremena?

Kada uđemo najdublje u arhetip ovog znaka, otkrivamo osnovnu obmanu u koju je čovek poverovao, a to je da je vreme nepromenljivo – odnosno, da je sve sudbinski predodređeno. Tako, vreme vlada nama, oduzima nam moć, uslovljava nas brigama, nesvesnim akcijama, trkama za prevazilaženjem ograničenja vremena, ambicijama koje se vrednuju ne kvalitetom već ponovo vremenom “kada”…vreme prošlo, ono stvoreno iza nas, lažno nepromenljivo, goni čoveka u nove pan-ične akcije, zavođene frulom panike i najvećom iluzijom života – nepromenljivošću vremena i straha od zaustavljenog daha. Mada is am strah zaustavlja dah odnosno život.

Ovo je veoma specifičan znak po tome što nosi sudbinu. On nosi sudbinu predstavljajući tajnu vremena koja kaže da ono što je bilo, ide ka onome što će biti. Čoveka sećanja obavezuju da ponavlja nasleđene obrasce u svom svakodnevnom životu, koji ga nagone da veruje da ono što je bilo mora bude jednako onome što će biti – to su u njegovom životu sva sećanja na ono što su radili njegovi preci i odakle je on došao. To je karma, dug ili određena obaveza nad svakim čovekom, sve dok ne zađe iza vela obmane (Neptun) i na nivou svog Kamena (Saturn) oživi sve zapise izvan vremena. Kamen, naš dijamant, oduvek je predstavljao simbol Višeg Ja, koje se iskustvima i angažmanima u životu brusi. Kao što je u predhodnim tekstovima navedeno, kod Majstora Ciklusa, da svako biće svojim angažmanom (Saturn) markira svoje Više Ja, svoje Sebe, koje je bezvremeno i nosi zapise svih života koji se na tom nivou paralelno dešavaju, tako i ovde pristup svom Kamenu (Saturn) omogućava direktano prepoznavanje karmičkih zapisa i svestan rad na njima.

Pad Jupitera (Kamen Mudrosti) je mesto u kome ulazimo u totalni kolaps prostora, kolaps Jupitera kao beskrajanog prostora iz kojeg smo nastali. Vreme je kolaps prostora – tamo gde prostor kolabira u svom širenju, tamo gde se sve zgušnjava u samom zgušnjenju, nastaje vreme. Ovde se vizuelno može sagledati, ponovo kroz neptunovsku prizmu u filmu Interstellar, kada glavni glumac sam ulazi u biblioteku i šireći prostor ulazi u svako vreme. Na granicama širenja prostora vidimo vreme, oni čine jedan entitet: ProstorVreme. Jupiter je ovde po definiciji u padu. Ovo je slika u kojoj Saturn jede svoju decu (ko je Jupiter Saturnu, nego njegovo dete). Saturn je imao šestoro dece, i jedino nije uspeo da proguta Jupitera koji je simbol deteta koje je uspelo da se spase tako što ga je njegova majka sakrila, gde vidimo i simboliku egzaltiranog Jupitera u Raku. On se rodio u pećini na Kritu, odakle je kasnije došao da se bori sa Saturnom i gde je njega i njegove Titane konačno pobedio i postao vrhovni Bog.

“Možda ćeš morati da biraš između toga da vidiš ponovo svoju decu i da postoji budućnost ljudske rase.” Interstellar

Mesec je planeta koja je u izgonu u Jarcu, predstavljajući nešto što on mora da pronađe. Mesec je cilj ka kome on ide.

Saturn i Mars su planete koje ovde imaju pozitivno dostojanstvo, zbog čega Jarac ne izgleda kao jednostavan i lagan, jer nosi u sebi u primarnom smislu dve planete koje su izrazito teške za život. Dok su malefici dominantni, benefici, ono što nam je vezano za život, su skriveni i postavljeni negde duboko unutar njega.

Koji je tvoj angažman?

Saturn daje zadatak i uvek je interesantno videti koji je to zadatak, koji je čovekov individualan angažman jer to je znak koji prirodno vlada 10. kućom i ukazuje na nešto čime čovek treba da se bavi, da uradi, da postigne. Pitanje za Jarca je uvek “Koji je moj angažman?” Najviši angažman koji je ovde moguć jeste angažman za red u univerzumu. Jer ako neko prepoznaje da je u Univerzumu sve u redu – to je Jarac, to je Saturn.

S druge strane, Jupiter daje kvalitet ovom znaku. To što je Jupiter ovde u padu ne znači da ga nema, već da živi kao sećanje koje ovaj znak u sebi mora imati. Sećanje na znanje. On je sama podloga, Kamen Mudrosti iz kog se gradi. Na 15° Jarca se nalazi procep koji vodi do 15° Raka, tišina i mir iz Jarca koji se preko Jupitera egzaltira u najveću mudrost.

“Uvek kada istinski prihvatite trenutak kao ono što on jeste - bez obzira na formu u kojoj se pojavljuje - zadobili ste tišinu, nalazite se u miru. Obratite pažnju na prazninu - prazninu između dve misli, kratki tihi prostor između dve reči u razgovoru, između nota klavira ili flaute, na prazninu između udaha i izdaha. Kada obratite pažnju na te praznine, prisustvo „nečega“ postaje - samo prisustvo. Tada se u vama rađa bezoblična dimenzija čiste svesnosti i zamenjuje poistovećivanje sa oblikom. Istinska inteligencija dela u tišini.” Tišina Govori, Echkart Tolle

Ukoliko natus ima povoljnu poziciju Jupitera, sve ono što je vezano za znak Jarca imaće tendenciju da bude na višem nivou, većeg kvaliteta, jer Jarac će svoj stub svesti, kvalitet ispoljavanja izražavati ne samo u zavisnosti od zadataka koje uspe da ispuni već i od toga koliko uspeva da pronađe kvalitet koji je za njega esencijalno važan. Jupiter, koji je najviši kvalitet, je u tom smislu najvažniji.

U ovom znaku sadržano je “seme vremena”, pa samim tim i sudbina svakog natusa. Vreme je kružno, baš kao što je i vladar ovog znaka - Saturn - “gospodar prstenova” koje on oko sebe nosi. Ovladati tajnom kružnog vremena znači ovladati sudbinom, i preći u sledeći nivo života - predstavljen spiralom i znakom Vodolije.

Brand: "Maybe we've spent too long trying to figure all this out with theory. Love is the one thing that transcends time and space." Interstellar movie

 

Tolkinov Gospodar Prstenova

Tolkin je najpoznatiji kao autor romana „Gospodar prstenova”, zatim njegovog prethodnika, „Hobita”, kao i velikog broja posthumno izdatih knjiga o istoriji zamišljenog sveta zvanog Arda, najviše jednog njenog kontinenta, Srednje zemlje, gde se odigrava radnja ova njegova dva najpoznatija romana. Velika popularnost i uticaj ovih dela su ustoličila Tolkina kao oca žanra moderne visoke fantastike .

Pozicija vladara Ascendenta, retrogradni Merkur na 0° Jarca, koji je još i retrogradan, govori o nekome ko je okrenut ka pisanju, i pričama koje su nekada davno postojale. Mitovi o svetu koji samo kroz mitove postoji, izvlačeći ih iz kolektivnog sećanja. Merkur je u sekstilu sa Mesecom te on ima pristup tom arhetipskom sećanju – sve preko nultih stepenova. Mesec je u Ribama, te su ovo narodi izmaštani, nadrealni, prošli ili pak budući, jer Ribe su kao jedno sećanje na budućnost. Sam Merkur je i vladar 10, što je kolektivno nesvesno, a nalazi se i u sekstil-trigonu sa osom Asc/Dsc što mu daje i trajnost kroz reči, uspeh koji postaje klasik – to vidimo kroz dispozitora Saturna koji odlazi na mesto svoje egzaltacije. Njegovo Sunce, koje je vladar 12. polja, nalazi se na 12. stepenu Jarca, te mu sve ovo i daje tu inspiraciju koja dolazi iza vela panove frule, van vremena i prostora kakve poznajemo.

Saturn ima egzaktan kvadrat sa Merkurom te je on jako dugo pisao ova dela i ne samo to, on je čitav novi jezik morao da izmisli, stvarajući tako mnogoslojnu složenu priču potpuno novih svetova. Preko dispozitora – dispozitori Saturna i Merkura su Venera i Saturn koji dolaze u trigon – on uspeva da stvori nešto što će u vremenu trajati. Vladar njegove 3. kuće je Mars koji je na vrhu 3. i ima snažan trigon sa Jupiterom koji je još u orbisu od 3 stepena dajući naglašenu snagu kroz govor i reči koji ostaju zabeleženi, markirani u vremenu.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD