Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Duh, duša i telo Urana

U trijadi transcendentnih planeta, Uran je prva koja se nalazi izvan Saturnovog prstena. Zbog oblika koji ima oko sebe i sam predstavlja prstenastu planetu. Ako se pogledaju Saturnovi i Uranovi prstenovi, vidi se sličnost  jer oba imaju plavičastu strukturu. I sam Uran je plava planeta, tako da je generalno boja koja se koristi za Urana, koja invocira Urana, svetlo plava ili nebesko plava. Uran ili Ouranus na grčkom znači Nebo i predstavlja Boga Neba.

Otkrio ga je William Herschel u XVIII veku, tačnije 13. marta 1781. godine. Vreme koje se uzima kao vreme otkrića je 22:39 nedaleko od Londona. Ako se pogleda trenutak kada je Uran oživljen u svesti, dolazi se do vrlo interesantne pozicije koja po treći put vezuje Mesec za znak Škorpiona. Naime, svaki put kad je otkrivena po jedna transcendentna planeta, Pluton, Neptun i Uran, Mesec je bio u znaku Škorpiona. Ovde je Mesec na 15° Škorpiona, na samom Ascendentu koji je na 13° Škorpiona. Predstavnik ovog Urana, predstavnik vladara Ascendenta u trenutku otkrića je Mars u konjunkciji sa Saturnom i opoziciji sa Uranom. On nosi opoziciju sa samim sobom. Uran je kontra svemu. On predstavlja tačku suprotnosti, zgusnutu opoziciju. Sam Uran se tada nalazio na 24° Blizanaca u 8. kući, bivajući u opoziciji sa Marsom na 23° Strelca. To je veoma važno, zato što je vladar Ascendenta Mars u to doba bio egzaktno na centru Galaksije. Naime, danas je tačka centra Galaksije na 26° Strelca, međutim pre nešto više od 200 godina ta tačka se usled precesije, kao i sve ostale fiksne zvezde, pomerila, a u to doba je bila na 23° Strelca. Drugim rečima, on dolazi kao otkriće jednog centra oko kojeg se sve vrti u ovom Svemiru, zajedno je sa Saturnom, a Uran se sa druge strane nalazi tamo gde se u to doba nalazila Polarna zvezda ili Betelgez, na 23° što je danas 27°-28°. To govori da čovečanstvo ima generalno jednu primarnu opoziciju oko dva centra moći. Oko jednog, koji je sam centar Galaksije, se vrti čitavo naše Sunce, dok sa druge strane postoji centar koji je prividno gledano sa naše planete tačka oko koje se sve vrti, što je Polarna zvezda. Uran se u trenutku otkrića praktički nalazio na oba ova dela, noseći tu suprotnost. Zna se, naravno, da je danas sam New York centar gde se nalaze svetske institucije i praktički mesto oko kojeg se vrti čitav svet.

Uran već tu nagoveštava da čovečanstvo ima jednu primarnu opoziciju između centara moći, onoga što je veliko na planeti Zemlji i oko čega se sve stvari vrte. Šta je jače?

Da li je jači nekakav univerzalni, kosmički zakon ili je jači zakon onoga što čovek ovde na Zemlji ima? Uran je to pitanje, ta pobuna, ta revolucija. Već samim svojim postojanjem nagoveštava tu revoluciju. To je njegova primarna priča, u kojoj je vrlo jasno oživljen njegov mit, jer ono što se o Uranu zna, je da je on bio onaj koji je primarno stvorio sve. Od Urana je nastao Svet. On je stvorio Hronosa ili vreme, da bi ga kasnije Hronos kao njegov najmlađi sin zbacio sa vlasti, tako što ga je kastrirao.  Njegove genitalije koje su upale u morsku vodu dale su rođenje Afrodite ili Venere. U karti otkrića njegov sin kao 5. kuća počinje u Ovnu. Mars je vladar, a u konjunkciji je sa Saturnom, Hronosom, koji je ovde u opoziciji sa Uranom. Znači, primarna slika u kojoj je ovaj Mars vladar 5. kuće u konjunkciji sa Saturnom, a u opoziciji sa samim Uranom, čini tu jednu osnovnu arhetipsku sliku koju nosi Uran sam po sebi - problem između sebe i svog sina. Taj problem tu postoji, baš kao što je postojao između Urana i Hronosa, jer tu između deteta, između onoga što čovek voli i onoga što on jeste, postoji opozicija, postoji jedan primarni odnos, potreba borbe za moći. Ko će biti onaj koji će upravljati svime? Da li će se vrteti sve oko centra Galaksije ili oko Polarne zvezde? Da li će biti veća moć ova na Zemlji ili neka druga kosmička?

Mars, kao vladar Ascendenta, je u sukobu sa samim Suncem i ovde se vidi potreba za promenom vlasti,  unutar sistema upravljanja, baš zato što ovaj kvadrat između Sunca, kao vladara 10. kuće, i Marsa kao vladara Ascendenta, ima svoju dispoziciju u formi Jupitera koji je u aplikacionom trigonu sa samim Suncem.

Ako se posmatra Uran koji se i sam nalazi u 8. kući u trenutku svog otkrića, sigurno je da je on u startu dobrim delom bio povezan sa raznim rizicima, opasnostima, moguće i svim ratovima. Ali sa druge strane, njegov vladar Ascendenta se u trenutku otkrića nalazi u 2. kući i ima jaku potrebu za novcem, za aktivnostima vezanim za posao, za razvojem industrije, za stvaranjem svega onoga što će dovesti do mnogo većih dostignuća, do mnogo većeg profita. U nekom trenutku to može izgledati kontraproduktivno (kao Uran u 8. kući, kao rat), ali upravo ova slika povezanosti i opozicije koja postoji između 2. i 8. kuće, a u kojoj Uran igra jaku ulogu, govori o tome da su ti koraci napretka i sticanja, jednako vezani za ono što donosi materiju kao i za ono što je odnosi. Vezani su za ono što se u nekom slučaju naziva sukobom, a u nekom drugom, jakim berzanskim razvojem ili razvojem jednog tržišta novca, kapitala koji je predstavljen 8. kućom. Ono što se vidi kada se govori o Uranu, jeste da svaki čovek ovu daleku planetu može da nosi u svom životu, ako ima nosače koji su upravo načinjeni od onoga što sam ovaj horoskop i govori, a to je da su vladar 1. kuće Mars i vladar 3. kuće Saturn, zajedno. Uran nije ništa drugo nego Merkur i Mars.

Ako neko svog Merkura ubrza, ako svoj način mišljenja dovede u veliku brzinu, on postiže Urana.  Način astrološkog razmišljanja jeste upravo onaj koji nudi sposobnost da se u jednom trenutku dobije mnogo više reči, mnogo više značenja, nego što bi se to moglo kroz Merkurov govor. Uran je visoko inteligentan. On je vladar 1 i vladar 3 zajedno i plus ima trigon od Merkura, jer ovaj Merkur koji je ujedno i vladar 8. kuće, (8. znak je na Ascendentu) pravi trigon ka Saturnu, ka vladaru 3. kuće, čineći ovaj intelekt veoma oštrim. Merkur je u Ovnu, i ima trigon ka Saturnu koji je zajedno sa Marsom. Jasno se vidi da priroda Urana uopšte nije lagana i lepršava. Uran je neobično težak. Uran je zapravo mnogo teži nego Saturn. Koliko god olovo važilo za jedan od najtežih elemenata, treba znati da je Uranijum teži i da je njegova specifična težina veća.

I ono što se ovde dobija, jeste slika prirode tog Urana koji je Mars-Saturn. Koji je sačinjen od dve opozitne sile - jedne koja koči, jedne koja ide napred - što su Mars i Saturn. Dostići stanje Urana ne predstavlja lagan put kod jedne osobe. Uranov put je pre svega put izuzetne intelektualne sposobnosti, sposobnosti uz koju će način mišljenja biti jako brz, način života biti izuzetno dinamičan, jer sve to zajedno daje razvoj jedne nove platforme življenja. Drugim rečima, teško je i zamisliti da Urana neko može živeti sam, već mora biti mnogo ljudi oko te osobe. On traži veliko društvo. Zato svaki Uran predstavlja grad, predstavlja veliku društvenu celinu. Ako neko ima povoljnu poziciju Urana, za njega je neophodno da bude u velikom gradu, gde može dobiti ono što Uran nudi, jer on traži veliki broj događaja, veliki broj aktivnosti, koje zajedno daju mogućnost da se on ispolji kao takav. On je strašno brz i njegova energija je vrlo važna.

Svako treba da razmišlja o tome na koji način je on kanal ili aerodrom za Urana.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD