Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Tehnologija Svesti Urana Tri nivoa svesti, Kopče astralnog i eteričnog sveta, Univerzalni provodnik, Povezivanje uma i tela, Mentalni provodnik, Proces oživljavanja mentalnog tela, Otkrivanje sopstvenog simbola - samo su neke od tema o kojima će biti reči na webinaru Tehnologije Svesti Urana koji će se održati u subotu 11.04. od 12h do 15h.
» prikaži celu vest
Webinar: Buđenje U subotu 11. aprila, dr Lea Imširagić će održati webinar Energetske Astrologije Urana, sa početkom od 17h. Ovaj put učimo igru transformacije i oživljavamo biće Urana. Webinar će vam omogućiti da osvestite svoju vezu sa Univerzumom (na svoj lični način), da prepoznate i razvežete obrasce koje ponavljate, kao i navike u kojima ste zaglavljeni, da se oslobodite povećane mentalne napetosti i ubrzanosti i da naučite da disanjem kroz 8. čakru dovodete svoj nervni sistem u balans, kao i svoj odnos sa vremenom.
» prikaži celu vest
Kurs: Rektifikacija i elekciona astrologija U petak, 03. aprila od 18h počinje online četvoronedeljni kurs iz Rektifikacije natalnog horoskopa i Elekcione astrologije. Ovaj kurs je namenjen svima koji imaju osnovno astrološko predznanje ali žele da izračunaju tačno vreme svog rođenja, kao i da usvoje sistem izračunavanja tačnog vremena rođenja klijenta i takođe onima koji žele da otkriju veštinu pravilnog odabira trenutka za započinjanje znaćajnih životnih projekata (poslovi, venčanja, selidbe, itd...).
» prikaži celu vest
Full Moon Project Radionica „Inspiracija“ Pozivamo vas na novu Full Moon Project Radionicu „Inspiracija“ koja će se održati u sredu, 8. aprila 2020. godine. Sam znak Vage u kojem se odigrava ovaj Pun Mesec govori o ravnotežu koju je izuzetno važno uspostaviti na nivou svog tela, dovodeći unutar sebe sve strahove predaka u jedno stanje mira. Ova radionica će biti online i trajaće od 19.00h do 20.30h.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Sommelier, zanimanje budućnosti

U mnogim kulturama osoba koja je posluživala božansko piće, vino, bila je obavijena mističnim velom. Stručnjak za vino mogao je osjetiti mirise i okuse koje drugi ne mogu, te su ga zbog toga smatrali tajnovitim i nadnaravnih sposobnosti. Korijen riječi saumalier , potječe od somme/sommier, od provansalskog saumalier, a označava osobu koja se brinula o životinjama za vuču, odnosno govedima koja su vukla kola sa hranom i pićem. S vremenom se značenje proširilo na slugu zaduženog za postavljanje stola i posluživanje hrane i pića tijekom glavnih obroka. Ovo zanimanje, kakvo mi poznajemo, rođeno je u XIX  stoljeću otvaranjem ekskluzivnih restorana i hotela. Uloga profesionalnog sommeliera danas je dobro poznavanje vina, kao i vještina i znanje posluživanja vina uz određene vrste hrane. Svakako, za ovu vrstu posla treba imati i jedan posebni talent.

Dioniz i Bachosom dva su imena istog boga, sina Zeusa i njegove ljubavnice Semele. Ljubomorna Hera, žena Zeusa, kada je saznala za ovu preljubu i da njegova ljubavnica nosi Zeusova sina, odlučila ju je ubiti. Prerušila se u dadilju i trudnu Semelu nagovorila da zamoli Zeusa da joj pokaže njegovu božansku moć. Zeus joj se ukazao u svom sjaju, tutnjavi groma i munja. Tako je jedan grom pogodio kraljevsku palaču. Izbio je požar, a Semela je u smrtnom strahu prijevremeno rodila sina. To je izazvalo bijes Zeusa, gdje je shvatio da je nasjeo spletki njegove žene Here, te da mu sinu prijeti pogibelj. Oko njega je isprva podigao visoki zid od gustog isprepletanog bršljana , a kada  je shvatio da djetešce neće preživjeti onda ga je zašio u vlastito stegno. Kasnije se o njemu brinuo Hermes, ali od ljute Here  ga nije mogao obraniti, pa su se za Dioniza kasnije brinule nimfe. One su ga sakrile u duboku pećinu čiji je ulaz bio obrastao vinovom lozom. Tu je Dioniz zavolio ovu plemenitu biljku i opojno piće koje se od nje radi. Nudio je slatke plodove i opojni napitak pun životne radosti. Kada je porastao sadnice vinove loze poklanjao je ljudima, a pastira Ikarijusa je naučio proizvoditi vino.

Kako nam natalna astrologija ne može odgovoriti na striktno postavljena pitanja koja klijenti postavljaju, onda nam ostaje stara dobra Horarna astrologija, koja zna dati odgovor na razne vrste pitanja.

Sport i takmičenje

Moj dragi prijatelj je  vrstan Sommelier.  Za ovu vrstu posla potrebno je znanje i natjecateljski duh.

Njegovo pitanje je: Da li ću pobijediti na ovom takmičenju?

U horarnoj astrologiji za svako pitanje postoje određene vrste pravila, koje trebamo ispratiti kako bi smo mogli dati točan odgovor.

Za ovo pitanje, tko će pobijediti na natjecanju, uzeti ćemo u obzir  vladare prve i sedme kućom (prva kuća predstavlja mog klijenta dok sedma kuća predstavlja njegovog protivnika).

 Stanje samih kuća , prve i sedme, što se nalazi u njima, i da li to osnažuje ili afliktuje tu kuću. Što je neka planeta bliža vrhu kuće to je njen utjecaj na nju veći. Mjesečevi čvorovi , Sjeverni čvor je dobar dok je Južni loš. Razmotrit ćemo vladare prve i sedme kuće i koji je snažniji. Kod ovih pitanja važnija su slučajna dostojanstva od osnovnih. Osnovno dostojanstvo nam može ukazati tko zaslužuje pobjedu, dok slučajno dostojanstvo govori tko pobjeđuje. Kod horarnih pitanja za takmičenje, egzaltacija jednog od signifikatora (prve ili sedme kuće) je već znak pobijede. Egzaltacija je jača od vladarstva znakom.

Recepcije između prve i sedme kuće su jako važne. Na taj način vidimo tko je u čijoj moći. Primjer : ako se vladar prve kuće nađe u znaku kojim vlada vladar sedme kuće, a vladar sedme kuće u egzaltaciji vladara prve kuće, tada je vladar prve kuće snažniji jer ga ovaj egzaltira.

Od slučajnog dostojanstva, postavke planeta po kućama i spaljenost jesu najvažnije u ovim horarnim horoskopima. S obzirom da je spaljenost najteža aflikcija od svih, signifikator jednog  (prve ili sedme kuće) je znak poraza. Mala iznimka postoji, ako se planet koji je spaljen nalazi u separaciji od Sunca. Vladar desete kuće u prvoj ili sedmoj je znak pobjede , ili vladar prve ili sedme kuće u aplikacionom  trigon / sekstilu  ka vladaru desete kuće je isto tako jak znak pobjede.  Ovo su pravila koja je potrebno dobro proanalizirati za pitanja koja se tiču sporta i takmičenja.

Pitanje glasi : Da li ću pobijediti na ovom takmičenju?

Prva kuća i vladar prve kuće je predstavljena mojim  klijentom, dok sedma kuća i vladar sedme kuće predstavlja njegovog protivnika. Najpre ćemo procjeniti  prvu kuću i njenog vladara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asc je u Strijelcu, u prvoj kući se nalazi i Sjeverni Mjesečev čvor.  Sjeverni Mjesečev čvor govori o dobitku ali kako nije u blizini ASC-a u tom slučaju nećemo ga uzeti u obzir. Vladar ASC je Jupiter na 6◦Bika i retrogradan je. Retrogradnost je jedna ozbiljna debilitacija planeta. Ide u krivom smjeru, a rekli smo da su u ovim pitanjima slučajna dostojanstva od presudnog značaja za ovakva pitanja. Moj klijent se vratio kući bez nagrade. Naime, Sjeverni čvor ga je protežirao ali u zadnjem pitanju je izgubio koncentraciju i sve je krenulo naopako. Ovo vidimo iz vladar Asc Jupitera koji je RX.

Protivnik je predstavljen sedmom kućom i vladarem sedme kuće. Vrh sedme kuće je u Blizancima na vrhu se nalazi Mjesec na fiksnoj zvijezdi Aldebaran koja govori da je došlo  vrijeme za novi početak. Ova zvijezda je i jedna vrsta zaštite. Vladar sedme kuće je Merkur na 4◦Škorpiona. Merkur u Škorpiji nije debilitiran niti po osnovnom niti po slučajnom dostojanstvu. Što ukazuje da je jači od svog protivnika. Ovaj dečko je bio bolji i osvojio je prvu nagradu, dok je moj klijent bio četvrti i ispao je iz finala. Ponekad će nam samo vladari kuća reći ko je snažniji i zato nema potrebe tragati dalje, odgovor je jednostavan.

Drugo pitanje: Tko će pobijediti na natjecanju? (isti klijent)

Asc je u Strijelcu, na vrhu Asc-a je Venera. Venera je benefik i još je vladar desete kuće nagrade.  Vladar Asc Jupiter je na 20◦Raka i on je u ovom znaku egzaltiran. Kod horarnih horoskopa za takmičenje, egzaltacija je jača od vladarstva. I ova kombinacija govori da će ova osoba pobijediti na takmičenju.  Pobjedio je i postao prvak za 2013. godinu Hrvatske u Sommelierstvu.

Protivnik je predstavljen sedmom kućom i njenim vladarem. Na vrhu sedme kuće je Mjesec koji je u praznom hodu. Prazan hod nam govori o tome da će biti nadjačan od protivnika. Vladar sedme kuće je Merkur RX na 18◦ Škorpije. Retrogradnost je jedna ozbiljna debilitacija planete. Već iz dva ugla imamo potvrđenu priču da će ova osoba izgubiti na natjecanju.

Treće pitanje: Tko će pobijediti na natjecanju? (isti klijent)

ASC- je u Blizancima vladar Asc-a je Merkur na 13◦ Strijelca u sedmoj kući. Merkur u Strijelcu je u izgonu i još u kući njegovog protivnika, što na prvi pogled može ukazati da će izgubiti na ovom natjecanju. Ali kako su za ovu vrstu pitanja važnija slučajna dostojanstva, koja nam govore tko će uistinu pobijediti, pogledati ćemo i recepcije između vladara prve i sedme kuće .  Ovdje vlada pravilo: da je egzaltacija snažnija od vladarstva znakom. Vladar prve kuće je Merkur u Strijelcu i on je u znaku u kojem vlada vladar sedme kuće, znači da ga ovaj stavlja u sjedište, tamo gdje mu je mjesto. Međutim vladar sedme kuće je Jupiter u Djevici u znaku egzaltacija vladara prve kuće, gdje vidimo da korist ima vladar prve kuće. Još jedan pokazatelj za pobjedu je Merkur koji ide u aplikacioni trigon ka Uranu koji je i vladar desete kuće.  Moj klijent je pobijedio i postao prvak Hrvatske u 2015.godini  u Sommelierstvu.

Protivnik je predstavljen sedmom kućom i njenim vladarem.  

U sedmoj kući je Sunce u konjukciji sa Saturnom, gdje vidimo da je malefik Saturn još i spaljen od Sunca, što je jedna od loših pokazatelja za sedmu kuću. Spaljenost spada u slučajna dostojanstva i pokazatelj je za najteže aflikcije od svih, što znači da će izgubiti natjecanje. Vladar sedme kuće je Jupiter na 20◦ Djevice u izgonu, što je još jedan pokazatelj loše sreće, a pri tom Jupiter u Djevici egzaltira vladara prve kuće, svog protivnika koji je pobijedio na ovom natjecanju.

Vino treba piti u skladu sa starom grčkom uzrečicom "meden agan" što znači "ničega previše"

Literatura:

DŽON FROLI - "Udžbenik horarne astrologije"

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD