Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Planetarni Povratci u Prediktivnoj Astrologiji U sredu, 29. januara, počinje kurs „Planetarni Povratci u Prediktivnoj Astrologiji” na Kepler Insitutu. Polaznici kursa će biti upoznati sa jednom od najpopularnijih prognostičkih tehnika - solarni povratak, kao i sa jednom od najinteresantnijih tehnika za razmatranje prilično uskih vremenskih perioda – solarni eneidi. Ovaj kurs je moguće pohađati kako u redovnoj, tako i u dopisnoj varijanti.
» prikaži celu vest
Kurs: Procena profesionalnog života, finansija i izbora studija U utorak 11. februara, u 18h na Kepler Institutu će početi tromesečni kurs najčešćih oblasti života koje se tumače u astrološkoj konsultaciji, a to su: profesija, finansije, talenti i studije. Kurs je moguće pohađati u dopisnoj i online varijanti.
» prikaži celu vest
FULL MOON PROJECT - RAZIGRANOST Pozivamo vas na novu Full Moon Project radionicu “Razigranost” koja će se održati u nedelju, 9. februara 2020. godine u hotelu Tulip Inn Putink, s početkom od 19h. Ovaj Pun Mesec otvara vrata jednoj razigranosti, koja dolazi usled oslobođenja od uverenja koja smo nekada imali. Da bi čovek mogao da se oslobodi negativnih uverenja koja su mu strukturisana u energiji, on mora da pronađe svoju svrhu.
» prikaži celu vest
20. Međunarodna Astrološka Konferencija u Beogradu Od 20. do 22. marta u Beogradu će se održati jubilarna 20. Međunarodna Astrološka Konferencija na Balkanu „The Age of Aquarius”. Tema Konferencije je posvećena Velikim Konjunkcijama koje se dešavaju u ovoj godini, a posebno konjunkciji Jupitera i Saturna koja će se odigrati 21.12.2020. Na ovoj Konferenciji ćemo imati 8 sjajnih predavača koji će nam iz različitih astroloških pristupa govoriti o Astrologiji koja otvara kapije Doba Vodolije.
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Sinastrija U četvrtak, 16. januara, počinje osmonedeljni kurs iz karmičke sinastrije. Karmički odnosi su jedna od najvažnijih stvari koje Duša prenosi iz svakog života. Na ovom kursu će se posebno govoriti o prirodi Karmičkih odnosa, odnosa Srodnih Duša, kao i Blizanačkih Duša. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Asteroid Odisej

Asteroid Odisej je poseban po nekoliko stvari. Kao prvo, Odisej spada u grupu “trojanaca”, takozvanih trojanskih asteroida jer je, kao što znamo, simbol trojanskog konja vezan za jednu malu prevaru Grka koja je pokorila Troju tako što je sakrila svoju vojsku u konja.

Mesto gde se nalaze takozvani ‘trojanci’ je polje u orbiti Jupitera i postoji jedna grupa asteroida koji se ovde nalaze i zovu Grci, zbog rata između Ahileaca ili Grka i Trojanaca, a prvi put su asteroidi koji se nalaze u okviru putanje neke planete upravo i otkriveni u Jupiterovoj putanji. Kasnije je nađeno da postoje asteroidi i unutar putanja još nekih planeta, što predstavlja poseban astronomski fenomen u kome ne dolazi do sudaranja planeta i asteroida ukoliko postoji specijalni balans između, od 60 stepeni.

Otkriće ovog asteroida desilo se 28. januara 1930. godine u Hajdelbergu u Nemačkoj, od strane istog astronoma koji je otkrio i Apolona i Hermesa. Naime, Odisej je otkriven na 27. stepenu Lava.

Odisej nije bio bog, iako je njegovo poreklo vezano za Zevsa. Bio je kralj Itake, ostrva u Grčkoj, i važio je za neobično mudrog čoveka. Voleo svoje ostrvo, svoju ženu Penelopu s kojom je imao sina Telemaha, želeo je da tu ostane. Međutim, on odlazi na veliki put u nepoznato, pa sve što je vezano za ovaj asteroid govori o jednoj veoma slojevitoj, posebnoj sudbini koju ćemo razumeti tek ako znamo ovu veliku priču.

Odisej je bio kralj i logično je da je ovde Ascendent Lav, međutim u to doba fiksna zvezda Regulus koja se danas nalazi na 29. stepenu Lava nalazila se tada na 28. stepenu, a pošto je to veoma blizu možemo reći da je sam Odisej uistinu otkriven naRegulusu, sa Neptunom u 1. kući. Ali taj Neptun se ovde nalazi u znaku svog izgona, što donosi jednu posebnu priču koja će biti vezana za ceo ovaj mit, za jednu potragu, za jedan nesporazum između njega i bogova, a naročito Posejdona, Boga mora, Neptuna, jer je on osuđen da luta.

Vladar Ascendenta ovde je Sunce, koje se nalazi u 6. kući u znaku Vodolije, i zajedno je sa Venerom u konjunkciji, što se izvesno povezuje sa određenom ljubavnom tematikom ove priče. Međutim ovaj ascendentalni Lav ovde ima neobično jak sekstil sa vladarem 7. kuće, dakle Sunce je u egzaktnom sekstilu sa Uranom u ovom trenutku, pri čemu je Uran i jedan od dispozitora Sunca, tako da će sam Odisej biti predstavljen ne samo ovom pozicijom Sunca na 8. stepenu Vodolije, već i Sunca na 8. stepenu Ovna, jer je to mesto u koje on dispozitira. Svakako, sa druge strane, predstavljen je i dispozicijom Saturna koji je drugi vladar Vodolije, u 5. kući, u uklještenom znaku Jarca, na 6. stepenu i ovde postoji jedna specijalna kvadratura između dva njegova dispozitora, Saturna i Urana.

Kako god bilo, ovaj čovek ulazi u jednu vrlo epsku kvadraturu, preko znakova Jarca i Ovna, preko 6. stepena Jarca i Urana na 8. stepenu Ovna.

Vrlo naglašena slika planeta koje se nalaze u znaku Jarca, ovde još i u 5. kući, daju osnovnu priču o Penelopi, jer ovako izgleda model Penelope, žene koja će čekati svog muža punih 20 godina. Ovde je to predstavljeno Saturnom koji se nalazi u 5. kući u znaku Jarca, koji pravi trigon sa ovim Neptunom iz 1. kuće, još više sa osom čvorova koji tu ima. Svakako da je ovde žena, Penelopa, predstavljena i Mesecom koji se nalazi u znaku Jarca, i sve ono što on voli je uklješteno u znaku koji mu je veran. Zato danas, kada pričamo o simbolu vernosti, govorimo upravo o jakom Saturnu preko 5. kuće u aspektu sa Neptunom koji veruje, koji se nada - u povoljnom aspektu - da će u životu doći idealna ljubav.

S druge strane ovo Sunce nije samo u sekstilu sa Uranom već i u trigonu sa Jupiterom i možemo sasvim biti sigurni da je Odisej bio miljenik Zevsa, i da je Zevs bio onaj koji mu je jako često pomagao, naime, ako pogledamo u ovom horoskopu Neptuna koji je u 1. kući u kvadratu sa Jupiterom, to će izvesno ukazati da će se u jednom trenutku Odisej zameriti bogu Posejdonu ili Neptunu, da će postojati problem Jupitera u lošem aspektu sa Neptunom koji natusa navodi da putuje i da se gubi u putu jer je Jupiter putovanje, a Neptun u lošem aspektu spram Jupitera jeste faktor koji ukazuje na gubljenje. Pri tome dispozitor odlazi na 23. stepen Jarca, što je jedan od najagresivnijih stepenova unutar Zodijaka, i još je u konjunkciji sa Marsom. Da ova stvar bude dramatičnija, to se nalazi u opoziciji sa Plutonom, koji je na 18. Stepenu Raka i ujedno je vladar 4. kuće. Ovde postoji ozbiljna priča koja govori o tome da će ga put baciti vrlo daleko od njegove kuće jer je rezultanta Jupiter kvadrat Neptun, te kad plovi morem, ona ga baca vrlo daleko jer je to opozicija sa vladarem 4. kuće, i dovodi ga u opasnosti.

Odisej je u svoje doba važio za jednog od najmudrijih ljudi, koji je uvek nalazio rešenja i zalagao se za mirna rešenja.

Troja je bila veliki sukob, sukob ogromnih razmera;10 godina su pokušavali da je osvoje i nikako nisu uspevali, sve dok jednog dana Odisej nije napravio malu zamku upravo sa tim trojanskim konjem. Ovo je dugačka priča sa jako mnogo detalja ali sve u svemu, Odisej je 10 godina zbog rata u koji nije želeo da ide, bio odvojen od svoje porodice, odvojen od žene koju voli, od svog sina. Vidimo iz toka priče da je njegov glavni greh, zbog kojeg on postaje žrtva mora i talasa koji ga bacaju svugde, što je na jednom ostrvu gde je ostao, ismejao kiklopa, sina Posejdona.

Ako se razmatra ovaj izuzetno jak jupiterovski model jer čovek je ovaj pre svega mudar, pre svega veliki putnik – asteroid Odisej će se uvek naći kod ljudi koji imaju nešto sa Jupiterom, sa putovanjima, sa onim što vodi u nepoznato, ali ne samo sa Jupiterom nego i sa Neptunom jer to je odnos mudrosti čoveka i njegovog odnosa spram božanskog.

Kada ovde govorimo o vremenskom periodu, kažemo da je 20 godina upravo ono vreme koje je Odiseju trebalo da pronađe sebe. Znamo da je 20 godina definitivno vrlo važan odnos i da to predstavlja jedan bitan ciklus Jupitera i Saturna.

Stoga, može se reći da serija novila i njegovih aspekata – da li je to novil, da li je polunovil, binovil; trinovil je trigon; kvadnovil ... – govore o Odisejevskoj priči, o priči koja govori o potrebi čoveka da dođe do svoje spoznaje, do otkrića i ako natus ima harmonično postavljenu ovu priču, možemo zaključiti da će u vremenu ovde čovek doći do spoznaje, do pronalaženja mesta kome pripada, do svoje obećane ljubavi, do svega onoga što je želeo, ali da je put od čoveka do božanskog u njemu put koji je često skopčan sa mnogo skrivenih stvari, mnogo opasnosti, mnogo nesporazuma.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD