Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Asteroid Odisej

Asteroid Odisej je poseban po nekoliko stvari. Kao prvo, Odisej spada u grupu “trojanaca”, takozvanih trojanskih asteroida jer je, kao što znamo, simbol trojanskog konja vezan za jednu malu prevaru Grka koja je pokorila Troju tako što je sakrila svoju vojsku u konja.

Mesto gde se nalaze takozvani ‘trojanci’ je polje u orbiti Jupitera i postoji jedna grupa asteroida koji se ovde nalaze i zovu Grci, zbog rata između Ahileaca ili Grka i Trojanaca, a prvi put su asteroidi koji se nalaze u okviru putanje neke planete upravo i otkriveni u Jupiterovoj putanji. Kasnije je nađeno da postoje asteroidi i unutar putanja još nekih planeta, što predstavlja poseban astronomski fenomen u kome ne dolazi do sudaranja planeta i asteroida ukoliko postoji specijalni balans između, od 60 stepeni.

Otkriće ovog asteroida desilo se 28. januara 1930. godine u Hajdelbergu u Nemačkoj, od strane istog astronoma koji je otkrio i Apolona i Hermesa. Naime, Odisej je otkriven na 27. stepenu Lava.

Odisej nije bio bog, iako je njegovo poreklo vezano za Zevsa. Bio je kralj Itake, ostrva u Grčkoj, i važio je za neobično mudrog čoveka. Voleo svoje ostrvo, svoju ženu Penelopu s kojom je imao sina Telemaha, želeo je da tu ostane. Međutim, on odlazi na veliki put u nepoznato, pa sve što je vezano za ovaj asteroid govori o jednoj veoma slojevitoj, posebnoj sudbini koju ćemo razumeti tek ako znamo ovu veliku priču.

Odisej je bio kralj i logično je da je ovde Ascendent Lav, međutim u to doba fiksna zvezda Regulus koja se danas nalazi na 29. stepenu Lava nalazila se tada na 28. stepenu, a pošto je to veoma blizu možemo reći da je sam Odisej uistinu otkriven naRegulusu, sa Neptunom u 1. kući. Ali taj Neptun se ovde nalazi u znaku svog izgona, što donosi jednu posebnu priču koja će biti vezana za ceo ovaj mit, za jednu potragu, za jedan nesporazum između njega i bogova, a naročito Posejdona, Boga mora, Neptuna, jer je on osuđen da luta.

Vladar Ascendenta ovde je Sunce, koje se nalazi u 6. kući u znaku Vodolije, i zajedno je sa Venerom u konjunkciji, što se izvesno povezuje sa određenom ljubavnom tematikom ove priče. Međutim ovaj ascendentalni Lav ovde ima neobično jak sekstil sa vladarem 7. kuće, dakle Sunce je u egzaktnom sekstilu sa Uranom u ovom trenutku, pri čemu je Uran i jedan od dispozitora Sunca, tako da će sam Odisej biti predstavljen ne samo ovom pozicijom Sunca na 8. stepenu Vodolije, već i Sunca na 8. stepenu Ovna, jer je to mesto u koje on dispozitira. Svakako, sa druge strane, predstavljen je i dispozicijom Saturna koji je drugi vladar Vodolije, u 5. kući, u uklještenom znaku Jarca, na 6. stepenu i ovde postoji jedna specijalna kvadratura između dva njegova dispozitora, Saturna i Urana.

Kako god bilo, ovaj čovek ulazi u jednu vrlo epsku kvadraturu, preko znakova Jarca i Ovna, preko 6. stepena Jarca i Urana na 8. stepenu Ovna.

Vrlo naglašena slika planeta koje se nalaze u znaku Jarca, ovde još i u 5. kući, daju osnovnu priču o Penelopi, jer ovako izgleda model Penelope, žene koja će čekati svog muža punih 20 godina. Ovde je to predstavljeno Saturnom koji se nalazi u 5. kući u znaku Jarca, koji pravi trigon sa ovim Neptunom iz 1. kuće, još više sa osom čvorova koji tu ima. Svakako da je ovde žena, Penelopa, predstavljena i Mesecom koji se nalazi u znaku Jarca, i sve ono što on voli je uklješteno u znaku koji mu je veran. Zato danas, kada pričamo o simbolu vernosti, govorimo upravo o jakom Saturnu preko 5. kuće u aspektu sa Neptunom koji veruje, koji se nada - u povoljnom aspektu - da će u životu doći idealna ljubav.

S druge strane ovo Sunce nije samo u sekstilu sa Uranom već i u trigonu sa Jupiterom i možemo sasvim biti sigurni da je Odisej bio miljenik Zevsa, i da je Zevs bio onaj koji mu je jako često pomagao, naime, ako pogledamo u ovom horoskopu Neptuna koji je u 1. kući u kvadratu sa Jupiterom, to će izvesno ukazati da će se u jednom trenutku Odisej zameriti bogu Posejdonu ili Neptunu, da će postojati problem Jupitera u lošem aspektu sa Neptunom koji natusa navodi da putuje i da se gubi u putu jer je Jupiter putovanje, a Neptun u lošem aspektu spram Jupitera jeste faktor koji ukazuje na gubljenje. Pri tome dispozitor odlazi na 23. stepen Jarca, što je jedan od najagresivnijih stepenova unutar Zodijaka, i još je u konjunkciji sa Marsom. Da ova stvar bude dramatičnija, to se nalazi u opoziciji sa Plutonom, koji je na 18. Stepenu Raka i ujedno je vladar 4. kuće. Ovde postoji ozbiljna priča koja govori o tome da će ga put baciti vrlo daleko od njegove kuće jer je rezultanta Jupiter kvadrat Neptun, te kad plovi morem, ona ga baca vrlo daleko jer je to opozicija sa vladarem 4. kuće, i dovodi ga u opasnosti.

Odisej je u svoje doba važio za jednog od najmudrijih ljudi, koji je uvek nalazio rešenja i zalagao se za mirna rešenja.

Troja je bila veliki sukob, sukob ogromnih razmera;10 godina su pokušavali da je osvoje i nikako nisu uspevali, sve dok jednog dana Odisej nije napravio malu zamku upravo sa tim trojanskim konjem. Ovo je dugačka priča sa jako mnogo detalja ali sve u svemu, Odisej je 10 godina zbog rata u koji nije želeo da ide, bio odvojen od svoje porodice, odvojen od žene koju voli, od svog sina. Vidimo iz toka priče da je njegov glavni greh, zbog kojeg on postaje žrtva mora i talasa koji ga bacaju svugde, što je na jednom ostrvu gde je ostao, ismejao kiklopa, sina Posejdona.

Ako se razmatra ovaj izuzetno jak jupiterovski model jer čovek je ovaj pre svega mudar, pre svega veliki putnik – asteroid Odisej će se uvek naći kod ljudi koji imaju nešto sa Jupiterom, sa putovanjima, sa onim što vodi u nepoznato, ali ne samo sa Jupiterom nego i sa Neptunom jer to je odnos mudrosti čoveka i njegovog odnosa spram božanskog.

Kada ovde govorimo o vremenskom periodu, kažemo da je 20 godina upravo ono vreme koje je Odiseju trebalo da pronađe sebe. Znamo da je 20 godina definitivno vrlo važan odnos i da to predstavlja jedan bitan ciklus Jupitera i Saturna.

Stoga, može se reći da serija novila i njegovih aspekata – da li je to novil, da li je polunovil, binovil; trinovil je trigon; kvadnovil ... – govore o Odisejevskoj priči, o priči koja govori o potrebi čoveka da dođe do svoje spoznaje, do otkrića i ako natus ima harmonično postavljenu ovu priču, možemo zaključiti da će u vremenu ovde čovek doći do spoznaje, do pronalaženja mesta kome pripada, do svoje obećane ljubavi, do svega onoga što je želeo, ali da je put od čoveka do božanskog u njemu put koji je često skopčan sa mnogo skrivenih stvari, mnogo opasnosti, mnogo nesporazuma.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD