Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2023. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2023. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu Prelaza, isceljivanja i kreiranja novih načina razmišljanja i delovanja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Kristali trećeg energetskog centra

U nastavku serijala o kristalima i njihovoj primeni u astrohealingu, upoznaćemo se sa kristalima koji se mogu koristiti za balansiranje trećeg energetskog centra, odnosno čakre pod sanskrtskim nazivom Manipura (“sjajni dragulj”), a koja u odnosu na sve ostale energetske centre u našem telu, predstavlja naš fizički energetski centar - naše unutrašnje Sunce, koje našem telu obezbeđuje vitalnu životnu energiju – pranu. Ona je smeštena u predelu solarnog pleksusa, odakle je povezana i sa organima u gornjem delu stomaka, kao i sa jetrom, žučnom kesom, želudcem, pankreasom, nadbubrežnim žlezdama, gušteračom i dvanaestopalačnim crevom. Njena boja je sjajno žuta, a njen element vatra.

Treći energetski centar – Manipura

Osnovna potreba ovog energetskog centra je da kroz uspostavljanje pravilnog energetskog balansa razvija individualnost i svest o sopstvu, a koje se kroz harmoničan odnos ove čakre sa grlenom – petom, nesmetano izražava kroz nju.

Po vedskoj tradiciji, Manipura je centralno polazište 72000 nadia, energetskih kanala, koji se od solarnog pleksusa protežu duž čitavog tela, obezbeđujući mu tako vitalnu životnu energiju – pranu, koju Manipura prikuplja. Pravilan protok ove životne sile kroz Manipuru i energetske kanale, ogledaće se kroz snažnu volju, vitalnost tela, snažan osećaj identiteta i samopouzdanja, preduzimljivost, kao i kroz saosećanje, nesebičnost i plemenitost, kojima osoba sa usklađenom energijom u trećem energetskom centru zrači.

Manipura predstavlja kako sedište naše volje i osećaja za sopstvo, tako i sedište ličnog sistema ispravnosti, koji nas navodi da odredimo šta je za nas ispravno a šta ne. Ovo je centar naše lične „istine“, kojom se izražavamo i oblikujemo u materijalnom svetu, pa će ova čakra biti i ona, izrazito intuitivna, kojom osećamo i predosećamo kako opasnosti, tako i „istinu naše duše“, koja nam se saopštava putem intuicije i unutrašnjeg glasa. Sobzirom da je Manipura naša centralna energetska čakra, naše lično centralno Sunce, kojom prikupljamo životnu energiju iz spoljnog sveta, u stanju smo da upravo njome i osećamo čitavu lepezu energetskih vibracija, pa ćemo tako uz pomoć nje biti u stanju da prepoznamo vibraciju ljubavi kroz „leptiriće u našem stomaku“, ali i opasnost, kao i energiju nižih vibracija, kada možemo osetiti i neprijatnost ili grč u predelu solarnog pleksusa. Iz tog razloga možemo reći da Manipura predstavlja naš fizički energetski kompas, koji nam pomaže da osetimo i na fizičkom nivou kvalitet energije iz spoljnog sveta.

Nauka smatra da je sedište svesti mozak, međutim, svešću odiše svaka ćelija našeg tela, kao i svaki organ. Ipak, suprotno naučnom pravu prvenstva koje je dato mozgu kao izvorištu našeg Jastva, treći energetski centar je njegovo pravo sedište, kojim definišemo našu individualnost, pa stoga i osećaj odvojenosti od svih ostalih vidova kreacije, čiji smo zapravo neraskidivi deo i sa kojima činimo Jedno u večnom sadašnjem trenutku. Stoga se značaj dobrog energetskog balansa na nivou ove čakre ogleda kroz osećaj jedinstva sa svime što Jeste, i samim tim kroz saosećanje i plemenitost, a koji predstavljaju izazovne lekcije za osobe sa neprotočnom Manipurom, koja se iskazuje egocentričnošću, sebičnošću i voljom koja se nameće drugima.

Ipak, kako bismo imali realan osećaj iluzije prolaska kroz ovozemaljska iskustva i svu njihovu dramu koju stvaramo zarad evolucije naših duša, Manipura nam obezbeđuje realan osećaj odvojenosti kroz individualnost, svest o sebi i ličnom identitetu, kojime stvaramo našu ovozemaljsku realnost. Iz ovog centra razvijamo naša uverenja, etiku i principe, kojima uz pomoć naše volje formiramo i naše odluke, a kojima definišemo kakve životne stavove ćemo zauzeti, odnosno šta je ono za šta ćemo se zalagati a za šta ne. Stoga su izbori koje stvaramo ono što definiše kako našu ličnost, tako i samu protočnost i energetski balans Manipure, pa će razboritost biti još jedan od kvaliteta dobre energetske ravnoteže u ovoj čakri. Ipak, mnogi od nas tokom života nisu savladali važnu lekciju na nivou ovog centra, a koja se tiče naše sposobnosti da odbranimo naše stavove i naučimo da kažemo “ne” u prilikama koje nisu u skladu sa našim uverenjima. Ovo je jedna od važnih lekcija kako o hrabrosti i samopoštovanju, koja svoje sedište pronalazi u ovom energetskom centru, tako i o snaženju naše volje i identiteta, ali koja se takođe može odnositi i na svaku vrstu preterivanja u kojoj i sebi moramo naučiti da kažemo “ne”. Tako se u lekcijama ove čakre krije i lekcija o samokontroli i disciplini, kojima se takođe oblikuje naša ličnost.

Snažna i razvijena energija na nivou treće čakre obezbediće osećaj unutrašnje snage kojom ličnost oblikuje svoju stvarnost, kao i životnu radost, optimizam, osećaj velike energije i lične moći, liderstvo, inicijativu, preduzimljivost, hrabrost, motivaciju, kreativnost, snažnu volju, vitalnost, velikodušnost, saosećajnost, srčanost i odlučnost.

Disbalans trećeg energetskog centra

Neravnoteža na nivou ovog energetskog centra ispoljiće se kroz oba polariteta moći – odnosno kako kroz njen nedostatak, tako i kroz njeno prekomerno iskazivanje kroz nametanje svoje volje drugima, odnosno njenu zloupotrebu koja se konačno izražava tiranijom i manipulacijom. Usidrena u svom identitetu, spoznavajući svoju snagu i moć, osoba sa razvijenom trećom čakrom postaje oslonac drugima, idejni vođa i izvrstan saradnik bez težnje za takmičenjem, dominacijom i dokazivanjem jer je potpuno svesna svojih vrednosti, sposobnosti i snage. Sa punom samosvešću o snazi svojih potencijala ova osoba ne očekuje potvrdu sopstvenih vrednosti od strane drugih pa je stoga samopoštovanje još jedna potvrda snažnog energetskog balansa i integrisanosti ovog centra. U drugoj krajnosti ovog polariteta, disbalans se izražava kroz oslabljenu volju, osećanje bespomoćnosti, nedostatak ličnog identiteta, integriteta, samopouzdanja i samopoštovanja, kao i oslabljenu životnu silu i vitalnost koji mogu slabiti imunitet i rušiti zdravlje.

Manipura kao centralna čakra našeg fizičkog tela obezbeđuje, ukoliko je dobro energetski izbalansirana, i snažan osećaj utelovljenja, pa samim tim olakšava pronalaženje životne svrhe, zbog koje se duša i utelovila. Neke duše tokom velikog dela svoga života nisu centrirane u svom telu, odbijajući na nesvesnom nivou da se do kraja prepuste utelovljenju i životnim izazovima koje su izabrale za svoje evolutivno iskustvo. To se može prepoznati kroz strah od života kao i kroz slabu volju koja doprinosi osećaju bespomoćnosti pred životnim izazovima u kojima osoba oseća da je “život nekome majka a nekome maćeha”. Upravo je ovakav stav jedan od pokazatelja problema na nivou trećeg energetskog centra, zbog čije blokade osoba nije u stanju da preuzme život u svoje ruke, niti da sebe sagleda kao kormilara i kreatora svoje stvarnosti. Život je akcija (egzaltacija Sunca u Ovnu) kojom duše definišu sebe i svoj osećaj sopstva, pa je preuzimanje životne inicijative od najvećeg značaja za njihov razvoj. Stoga se svrha trećeg energetskog centra ogleda u našoj sposobnosti da akcije preduzimamo svesnom voljom, hrabro se suočavajući sa svim izazovima ove zemaljske iluzije, koju smo stvorili zarad evolucije naših duša. Itegritet ličnosti, pa samim tim i stepen razvoja trećeg energetskog centra ujedno predstavlja i parametar stepena razvijenosti duše.

Na nivou sistema čakri, treći energetski centar ostvaruje primarnu energetsku razmenu sa petim, grlenim energetskim centrom, putem koga se ispoljava. Stoga će ono što govorimo iskazivati našu ličnost u svetu oko nas, kome šaljemo i obznanjujemo naše misli i stavove preko grlene čakre. Nedostatak samopouzdanja, kao i mnoge druge osobine izražene putem neintegrisane treće čakre će imati direktan uticaj na protočnost i razvoj pete čakre, pa stoga treba razumeti da razvijanjem i radom na balansiranju Manipure, direktno utičemo i na balans i razvoj Višude (pete čakre). Na nivou fizičkog tela i zdravlja, Manipura vlada našom unutrašnjom vatrom, našom životnom energijom i metabolizmom, pa će nesposobnost da metabolišemo i varimo hranu, biti u korespondenciji sa nemogućnošću “varenja” i  metabolisanja životnih izazova, koji zapravo predstavljaju lekcije po koje je naša duša i došla na ovu planetu. Opiranje ovim lekcijama, odevenih u ruho životnih izazova, može dovesti do stomačnih tegoba, problema sa želudcem i varenjem, oslabljenog imuniteta, oslablabljene funkcije jetre i žučne kese, kao i do obolenja gušterače koja reguliše nivo šećera u krvi, odnosno do pojave dijabetesa.

U natalnoj karti, disbalans trećeg energetskog centra se može prepoznati kroz teške planetarne aspekte prema Suncu, kroz malefike u petom polju, debilitaciju Sunčevog dispozitora ili kroz njegovu poziciju u lošem znaku za samo Sunce, kao i kroz loše aspekte vladara pete kuće ili pak kroz malefike u znaku Lava. Za pomoć u balansiranju energije u trećem energetskom centru, možemo se obratiti nekima od kristala žutog svetlosnog spektra, koji, postavljanjem na solarni pleksus mogu odblokirati, pročistiti i pokrenuti energiju u ovom energetskom centru.

CITRIN

Citrin je mineralni predstavnik Sunca i njegove svetlosti, pa je stoga ovo jedan od kristala kojima čišćenje nikada nije potrebno. On u energetskom smislu sam sebe obnavlja i pročišćava čime citrin postaje idealan pomoćnik u balansiranju, energizovanju i čišćenju čakre solarnog pleksusa. Moćan je energetski zaštitnik koji transformiše negativnu energiju pa je koristan i kao pročišćivač energije prostora u kome boravimo. Ovaj sjajni kamen ima svojstvo da revitalizuje ne samo treći energetski centar, već i čitavo telo, kome, putem 72000 nadi kanala upućuje svetlosnu informaciju dovodeći vitalnu silu u njeno sedište u Manipuri, rasprostirući je potom duž čitavog tela. Tako citrin osvetljava kako svaki deo našeg tela regenerišući energije u njemu, tako i sve aspekte našeg života kroz koje se naša ličnost ispoljava. Takođe, pročišćenjem i pokretanjem energije u solarnom pleksusu, podstiče našu intuitivnost, suptilne osećaje kao i ljubav prema sebi i drugima, čime nas otvara ka plemenitosti, saosećanju i velikodušnosti, otvarajući vrata obilju, napretku i uspehu koje poziva da zakorače u naš život. Osim što budi životnu silu i osećaj snage, vitalnosti, moći i samopouzdanja, razbuktava uspavanu kreativnost i optimizam stimulišući nas da krenemo u pravcu ostvarenja svojih ciljeva i svrhe.

Citrin je kamen radosti, bogatstva i velikodušnosti, koji nas uči da smo bogati onoliko koliko dajemo, čime u nama pokreće energiju obilja, koja počinje da kruži našim životom. Njegova topla, žuta svetlosna vibracija, uvek nas podseća na naše mesto pod suncem koje čeka na nas, pa stoga rasteruje strah i osećaj nemoći i bespomoćnosti, i snaži osećaj hrabrosti, moći, snage, samopouzdanja i centriranosti u našem sopstvu. Raspršujući strahove u nama, podstiče želju za novim izazovima i iskustvima, otvarajući put ka mudrosti i jasnijoj spoznaji da smo mi kreatori naših života, čime sazrevamo, preuzimajući odgovornost za sopstvene odluke i sam život. Citrin može biti topao utešitelj tokom depresivnih i melanholičnih stanja, donoseći mir, utehu i viziju svetlosti na kraju tunela.

TIGROVO OKO

Tigrovo oko je sveti kamen mnogih drevnih kultura, koji je tradicionalno poštovan kao zaštitnik protiv uroka. Zbog svog zemljano – sunčevog kolorita i izgleda, tigrovo oko moćno utelovljuje i uzemljuje osobe, koje na nivou duše još uvek nisu u potpunosti uronile u odabranu inkranaciju, opirući se mnogim životnim iskustvima i izazovima. Time ovaj kamen u nama podstiče hrabrost da zakoračimo u arenu života i upustimo se u veliku avanturu, bez straha i osećaja ugroženosti i bespomoćnosti.

Tigrovo oko je kamen koji nas uči kako da materijalizujemo naše kreativne ideje, kroz preduzimljivost, istrajnost, volju, samodisciplinu i samopoverenje. Na psihološkom nivou, ovaj kamen pomaže u prevazilaženju samopodcenjivanja, preterane kritičnosti i samokritičnosti, unutrašnjih konflikata, tvrdoglavosti, egocentričnosti, mentalnih blokada i poremećaja i anksioznosti.

IMPERIAL TOPAZ

Ovaj kraljevski kamen, pravi predstavnik moći samoga Sunca, snažno unosi svetlost i energiju u treći energetski centar, stimulišući vitalnu silu da se rasplamsa u svojoj punoj snazi, kako na energetskom nivou treće čakre, tako i u čitavom telu. Ovo je kamen kraljeva, pa stoga i zodijačkog kralja – Lava, koji kao retko koji predstavnik mineralnog carstva može opisati svu moć, sjaj, glamur, liderstvo, slavu, hrabrost i životnu razigranost ovog kralja nad kraljevima.

Ako ste se ikada upitali kako da osetite na sopstvenoj koži odlike koje krase zodijačke predstavnike “plave krvi” -  ponosne Lavove, imperial topaz je pravi izbor za vas. Ovaj kamen nas prirodno centrira u osećaju moći, velikog samopouzdanja i samopoštovanja,  kreativnosti i razbuktale strasti, stimulišući nas da se svim žarom ustremimo ka ostvarenju svojih vizija i snova. Svaki strah i dilemu, ako su se ikada skrivali u nekom tamnom ćošku naše svesti, sjaj ovog dragulja će temeljno osvetliti i pročistiti. Za ovaj kamen ne postoji nemoguće. Za one koji se prepuste njegovom isceljujućem vođstvu, sva čuda postaju moguća a svi snovi ostvarivi. Tada nam se vidici proširuju i postajemo svesni da smo mi tvorci svojih sopstvenih granica, usled čega naše vizije postaju sve dalje i smelije. Stoga, ovaj dragulj podstiče našu veru u univerzum, pa samim tim i u naše sposobnosti kojima kreiramo našu stvarnost, ostvarujući osećaj usidrenosti u svom sopstvu. Blistava svetlost i energija ovog kamena donosi radost, izobilje, velikodušnost i povećanu vitalnost, kao i iskrenost prema sebi i drugima, samoostvarenje, samokonrolu, saosećajnost i mudrost. Ovaj topaz pruža i emotivnu podršku, pročišćava naše emocije i gradi poverenje čineći nas prijemčivim za ljubav.

Imperial topaz snažno revitalizuje našu životnu energiju, podstiče metabolizam i odbrambene mehanizme našeg tela, kao i cirkulaciju i bolju apsorbciju hranljivih materija. Posebno je preporučljiv osobama sa slabom postavkom Sunca i njegovim dispozitorom u natalu.

SUNČEV KAMEN

Ovaj alhemičarski kamen ima tradicionalno svojstvo da unosi svetlost u tamna područja naše svesti, duboko transformišući negativne osećaje, misli i energije u nama. Svojom toplom, zlatnom svetlošću unosi mir u naša tela, auru i sve energetske centre, učeći nas da se povežemo sa sobom i prihvatimo sebe sa svim manama i vrlinama, što postaje preduslav za prihvatanje i poštovanje drugih ljudi u našim životima. On je pravi učitelj koji nas duboko povezuje sa našim centrom, pomažući nam da otpustimo blokade i duboko utemeljene predrasude kojima sebe ograničavamo. Ovaj kamen je izuzetno koristan za pročišćenje aure od negativnih misaonih formi, koje su poslate od strane drugih, nedobronamernih ljudi i njihovih misaonih obrazaca niske frekvencije, a koje nas mogu iscrpljivati na mentalnom, energetskom i emotivnom nivou. Tokom meditacije čišćenja naše aure sa sunčevim kamenom, potrebno je da mu se obratimo za pomoć, zamišljajući blistavu, zlatnu svetlost koja izlazi iz njega i ispunjava našu auru osvetljavajući svaku tamnu formu u njoj. Najbolje je ovaj kamen postaviti na čakru solarnog pleksusa, vizualizući kako se njegovom zlatnom svetlošću puni naš treći energetski centar, a zatim njegova svetlost razliva i širi čitavim telom i našom aurom.

Ovaj mineral je veliki pomoćnik u podizanju osećaja samopoštovanja i učenja da slobodno izražavamo naše stavove i kažemo “ne”, kada je to potrebno. Takođe može biti od pomoći u prevazilaženju nesigurnosti, sumnji i oklevanja da se prepustimo ostvarenju naših snova i ciljeva, podižući naš energetski tonus i optimizam. Smatra se da čak i zakleti pesimisti reaguju na sunčev kamen, jer njegova nežna, topla energija deluje kao antidepresiv otklanjajući mračna raspoloženja. Stoga je od velike pomoći za sva anksiozna stanja, a posebno fobije, depresije, melanholiju i emotivne blokade. Sunčev kamen stimuliše samoisceljujuće procese u telu, uravnotežuje rad unutrašnjih organa, stimuliše prokrvljenost organizma i razmenu hranljivih materija, jača imunitet i podiže vitalnost celog organizma.

ĆILIBAR

I pored toga što ćilibar ne pripada porodici kristala, sobzirom da je on fosilizovana smola drveća, njegova lekovita svojstva, posebno na energetskom nivou, svrstavaju ga u red punopravnih Sunčevih isceljujućih predstavnika.  Ćilibar je tokom čitave istorije bio duboko cenjen i poštovan, prvenstveno kao zaštitnik protiv negativnih energija i entiteta. On je snažan uzemljitelj, koji nas povezuje kako sa Majkom Zemljom, tako i sa našim telom, pa je veoma koristan saputnik za sve one koji tokom života odbijaju da se potpuno utelove u datu inkarnaciju, podstičući ih da razviju poverenje u sopstvene sposobnosti i snagu. Osim što razvija samopoštovanje, doprinosi i dubokom unutrašnjem razumevanju naših lekcija na evolutivnoj stazi, dajući moć razumevanja, empatije i oprosta sebi i drugima. Umiruje intenzivne energije, posebno kod onih ljudi kojima nekanalisana energija na nivou treće čakre razvija gordost, samoljublje, egocentričnost i potrebu da svojom snažnom voljom utiču na tuđe odluke i živote. Stoga je ćilibar posebno koristan za sve ljude snažnog ega, koji ulaze u konflikte sa okolinom, pružajući im energetski podsticaj da otpuste potrebu za kontrolom i kritikom. Na psihičkom nivou ćilibar unosi karakternu stabilnost, pouzdanost, strpljenje, samoodgovornost, samopoverenje i motivaciju da se željena postignuća realizuju. Stimuliše intelekt i kreativne ideje, i podstiče pozitivno mišljenje i stanje uma. Razvija strpljenje pri komunikaciji i donošenju odluka, kao i veći stepen fleksibilnosti pri životnim izazovima. Razvija osećaj empatije i dubljeg razumevanja drugih ljudi, čime podstiče zdravu vezu između srčane i čakre solarnog pleksusa.

Na fizičkom nivou ćilibar transformiše negativne energije u pozitivne, podstičući telo na samoiscelenje i regeneraciju, izvlači upale iz tela i pomaže tkivu da se obnovi. Kao moćan pročišćivač čakri, stimuliše njihovu bolju energetsku provodljivost, ispunjavajući telo vitalnošću i snagom.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD