Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing druge čakre - 1- deo

Druga čakra ili drugi energetski centar se nalazi dva ili tri prsta ispod pupka, u predelu između 4. i 5. lumbalnog pršljena. Ova čakra se odnosi na planetu Veneru i njenog dispozitora, kao i na sve druge elemente serije 2 i serije 7 (planete u 2. i 7. kući, vladare 2. i 7. kuće i planete u znacima Bika i Vage).

Ime ove čakre je na sanskritu Svadhisthana, što u prevodu znači slatkoća ili zasladiti i ona deluje na naš emotivni život i osećanja zadovoljstva i sreće kako u partnerskim odnosima kroz osećaj zaljubljenosti i ljubavi (znak Vaga i serija 7), tako i kroz fizička zadovoljstva i čulne užitke u hrani i materijalnim vrednostima (znak Bika i serija 2). Njen element je voda, što upućuje na činjenicu da se ova čakra formira i oblikuje tokom života određenim okolnostima i spoljašnjim uticajima (odnosima), kao što i voda uzima oblik posude u kojoj se nađe. Voda je element rađanja, promene, talenata i ostalih suptilnih, eteričnih aspekata naše ličnosti (analogno 4, 8. i 12. znaku Raka, Škorpiona i Riba) i da bi ovladali ovim elementom, moramo se prepustiti i dozvoliti da emocije slobodno teku kroz nas. Emotivno povezivanje sa ovim centrom daje nam sposobnost da zaronimo u svet čula, da imamo osećaj zadovoljstva, privlačnosti i ispunjenosti jer ova čakra kreira našu motivaciju (unutrašnju i spoljašnju) i potrebu da uživamo u životu. Kroz 2. čakru se kreira, planira, sazreva, ona nam nudi mogućnost da imamo lakoću, lepotu i sreću kako kroz lični sistem vrednosti (ili samovrednovanja), tako i kroz partnerske i ostale odnose, kroz umetnost i stvaranje. Blokiranost emotivnog toka ili preterana emotivna osetljivost stvaraju disbalans u ovom centru kao hipo ili hiper aktivnost.

Druga - sakralna čakra je narandžaste boje, za koju se smatra da je društvena boja koja omogućava pozitivno zračenje i širenje. Inače, ako znamo da narandžasta boja nastaje mešavinom crvene boje (Mars i 1. čakra) i žute boje (Sunce i 3. čakra), jasno nam je da 2. čakra kada je u balansu spaja i uravnotežuje ove dve čisto muške (Jang) energije, jer kao gornji deo 1. Marsove čakre predstavlja njegov cilj, a kao donji deo 3. Sunčeve čakre predstavlja njegovu osnovu. Znači, Venera kao vladar znaka Vage predstavlja balansirajući faktor za naš život na planeti Zemlji koja je predstavljena znakom Bika, čija je takođe vladarka. Zato primarni instinkt za preživljavanje koji imamo iz 1. čakre ima za cilj zadovoljstvo koje ide kroz 2. čakru, a to je osnova za stvaranje svesti o svom bitku i indentitetu (Sunce i 3. čakra). Svaka vrsta motivacije dolazi iz ovog 2. Venerinog centra i od stepena balansiranosti koji tu postoji zavisi i da li su nam motivi pozitivni i podržavajući ili su negativni i urušavajući, kao i koliko možemo sebe da izrazimo kroz emocije, čula i seksualnost. Tek u Venerinom 2. energetskom centru seksualnost koja se kao nagon i animalni instinkt za održanjem vrste pokreće iz 1. Marsovog energetskog centra može da se razvije i ispolji kao seksualno zadovoljstvo. Sama seksualnost se inače ne ispoljava samo kroz seksualni čin, nego i kroz sve ono čime zadovoljna osoba zrači i privlači druge, kao što je smeh i sposobnost za razna čulna uživanja (dodir, ukusi, mirisi). Ovo je centar gde se manifestuju naše želje, a takođe ga zovu i centar ženske moći, kao što je 3. Sunčeva čakra centar muške moći.

Druga čakra je povezana sa polnim žlezdama (jajnici, testisi) i hormonima koje one luče, sa reproduktivnim organima i prostatom, zatim sa lumbalnim delom kičme, bešikom, bubrezima, slezinom, donjim delom stomaka (tanko crevo, slepo crevo) i određenim telesnim tečnostima (urin, menstrualna krv i suze).

Ovaj energetski centar nam određuje emotivni indentitet i da bi bio u balansu, njegova osnovna potreba je zadovoljstvo i privlačenje, a bazični problem koji ga vodi u disbalans je osećaj krivice.

Balansirana 2. čakra daje nam osećaj zadovoljstva, ispunjenosti, senzualnosti, seksualne privlačnosti, kreativnosti, osećaj da zaslužujemo nešto i mogućnost da uživamo u životu, jer imamo sposobnost da uživamo u lepoti, kako u svojoj unutrašnjoj, tako i u spoljnoj lepoti sveta oko nas. Samo sa uravnoteženom 2. čakrom imamo lakoću i poverenje da možemo da se prepustimo drugoj osobi, da vidimo lepotu u svemu, da privučemo u život ono što najdublje želimo (što spoznajemo kroz 4. Mesečevu čakru), da cenimo sve ono što imamo i da budemo zahvalni na tome (Venera je na sanskitu Šukra, što je u prevodu hvala). Naravno, sav optimizam, poverenje i svrsishodnost koji se oseća kroz balansiranu 2. čakru tada dolazi od Jupiterove 6. čakre, jer to omogućava njihovo dobro kruženje. Ovaj drugi krug koji ova dva energetska centra prave je emotivni nivo energije čoveka koji je suštinski, najvažniji u svačijem životu, jer znamo da emocije imaju direktan uticaj i na telo i na fizički nivo, kao i na mentalni nivo i misli, pošto su baza i osnova za ceo misaoni proces. Kruženjem 2. Venerine čakre (Zemlja) i 6. Jupiterove čakre (nebo) stvara se Neptun i 9. čakra (božanski nivo) koji je ostvarenje svih naših ciljeva. U narednim člancima biće svakako više reči i o Jupiteru i 6. energetskom centru i o Neptunu i 9. energetskom centru, ali iz svega pomenutog lako se može zaključiti da je Venera ili 2. energetski centar zapravo materijalni ulaz za ostvarenje viših ciljeva kroz bezuslovnu ljubav i dobrotu, na šta u ostalom ukazuje i mesto egzaltacije Venere u Neptunovom i Jupiterovom znaku Riba.

Uz osećaj lepote i naleta inspiracije istom, naša mašta je sposobna za bilo koju vrstu kreativnog stvaranja i delovanja, bilo da je to konkretno neka umetnost (muzika, ples, slikanje, gluma, pisanje, primenjena umetnost i sl.) ili je to izraženo kroz bilo koju vrstu zanimanja i delovanja, što je i sama reprodukcija i stvaranje potomstva na najbazičnijem nivou. Sposobnost uranjanja u lepotu svih oblika, tolerancija i strpljenje, omogućuje nam da u potpunosti osećamo život i da uživamo u tom doživljaju, jer možemo da imamo harmonične odnose sa drugima. Samo sa balansiranom 2. čakrom imamo dovoljno strpljenja i tolerancije da lagano i prijateljski prihvatamo druge bez prosuđivanja i kritike i da bez ikakvog napora sa njima imamo prijatnu i spontanu komunikaciju.

Disbalans ili poremećaj u 2. čakri nastaje kada je nedovoljno energije u ovom centru ili kada ovde ima previše energije. To se može ispoljiti na fizičkom, emotivnom ili mentalnom nivou, sve u zavisnosti kako je postavljena Venera (pozicija i dispozicija) kao i svi ostali parametri koji sačinjavaju 2. čakru (planete u 2. i 7. kući, vladari 2. i 7. kuće i planete u znacima Bika i Vage).

Na nivou tela ili na fizičkom nivou to može da se odrazi kao određeni problem sa reproduktivnim sistemom (jajnici, testisi), kao slaba plodnost ili neplodnost u najtežim slučajevima, zatim na libido, što se može ispoljiti kao frigidnost ili impotentnost. Osim toga neravnoteža u ovom centru može dati i problem sa bešikom i mokraćnim kanalima ili prostatom kod muškaraca, dok žene mogu imati bolne, neuredne ili obilne menstruacije, ciste na jajnicima, ili probleme u menopauzi. Može postojati neka polna bolest ili herpes kod oba pola, kao i određena ukočenost i bolovi u lumbalnom delu kičme, sve vrste problema sa bubrezima (ciste, kalkuloze, pesak), kao i određeni problemi u donjem stomaku (slepo crevo, tanko crevo).

Kako preko 2. čakre ostvarujemo svoje potrebe za odnosima sa drugima, kako u emotivno bliskim odnosima, tako i potrebu za svim ostalim socijalniim kontaktima, disbalans može da govori o emotivnoj blokadi i preteranoj zatvorenosti, kao i o preteranoj emotivnosti i velikoj kritičnosti. Manjak energije u 2. čakri daje ogorčenost, stidljivost, nepoverljivost, skrivanje emocija, strah od bliskosti, osećaj seksualne krivice, loše socijalne sposobnosti, perfekcionizam, netolerantnost, kritičnost i samokritičnost, preteranu potreba za kontrolom drugih i samokontrolu, jednom rečju - postoji veliki strah od prepuštanja. Krivica je osnovni problem za 2. čakru i uzrok da sebi uskraćujemo nešto što želimo ili pak da budemo nezadovoljni zato što činimo nešto što ne želimo, a samim tim je jako nizak osećaj lične vrednosti. Samosabotaža i blokiranost tada dovode do gubitka motivacije i inspiracije, a što dalje vodi u premor, dosadu, prazninu, besmisao i apatiju.

Prekomerna energija u 2. čakri daje manipulativnost, samoživost, posmatranje drugih kao seksualnih objekata i nestabilnost emocija koje imaju tendenciju da nas preplave u određenim situacijama (kriza u partnerskim ili porodičnim odnosima, PMS, menopauza i sl.). Tada mogu da se jave emotivni ispadi koji deluju kao histerija, zavisnička kriza, bipolarni poremećaji, izlivi ljubomore i posesivnosti usled straha od napuštanja i sl. Ovde često može da postoji emotivna zavisnost i opsesivno vezivanje za neku osobu ili za bilo šta drugo što daje osećaj zadovoljstva ili opuštenosti, kao što je prekomerno konzumiranje hrane, pića, slatkiša i sl. Osim preterane potrebe za čulnim zadovoljstvima, višak energije može da se ispolji i kao izbegavanje svega onoga što se čini teško ili naporno, kao potreba da se sve dobije na lakši ili zanimljiv način, što uglavnom vodi u lenjost i konformizam.

Duhovna životna lekcija ili izazov za 2. čakru je učenje o emotivnom indentitetu i uspostavljanju stabilnih emotivnih granica. Lekciju smo savladali kada uspemo da se prepustimo određenom emotivnom naboju i dozvolimo sebi da osećamo, a potom uspemo da tu radost i zadovoljstvo zadržimo unutar sebe. Kada naučimo da verujemo svojim čulima i da u njima uživamo, to znači da smo uspostavili balans u 2. Venerinom centru, kao i njegovo dobro kruženje sa 6. Jupiterovim centrom. Dobro kruženje energije u ovom srednjem prstenu govori da smo stekli uverenje (Neptun) da zaslužujemo sreću i zadovoljstvo koje imamo, da su lepota (Venera) i istina (Jupiter) jedno i da smo propusni za jedan Viši božanski tok i kosmičku svest.

- U sledećem članku će biti više reči kako se kroz aspekte Venere sa ostalim planetama uočava kvalitet protoka energije kroz 2. čakru.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD