Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Karmička Astrologija Budućih Života Od 21. novembra na Kepler Institutu počinje šestonedeljni kurs iz Karmičke Astrologije Budućih Života. Neke od tema ovog kursa su Petlje Budućeg Života, Otvaranje Budućeg sećanja, Duša Budućeg života, Lice Buduće inkarnacije, Hiron – Kosmička Duša i Lanac Budućih inkarnacija. Kurs se može pohađati redovno ili online.
» prikaži celu vest
Kurs: Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu Na Kepler Institutu, 26. novembra će početi dvomesečni kurs iz natalne astrologije. Na ovom kursu će se, kroz izučavanje astroloških serija, učiti o slikama odnosa različitih planeta, kuća i znakova koji nam govore o predispozicijama u ljubavi, zatim braku, periodu koji povezuje ljubavnu vezu i stupanje u brak, a pre svega toga – psihološkom profilu natusa. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Dvodnevna radionica: Isceljenje Unutrašnjeg Deteta Da li ste spremni za duhovnu avanturu kroz isceljivanje i duboku integraciju? Pridružite nam se u dubokom i moćnom vikendu radosti, isceljenja i ličnog rasta uz pomoć neverovatnih Wild Earth Animal esencija i njihovog tvorca, šamana Danijela Mejpla (Daniel Mapel) iz Virdžinije koji živi sa životinjama u šumi i komunicira sa njima. Njegov rad je dobio međunarodno priznanje za svoju originalnost i sposobnost da na licu mesta pravi izuzetne promene.
» prikaži celu vest
Predavanja u Kini Od 22. novembra do 24. novembra 2019. godine, održava se prva Međunarodna Astrološka Konferencija u Pekingu, Kini. Tom prilikom, Aleksandar i Lea Imširagić će po prvi put držati predkonferencijske seminare 21. novembra 2019. godine.
» prikaži celu vest
Kurs: Astrološke Tehnike Progresija Na našem Institutu počinje šestonedeljni kurs Astrološke Tehnike Progresija u sredu, 06. novembra od 18h. Na ovom kursu, polaznici će biti upoznati sa tehnikama kao što su sekundarne, tercijarne, minorne i konverzne progresije, harmonične progresije i progresirane deklinacije. Kurs je moguće pohađati u redovnoj ili dopisnoj, online varijanti.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Planetarni čvorovi

Ono što čini celinu jednog života jeste trojstvo, i priroda naše duše je celovita kada sva svoja tri faktora ili sva svoja tri Meseca objedini -  Mesec sam, Severni čvor kao budući Mesec i Južni čvor kao prošli Mesec. Čvorovi predstavljaju tri tačke, tri dela koja, kada su u jednom, oživljavaju život natusa vodeći ga ka celini. Kada se govori o čvorovima, zapravo se govori o presecanju određenih planetarnih putanja tako da, pored ekliptike koja se uzima kao osnovna, po kojoj se kreće Zemlja oko Sunca ili Sunce oko Zemlje, gledano sa Zemlje, ima još mnogo planetarnih ravni i uopšte ravni u kosmosu. Svako presecanje predstavlja konekciju jednog nivoa egzistencije sa drugim. U tom smislu, svaka planeta poseduje svoj Severni i Južni čvor. Planetarni čvorovi su, za razliku od Mesečevih čvorova, neuporedivo sporiji, i u osnovi, u astrologiji se koriste pre svega heliocentrični planetarni čvorovi što znači da se gleda iz ugla Sunca mesto gde ekliptika preseca putanju date planete.

Planetarni čvorovi se veoma sporo pomeraju, otprilike 1 stepen za jedan vek, pa su njihove pozicije vrlo stabilne.  Kreću se samo direktno.

Tabela planetarnih čvorova za 2000. godine je ona koja se sada koristi, pošto se od tada nisu značajno pomerili.

Planeta Severni čvor Južni čvor

Merkur 18 20’ Bika 18 20’ Škorpiona

Venera 16 41’ Blizanaca 16 41’ Strelca

Mars 19 33’ Bika 19 33’ Škorpiona

Jupiter 10 28’ Raka 10 28’ Jarca

Saturn 23 40’ Raka 23 40’ Jarca

Uran 14 00’ Blizanaca 14 00’ Strelca

Neptun 11 47’ Lava 11 47’ Vodolije

Pluton 20 17’ Raka 20 17’ Jarca

Kiron 29 29’ Vage 29 29’ Ovna

U osnovi, priroda svakog planetarnog čvora je ta da predstavlja celinu date planete. Kao Mesec, koji je za nas najznačajniji jer predstavlja celinu naše svesti, našeg bića, naše duše, tako govorimo i o ovim čvorovima planeta koji, zajedno sa njom, ukazuju na određenu posebnu ulogu koju natus eventualno ima po pitanju date planete. Najjači efekat nalazi se kada je u pitanju neki čvor, ako je planeta čiji je čvor u pitanju u konjunkciji ili u jakom aspektu sa tim čvorom - ako se npr. Jupiter nađe na Jupiterovom čvoru  ili ima neki snažan aspekt sa njim - tada će ta planeta biti izuzetno značajna.

Povezanost bilo koje planete sa Severnim čvorom – bilo njenim, bilo neke druge planete, uvek dovodi u vezu sa onim delom nas koji ima neku ulogu u širem društvu, širem okruženju; ona uloga koja je zamišljena da se prenese na druge.

Južni čvor primarno govori o faktorima odnosa, dok Severni čvor govori o faktorima uloge u svetu, one uloge koju natus ima negde u društvu.

Konkretno, povezivanje Južnog čvora sa natusom se doživljava kroz specifičan odnos, kroz odnos koji će imati sa određenom osobom, i tu natus eventualno pronalazi sebe.

Prvi korak u razvoju celine svesti jeste ostvarivanje svesti Južnog čvora, a zatim dolazi priča o Severnom čvoru. To je zato što natus ima svoja tri života, ima svoja tri postojanja – neophodno je najpre povezati se sa prethodnom inkarnacijom, a zatim sa sledećom, neophodno je najpre pronaći svoju ličnu ulogu a zatim ulogu koju imamo prema svetu.

Na nivou Mesečevih čvorova, trigon/sekstil sa osom čvorova, govori o srodnoj duši. Aspekat sa osom čvorova označava vezu iz prethodne inkarnacije.

Prvi korak je uvek taj, da izvučemo Euridiku iz podzemnog sveta, da iz dubine onog što je bilo, onu osobu koja je završila život prošli put, da je pronađemo sada.

Natus može da krene i ako nije pronašao sebe kroz lični odnos, i da ima nekakvu ulogu u svetu ali će ona biti daleko slabija, daleko manja, neće uspeti da je ispuni, konačno, jer ona nema mogućnost da dovoljno opstane.

Kada govorimo o orbisu aspekata ka čvorovima, što je manji orbis biće jače. Orbisi od 2 stepena funkcionišu ali se kao najmarkantniji uzimaju kada su najegzaktniji.

Primer

Poznati astrolog, koji je ceo svoj život posvetio astrologiji i uveo koncept humanističke astrologije. Njegovi bitni kodovi za astrologiju su ovde predstavljeni time što mu je vladar 3. kuće Neptun, a vladari 11. Mars i Pluton koji se ovde nalaze u 3.znaku i prave trigon ka njegovom MC-u, ka mestu gde on svakako može sebe da izrazi, kroz profesiju. On ima i druge faktore, kao što su Uran u 11. kući, egzaltiran i snažan; Merkur koji je ovde vrlo blizu 3. kuće i gradi trigon sa Saturnom koji je vrlo blizu 11. kući; dakle postoji jedna kombinacija koja iz više uglova govori o tome.

Međutim, ono što se ovde ističe to je da se Uranov Severni čvor u vreme kada je on rođen nalazio na Marsu, vladaru 11. kuće - on se nalazio na oko 13. stepeni, a tu je i Neptun, vladar 3. kuće.

Kada se recimo Uranov čvor nađe negde, uz kodove koji su bitni za nešto - npr. ovde za astrologiju, tu se dobija jedan jak kanal, i ono što on bude radio imaće velikog upliva na njegovo kosmičko telo, na njegovu zajednicu – on je dao bitan doprinos svetskoj astrologiji. Nije isto da li će natus komunicirati sa tim delom sebe, ili će imati samo te kodove koji mogu da budu dobri, ali u kojoj meri će on uspeti da se poveže sa kolektivom, sa jednom širom pričom zavisi od ove povezanosti sa čvorovima.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD