Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Karmička Astrologija Budućih Života Od 21. novembra na Kepler Institutu počinje šestonedeljni kurs iz Karmičke Astrologije Budućih Života. Neke od tema ovog kursa su Petlje Budućeg Života, Otvaranje Budućeg sećanja, Duša Budućeg života, Lice Buduće inkarnacije, Hiron – Kosmička Duša i Lanac Budućih inkarnacija. Kurs se može pohađati redovno ili online.
» prikaži celu vest
Kurs: Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu Na Kepler Institutu, 26. novembra će početi dvomesečni kurs iz natalne astrologije. Na ovom kursu će se, kroz izučavanje astroloških serija, učiti o slikama odnosa različitih planeta, kuća i znakova koji nam govore o predispozicijama u ljubavi, zatim braku, periodu koji povezuje ljubavnu vezu i stupanje u brak, a pre svega toga – psihološkom profilu natusa. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Dvodnevna radionica: Isceljenje Unutrašnjeg Deteta Da li ste spremni za duhovnu avanturu kroz isceljivanje i duboku integraciju? Pridružite nam se u dubokom i moćnom vikendu radosti, isceljenja i ličnog rasta uz pomoć neverovatnih Wild Earth Animal esencija i njihovog tvorca, šamana Danijela Mejpla (Daniel Mapel) iz Virdžinije koji živi sa životinjama u šumi i komunicira sa njima. Njegov rad je dobio međunarodno priznanje za svoju originalnost i sposobnost da na licu mesta pravi izuzetne promene.
» prikaži celu vest
Predavanja u Kini Od 22. novembra do 24. novembra 2019. godine, održava se prva Međunarodna Astrološka Konferencija u Pekingu, Kini. Tom prilikom, Aleksandar i Lea Imširagić će po prvi put držati predkonferencijske seminare 21. novembra 2019. godine.
» prikaži celu vest
Kurs: Astrološke Tehnike Progresija Na našem Institutu počinje šestonedeljni kurs Astrološke Tehnike Progresija u sredu, 06. novembra od 18h. Na ovom kursu, polaznici će biti upoznati sa tehnikama kao što su sekundarne, tercijarne, minorne i konverzne progresije, harmonične progresije i progresirane deklinacije. Kurs je moguće pohađati u redovnoj ili dopisnoj, online varijanti.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Evolucija arhetipa Škorpiona

Nekada je znak Škorpiona obuhvatao dva znaka, tj 60° zodijaka, jer tada Vaga nije ni postojala. Škorpionu je pripadao i spaljeni put i ceo prostor između Device i Strelca, fiziologije i prosvetljenja – gde se i pronalazi osnovno izražavanje ovog arhetipa preko kundalini energije. Danas imamo Vagu koja odmerava, i pre ulaska na put škorpionske transformacije balansira energije. Jer znak Škorpiona donosi veliki preokret svetala, gde se energija spušta sve do najtamnijeg dela postojanja, u samo jezgro zemlje. Kada idemo na dole nesvesno se susrećemo sa svim onim što je zakopano ispod površine, a to je primarno zabeleženo kao strah od smrti. Tunel, koji simbolično predstavlja put kroz 8. kuću horoskopa, osvetljen je samo na jednom kraju, a on proziva da se krene u put „male smrti“ kako bi se na drugom kraju pronašla nova stvarnost. Škorpion je znak koji pre svega traži smrt ega. U spisima poteklim još iz egipatske tradicije se može pronaći da je tek jedan deo ovog znaka škorpion, ali da ukoliko „mali crv koji gamiže dozvoli sebi preobražaj on može postati oslobođeni orao – Horus“. Dakle, možemo reći da u svom neoslobođenom stanju ovaj znak nosi simbol Škorpiona koji se svojom sopstvenom žaokom (ego) može samoubiti, dok je u svom oslobođenom stanju on Orao koji simboliše dušu koja leti visoko iznad materijalnog sveta kao božanski Horus.

Značenje ovog arhetipa je pokretna sila, sama sila života koja se ispoljava kroz vodu i telesne tečnosti u kojima je pothranjen zapis predaka u lancu DNK. Ta sila života omogućava duhu da se zaodene u materiju kako bi se iznova rodio u telu. Kao što je već pomenuto u prethodnim tekstovima,  zmija (kundalini) je ona koja je odgovorna za pad Adama i Eve iz božanskog vrta, jer ih je ona nagovorila da okušaju drvo saznanja. Ali ova energija je ne samo to, ona je sveprisutna u svakoj tački i središtu kreacije preko koje se povezuje sa tačkom večnosti i nastanka svetova, jer odatle je kao Univerzalna energija započela spuštanje u materiju da bi se zatim, nahranjena svešću o životu uzdigla i vaskrsla. Ovde imamo zapisan ceo proces života i smrti, i onoliko koliko je ovaj ciklus neminovan toliko je i škorpionski princip isključiv. Jer, uvek će nas život spustiti u materiju, i tražiti od nas da uronimo u svoje najdublje mrakove, skroz do samog jezgra, suočavajući se sa smrću svega ono što moramo napustiti...jer Škorpion je reka, i ona nikoga ne čeka, ona nosi energijom svog naboja ka transmutaciji sve na šta naiđe. Pitanje je samo da li se ide silaznom ili uzlaznom putanjom.

Sila Ljubavi je osnovna sila koja kreira svetove, i ova Univerzalna Ljubav proistekla od samog kreatora se takođe po principu i putanji Univerzalne energije spušta i podiže. Svaka ljubav će početi svoj ciklus kao Ljubav – Strast, dovoljno snažna i neizdrživa u potrebi za spajanjem i posedovanjem, da bi tek nakon potpune fizičke materijalizacije i fuzije mogla da se uzdigne u Sublimisanu Ljubav. U ovom znaku Škorpiona Venera je u padu, i ona proziva Ljubav da se prvo prepusti do krajnjih granica gubitka sebe, što u osnovi jeste i sam doživljaj orgazma. Bez te sile Ljubavi nijedna svest koja je ispala iz jedinstva ne može da pronađe put kojim će se vratiti Bogu. Ovo je znak seksulane želje, želje za posedovanjem, duboke ljubomore ali i želje za potpunom fuzijom i jedinstvom. Ponovo, razlika je samo u procesu, da li je u fazi silaska ili uzlaska. I to je uvek ključno pitanje za Škorpiona.

Škorpionom vladaju Mars i Pluton, gde ovaj Mars škorpionski, nije sirovi ovnovski Mars gladan iskustava, već onaj koji je spreman da dotakne dno i učini transformaciju. Onoliko koliko ovnovski Mars srlja na dole gonjen instinktima toliko je ovaj Mars mudar (nakon Device), izbalansiran (nakon Vage), i prošavši svoj put kroz predhodnih 7 znakova, on je spreman da dotakne dno i da nestane – kako bi se zatim u simbolici Feniksa ponovo uzdigao – kao čista Sublimisana Ljubav koja objavljuje jedinstvo. Da bi to učinio mora proći kapije Hada, gde ga čeka Pluton koji postavlja samo jedno pitanje : „Da li si spreman da otpustiš?“. Pluton zna da smrt ne postoji, već samo prelaz i transformacija.

Ovaj znak vlada vratima između dva sveta, kao sama crna rupa i crvotočina koja sažima vreme i prostor, i samim tim predstavlja jedan od ključnih elemenata čovekove evolucije. Nasuprot znaku Bika koji vlada planetom Zemljom nalazi se ovaj znak, te on u stvari vlada principima Kosmosa. Mesec ovde pada, i ovde su emocije preteške ukoliko nismo u stanju da odgovorimo na pitanje Plutona i otpustimo ih. Venera kao, svaka želja ovde je ona koja izazava na krajnost i potrebu za ovladavanjem ovim energijama, ali ukoliko se ispolji kao posesivnost i krivica tada ubija svaku lepotu i zadovoljstvo koje u sebi nosi. Tek, Uran koji je ovde egzaltiran govori o pravom potencijalu – kosmičkom čoveku koji stoji sa druge strane crne rupe. Uran je potpuno oslobođenje, budnost i Kosmička svest, a put do njegove tačke egzaltacije na 11° ukazuje na neophodne korake i transformacije koje biće mora učiniti. Da bi to ostvario on mora prvo da pređe preko 3° Škorpiona, a preći preko 3° Škorpiona znači potpuno proći kroz unutrašnji svet, doći u Had, tamo gde je Pluton egzaltiran na 3° Škorpiona i gde je Mesec u padu, otići dakle na drugu, tamnu stranu Meseca, proći tim delom i vratiti se - to je ono što se zove egzaltacija Urana. Mesec traži da prihvatimo sebe, sve svoje unutrašnje zveri, bez cenzure. A Pluton zatim – da ih transformišemo.

„Znati umreti je dakle velika tajna iniciranog, jer umirući on se odvaja od svega što je loše, da bi se uzdigao sublimišući se” Osvald Wirth, Srednjevekovni Tarot Imidža

Giacomo Casanova, 02.04.1725. 20h, Venice, Italy

Svi znaju da je Kazanova bio najveći zavodnik svih vremena, ali tek nedavno su američki psiholozi otkrili kako mu je to polazilo za rukom. Živeo je 73 godine i za to vreme imao zvanično 116 ljubavnica, a nezvanično još toliko. Nije bio naročito lep, ni bogat, imao je skromno obrazovanje, poticao je iz siromašnog sloja, ali je u svom naručju imao čitavu lepezu žena. 
Kazanova je znao da žene žele da budu centar muškarčevog sveta.

Kada pogledamo natalnu kartu ovog najslavnijeg ljubavnika vidimo da je njegova primarna energija upisana upravo na 0-tom stepenu znaka Škorpiona. Kao i svaki 0-ti stepen nekog znaka, tako i ovaj u sebi nosi svu snagu i informaciju ovog znaka, spremnu da po tome bude najbolji i prvi.

Dame vole tajne, a šarmantni Italijan je to znao i svemu davao notu misterije. Kada je bio s ljubavnicom, nikome nije dozvoljavao da ih prekine, a hranu su im sluge dodavale kroz mali otvor na vratima. Njegova spavaća soba bila je puna ogledala i sveća - žene su se opuštale posmatrajući sebe dok vode ljubav, zbog čega su još više uživale i pružale, što sve vidimo u egzaltiranoj Veneri koja je u konjukciji sa Marsom, vladarom njegovog Asc. Ribe su majstori za atmosferu i tajnovitost, a sama Venera u ovom znaku zna kako da dopre do najskrivenijih tajni ženskih potreba. Neptun, takođe, na samom vrhu 8. kuće, i to na 29° koji mu je srodan, a u znaku čulnosti i uživanja – Biku, ovde dodatno daje opis onoga koji kroz tajnu i atmosferu uspeva da uđe u svet „male smrti“ – u ovom slučaju same seksualnosti.

Da bi pronikao u dušu suprotnog pola, u jednoj potrebi koja ga je motivisala – potreba za fuzijom sa drugim bićem, ovaj ascedentalni Škorpion je satima razgovarao s potencijalnim ljubavnicama, navodeći ih da mu se poveravaju (Merkur na stepenu Venerine egzaltacije u konjukciji sa Venerom). On bi samo postavljao pitanja i slušao, a one bi neprekidno pričale. To nije bilo nimalo tipično za vreme u kojem je sve bilo podređeno jačem polu, što se vidi i u njegovoj inovativnosti i vanvremenosti koju daje egzaltirani Uran na vrhu 1. kuće. On mu daje i slobodu, kao i dovoljnu smelost da u svoje vreme živi na potpuno autentičan način, nagonjen energijom samog Plutona koja izvire iz Južnog čvora (dno kičmenog stuba i seksulni centar) u egzaktnoj konjukciji sa ovim Uranom. Ovaj Uran mu je davao konstantnu želju za promenama. Lutao je od zemlje do zemlje, bavio se svim i svačim, bio je umetnik, ratnik, poljoprivrednik, sveštenik, pa čak i makro, spreman da u svakom trenutku otpusti staro i postane nešto potpuno novo. Kao da je znao da smrt ne postoji.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD