Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Letnji raspust i radno vreme Instituta Dragi naši, malo obaveštenje za sve vas: škola neće raditi od 30. juna sve do 26. avgusta usled letnjeg raspusta. Uživajte u letu, a od septembra kreiramo još više radosti, energije i lepote!
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2019. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2019. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu ispunjenja želja i velike vizije na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2019. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
Novi ISAR-ov predstavnik za Srbiju Međunarodna Asocijacija za Astrološka Istraživanja (ISAR) izabrala je Zoranu Stanojević za novog potpredsednika ISAR-a za Srbiju u naredne tri godine.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Astro teme

Asteroid Heba

Heba predstavlja Boginju večne mladosti, jednu od boginja lepote, a poznata je i kao Boginja oproštaja. Ona je ćerka Here i Zevsa sa posebnim mestom među bogovima. Ona je bila prvi peharnik, ona koja je sipala nektar bogovima - nektar večne mladosti, poseban nektar života, nektar koji daje besmrtnost. Sipajući nektar, prenosila je znanje. Heba je bila prva Vodolija pre Ganimeda.

Poznata je kao Herina voljena ćerka, bila je vrlo bliska sa svojom majkom. Međutim, u jednom trenutku Zevs postavlja Ganimeda na Nebo kao prvog smrtnika koji postaje besmrtan,  i daje mu da sipa nektar bogovima umesto nje, zbog čega je Hera bila veoma ljuta. Pa ipak, kult Hebe kao boginje koja sipa nektar bogovima zadržao se i kasnije. Poštovana je kao Ganimeda, pa pored onoga što je danas poznato kao Uran, postoji još jedan ženski princip Vodolije. Za Hebu koja je uvek nosila večni dar mladosti, večni život, i samim tim tajnu večne lepote, vezana je posebna priča jer je dobila za muža Herkula, najsnažnijeg čoveka na Zemlji, ali tek kad je - nakon svih svojih zadataka koje je imao da obavi, nakon svih svojih problema i avantura koje je imao sa ženama - konačno otišao na Nebo, prošao kapiju smrti, i dobio oproštaj od Here, njegovog velikog protivnika. Verovalo se da takvom čoveku, najsnažnijem čoveku na Zemlji, dolikuje samo Boginja večne mladosti. I tako Heba postaje njegova žena, a Herkul još jedan od smrtnika koji stiče status besmrtnosti. U ovoj priči se majka protivi izabraniku srca svoje kćeri, da bi ga na kraju prihvatila. Oprostivši Herkulu, oprostila je i Zevsu, oprostila je sva neverstva koja postoje, zbog čega je Heba simbol oproštaja.

Asteroid Heba je otkriven 01.07.1847. godine. Ako se karta postavi tako da asteroid Heba bude na samom Ascendentu u trenutku otkrića, to pada na 17° Strelca, na mesto na kome je pre 150 godina bilo upravo ono što je danas na 19° Strelca - jedna zvezda iz leve ruke Herkula, koja se zove Masim. Heba, Herkulova žena, upravo ovde stoji kao njegova leva strana.

Kada se govori o asteroidu Heba, govori se o jednom posebnom Venerinom planetarnom izaslaniku, koji predstavlja sklad lepote i određenog znanja izraženog u formi mladosti jer se svaka istina izražava u formi oblika kroz lepotu, nudeći sposobnost da se lepota živi kao znanje, a opet u simbolici Hebe kroz sposobnost opraštanja. Ako se posmatra Ascendent i vladar Ascendenta može se videti da je to Jupiter koji je egzaltiran u znaku Raka, što svedoči da je ona ćerka Zevsa (Jupitera) i znaka Raka (Here). Sve to se nalazi u njenoj 7. kući, te je vezano za određeni odnos, za partnera koji će predstavljati spoj, jer konačno, Herkul kao jedna snažna sila uspeva da spoji Zevsa i Heru, koji su imali svoje međusobne probleme zbog Herine ljubomore i zbog Zevsovog neverstva. Dispozitor vladara Ascendenta je Mesec koji odlazi upravo na stepen Neptunove egzaltacije na 21° Vodolije, i to govori da Heba ne samo da je peharnik i predhodnica svakoj Vodoliji, već je ona ta koja sipa taj nektar bogovima. A gde se nektar nalazi nego na 21° Vodolije? Svaki 21° Vodolije je vodopad sa koga se voda sliva jer to je ushićenje, to su i oblaci na nebu odakle nektar života, što je ovde voda, pada na Zemlju, i to je slika Hebe koja preko Jupitera upravo na ovaj stepen dolazi. Sa druge strane, ako se posmatra pozicija Hebe spram Hirona, videće se da se Hiron nalazi na 17° Vage, odakle gradi egzaktan sekstil ka asteroidu Heba. Izvesno je da će i Hiron imati šta da pridoda ovom asteroidu, jer je on most preko suprotnih krajeva. Hiron je put do Urana jer je uspeo da oslobodi Prometeja, otelovljenje Urana, tako da on sam po sebi predstavlja most koji ide u svet besmrtnika. Ipak, ako se ovaj asteroid posmatra kao preteča Vodoliji, jer je Heba pre Ganimeda igrala ulogu Vodolije i koja se ovde lepo vidi u divnoj slici Meseca na 21° Vodolije gde se voda sipa, može se uočiti isto tako da ona ima opoziciju sa Venerom, da je Venera vladar 10. Kuće, što predstavlja njenu majku. Venera u Lavu. Žena jednog moćnog čoveka. Opet se dobija arhetipska primarna slika gde će postojati netrpeljivost u životu natusa prema nekim ljudima, a njegovi potomci, predstavljeni Hebom, nose pomirenje. Ona je ta koja će spojiti natusa sa onim protiv čega su njegovi roditelji. Dovoljno je da neka osoba bude mnogo protiv nekoga ili nečega, i da će već u sledećem trenutku poprimiti te osobine. I ne samo to, nego će potomci te osobe biti u vezi sa njima i sa njima se spajati i stvarati nove porodice jer to je zakonitost Univerzuma, jer sve su stvari jedno, a Heba predstavlja upravo to znanje. Znanje Univerzuma koje nudi pomirenje, koje zahteva da se stvari spoje. Ona u sebi prevazilazi sve te granice, i pomirenjem daje ljudima oslobođenje od svih neprijateljstava, od sve karme koju ljudi svojim napetim odnosima i odbacivanjem stvaraju. Drugim rečima, ona nudi simboliku jedanaest. 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD