Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Evolucija arhetipa Vage

„U Univerzumu sve „Jeste“ kao što treba da „Bude“. Sve je pravda i sve je ravnoteža.“ Par Pravde, Inicijacijski Tarot Majstora

Astrološki krug sačinjen je od 6 parova suprotnosti koji su izraženi kroz 12 znakova. Spajajući svaki par suprotnosti, ostvaruje se jedinstvo koje predstavlja celovito biće. Naravno, da bi se par suprotnosti oživeo potrebno je naći težište, potrebno je pronaći svoje mesto, težište koje može da dve različite struje, dva različita znaka drži u centru.Naravno, da bi se par suprotnosti oživeo potrebno je naći težište, potrebno je pronaći svoje mesto, težište koje može da dve različite struje, dva različita znaka drži u centru.

U knjizi Inicijacija, Elizabet Hojč govori o svojoj inicijaciji u drevnom egipatskom hramu koja je uključivala i ovladavanje sa 12 parova suprotnosti:

ćutanje – pričanje

prijemčivost – otpornost prema uticajima

poslušnost – vladanje

poniznost – samopouzdanje

brzina munje – obazrivost

prihvatiti sve – biti u stanju da se pravi razlika

sposobnost za borbu – mir

opreznost – hrabrost

ne posedovati ništa – upravljati svime

nemati nikakvih veza – privrženost

prezir prema smrti – poštovanje prema životu

ravnodušnost – ljubav

Ništa nije ni dobro ni loše, postoje samo dva suprotna znaka, arhetipa, kraja jedne iste stvarnosti. Postoji strana lica i strana naličja, a njihovim sjedinjenjem se isceljujemo. Osa Ovan-Vaga nam primarno o tome govori, dok je znak Vage onaj koji meri koliko nam je ovo sjedinjenje bilo lagano.

Anubis je bio bog mrtvih koji bi na kraju životamerio srce tako što bi na jedan tas stavio pero boginje Mat (boginje pravde), a na drugi srce preminulog. Ukoliko bi srce bilo teže od tog pera, duša je kriva, i ona bi bila poslata kod Amuta, bića sa telom lava i glavom krokodila, koji bi ga onda, po priči, pojeo. Sa druge strane, ukoliko je njegovo srce lakše od tog pera na terazijama, ono odlazi kod Ozirisa, gde biva slobodno i odlazi u raj. Ova ideja je prilično stara ali se rodila upravo u Egiptu, naciji koja je vezana za prostor od 15. stepena Vage do 15. stepena Škorpiona, koji zovemo spaljenim putem ili Izidinim putem.

Kada govorimo o znaku Vage svakako zapažamo da je 15. stepen Vage mesto u kome je centar, mesto koje predstavlja centar ravnoteže. Vaga jeste znak koji se bavi ravnotežom, koji jednostavno traži da li će pretegnuti jedna ili druga strana i on se bavi time da održava tu ravnotežu i da, u zavisnosti od toga koliko je neravnoteža prisutna, duša dobija sasvim drugačiji tok sudbine, dobija odgovarajuće životne okolnosti koje su za nju neravnoteža – razlika između želja i mogućnosti, uma i tela, između njega i njegovog partnera, između bilo koje dve suprotnosti.

Sledeća stvar koja za nas postaje vrlo važna i značajna u ovom znaku vezana je za mesto koje dolazi odmah ili vrlo blizu padu Sunca, a to je egzaltacija Saturna. Ovo polje egzaltacije Saturna ovde govori više nego bilo šta drugo o jednoj glavnoj presudi koja će dati samo telo i odnose, daće mu strukturu u vremenu što je struktura uma, opredeliće vrstu bića, daće mu jedan specijalan karakter. Ovde imamo i stepen pada Sunca na 19.stepenu, što će uvek reći da je Vaga taj znak u kojem je sva vrsta ličnosti subjektivnog doživljaja nečega u padu, ovo je znak objektivnog merenja. Zbog toga je Vaga primarni znak koji nosi ideju nepristrasnosti, koji nosi ideju vazduha kao svi ostali vazdušni znaci, ideju da se održava pravda, da se ona meri, neovisno od toga što je čovek subjektivno, kao Sunce, određena ličnost.

Sam znak Vage je najdalji deo svakog od nas, on je potpuno udaljen i potpuno preko puta i uvek se pitamo šta je ono čemu u životu težimo, a što predstavlja srodnu dušu ili osobu koja bi trebala da bude veoma bliska nama, a po pravilu u zodijaku se nalazi na najdaljem mestu. Zapravo, tako i nastaje cela priča o želji za pravdom u životu, ta kosmička pravda se dobija kroz odnos - ako hoćemo da budemo sretni u odnosima, moramo biti vrlo dobri u najširem smislu te reči, jer se na kraju sve to odražava kroz odnos. Uvek kroz tu sposobnost da budemo voljeni, zadovoljni, da budemo prihvaćeni i da možemo da kružimo energijom sa datom osobom kako bismo pronašli tu sebe jer, više druga osoba i nije neko drugi, već postaje slika jedinstva nas samih, ono što zovemo srodnom dušom.

„Ovladavanje ovim parovima suprotnosti znači koristiti ih u pravo vreme i na pravom mestu (egzaltacija Saturna). Isto svojstvo koje je božansko u pravo vreme i na pravom mestu je satansko zlo u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. To je zato što Bog stvara samo ono što je dobro, lepo i istinito (Venera). Ne postoje loše osobine kao takve, niti loše sile, već samo pogrešno korišćene osobine i pogrešno primenjene sile.“ Inicijacija, Elizabet Hojč, Esotheria, 2004.

     John Gray, 28.12.1951. 14h51, Houston, Texas, USA

John Gray je autor serijala knjiga “Muškarci su sa Marsa a žene sa Venere”, bestselera o harmoničnim muško-ženskim odnosima. Njegove knjige govore o suprotnostima muških i ženskih principa, kako fizičkih tako i psihološko-emotivnih. Otkrivajući ove principe John Gray upućuje na načine spajanja suprotnosti kako bi se ostvarila harmonija prepoznavanjem i prihvatanjem razlika.

Posmatrajući natalnu kartu ne možemo na prvi pogled otkriti ovako snažno izražavanje arhetipa Vage, međutim ukoliko pogledamo dispoziciju kao i preplitanje drugih arhetipova vidimo da se sve zaokružuje sa pozicijom Saturna u Vagi.

Kao Ascedentalni Bik sa Venerom u Škorpionu u Goklenovoj oblasti sa vrhom 7. kuće (poslednjih 5 stepeni prethodne kuće), možemo pretpostaviti da je primarna energija natusa okrenuta ka otkrivanju partnera, pre svega kroz čulnost i strast. Sunce i Mesec su u znaku Jarca pa ovde imamo odnos svetala koji je upravljen pravilima vremena i strukture, ali ponovo u škorpionski srodnoj 8. kući. U sledećem tekstu o  arhetipu Škorpiona videćemo da su Venera i Mars njegovi osnovni pokretači, te sada ovde možemo videti da je njihovo balansiranje ovog autora serijala knjiga koje po njima i nose naziv i dovelo do ispunjenja svoje primarne svrhe.

Venera dispozicijom dolazi u znak svog sedišta i u konjukciju sa egzaltiranim Saturnom, koji postavlja pravila u odnosima, prepoznavajući strukturu i tajming koji je neophodno ispoštovati da bi jedan odnos bio uspešan. U samom Saturnu žive i Sunce i Mesec, što ova dva arhetipa yin i yang dodatno objedinjuje.

„Bez prihvatanja činjenice da žene i muškarci po prirodi stvari moraju da budu različiti - oni će uvek biti u svađi. Ako ovu tako važnu istinu zaboravimo, mi obično postajemo Ijuti i razočarani u suprotan pol. Tad očekujemo da druga strana reaguje poput nas (Mars u izgonu u Vagi).

Hteli bismo da oni "žele što mi želimo" i "osećaju kako mi osećamo".

Mi potpuno pogrešno pretpostavljamo da će se naš partner, ako nas zaista voli, ponašati i reagovati isto onako kako se mi ponašamo i reagujemo kada nekoga volimo. Ovakav stav vodi iz razočarenja u razočarenje, sprečavajući nas da sednemo i s puno Ijubavi, zajedno razmotrimo prirodne razlike koja nas krase. Prepoznajući i poštujući te razlike, mi možemo dramatično da smanjimo naše nedoumice, koje se javljaju u odnosima sa suprotnim polom. Kad se setite i poštujete pravilo(Saturn u Vagi u kom živi Sunce) da su žene sa Venere, a muškarci sa Marsa, sve može da vam bude kristalno jasno.“ Muškarci su sa Marsa, Žene su sa Venere, John Gray, Esotheria, 1996.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD