Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Horarna astrologija

Vreme u horarnoj astrologiji

Kada klijenti od astrologa dobiju potvrdan odgovor na pitanje da li će se nešto dogoditi, obično sledi dodatno pitanje: „Kada?“ Uputstvo za određivanje vremena u horarnom horoskopu zvuči jednostavno: aspekt koji ukazuje da će se događaj odigrati već sadrži i informaciju o vremenu događaja. Međutim, ovde stižemo do onog čuvenog: „Ali...“ Ponekad takav aspekt ne postoji, a ako postoji, moguće je da ukazuje upravo na ono vreme za koje pouzdano znamo da nije moguće. Tada odgovor moramo pronaći na drugi način.

Krenimo redom. Bez obzira koji metod primenjujemo, horoskop će nam ukazati na određeni broj vremenskih jedinica koji je jednak broju stepeni koji signifikator treba da pređe dok ne dođe na onu poziciju za koju smo procenili da će dovesti do događaja (na primer, dok ne napravi egzaktan aspekt, ne promeni znak ili ne napusti spaljenost). Broj jedinica vremena računamo od trenutka pravljenja horarnog horoskopa. Dakle, ako zaključimo da će se događaj odigrati za 5 dana, reč je o 5 dana od dana kada nam je postavljeno pitanje.

Prilikom procene vremena događaja možemo da koristimo: simboličko vreme, proporciju (u koju je uključen aspekt koji ukazuje na neki događaj iz prošlosti), orbis aspekta, realno vreme u kome dolazi do perfekcije aspekta i tranzite (kada imamo na raspolaganju moguće datume događaja).

Način koji nas najčešće dovodi do odgovora na pitanje o vremenu događaja podrazumeva upotrebu simboličkog vremena, dok se ostale varijante koriste uglavnom u slučajevima kada ovaj metod ne daje zadovoljavajući rezultat. Da biste odredili kada će se nešto dogoditi, sledite sledećih nekoliko koraka:

            - odredite aspekt koji će ukazati na događaj

            - pronađite u efemeridama na kom stepenu će se naći aplikaciona planeta u trenutku kada aspekt postane egzaktan (imajte na umu da će se do tada možda i sporija planeta pomeriti, pa zbog toga ne koristimo sam orbis)

            - izračunajte koliko stepeni aplikaciona planeta treba da pređe od pozicije u horarnom horoskopu do pozicije na kojoj će doći do perfekcije aspekta – taj broj stepeni predstavlja broj vremenskih jedinica

- odredite najkraću, srednju i najdužu moguću jedinicu vremena u skladu s očekivanjima pitača (na primer, dani, nedelje i meseci)

- U zavisnosti od znaka i kuće u kojima se nalazi aplikaciona planeta odredite koja je od te 3 vremenske jedinice u pitanju. Ako je planeta u kardinalnom znaku (Ovnu, Raku, Vagi ili Jarcu) i kadentnoj kući (3, 6, 9 ili 12.) odlučite se za najkraću jedinicu vremena, dok ukoliko je u fiksnom znaku (Biku, Lavu, Škorpionu i Vodoliji) i ugaonoj kući (1, 4, 7 ili 10.) - odaberite najdužu jedinicu vremena. Sve ostale kombinacije daju srednju jedinicu, iako treba imati u vidu da planeta u fiksnom znaku ponekad ukazuje na najdužu vremensku jedinicu, bez obzira u kojoj se kući nalazi.

Pogledajmo kako to funkcioniše na primerima.

Primer 1

Klijentkinjina kćerka planira venčanje u inostranstvu. S obzirom da prvo mora da produži vizu i dobije druga odgovarajuća dokumenta, datum još uvek nije određen. Klijentkinja postavlja pitanje: „Kada će biti venčanje?“

Klijentkinjina kćerka je predstavljena vladarem 5, kuće, Venerom, dok je signifikator njenog budućeg muža vladar 11. kuće (7. od 5.), Mars. Da bismo dobili sliku venčanja, treba na neki način da povežemo ove dve planete. Venera i Mars nisu u aspektu, niti direktno, niti preko antiscije. Treći način bi bio preko prenosa ili skupljanja svetlosti. Ovde na prvi pogled ne vidimo ni tu opciju. Međutim, ako pogledamo u efemeride, vidimo da je prvi aspekt koji će Mars napraviti opozicija sa Saturnom. Takođe, opozicija sa Saturnom će biti i Venerin prvi aspekt. Dakle, iako Venera trenutno nije u aspektu sa Saturnom, on ipak vrši skupljanje svetlosti Venere i Marsa i na taj način ih povezuje. Da je pitanje bilo i „Da li će biti venčanje?“ odgovor bi bio odričan jer će Venera u međuvremenu promeniti znak, a Mars će napraviti i druge aspekte. Međutim, u situaciji kada sa sigurnošću znamo da će se neki događaj odigrati, pa samo treba da utvrdimo kada će to biti, sve što bismo inače smatrali sprečavanjem aspekta u ovom slučaju možemo zanemariti. Da se Saturn nije umešao, Veneru i Marsa bismo spojili tako što će doći u konjunkciju na 8º (bez obzira na to šta će oni sve pre toga uraditi).

Nakon što smo pronašli aspekte koji ukazuju na događaj, ponovo otvaramo efemeride i prelazimo na sledeći korak. Vidimo da će Mars na 12º Ovna napraviti egzaktnu opoziciju sa Saturnom, koji je retrogradan, te će se vratiti jedan stepen unazad, na 12º Vage.

U sledećem koraku bi trebalo da odredimo koliko stepeni će preći aplikaciona planeta do egzaktnog aspekta, ali s obzirom da ovde imamo dva aplikaciona aspekta, na broj vremenskih jedinica će nam ukazati planeta koja prva stigne do planete koja skuplja svetlost, što je u ovom slučaju Mars. On će od 1º Ovna do 12º Ovna preći put od 11º, te će venčanje biti za 11 jedinica vremena. S obzirom da je klijentkinja znala da venčanje neće biti u narednih mesec dana, a da će verovatno biti u naredna 3-4 meseca, jasno je da 11 jedinica vremena ovde predstavlja 11 nedelja. I zaista, venčanje je bilo 20. juna, 77 dana (11 nedelja) nakon što je pitanje postavljeno. Međutim, da smo morali da biramo vremensku jedinicu između više opcija, svakako bismo razmatrali dane, nedelje i mesece (godine nisu bile moguća opcija u ovom slučaju). S obzirom da je Mars u vatrenom znaku i sledujućoj kući, odlučili bismo se za srednju jedinicu vremena, što nas opet dovodi do 11 nedelja.

Primer 2

Klijentkinja iz prethodnog primera je zapravo moja kozmetičarka. Setivši se da će ona verovatno otputovati jedno nedelju dana pre venčanja, a kako je bilo kasno da je pozovem, postavih pitanje: „Da li je Sanja otputovala u Berlin?“

Iako pitač nije uključen u samo pitanje, možemo zapaziti da postavka oba signifikatora pitača - vladara Ascendenta (Saturna) i Meseca u 9. kući ukazuje da je moje interesovanje usmereno na neko dalje putovanje.

Ljudi koji nam pružaju usluge su predstavljeni vladarem 6. kuće, te je Sanjin signifikator u ovom horoskopu Merkur. Merkur se nalazi na vrhu 6. kuće (u svojoj kući), odakle zaključih da je ona još uvek kod kuće. Iako je Mesec (ja) u aplikacionom trigonu sa Merkurom (Sanja), pri čemu još i prenosi svetlost od Saturna (ja) do Merkura (Sanja), zaključih da ćemo doći u nekakav kontakt, ali da se nećemo videti jer je Merkur u konjunkciji sa Suncem. S obzirom da je Merkur u sedištu, on nije spaljen, tako da je Sanja dobro, ali ga Sunce sakriva od mog pogleda – dakle, ne mogu je videti.

Dodatno možemo proveriti šta je poslednje uradio Merkur. Da je otputovala, imali bismo separacioni aspekt između Merkura (Sanje) i Venere (vladara 9. kuće, kuće posebnih putovanja i inostranstva), što ovde nije slučaj. Kako Berlin nije nešto što pripada Sanji, nećemo koristiti derivatnu, nego radikalnu 9. kuću. (Jedno od pravila tradicionalne horarne astrologije je da derivatne kuće koristimo samo za ono što nam pripada i što je na neki način naše). Poslednji aspekt koji je Merkur napravio bio je trigon sa Saturnom, koji predstavlja mene, pa je i odatle jasno da se, od kada smo se Sanja i ja poslednji put videle, nije dogodilo ništa u vezi ovog pitanja (nije otputovala).

Kako nisam imala nikakvu dilemu da li će ona putovati, nisam ni postavila takvo pitanje. U takvom slučaju horoskop ne mora obavezno da pokaže aplikacioni aspekt između signifikatora i ovde ga ni nema, bez obzira što je njeno putovanje izvesno.

Možda ćete pomisliti: „Ako bismo gledali derivatne kuće, Mesec prenosi svetlost od Saturna (vladara derivatne 9. kuće) do Merkura (Sanja), pa bi to pokazalo da će otputovati.“ Međutim, tada bismo mogli zaključili i da je Merkur u separacionom aspektu sa Saturnom, pa da je već otputovala. Naravno, nije moguće da je istovremeno već otputovala i da će tek otputovati. Ovim želim da kažem da će vam univerzum uvek poslati odgovor na jeziku koji vi poznajete. Ja sam u trenutku postavljanja pitanja isključila mogućnost da će mi odgovor stići kroz derivatnu kuću. Postavka oba moja signifikatora u radikalnoj 9. kući to jasno pokazuju. Kada vama neko postavi pitanje, vi početne uslove možete postaviti drugačije i odgovor će stići na način koji vi prepoznajete. Jedini preduslov je da su vam sasvim jasna pravila koja koristite i da nemate dilemu jer ćete izvlačiti oprečne zaključke. Vaši signifikatori svojom postavkom u znaku ili kući će vam jasno staviti do znanja da li ste na dobrom putu.

Vratimo se na pitanje. Kako je bilo jasno da neću uspeti da vidim Sanju pre njenog odlaska, iako još uvek nije otišla, nametnulo se dodatno pitanje: „Kada će Sanja ponovo početi da radi?“ ili drugim rečima: „Kada će ponovo postati „vidljiva“ za klijente?“ S obzirom da je konjunkcija sa Suncem ukazala na njenu „nevidljivost“, jasno je da će njen ponovni početak rada biti prikazan time što će Merkur izaći iz zone spaljenosti. To se može odigrati na 2 načina:

- kada separaciona konjunkcija Merkura i Sunca dostigne orbis od 8,5º ili

- kada se Merkur i Sunce nađu u različitim znacima.

Efemeride ukazuju da će Merkur pre promeniti znak, nego što će napraviti separacionu konjunkciju od 8,5º. Kako Merkuru treba malo više od 13º da pređe u znak Raka, procenila sam da će Sanja početi da radi za 13 dana – 23. juna. Ovde me nije interesovalo realno vreme (činjenica da je Merkur prešao u Raka 16. juna), već je broj dana bio određen brojem stepeni koji je Merkur trebalo da pređe. U ovom slučaju nije bilo potrebno određivati 3 vremenske jedinice jer je i bez toga bilo jasno da se radi o danima.

Epilog: Tri dana nakon što sam postavila pitanje pozvala sam Sanju. Nije se javila, ali mi je poslala sms u kome je pisalo: „Zorice, ja sam u Berlinu. Juče sam otputovala, a počinjem da radim 23.06.“ Dakle, zaista je još uvek bila kod kuće kada sam postavila pitanje, a horoskop je savršeno dao odgovor i na drugo pitanje vezano za početak rada.

 

Literatura:

Džon Froli: „Udžbenik horarne astrologije“

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD