Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Saturn u Strelcu

Saturnov tranzit kroz znak Škorpiona tokom protekle dve ipo godine, doneo je pregršt geopolitičkih izazova, od produbljivanja svetske ekonomske krize, preko eskalacije sukoba na Bliskom istoku, snaženja islamskog ekstremizma i fundamentalizma (Saturn u Škorpionu i Pluton u Jarcu), pa sve do izlivanja reka naroda koji brišu evropske granice u zbegu od rata i razaranja u potrazi za dostojanstvenim životom. Gospodar prstenova nam je i ovim poslednjim tranzitom postavio lekcije o odgovornosti, koje, čini se, svet nije ni razumeo a ni savladao. Suočavanje sa posledicama ljudske pohlepe koja je razbuktala svetsku ekonomsku krizu, ali i produbila jaz između nagomilavanja kapitala sa jedne i ekonomskih očajnika sa druge strane, nije bila dovoljna da nas trgne iz učmale sebičnosti i dovede nas do suštinskog razumevanja o povezanosti svih nas. Stoga, Saturnova poslednja lekcija u svom retrogradnom kretanju kroz znak Škorpiona je poslužila svojoj svrsi, ukazavši nam da „problem nekih tamo ljudi koji nas se ne tiču“, zapravo i jeste problem svakoga od nas, što je egzodus sirijskog, avganistanskog, iračkog, eritrejskog i drugih naroda pokazao uplašenoj i zatečenoj Evropi.

Saturn je vladar dugovanja koji nas vodi stazom zrelosti kroz preuzimanje odgovornosti, pa sve ono čemu smo svedočili u domenu političkog i vojnog mešanja i uticaja na prilike na Bliskom istoku, koji je, činilo se bio predaleko od zapadnog sveta, sada uzima svoj danak u izbegličkim kolonama postavljajući pred svetsku zajednicu ključnu lekciju o preuzimanju sopstvene odgovornosti za sve veći broj razorenih država. Sva astrološka simbolika recepcije Saturna i Plutona, koji su iz izmenjenih znakova svojih vladarstava snažno podržavali jedan drugoga kroz ideje religijskog (islamskog) radikalizma, brutalnosti, ksenofobije, raspirivanja straha i mržnje, kao i snaženja profašističkih ideja na tlu Evrope, u narednom pohodu Saturna preko znaka Strelca preti da prelije svojom recepcijskom udruženom snagom ovu silu i na svetske okvire (Strelac), a posebno na tlo Evrope, koja je i mitološki veoma snažno povezana sa Jupiterom, pa samim tim i sa njegovim znakom, uzdrmavajući temelje modernog civilizacijskog društva. Iako neki smatraju da će ulaskom Saturna u Jupiterov znak Strelca doći do predaha, ipak zaboravljaju na činjenicu da svaki Saturnov tranzit boji razorni Pluton, koji boravi u njegovom znaku i koji fundamentalno pokreće transformišuće promene na Saturnovom putu, čineći Saturnove lekcije znatno težim, komplikovanijim i odgovornijim.

Dva hronoktratora, Vladari vremena, Jupiter i Saturn će se u naredne dve godine, od 18. septembra 2015., pa sve do 19. decembra 2017. naći u ulozi vodiča civilizacije kroz krivudavu stazu izazova u potrazi za mudrošću, istinom i pravednošću, novim sistemima vrednosti, promenama

ideologije i životne filozofije, kao i preispitivanjima religijskih temeljnih načela, koja su umnogome doprinela konfrontaciji sveta i večito aktuelne mržnje prema religijskim neistomišljenicima. Da li će svet iskoristiti šansu da iz religijskih sistema (Saturn u Strelcu) konačno pronađe modus za građenje pravednijeg sveta, kroz ljubav, razumevanje i toleranciju (što je suštinsko načelo svih religija sveta ukoliko istinski razumeju Stvaraoca), umnogome će zavisiti od toga u kojoj meri je suštinski razumeo lekcije o preuzimanju odgovornosti, a koje pred njega postavlja Saturnov tranzit. Tako je na izvestan način, poslednji Saturnov tranzit preko znaka Škorpiona, otvorio teme naredne etape našeg civilizacijskog puta, a koje će se u velikoj meri odnositi i na religije sveta. Ako razumemo činjenicu da reka naroda iz islamskog sveta preti da preplavi Evropu, a među kojima usled Plutonove sposobnosti prerušavanja će se infiltrirati i oni nevidljivi, radikalni verski fanatici (recepcija Saturna i Plutona) koji kreću ka svom rušilačkom cilju, možemo pretpostaviti pred kakvom opasnošću se nalazi čitava geopolitička struktura (Saturn u Strelcu), posebno evropskih država čija karta unije u sebi poseduje preteću sliku kroz egzaktnu opoziciju Meseca u Biku i konjunkcije Marsa i Plutona u Škorpionu. Žarište pomahnitalog religijskog fanatizma se tako može presiliti iz razorenih bliskoistočnih gradova i pustinjskog peska, na turističke evropske i svetske destinacije i institucije (muzeji, letovališta, zimovališta, prevozna sredstva, arheološke iskopine), visokoškolske ustanove, crkve i džamije, ujedno sve ono što se nalazi u domenu Strelčevog uticaja. Sve ovo tokom naredne dve godine, može usloviti i jačanje radikalnih hrišćanskih struja, koje mnogo bližom vezom pravoslavnog i katoličkog hrišćanskog sveta (udruženi odnos Saturna i Jupiterovog znaka Strelca), mogu pokrenuti pravi sudar civilizacija (Saturn i Jupiter), potkrepljen istorijskom i religioznom netrpeljivošću (Saturn).

Svojevrsno „izlivanje naroda“, koje je preplavilo Evropu, a koja je bila jedna od tipičnih astroloških slika tranzita Saturna kroz znak Škorpiona (rezintegrisanje granica), ulaskom Saturna u Strelca razvejava ove narode širom sveta, pred koji postavlja i pitanje međunarodne odgovornosti, humanizma, ljudskih prava, moralne etike, ali i međunarodnog prava. Baš kao što nam i astrološka slika Saturna pred samim vratima znaka Strelca simbolično ukazuje na granično područje pred vratima sveta, tako i same kolone uzbeglica iz ratom razorenih muslimanskih država (Saturn u Škorpionu) nailaze na zabrane i prepreke pred vratima Evrope, odnosno slobodnog i progresivnog sveta (Strelac). Sva moć ove promene samog zodijačkog znaka Saturnovog tranzita, tako je otelovljena u živuću sliku egzodusa pred našim očima.

Ipak, još jedna važna slika tranzita Saturna kroz znak Škorpiona uporedo sa tranzitom Plutona u Jarcu pripada i rastućoj ksenofobiji i snaženju profašističkih struja na tlu Evrope, o čemu smo pisali i u knjizi „Odiseja 2012“, a što može predstavljati veliki izazov za samu Evropu, ali i svet u vremenu pred nama. Sa druge strane, jačanje islamskog verskog fanatizma, koji je bio podstaknut kako samim tranzitom Saturna kroz Plutonov znak Škorpiona (koji je sa njim sve vreme u recepciji), tako i uz pomoć egzaktnog trigona koji je Neptun iz znaka Riba formirao sa konjunkcijom Merkura i Saturna u karti ulaska Saturna u ovaj vodeni znak (o čemu sam pisala u članku „Saturn u Škorpionu“), doprineo je ekstremnom snaženju verskog ponosa koji je u svoj svojoj razornoj devijantnosti prikazao svetu drugu stranu medalje same religije i verskog posrnuća. Stoga će u novoj evolucijskoj etapi, pitanje svrsishodnosti religijskih dogmi i njihovo zloupotrebljavanje za sticanje razorne moći biti jedno od ključnih, a posebno među poklonicima islamske veroispovesti, koji pred naletom islamskog fanatizma traže zaklon u okviru hrišćanskog sveta. Saturn u Strelcu, međutim, ukazuje i na moguće afere i promene i u okvirima katoličke crkve, pa će i ovo biti jedna od vrućih tema tokom narednog Saturnovog tranzita.

 

Ipak, sve ovo treba posmatrati u okvirima mnogo šire slike, o kojoj smo takođe pisali u knjizi „Odiseja 2012“, a koja nas kao jedna pazla na velikoj slici našeg puta vodi ka „Dobu probuđenog čoveka“, ka eri Vodolije, u kojoj će sve religije biti prevaziđene, i koje će ustupiti mesto suštinskoj ljudskoj spoznaji o svojoj pravoj prirodi i o svom mestu u Jednoti svega. Doba Vodolije kome hrlimo u susret je Doba jedinstva i ucelovljenog čoveka probuđene kosmičke svesti, čijim astrološkim znakom vlada Uran, planeta koja predstavlja višu oktavu ljudskog bića, odnosno samog Merkura. Stoga nas Saturnovi izazovi suoačavaju sa svim našim predrasudama, kojima smo kroz religijska učenja i dogme iscrtavali sliku Stvaraoca prema sopstvenim merilima, vrednostima i predstavama, a čiji će se temelji zatresti u periodu tranzita Saturna kroz znak Strelca. Gubitak vere, kao i suštinska preispitivanja iste, biće jedna od značajnih tema kako na ličnom, tako i na kolektivnom planu. Ovome svedoči i prvi aspekt – kvadrat, koji će Saturn početkom svog tranzita kroz znak Strelca obrazovati sa Neptunom u znaku njegovog sedišta u Ribama, čime može usloviti preispitivanje religijskih i duhovnih istina, ali i izazvati veliki osećaj straha, nepoverenja i konfuzije na svetskoj geopolitičkoj sceni, podstaknutim religijskom i ideološkom netrpeljivošću, a što se može osetiti tokom decembra meseca. S obzirom da će ovaj egzaktan kvadrat biti formiran preko 7. stepena, on može ukazati i na ožuranu eskalaciju sukoba, koja u svojoj suštini poseduje i verski karakter. Ipak, ovaj kvadrat ukazuje i na gubljenje poverenja u sposobnost političara i u njihovu političku zrelost da se suoče sa odgovornim izazovima. Stoga će tokom naredne dve godine politička, bezbednosna i ekonomska stabilnost svake pojedinačne države, zavisiti od globalne slike u celini, kao i od sposobnosti čitavog svetskog sistema da se reorganizuje o čemu svedoči tranzitno kretanje Saturna kroz znak Strelca.

Ipak, kao što i sama oponentna i potpuno različita priroda Saturna i Jupitera u svom sjedinjenju u periodu pred nama otkriva, tako će se sve više isticati razlika između uskogrudosti, sebičnosti, egoizma i mržnje potrkepljenih strahovima sa jedne strane i velikodušnosti, milosrđa, pravednosti, saosećajnosti, plemenitosti, vere i optimizma sa druge, što se već ogleda i u samim reakcijama država i naroda zahvaćenih izbegličkom krizom. Tako će ova dva velika vodiča civilizacije, uzdrmavati i same osnove njenih temelja a u kojima će biti ugrađen i test za pronalaženje osnovnovnih ljudskih vrednosti, naših uverenja i ideala kako na individualnom, tako i na globalnom planu. Svakome će biti data prilika da se suoči sa svojim odrazom u ogledalu i odgonetne dokle je stigao na stazi svoje evolucije, što se odnosi i na ljudsku civilizaciju u celini.

Veliki benefik Jupiter, vladar mudrosti, istine, znanja, morala i ekspanzije, ustupiće svoj znak Hronu, vladaru vremena, koji će hodeći Strelcem na ispit stavljati naše predrasude, moralne, društvene i civilizacijske vrednosti, sebičnost i uskogrudost, rastežući naše vidike kako bismo stekli uvid u širu sliku, kao i u posledice naših težnji i postupaka za celinu čiji smo deo. Osnovne vrednosti koje Saturnove lekcije uspostavljaju se stiču kroz disciplinu, strpljenje, istrajnost, odgovornost, preciznost i postojanost, ali one nisu ni jednostavne ni lake, jer Saturnove lekcije se sporo uče, sa mnogo muke i odricanja, kroz istrajno suočavanje sa preprekama pa će upravo određene promene sistema vrednosti i društvenih struktura doživeti promene kroz odricanja, ali i prepreke, preispitivanja moralnih načela i civilizacijskih vrednosti, međunarodnog prava i zakona. Sam znak Strelca čiji je mitološki predstavnik Kentaur, oslikava vezu između dva sveta – nebeskog i zemaljskog, čime stičemo uvid u značaj kako društvenih (zemaljskih), tako i duhovnih (nebeskih) zakona i pravde koji mogu biti na udaru Saturnovog preispitivanja, usled Saturnove potrebe da u znaku istine, njenu suštinu i pronađe. Stoga nikakvu površnost u znanju, istini, moralu i pravdi, Saturn tokom ovog tranzita neće tolerisati. Sve sumnjive vrednosti koje su uspostavljale svoju dominaciju brišući pred sobom istinske vrednosti ljudskih postignuća, etike i morala, mogu doživeti temeljno uzdrmavanje pred naletom istinoljubivog Saturna u znaku Strelca, pa tokom narednog perioda možemo postati svedoci uzdrmavanja i uspostavljanja drugačijih, pravednijih i iskristalisanijih društvenih vrednosti, što će posebno biti aktuelno od perioda kada Jupiter uđe u znak Vage, znak Saturnove egzaltacije. Tako će Saturn i njegov vladar Jupiter, deliti svetu svoje lekcije pomoću same anatomije Strelčevog kentaurovskog tela, čiji donji deo (prvih godinu dana Saturnovog tranzita, dok Jupiter bude boravio u znaku svoga izgona), ukazuje na ljudske slabosti kao i ljudsko poimanje pravde, istine i sistema vrednosti, a koje će se znatno menjati u drugoj polovini Saturnovog tranzita, kada Jupiter bude prolazio znakom Saturnove egzaltacije, odnosno gornjim delom Kentaurovog nebeskog dela. Politička i društvena odgovornost će takođe postati jedna od važnih tema ovog perioda, a pitanje gubitka poverenja u političke ali i duhovne vođe, usloviće veću zakonsku i moralnu odgovornost kojima će se lideri i političari obavezivati, pa stoga ni određene zakonske reforme nisu isključene.

U naletu restruktuisanja temeljnih ljudskih i civilizacijskih vrednosti, neće biti izuzeto ni šarlatanstvo na mnogim poljima društvenog delovanja, pa će globalni trend urušavanja morala i kvaliteta usluga, rada, umetnosti, obrazovanja pa i zakonskih okvira, naći svoju transformaciju u periodu pred nama. Ove nove trendove smo već počeli da predosećamo i u Srbiji u okviru velike peticije protiv rialiti programa, a koji su udarili poslednji pečat urušavanju kulture na našim prostorima. Stoga  uviđamo da će vreme pred nama početi da reorganizuje temeljne vrednosti na svim poljima društvenog delovanja ističući prednost znanju, kvalitetu, moralu, poštenju, obrazovanju i kulturi.

Ipak, sve ove promene u svojoj punoj snazi ne treba očekivati pre ulaska Jupitera u znak egzaltacije Saturna, znak Vage, jer će on kao Saturnov vladar, prolazeći znakom Device, dodatno urušavati sisteme vrednosti, jer je i sam debilitiran u ovom zemljanom znaku. Stoga Jupiter ne može iskazati svoj optimizam, niti pružiti Saturnu učinkovitu atmosferu svoje prave prirode, što može dovesti do dodatne depresije na globalnom planu sve do perioda njegovog ulaska u znak Vage u septebru 2016. Tokom Saturnovog tranzitnog perioda kroz znak Strelca može se uočiti i veće interesovanje za otkrivanje starih kultura i civilizacija i njihovog zaboravljenog znanja, pa ovo može biti i period važnih arheoloških otkrića, koja mogu menjati pogled na civilizacije drevnih kultura, ali i čovečanstva u celini.

 

Evropski izazovi

U kojoj meri je sama Evropa označena kao ključno mesto uticaja tranzita Saturna kroz znak Strelca, ukazuje kako sama ingris karta ulaska Saturna u ovaj vatreni znak, tako i natalna, kao i sekundarna karta Evropske unije. Kao što znamo, natalna karta Evropske unije poseduje snažan T kvadrat koga formiraju Mesec u 10. kući (ujedinjeni narodi Evrope), zatim egzaktna konjunkcija Marsa i Plutona u 4. kući njene teritorije, a koja se odnosi na radikalni Islam, kao i Saturn, koji između ostalog predstavlja Rusiju, ali i oružane, vojne sukobe, jer je Saturn vladar 7. kuće u 7. Kao što možemo videti iz karte drugog po redu i konačnog ulaska Saturna u znak Strelca, sama osa Asc – Desc staje u egzaktan Veliki krst kako sa natalnim pozicijama Meseca, Marsa i Plutona Evropske unije, tako i sa sekundarnom pozicijom samog Saturna u njenoj karti. Kako bi slika bila još upečatljivija, u trenutku samog ulaska Saturna u znak Strelca, na nultom njegovom stepenu zapažamo i sekundarnu poziciju Sunca karte Evropske unije, a koje ujedno predstavlja i samog vladara Asc njene natalne karte, ali i ingris čarta. Stoga možemo uočiti i pravu, realnu opasnost po bezbednost Evropske unije, kao i njenih granica (Saturn), ali i uočiti velike izazove po pitanju same njene strukture. Na ovo nas upozorava i jedna važna slika koju otkrivamo u poziciji natalnog vladara Severnog čvora Evropske unije, odnosno Jupitera, koji će sredinom 2017. godine u sekundaru Eu stati na stepen egzaltacije Plutona i time doći na sam vrh 4. kuće natala Evrope. U tom istom periodu, vrh sekundarne 12. kuće Eu će se naći u egzaktnom kvadratu sa njenim natalnim Suncem, čime uviđamo izuzetno ozbiljnu situaciju koja preti Evropi pred širenjem radikalnog Islama. Od ovog perioda događaji na geopolitičkoj sceni, mogu postati posebno osetljivi.

Sa druge strane, Jupiter, kao vladar Saturnovog tranzita, boravi u egzaktnoj konjunkciji sa sekundarnim Kironom karte Eu (8° Device) u 1. kući njenog natala, što je pokazatelj njene ranjivosti u periodu pred nama. Mesec ingris karte na 17° Škorpiona, koji predstavlja islamski narod u njoj, ujedno je i astrološki predstavnik 12. kuće ove karte, čime vidimo simboličnu sliku izbeglica koje žele da svoje utočište pronađu u okrilju Evropske unije, što vidimo iz egzaktne konjunkcije Meseca ingris karte i sekundarne Venere Eu, koja predstavlja kako vladara njenog natalnog Mc-a, tako i vladara ujedinjenih naroda Evrope, u čemu možemo prepoznati i sliku Angele Merkel u koju su uprte oči sveta i izbeglica. Koliko će za Evropu početni izazov narednog tranzita Saturna kroz znak Strelca biti usmeren i na ekonomske potrebe zbrinjavanja velikog broja izbeglica, ukazuje i egzaktan trigon sekundarne pozicije Meseca u Ribama karte Eu i njenog natalnog Merkura, vladara 2. kuće. Svakako da se u ovom trigonu krije slika i značaja samih pregovora i dogovora po pitanju pronalaženja zajedničkog rešenja članica Eu za zbrinjavanje izbeglica.

Osim izazova i dodatnih pritisaka, usled straha i konfuzije koje će doneti egzaktan kvadrat Saturna i Neptuna, a koji će se kao Saturnov prvi aspekt u znaku Strelca obrazovati sredinom decembra ove godine, treba napomenuti, da će i sredinom marta meseca 2016., kvadrat Saturna sa svojim tranzitnim vladarem Jupiterom, dodatno postavljati izazove po pitanju međunarodnih odnosa, prava, zakona, globalne politike i usmerenja, kao i viznih režima, spoljnotrgovinske razmene, vladavine prava idr. Tako će i ovaj sudar dva civilizacijska vodiča, u svojoj silini potpune različitosti i senzibiliteta njihovih priroda i težnji, usloviti i zemaljske sudare civilizacija kroz mešanje njihovih kulturoloških, društvenih i religijskih vrednosti, tradicija i nalseđa. Stoga prelazak Saturna iz znaka Škorpiona u znak Strelca, možemo sagledati i kroz brisanje granica (ali i tokom izazovnih aspekata uspostavljanje novih) u prirodnoj unutrašnjoj potrebi čovečanstva da svoju zrelost stekne u sagledavanju slike sveta kao celine u kojoj svaki njegov član ima neotuđivo pravo na život dostojan čoveka. Iz tog razloga će se Saturn u Strelcu potruditi da na glavačke preokrene naša predubeđenja, uzdrma uljuljkani osećaj sigurnosti i natera nas da razmotrimo suštinske prioritete i vrednosti na kojima počivaju kako životi pojedinaca, tako i čovečanstva u celini.

U sledećem broju objavićemo drugi deo članka posvećen efektu Saturnovog tranzita na 12 zodijačkih znakova.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD