Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Tehnologija Svesti Urana Tri nivoa svesti, Kopče astralnog i eteričnog sveta, Univerzalni provodnik, Povezivanje uma i tela, Mentalni provodnik, Proces oživljavanja mentalnog tela, Otkrivanje sopstvenog simbola - samo su neke od tema o kojima će biti reči na webinaru Tehnologije Svesti Urana koji će se održati u subotu 11.04. od 12h do 15h.
» prikaži celu vest
Webinar: Buđenje U subotu 11. aprila, dr Lea Imširagić će održati webinar Energetske Astrologije Urana, sa početkom od 17h. Ovaj put učimo igru transformacije i oživljavamo biće Urana. Webinar će vam omogućiti da osvestite svoju vezu sa Univerzumom (na svoj lični način), da prepoznate i razvežete obrasce koje ponavljate, kao i navike u kojima ste zaglavljeni, da se oslobodite povećane mentalne napetosti i ubrzanosti i da naučite da disanjem kroz 8. čakru dovodete svoj nervni sistem u balans, kao i svoj odnos sa vremenom.
» prikaži celu vest
Kurs: Rektifikacija i elekciona astrologija U petak, 03. aprila od 18h počinje online četvoronedeljni kurs iz Rektifikacije natalnog horoskopa i Elekcione astrologije. Ovaj kurs je namenjen svima koji imaju osnovno astrološko predznanje ali žele da izračunaju tačno vreme svog rođenja, kao i da usvoje sistem izračunavanja tačnog vremena rođenja klijenta i takođe onima koji žele da otkriju veštinu pravilnog odabira trenutka za započinjanje znaćajnih životnih projekata (poslovi, venčanja, selidbe, itd...).
» prikaži celu vest
Full Moon Project Radionica „Inspiracija“ Pozivamo vas na novu Full Moon Project Radionicu „Inspiracija“ koja će se održati u sredu, 8. aprila 2020. godine. Sam znak Vage u kojem se odigrava ovaj Pun Mesec govori o ravnotežu koju je izuzetno važno uspostaviti na nivou svog tela, dovodeći unutar sebe sve strahove predaka u jedno stanje mira. Ova radionica će biti online i trajaće od 19.00h do 20.30h.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Fortuna – asteroid sreće

Fortuna je asteroid koji je posvećen rimskoj boginji sreće, boginji slučaja, koja je u Rimu bila posebno obožavana i imala svoj simbol - točak sreće. On je imao oblik kormila koje je uvek podsećalo da se kolo sreće okreće i da to što neko dobije u jednom trenutku, u sledećem može izgubiti. Zato je Fortuna u svojoj prvobitnoj verziji imala krila, jer je predstavljala promenljivost. Mogla je da odleti, a mogla je i da bude tu. Međutim, kada su je Rimljani usvojili kao primarno svoju boginju, kažu da je ona tada odbacila krila, izula sandale, i ostala da živi u Rimu, jer odatle nije želela nigde da ode. Svakako, Fortuna je bila boginja kojoj su u Rimu posvećivali ogromnu pažnju. U nju su verovali kao u sreću koja čoveka prati i koja će mu biti naklonjena. Pre nego što se krene u dalju razradu dobro je pogledati trenutak otkrića asteroida Fortuna koji se desio u 19. veku, 1852.godine, 22. avgusta.

U trenutku početka tog dana, tačno u zoru, Sunce se nalazilo na 29° Lava. Naravno, ne treba da čudi što je ona u Rimu imala posebnu vrednost, jer kao što se zna, svi putevi vode u Rim, a Rim je u simbolici Sunca, upravo onaj koji predstavlja ovaj specijalni krugkoji i podseća na sam “točak sreće”. Kao što Sunce predstavlja svaki volan u automobilu,tako je svako mesto upravljanja predstavljeno Suncem, pa ova snažna, vrlo posebna pozicija Sunca u znaku Lava, doduše na poslednjem stepenu, govori o primarnoj prirodi Fortune. Poznato je da je sreća koju čovek ima u ovom životu,  kao i ono što hoće da živi vezano za 5. kuću. Peta kuća u svačijem horoskopu je polje kome natus teži da bi bio ispravan, da bi živeo svoj život sa dovoljno svetla. Međutim, da li će natus imati sreće u životu, kakva će ona biti, gde se nalazi, u kojoj oblasti života, da li mu je dala da ima nešto od života što može da ga, eventualno, uzdigne iz potpunog dna do nekog vrha, da li će se ta sreća pronaći u bilo kojoj specijalnoj situaciji u kojoj se natus može naći (bilo da se radi o opasnim situacijama, o poslovnom uspehu, o igrama na sreću) da li će ga pogledati boginja sreće – to je faktor slučaja, faktor “sreće” same po sebi. Logično je reći da se “točak sreće okreće”, jer niko ne može ni pretpostaviti koja je to zakonitost zbog koje će u jednom trenutku taj točak stati baš kod njega i uputiti mu svoj pogled. To je onošto Fortuna nudi. Samo njeno otkriće sa Suncem na 29° je veoma zanimljivo, a naročito postaje interesantno ako se uoči da se u tom trenutku Fortuna nalazila na 4° Riba.Fortuna je rođena u Ribama. Rođena je na mestu na kome se pre 150 godina uistinu nalazila zvezda Sadahbia, zvezda iz konstelacije Akvarius (Vodolija). Ta zvezda se danas nalazi na 6°, međutim zbog precesije sve se pomera za oko dva stepena u odnosu na poziciju koja je postojala pre 150 godina. Sama zvezda Sadahbia je poznata baš kao “srećna zvezda” iz konstelacije Vodolije koja donosi sreću kroz sve “što je skriveno”. Nekada je vezana i za sreću u pronalaženju skrivenih stvari.
 
Sreća – dar besmrtnosti u namaKako smo već ranije pomenuli, vrlo je bitno i što je Sunce u trenutku ovog otkrića biloa baš na 29° Lava, jer kad god je nešto na 29° bilo kog znaka, treba znati da se tu radi o otvaranju kosmičkih kapija, jer je poslednji stepen bilo kog znaka jednak onome što je poslednje u zodijaku – a to je 12. kuća. Ovaj stepen je srodan i Neptunu, pa je ovaj stepenonaj koji u svakom zodijačkom znaku predstavlja i mesto njegove tajne, odnosno njegovuotvorenost ka Kosmosu. Čim postoji takva mogućnost, kaže se da upravo iz tog “nepoznatog” dolazi sreća. Sreća zaista dolazi preko znaka Riba. Ona (Fortuna) je konačno i rođena u njemu!Naime, osim znaka Riba ne postoji ni jedan drugi znak unutar koga su benefici u visokomdostojanstvu kao što je to slučaj sa ovim znakom. Jupiter je u Ribama u svom sedištu, a Venera je ovde egzaltirana i samo je Merkur u znaku Riba slab. Ovaj znak kao da nije zamišljen za Merkura, koji vlada ljudskim znacima – Blizancima i Devicom. Znak Riba, tako, donosi promenu za svakog čoveka (Merkur).Dakle, pitamo se – kom smrtniku je dostupna ova sreća koju znak Riba u osnovi nudi? Izgleda da fortuna (sreća) traži priču besmrtnog Ganimeda (Vodolija) da bi se ostvarila. Fortuna je, naime, i otkrivena na zvezdi iz konstelacije Vodolije, a Vodolija direktno predstavlja Ganimeda, prvog smrtnika koji je postao besmrtan. Ne treba zaboraviti da je Merkur u padu u Ribama i da čovek ne razume taj znak, da je to previše daleko i da će onu tom znaku da doživljava, uglavnom, probleme. Ipak, Ganimed i Sreća idu zajedno.
 
Astrolozi su uvek zagledani u 12. polje i svi njihovi klijenti zato dolaze. To je cilj, to je potraga. Ali kako ostvariti ovaj kontakt sa bićem koje uopšte ne živi u ovoj ljudskoj sferi, jer Fortuna živi tamo gde je Merkur u izgonu i u padu, gde čovek, uopšte, ne hoda? Kako ostvariti kontakt sa ovim potpuno posebnim poljima? Možda ako natusa Fortuna sa Neba lepo pogleda i njegov život krene u dobrom smeru? Ali, od čega zavisi da li će ga ona lepo pogledati? Kako to zaslužiti? Koji je njen model? Naravno, astrolozi će pogledati gde se nalazi Fortuna u nečijem horoskopu. Gde je ta tačka koja treba da donese faktor sreće, taj začin koji čini da jedno jelo bude ukusno ili, ako je pogrešno dato, da bude tek prosečno ili vrlo neukusno. To je faktor sreće u jednom životu. Koliko god se činilo da je malo, ovo dolazi od onog što izlazi iz Fortune koja svoj kanal dobija preko 12. kuće, kao svojevrsne nagrade iz prošlog života. Fortuna ne samo da je bila u Ribama kada je otkrivena, već i u konjukciji sa Neptunom. To je njen najjači faktor i najjači pokazatelj. Ipak, njen drugi vladar jeste Jupiter koji se nalazi u znaku Škorpiona i koji je ovde u istom znaku gde se nalazi i Mesec koji je tu u padu i koji ima opoziciju sa Saturnom ali i jedan lep trigon sa Venerom, što je zaista za očekivati u jednom otkriću asteroida koji govori o sreći. Venera trigon Jupiter. Naravno tu je i Jupiter trigon Neptun. Ako se pogleda malo bolje, videće se da ovde postoji čitav veliki vodeni trigon – Jupiter, Neptun,Venera, koja je tu sa Severnim čvorom u 11. kući. To je jedan kod, jedna strana Fortune, one koja može doneti dobru sreću. Ali, šta ako Fortuna ne gleda dobro? Šta onda ona može doneti?
 
U tom slučaju ona može kazati da ono što je natus mogao da ima uz malo sreće, njemu neide, jer to ne može dobiti. Tako će onome koji će kupio jedan loz omogućiti da dobije milione, a nekome ko je kupio ne jedan, nego mnogo više, reći će da još nije njegovo vreme. On će imati manji gubitak, a ovaj će imati veliki dobitak. Fortuna ima tendenciju da kaže koliko nečiji život može biti ostvarenje jednog sna. Jedan rimski imperator njoj jepodigao čak dva hrama iz zahvalnosti, zato što je on kao sin jedne robinje uspeo da postane imperator i dođe na presto. To je stvar sreće, stvar posebnog dara bogova, to dolazi iz ugla 12. Naprosto, ovo je ono pitanje koje će svi ljudi uvek postavljati - „Kolikomene taj faktor sreće u životu lepo gleda?
 

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD