Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u nedelju, 27. septrembra od 12h do 18h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u subotu 26. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U subotu, 26. septembra od 17h do 20h, dr Lea Imširagić će održati ONLINE WEBINAR iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Tranziti mesečevih čvorova

Svi razumemo tranzite planeta kroz lični horoskop, ali ovo je priča o tome šta nam čvorovi kao nematerjalni objekti aktiviraju svojim prolaskom kroz horoskop i kako ih tumačiti. Ovaj tranzit ima potpuno drugačiju logiku i tumačenje od onoga što aktivira tranzitna planeta. Svaka tranzitna planeta se prirodno ponaša kao energetski osigurač, kao Mars, kao nešto što ima svoje direktno, normalno kretanje. Međutim, pored toga što mi jednim direktnim Marsovim delom živimo u tom normalnom vremenu i živimo u nečemu što ide od juče ka sutra, takođe, mi živimo i jedan drugi deo, što je isto Mars koji živi u obrnutom smeru. To je naličje našeg svemira koji je postavljen iz ugla 8. kuće i u osnovi ima prirodu retrogradnosti, jer iz 1. kuće energija ide ka 7. kući, ali kad dođe do 8. kuće ulazi u naličje i ta energija se vraća natrag i ide ka 1. kući.

Unutar sebe u jednom delu imamo racionalni deo koji je vezan za prirodu 1. kuće, od juče ka sutra i to su stvari koje mi prepoznajemo kao normalno stanje. Ali, imamo i deo koji radi obrnuto, koji je potpuno vođen unutrašnjom energijom, koji ima potrebu da se energija zaokruži i dovede u balans. Mi imamo dva centra, svesni i nesvesni, deo koji je vezan za prirodu glave i deo koji je vezan za prirodu repa ili dno kičme, jedan deo koji je vezan za Sunce, a drugi koji je vezan za jezgro Zemlje. Taj deo koji je kod nas potpuno obrnut, zapravo ima jak upliv na sve događaje koje ćemo imati u životu. Ako bismo hteli da razumemo koji deo nas živi u prirodi 8. kuće koja je polje smrti i izvan racionalnog, to je zapravo, energija koja boravi u eteričnom svetu koji se događa u obrtnutom, inverznom svemiru. To je kao slika u ogledalu, obrnuta slika onoga što u sebi nosimo i zato su čvorovi ključni pokazatelj tog eteričnog sveta kod nas. Čvorovi imaju retrogradno kretanje i pokazuju obrnuti dinamizam stvari unutar nas, oni su dinamizam unutar naše duše. Ose Asc/Des i IC/MC u suštini predstavljaju čoveka i sve njegove primarne genetske materjale, što na fizičkom nivou definiše njegovu sudbinu. Ali, pored ovog fizičkog, imamo i eterični deo koji se kreće obrnuto od ovog fizičkog dela.

Ako čvorove uzmemo kao još jednu osu koju imamo, zaključujemo da je njihovo kretanje obrnuto od direktnog. Njihov ciklus je 18 godina i 7 meseci, a otprilike 18, 5 meseci borave u jednom znaku. Oni su povezani sa prirodom 1. i 8. kuće, jer sama priroda njihovog ciklusa od 18 godina ili 18 meseci ukazuje na to.

Čvorovi imaju ulogu da nas u ovom životu povežu sa eteričnim delom nas koji živi u polju 8. kuće, sa onim delom nas koji je povezan sa slikama svih stvari koje su inverzne i koje su vrlo često sudbinske. Preko tranzita čvorova dobijamo poruke za sve važne događaje. Čvorovi imaju potrebu da spoje našu fizičku egzistenciju, sa onim dubljim delom unutar nas koji dolazi iz svere naše životne svrhe, misije, darme, ili određene karme koja možda nije urađena u smislu neispunjenih želja naših predaka, naše duše ili sl. Čvorovi idući retrogradno, prosto aktiviraju određene tačke i naglašavaju kada dolaze periodi u kojima ćemo imati određene karmičke situacije. Tada nam se spaja fizički univerzum koji imamo i energija koja dolazi iz jednog mnogo dubljeg i drugačijeg nivoa postojanja. Jednostavno, čvorovi spajaju racionalno sa iracionalnim, a sam čvor i jeste tačka gde se orbita Zemlje spaja sa orbitom Meseca. Poenta čvora jeste spoj dva sveta i ukazuje na mesta kada do tih stanja dolazi.

Ako hoćemo na praktičnom nivou da pogledamo kako bismo ovo koristili u natalnoj karti, najpre treba da pogledamo kako izgleda konkretna osa Asc/Desc, odnosno MC/IC. Rekli smo da ovi uglovi na fizičkom nivou uvek predstavljaju tačke naše genetike, predaka i ono što smo nasledili. Kroz ova 4 kardinalna ugla nam ide vrlo jaka sudbina, a i sve ostalo se formira na osnovu ovih primarnih uglova. Kada govorimo o prolasku čvorova kroz našu natalnu kartu, mi zapravo najpre posmatramo kada oni prolaze kroz ove uglove. Dodir čvora sa uglom, uvek će da nam ukaže na neke važne prekretnice u našem životu, jer čvorovi sami po sebi predstavljaju jednu osu. Prelaz čvorova preko uglova je važniji u određivanju perioda, nego prelaz preko planeta, zato što planeta nema svoju suprotu tačku koja sa njom pravi osu, kao što je slučaj sa uglovima horoskopa.

Najpre treba da vidimo koje je srednje rastojanje Asc i MC-a, a u ovom slučaju je Asc na 11º Riba, a MC na 5º Škorpiona i njihovo rastojanje je 126º, a srednje rastojanje 63º. Kada ovih 63º projektujemo od Asc dobijamo 8º Jarca i to je srednja tačka koju dobijamo između ova dva ugla. Ova srednja tačka kod svakog od nas predstavlja mesto u kome se spajaju suprotnosti naših gena, naših predaka. Ako smo mi Asc a MC je jedan od roditelja, tačka u kojoj se spajaju naše energije koje mogu da budu suprotstavljene je ta tačka srednjeg rastojanja između ta dva ugla. Ova tačka automatski određuje i ostale tačke, jer ako je to kao na primeru 8º Jarca, sve ostale tačke su 8º kardinalnih znakova. Te tačke su veoma osetljive i one bukvalno govore o tome kakve spojeve u svojoj strukturi, u svojoj genetici, imamo i kako mi to nosimo u sebi. Jedna od važnih stvari zbog koje smo svi mi rođeni, jeste da pomirimo suprotnosti svojih predaka, jer ako su nam preci bili jako suprotstavljeni, to ćemo videti u odnosu sa prijateljima, odnosu sa partnerom, odnosu sa decom, ili u vožnji. U svemu će se pojavljivati suprotnosti, u pitanju je vibracija, ali ako smo rođeni da su nam geni jako lepo uklopljeni, da su svi srećni, onda prirodno imamo ove tačke kao vrlo dobro spojene. Treba da pogledamo kako ova potencijalno rizična tačka izgleda u našem horoskopu, kako je aspektovana, šta radi vladar te tačke. Ovo mesto je potencijalno veoma osetljivo. To je snažno mesto i ako imamo da je sama tačka ili vladar malo oštećen, to će naglasiti da svaki put kada nešto dodirne tu tačku, pri čemu je tu najvažniji dodir tranzitnog čvora, onda će se ta tačka aktivirati kao potencijalni rizik, kao potencijalno polje problema. Ili, ako imamo da je ta tačka dobro aspektovana, još ako je vladar te tačke dobar, onda svaki tranzit čvora daje mogućnost za napredak, kao da prosto sebe razvijamo kroz fazu tranzita čvorova. Čvorovi zapravo imaju ulogu da provode tog Zmaja o kome oni sami govore (Zmajeva glava i Zmajev rep), da probude tog Zmaja i tu veliku energiju, kroz ovu sekvencu. Čvorovi će dodirnuti ugao, pa ovu tačku između, pa opet ugao i sledeću tačku između itd. U jednom ciklusu od 18, 5 godina čvor će dodirnuti sve njih, aktivirajući životne okolnosti i situacije u kojima ćemo se naći. On će tražiti ili da rešimo neki problem koji se pojavljuje na tom planu, ili u pozitivnoj konotaciji, da napravimo korak napred, da podignemo svoju platformu života i idemo dalje. To su periodi kao jedan sat, kada možemo da otkrijemo kada nam u životu dolaze, preko te srednje tačke, pri čemu to ne mora biti egzaktno i može da ima orbis. Tada u periodu od oko 6 meseci čvor može da dodirne i aktivira tu tačku i doneće okolnosti koje će tražiti da se te neke stvari dalje razviju, ili da se zacele i da se reše.

Ti periodi mogu da budu vrlo opterećujući, naročito kada su te srednje tačke loše postavljene, što će govoriti da osoba ima teška sećanja u odnosu na svoje pretke i da tu postoji neki problem. Drugi razlog za neku težinu jeste ako je Južni čvor veoma loše postavljen, ili je vladar Južnog čvora relativno slaba planeta ili ima teške aspekte. U tom slučaju kada tranzitna osa dodirne ove osetljive tačke i kada se probude sećanja predaka, manifestuju se kao slični događaji koje su preci imali u svojoj priči, samo ih mi doživljavamo na svoj način sada, kroz razne životne situacije.

Ovih 8 tačaka: 4 ugla i 4 srednjih rastojanja između njih, trebamo gledati kao mesta koja predstavljaju vrata za ulazak uticaja iz eteričnog sveta u naš fizički svet i kao mesta kada se najdirektnije otvaraju ti kanali da se zadovoljstvo ili nezadovoljstvo prenese u naš život. Ono što mi nosimo u eteričnom svetu, ima želju da uđe u svoj fizički svet i te želje dobijamo kroz okolnosti, situacije, ljude.

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD