Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Kristali drugog energetskog centra

U nastavku naše priče o kristalima i njihovoj primeni u astrohealingu, upoznaćemo se sa kristalima koji su najadekvatniji za balansiranje drugog energetskog centra, odnosno čakre pod sanskritskim nazivom Svadhisthana ili „Prebivalište vitalne moći“. Ovu čakru karakteriše narandžasti spektar, čiji se enrgetski centar nalazi na 2,5 do 5 cm ispod pupka, obuhvatajući oblast karlice, kao i  organa u tom predelu. Osnovna potreba ove čakre je da se život iskusi u potpunosti, kroz zadovoljstva, emocije, čulnu seksualnost i uživanje u životnim iskustvima. Iz astrološkog ugla, ovim centrom vlada Venera, pa ćemo kroz natalne pokazatelje, planete u znaku Bika i Vage, vladare 2. i 7. kuće, uz pogled na snagu, kvalitet i postavku same Venere i njenog dispozitora, biti u stanju da procenimo energetsko stanje ove čakre.

Drugi energetski centar - Svadhisthana

Primarni seksualni poriv, koji se zarad produženja vrste i biološkog opstanka ogleda kroz prvi energetski centar – Muladaru, kao seksualni nagon, ovde poprima višu energetsku manifestaciju izraženu kroz seksualno zadovoljstvo, privlačnost i potrebu za uživanjem. U samom fokusu ovog centra su čulna zadovoljstva, odavde se život više ne sagledava kao surova arena gde se borimo za opstanak, već kao riznica nepreglednih čuda koja stvaramo, otkrivamo i doživljavamo uz pomoć naših čula.

Sama planeta, koju nastanjujemo i uvek iznova posećujemo zarad iskustava kojima postepeno uzdižemo naš Duh, se nalazi pod astrološkom vladavinom Venere, planete kreativnosti, lepote, čulnosti, ljubavi i obilja. Stoga nas i ovaj, drugi po redu energetski centar, suštinski povezuje sa našom planetom i sa svim njenim obiljem, koje istražujemo kroz različita životna iskustva, a koja nas konačno uče da prepoznamo i probudimo spoznaju o tome KO SMO MI ZAPRAVO. O tome govori energetski prsten koji povezuje 2. i 6. čakru, odnosno čakre Venere i Jupitera,  pomažući nam da spoznamo ne samo suštinsku duhovnu vrednost Venerinih izazova, već i sam cilj naše duhovne evolucije – obogotvorenje ljudskog bića dok još boravi na Zemlji.

Narandžasta boja ovog centra, nastala spajanjem crvene (boja strasti, čistog potencijala i inicijative) i žute (intelekta i osećaja sopstva), predstavlja suštinsku kreativnost i stvaralački potencijal, pa stoga ovaj centar upravlja kako kreativnim potencijalima, tako i plodnošću, u stvaralačkom i biološkom smislu. U predelu ove čakre smešteni su ženski reproduktivni organi, čije funkcije u velikoj meri mogu zavisiti od energetskog sklada i protočnosti ovog centra.

U zavisnosti od toga koliko je energija ove čakre izbalansirana, u toj meri će natus biti sposoban da uživa u životu i da aktivira manifestaciju svojih želja u njemu. Ključna reč za Veneru je zahvalnost, bez koje nismo u stanju da vrednujemo ono što imamo i bez koje živimo u konstantnom osećaju da nemamo dovoljno ili da darove Venere - ljubav i obilje - ni ne zaslužujemo. Stoga, da bismo njenu moć manifestovali u našem životu, uvek treba da gajimo zahvalnost za sve ono što imamo, kako u pogledu materijalnih vrednosti, tako i u domenu  emotivnih odnosa. Zahvalnost je ključna privlačna sila koja univerzumu obznanjuje šta je ono što nam je potrebno i što želimo da manifestujemo u svojoj realnosti. Kada to činimo uz zahvalnost, univerzumu objavljujemo da ono što nam je potrebno već imamo, što znači da sve već postoji u jedinom realnom vremenu - sadašnjem trenutku. Tako i sama manifestacija naše želje već postoji u Večnom Sada! Zato je zahvalnost ujedno i pun kreativni potencijal, kojim poput slikarskih majstora od naših života stvaramo vrhunska kreativna dela.

Videti lepotu u svemu je još jedna od ključnih lekcija ovog energetskog centra, čiji nam par u energetskom prstenu (Jupiter) saopštava da je u Večnoj Kreaciji sve već savršeno! Prihvatanje svega što je već kreirano, uz umeće prepuštanja i otpuštanja, čini još jedan bitan korak na putu evolucije svesti i nesmetanog energetskog protoka u prstenu 2. i 6. čakre. Iz ovog razloga, pokazatelj skladno balansiranog 2. centra će se manifestovati laganom komunikacijom sa drugim ljudima, tolerancijom i prihvatanjem različitosti. Kao kreativna bića moramo razvijati spoznaju o tome da je i sama Kreacija skup svih mogućih raznolikosti, raznovrsnosti i različitosti, i da je sve to utkano u svakome od nas. Stoga će ovaj energetski centar pod vlašću Venere, kao i stanje njegovog balansa ukazati i na naše emotivne i partnerske odnose, koji predstavljaju ličnu duhovnu školu za učenje prihvatanja različitosti i raznolikosti. Tako nas lekcije kroz balansiranje 2. energetskog centra, vode ka 3., u kome utelovljena svest o sopstvu  ima primarni fokus, a koji se ne može razviti na pravilan način ukoliko kroz rad na 2. centru ne steknemo svest o sopstvenoj vrednosti kroz samoprihvatanje, kao i kroz svest o prihvatanju drugih – preko puta nas, o čemu nam upravo ukazuju 2. i 7. kuća našeg horoskopa.

Disbalans drugog energetskog centra

Kada je ovaj energetski centar u disbalansu, stvara se i disbalans energetskog prstena 2. i 6. čakre, pa ovde možemo videti i mnogo preterivanja u čulnim uživanjima i megalomaniju. Kako dobro balansiran 2. centar omogućava uživanje u zadovoljstvima i lepoti koja nas oplemenjuje, neravnoteža ovog centra dovodi do ispoljavanja nižih vrednosti i pobuda, neosetljivosti i emotivne egocentričnosti, što je primarni pokazatelj podsvesnog neprihvatanja sebe i sopstvenih vrednosti, kao i konstantnog unutrašnjeg osećaja da ničega nema dovoljno. Ovaj emotivni bezdan  može usloviti poriv za prekomernim uživanjima kroz preterano konzumiranje seksa,  konzumiranje prekomerne količine hrane, opijata i alkohola, dok se ni u kreativnom smislu natus ne može zadovoljiti ničim što nije megalomanski, pa čak i na granici kiča. Bez utvrđenih obrazaca o sopstvenoj vrednosti i kvalitetima, disbalans u ovom centru će dati konstanta razmetanja, kako bi se u spoljašnjem svetu pronašao odraz sopstvene vrednosti i veličine.

Nedostatak osećaja sopstvene vrednosti, u svom energetskom disbalansu će se manifestovati i kroz problematiku u emotivnim odnosima u kojima natus izražava ljubomoru i posesivnost iz straha od gubitka i odbacivanja. Ukoliko natus nije usidren u sopstvenoj ličnosti i ne poseduje jasnu perspektivu o sopstvenoj vrednosti, dubok osećaj nesigurnosti će rušiti njegov emotivni odnos. Takođe, još jedan značajan pokazatelj disbalansa drugog energetskog centra možemo sagledati i kroz nesigurnost u sopstvenu privlačnost, što posebno žene prisiljava na trku u stalnoj potrazi za modnim trendovima iz nedostatka svesti o razvoju sopstvenog stila i autentičnosti. Vrhunska kreativnost se ogleda u ispoljavanju sopstvene autentičnosti, što je važan pokazatelj energetskog balansa ove čakre, kao i osećaja i poštovanja sopstvenih vrednosti. Osećaj zavisti i potreba za konstantnim upoređivanjem sa drugima, a posebno kroz posedovanje materijalnih vrednosti i fizički izgled, takođe mogu biti pokazatelji manjka samovrednovanja i disbalansa. Iz osećaja zavisti i ljubomore osoba razvija perfekcionizam i kritičnost prema drugima.

Jedan od dominantnih osećaja, proistekao iz ovih protivurečnih stavova je osećaj krivice i neadekvatnosti, živi kao posledica primarnog osećaja neprihvatanja samoga sebe. Ovaj osećaj je direktno povezan sa kompleksom niže vrednosti, koji se očituje kao nedovoljnost – nedovoljno privlačan, nedovoljno uspešan, nedovoljno bogat..., što rezultira time da osoba smatra da ništa od željenog ni ne zaslužuje.

Na fizičkom nivou, ova čakra vlada ženskim reproduktivnim organima, polnim žlezdama (jajnicima), testisima, prostatom, lumbalnim delom kičme, donjim delom stomaka, bubrezima, slezinom, bešikom, tankim i slepim crevom, kao i telesnim tečnostima, pa će energetski disbalans u njoj dovesti i do mogućih zdravstvenih problema u nekim od ovih organa.

S obzirom na činjenicu da je astrološki predstavnik svakog kamena – Saturn, koji egzaltira u Venerinom znaku Vage, a u kome se uz pomoć pravilne strukture atomske rešetke, običan kamen pretvara u kristal, možemo razumeti značaj kristala u harmonizovanju i balansiranju energije Venerine čakre. Kada je ovaj centar u balansu, svaka naša kreacija, želja, san i težnja, pronalaze svoj izraz kroz ostvarenje, baš kao što ga i Saturn pronalazi u Venerinom znaku Vage. Osim kroz kristaloterapiju u radu sa čakrama, u balansiranju drugog energetskog centra i kristalni nakit može biti veoma delotvoran.  Kao što znamo, vladarka nakita je Venera, pa upravo nošenje nakita napravljenog od adekvatnih kristala, može pomoći da se na lagan način povrati poljuljano samopouzdanje, kao i izgubljen osećaj o ličnoj privlačnosti, šarmu i lepoti.

Za balansiranje ovog energetskog centra možemo koristiti neke od sledećih kristala:

Lubenica turmalin

Turmalin je dragi kamen koga u prirodi možemo pronaći u najrazličitijim bojama, što je inspirisalo  stare Egipćane da u jednoj od svojih legendi ispričaju priču o turmalinu koji je na svom putu od Zemlje do Sunca prolazio kroz sve dugine boje, upijajući ih u sebe, te je postao poznat i kao „dugin dragulj“. Ipak, jedan od najpoznatijih varijeteta turmalina je watermelon tourmaline, odnosno lubenica turmalin, čiji kolorit veoma podseća na ovo slatko voće.

Njegova ujedinjena zeleno – ružičasta nijansa  sugeriše na jedinstvo suprotnosti – jedinstvo yina i yanga u jednom biću, čime ova vrsta turmalina može pomoći u prihvatanju suprotnosti i uspostavljanju harmoničnog balansa u emotivnim i partnerskim odnosima. Njegovo ime – „turmalin“ je nastalo od izraza „tura mali“, što na starom singa jeziku znači „kamen pomešanih boja“. Stoga nam ovaj kristalni kamen može pomoći da iscelimo isključivost kojom svet, kao i sebe same, posmatramo iz ličnog, subjektivnog ugla, pomažući nam da proširimo vidike i kreaciju života i postojanja sagledamo u lepoti svih nijansi kolorita, različitosti i raznovrsnosti. Njegovo svojstvo da prilikom zagrevanja, a zatim hlađenja, biva naelektrisan na jednom kraju pozitivno, a na drugom negativno, je zaintrigiralo i naučnike da ga proučavaju. Pod pritiskom se može naelektrisati, a pri oslobađanju energije, pozitivan i negativan pol zamenjuju mesta, pri čemu kamen snažno vibrira. Upravo ova njegova fizička svojstva ukazuju na jedinstvo suprotnosti sadržanih u njemu, što ga čini pravim isceliteljem za uspostavljanje energetskog balansa na nivou 2. čakre. Ovaj dragulj uspostavlja ravnotežu između ljubavi i strasti, razvija kreativnost, podstiče ljubav, harmoniju i prijateljstvo i osnažuje osećaj poverenja u sopstvene vrednosti, oslobađajući natusa od osećaja žrtve života i okolnosti. Njegova lepota nam pomaže da razvijemo percepciju za lepotu života i sveta oko nas, dok frekvencije njegovih boja umiruju nervni system, donoseći osećaj celovitosti, spokoja i harmonije.

Nakit od lubenice turmalina je poželjno nositi u slučaju loše natalne postavke Venere sa Uranom, kao i Venere sa Mesecom ili Suncem. Takođe, ukoliko u progresijama uočimo da nam je potrebna pomoć, u tom periodu ga možemo koristiti.

Karneol

Karneol, pored gorskog kristala, ima svojstvo da energetski pročišćava i energizuje druge kristale koji se nalaze u njegovoj blizini, čime uviđamo da ovaj kamen svojom energijom revitalizuje sve što se nađe u njegovoj blizini. Stoga je karneol sjajan izbor za energetsko pročišćenje i punjenje drugog energetskog centra.

Neki od drevnih naroda su visoko cenili ovaj kamen, šaljući ga sa njihovim mrtvima na poslednje putovanje u zagrobni život, kako bi im na tom putu obezbedio zaštitu i vođstvo. Njegova stabilizujuća energija podstiče motivaciju, obnavlja vitalnost i stimuliše kreativne potencijale, čime razgara veru u sopstvene vrednosti i kvalitete.

Ovo je kamen postojanosti, hrabrosti, entuzijazma, obilja, vitalnosti i životne radosti, koji podstiče pozitivne izbore i motivaciju da sve što želimo i ostvarimo. Pomaže nam u razvijanju samopouzdanja i samopoštovanja, razumevanja i ljubavi prema drugima. U emotivnom smislu, ovaj kamen pomaže pri oslobađanju od zavisti, ljubomore, emotivnih blokada i negativnosti unoseći harmoniju u naše emotivne odnose. Kao energetski iscelitelj druge čakre, stimuliše metabolizam, pospešuje plodnost, ublažava depresivna stanja, razbuktava seksualnu želju, reguliše rad bubrega, telesne tečnosti i pomaže u otklanjanju problema u lumbalnom delu kičme. Takođe potpomaže prokrvljenost organizma kao i apsorbciju hranljivih materija.

Pri problematičnoj natalnoj postavci Venere sa Suncem ili Marsom, ovaj kamen može ublažiti ostrašćenu, tešku energiju i pomoći njenoj harminizaciji.

Rodonit

Rodonit je kamen utehe i emotivnog isceljenja i posebno je koristan kod ublažavanja emotivnih rana i ožiljaka iz prošlosti, pomažući ranjenom srcu da se pročisti od bola, besa, mržnje, osećaja gubitka i manje vrednosti. Ovaj kamen uravnotežuje emocije, kao i emotivne odnose, pomažući da probleme sagledamo iz različitih uglova i naučimo da prihvatimo sebe, kao i osobu preko puta nas. Poput lubenice turmalina, i ovaj kamen balansira yin i yang energiju, pomažući nam da dosegnemo najuzvišenije ideale koje naša Venera od nas traži, kroz ispoljavanje naših punih potencijala. Osim toga, rodonit podstiče potrebu za opraštanjem,  sebi i drugima, što je jedan od najvažnijih preduslova isceljenja duše i tela, čime razbuktava nesebičnu ljubav i razumevanje prema sopstvenom biću i prema drugim saputnicima na životnoj stazi. Ovaj kamen podstiče samopouzdanje i jasnije sagledavanje sopstvenih vrednosti i potencijala. U duhovnom radu, potpomaže energetski protok kroz prsten 2. i 6. čakre, posebno tokom meditiranja i korišćenja vibracija mantri. Otklanja energetske i emotivne blokade i donosi snažniju, intuitivnu povezanost natusa sa svojim višim Ja.

Narandžasti kalcit

Prozračan i voštan, kalcit možemo pronaći u raznovrsnim bojama, od zelene, žute, ružičaste i plave, do narandžaste, crvene i smeđe. Ovo je jedan od najsnažnijih pročišćivača i pojačivača energije, koji se osim u kristaloterapiji, može koristiti i kao energetski pročišćivač prostora u kome boravimo i živimo.

Narandžasti kalcit je veoma moćan energizator i pomagač u balansiranju energije 2. čakre, čime pomaže u lečenju reproduktivnih organa, otklanjajući energetske prepreke na putu vitalne sile kroz ovaj centar. Ovaj kamen pomaže u prevazilaženju strahova i nepoverenja u sopstvene vrednosti i potencijale, ublažava osećaj depresije, melanholije i bezvoljnosti. Jača hrabrost i kreativnost, vraća poverenje u život, uravnotežuje emocije, otklanjajući blokade i pomaže da razvijemo i maksimalno iskoristimo naše potencijale. Razgorevajući vitalnu energiju u nama, budi životnu radost, nadahnuće i kreativnost. 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD