Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vremenske i Prostorne tehnike u Karmičkoj Astrologiji Kako se Veliki Okean Duše, koji predstavlja samo zvezdano nebo, pomera stopom precesije koja iznosi 1º na 72 godine, upravo to kretanje predstavlja osnovnu jedinicu “talasa” ili kretanja ovog okeana Duše. Kurs počinje u četvrtak, 11. juna od 19h na Kepler Institutu iz oblasti Karmičke Astrologije u trajanju od 4 nedelje. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Full Moon – Odnos sreće Pozivamo te da sa nama uđeš u portal nove energije koji se otvara u petak, 5. juna 2020. Ovog meseca tvoj zadatak je da kroz kreiranje harmonije na polju emotivnih odnosa i isceciljavanje prošlih karmičkih odnosa otvoriš kapiju za ostvarivanje tvoje životne svrhe. Ovo nije beznačajan zadatak i zato smo ti spremili predavanje da te podržimo na tom putu.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

AstroHealing - Balansiranje energetskih centara

Zapadna kultura sve više uvažava znanje istočnjačke medicine i filozofije koje je ustanovljeno još pre hiljadu godina da je sve energija. Svi posedujemo energetske centre ili čakre (na sanskrtu kolo ili vrtlog) koje su središta energije i svesti u ljudskom organizmu. Kao vrtlozi energije i središta snage ovi centri su transformatori energije i naše telo povezuju sa univerzalnom kosmičkom energijom.Čakre ovu energiju upijaju, razlažu i energetskim kanalima ili meridijanima šalju u žlezde sa unutrašnjim lučenjem, u nervni sistem i krv, pripremajući je za fizičke, duhovne i mentalne procese. Stoga, nepravilan rad i blokiranost određene čakre može se odraziti kao dizbalans i problem na fizičkom, duhovnom ilimentalnom nivou i da bi živeli svoj pravi život, tu energiju je potrebno dovesti u balans. Sama spoznaja i razumevanje da neki energetski centar ne radi kako treba, zapravo je podsticaj i inicijacija kod svakoga u radu na sebi.

          Sedam glavnih čakri su smeštene u sredini tela duž kičmenog stuba od početka karlice do temena glave i svaka ima određeni element, boju i analognu planetu. Prva čakra se vezuje za Marsa, 2. čakra za Veneru, 3. čakra za Sunce, 4. čakra za Mesec, 5. čakra za Merkura, 6. čakra za Jupitera i 7. čakra za Saturna. Transcendentne planete su povezane sa ostalim trima čakrama koje su van tela, Uran je povezan sa 8. čakrom koja se nalazi 5-6 cm iznad glave (nastaje kruženjem 3. i 5. čakre ili Sunca i Merkura), zatim Neptun se vezuje za 11. čakru koja je za dužinu šake iznad glave (nastaje kruženjem 2. i 6. čakre ili Venere i Jupitera) i na kraju,Plutonova 10. čakra koja se nalazi 60 - 120 cm ispod nogu (nastaje kruženjem 1. i 7. čakre ili Marsa i Saturna).

          Spoj astrologije, energetske astrologije i astrohilinga daje nam uvid u vezu između natalnog horoskopa kao energetske mape osobe (planete, kuće i astrološke serije) i energetskih centara ili čakri. Na taj način dobijamo potpuno novu spoznaju u kojoj je svaki izazovni aspekt zapravo samo disbalans između dva energetska centra čiju vibraciju je potrebno dovesti u balans, jer kroz ova mesta svetlost ne prolazi u punoj meri i na nekom nivou postoji grč ili blokada koji ne dozvoljavaju energiji da kruži. Te neudobne vibracije mogu se odraziti na nivou elementa zemlje (snaga tela ili određeni problemi na fizičkom nivou), na nivou elementa vode (emocije, problemi u odnosima ili psihološki problemi) na nivou elementa vatre (samopouzdanje,volja, energija i vitalnost) i na nivou elementa vazduha ( mentalna stabilnost, misli, uverenja, ideje).

          Nadalje će biti reči o svakom od ovih energetskih centara: na šta se oni odnose, na koje funkcije utiču, kako se prepoznaje dizbalans i koji su astrološki pokazatelji za to, kao i kakose određeni dizbalansi mogu ispoljavati na raznim nivoima i aspektima života samog klijenta.To razumevanje izazovnih aspekata na najdubljem energetskom nivou astroterapeutu daju mogućnost da konkretnim tehnikama pomogne klijentu da tu energiju dovede u balans. Tehnike koje se koriste za balansiranje energetskih centara i neudobnih pozicija i aspekata planeta u natalnom horoskopu su: korišćene vibratornih esencija, energetske vežbe, afirmacije i određeni saveti oko posta i ishrane. Naravno, klijentu koji već prepoznaje određene nepravilnosti u nekom od centara i ima potrebu da nešto izmeni i popravi tu energiju, poptrebno je predočiti da su to zapravo duhovne lekcije, karmički izazovi i zadaci koje treba da savlada. Klijent može samo uz razumevanje svojih natalnih kodova ili obrazaca da svesno i na lagan način pristupi balansiranju tih neudobnih delova, da razvija svest i slobodnu volju i na taj način izađe iz nesvesnih ili podsvesnih uticaja određenih okolnosti i uslovljenosti.

Prva čakra

          Prva čakra ili Muladara (sanskrt.) je koren i temelj čitavog energetskog tela osobe i osnova na kojoj se razvijaju sve ostale čakre. Prvoj čakri pripada element zemlje, jer se preko njepreuzima i prerađuje energija iz zemlje i prirode. Prteko ove korenske čakre se povezujemo sa svojim zemaljskim precima i genetikom predaka, tako da se može reći da nas ona najviše povezuje sa DNK kodom. Ovde se zapravo najdirektnije povezujemo sa teritorijom na kojoj smo rođeni (mesto, grad, država) i svojim arhetipom koji nas uslovljava tradicijom, kao i porodičnim i teritorijalnim uverenjima koji nam određuju indentitet i daju osećaj pripadnosti. Za ovu čakru se kaže i da daje „plemensku moć“ osobi.

          Prva čakra se nalazi u dnu kičme, primarno se odnosi na Marsa i njegovog dispozitora, ali i na serije 1 i 8 (planeta u 1. i 8. kući, vladare 1. i 8. kuće i planete u znaku Ovna i Škorpiona). Kao temelj svih čakri ova animalna čakra ima funkciju preživljavanja i povezana je sa instinktima, jer se ovde povezujemo sa animalnimsvetom i sa najstarijim delovima mozga. Njena energija ide iz dna kičme nadole kroz butine i potkolenicu do stopala, a odatle ide u zemlju služeći nam kao koren koji nas “uzemljuje” i daje stabilnost.Ovde se takođe povezujemo i sa jezgrom Zemlje ili 10. Plutonovom čakrom koja predstavlja „reku predaka“ i određena nasleđena sećanja koja mogu da budu neudobna ili oštećujuća i da sputavaju dobar protok i kruženje energije. Sama ta činjenica govori da u dizbalansu možemo imati osećaj nepripripadanja i neprihvaćenosti u porodici, genetici, domu, mestu rođenja, državi, pa čak i planeti na kojoj smo rođeni. Ovde postoji instinktivna potrebada fizički zaštitimo sebe ili nekog člana porodice (mehanizam bori se ili beži) i tek kada se postigne prihvatljiva ravnoteža u ovom delu, možemo opuštenije da se okrenemo zadovoljavanju drugih potreba.

          Prva čakra je crvene boje, povezana je sa nadbubrežnom žlezdom (svaka čakra ima vezu sa nekom žlezdom sa unutrašnjim lučenjem) i u telu utiče i na rep kičme, išijadični nerv, rektum, anus, noge i stopala. Njen zadatak je da odgovori na svaku radnju ili impuls koji na bilo koji način ugrožava preživljavanje. Funkcija 1. čakre je davanje temelja fizičkom telu i identitetu, preživljavanje,izdržljivost i održavanje života, fizičke snage i zdravlja. Element zemlje osim što ukazuje da smo preko nje povezani sa precima, takođe i govori da kroz nju dobijamo sposobnost materijalizacije (kuća, novac, sigurnost, hrana, zdravlje)

          Kako ova čakra govori o pravu na život i na materijalizaciju, kod nje je strah bazični problem (strah u vezi preživljavanja, strah od napuštanja zajednice ili strah od gubitka reda). Zbog toga je i logično što je ova čakra povezana sa nadbubrežnom žlezdom koja luči adrenalin, jer čim osetimo da smo ugroženi (racionalno ili iracionalno) uključuje nam se adrenalinski mehanizam koji organizmu daje energiju da može da beži ili da se bori.Svaka neravnoteža u ovoj čakri kada se mnoge stvari doživljavaju kao preteće, može dovesti do čestog uključivanja adrenalinskog mehanizma, što iscrpljuje organizam i dovodi do hronične ili “adrenalne“ iscrpljenosti, što je zajedno sa stresom sve češći problem današnjice.U mehanizmu stresa zajedno sa 1. čakrom učestvuje i 3. čakra koja je anatomski i energetski povezana sa 1.čakrom preko nadbubrežnih žlezda, jer 1. čakra se odnosi na adrenalin i srž nadbubrežnih žlezda a 3. čakra na kortikosteroide iz kore nadbubrežnih žlezda. Ova čakrazapravo predstavlja ratnika koji nas štiti (Mars) i važna je za imuni sistem, jer utiče na otpornost na stres i na osjetljivost na alergije.

          Balansirana 1. čakra daje osobi osećaj sigurnosti zbog prepoznavanja i mogućnosti integracije u porodičnom indentitetu i socijalnom okruženju. Ova osoba ima jak osećaj stabilnosti, sigurnosti, zaštićenosti, iskonsko povjerenje i samopouzdanje da može da zaštiti sebe.Takođe, takva osoba ima sposobnost da se opusti i relaksira, jer ima udoban osećaj u telu, fokusirana je na sve događaje oko sebe i izražava dobar nivo tolerancije. Dobro kruženje energije na fizičkom nivou ovde pre svega daje veliku fizičku i seksualnu energiju, vitalnost, dobre reflekse, izdržljivost, dobro zdravlje i otpornost na bol, kao i otpornost na spoljne faktore kao što su virusi, hladnoća, previsoka spoljna temperatura i sl.

          Disbalansiranost ili poremećaj u 1. čakri ukazuje da osoba izbegava da rešava lekcije povezane sa ovom čakrom zbog osećaja straha i manjka životne energije. Kod nje je slaba izdržljivosti, uočava se fizička nestabilnost i iscrpljenost, jer osoba nema jasan osećaj koliko može fizički da izdrži i nema jasan osećaj za fizičke potrebe svog tela (hrana, fizičke aktivnosti ili fizički napor i sl.). Manjak protoka energije u 1. čakri govori da osoba može da deluje izgubljeno, da ima osećaj nestabilnosti ili osećaj da ne može da se osloni na sebe.Usled konstantnog straha za egzistenciju,ova osoba sebi ne daje mogućnost nekog daljeg napretka, plaši se bilo kakvih promena (stan, posao, partner i sl.), zatim ima stalne strahove za svoje zdravlje i mogućnosti oboljenja, ili ima strah da će je neko fizički napasti i povrediti. Stalna prisutniost određenih strahova kada se mnoge stvari doživljavaju kao preteće, ukazuje da ova osoba nema unutrašnji mir, stalno je u nekom grču, ne može da se opusti i odmori, jer stalno nešto radi, zapravo fizički, emocionalno ili psihički je aktivna, te ima problem sa spavanjem ili sa neprijatnim snovima.

          Zbog bazičnog problema očuvanja sopstvenih granica (fizičkih i psihičkih) uočava se ifizička ili psihička preosetljivost osobe. Reakcije osobe mogu dvojako da se ispolje, ona ili pokazuje ishitrene reakcije i akcije (ima tzv.„kratak fitilj“) u vidu spoljne agresije, iliizbegava konflikte i povlači se, kada agresiju usmerava ka sebi. Ova osoba je možda previše konektovana na prošlost, na sećanje gena i predaka i plaši se budućnosti, ili stalno teži nekoj imaginarnoj budućnosti, ali se plaši promena, što u oba slučaja daje neprisutnost sadašnjem trenutku i nefokusiranost na „sada i ovde“, što generalno znači da ne živi svoj „pravi“ život, već kroz nju žive sećanja predaka. Zbog toga osoba ima manjak koncentracije, poremećaj određenih životnih ritmova, netolerantnost, slabo samopouzdanje, osećaj nezaštićenosti i slabosti, kao i veliku potrebu da se oslanja na druge (egzistencijalno u materjalnom smislu, ali ponekad i bukvalno u fizičkom smislu). Ove osobe uglavnom teško preuzimaju odgovornost, jer ne mogu zbog svoje veće ili manje lične nesigurnosti da se oslone sami na sebe, te podršku traže u drugima, kao neki vid spoljne sigurnosti i zaštite. Zbog bazičnog nepoverenja prema samom sebi,osoba može postati podložnai određenim porocima ili nekim opsesivno - kompulzivnim poremećajima i da sigurnost pronalazi u nekim ličnim samo za nju bitnim pravilima i ritualima.

          Sam osećaj da mora da se oslanja na druge i nemogućnosti da sama stoji na svojim nogama ili zbog nesposobnosti da se smiri, opusti i odmori, kod ove osobe može na fizičkom nivou da se ispolji kao stvaran, realan problem sa nogama. Osim toga, na fizičkom nivou dizbalans može da dovede i do: slabe cirkulacije i stalnog fizičkog osećaja hladnoće, lošegimuniteta, slabosti mišića, išijasa iliproblema sa doljnjim delom kičme, podložnosti infekcijama i upalama, pucanju kapilara, stvaranju modrica, visokog ili niskog krvnog pritiska, proširenih vena, upale debelog creva,opstipacije, hemoroida, slabokrvnosti, preterane težine ili neuhranjenosti, problema sa kožom i kostima.

         Duhovna životna lekcija ili izazov za 1. čakru kao što se vidi iz svega navedenog je učenje o materijalnom svetu. Ona predstavlja bazičnu energiju (Mars) koja je temelj (Saturn) svim ostalim energetskim centrima, jer osoba sa slabom energijom ne može kvalitetno i na pozitivan način da razvije ostale energetske centre. Osim toga, niska energija, umor i iscrpljenost daju i nisko stanje svesti osobi, pa uticaj 7. čakre i Saturna u takvim uslovima daje samo ponavljanje negativnih obrazaca i okolnosti, što generalno predstavlja začarani krug uzroka (Mars) i posledice (Saturn). Prva čakra je u balansu kada je na pozitivan način povezanasa 4. Mesečevim centrom i kruži sa energijom 7. Saturnove čakre, što osobu tada uzemljuje i daje joj stabilnost, jer Mars inače egzaltira u Saturnovom znaku Jarca.Balans Meseca i 4. čakre biće tema u nekom od narednih članaka, ali propusnost srčane čakre obezbeđuje čistotu i dobrotu što je uslov za mogučnost propuštanja energije iz jednog nivoa u drugi i za uspostavljanje balansa između dva suprotna nivoa. Propustnost Mesečeve 4. čakre je inače jako bitna za balansiranje svih energetskih centara, jer ova čakra je centar svih energetskih centara i spaja osnovne 3 donje čakre sa 3-ma gornjim časkrama. Srčana čakra je zapravo kao osovina oko koje se uspostavlja kruženje energije suprotnih parova donjih i gornjih čakri (nesvesno i svesno, zemlja i nebo) Četvrta Mesečeva čakra je posebno bitna za 1. Marsov centar, jer Mars je u padu u Mesečevom znaku Raka i on se tu najteže snalazi, što generalno potvrđuje da je čoveku najteži i najveći zadatak da prihvati sam sebe.

          Stabilnost 1. čakre je dobra podloga i osnova za 2. čakru koja osobi daje zadovoljstvo i potrebu za skladom, stabilna 2. čakra  je dobar temelj za 3. čakru itd. Rad na balansu energetskih centara uvek gradi jednu stabilnu vertikalu koja je put u procesu sazrevanja Duše i put ostvarenja svog pravog ili višeg Ja.

 

Nastavak u sledećem članku gde će biti reči o:

- Astrološki pokazatelji dizbalansa u 1. čakri

- Balansiranje 1. čakre u Astrohilingu

 

Literatura:

- Lekcije iz „Energetske Astrologije“  i „Astro Healing“-a Instituta za astrološka istraživanja i edukaciju „Johannes Kepler“

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD