Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Niti koje povezuju Dušu 2

Venerin kanal ide preko 16. stepena Blizanaca /Strelca i preko ovih stepena razvija se jedno venerijansko božanstvo sa svim atributima Venere, pri čemu će preko Venerinog Južnog čvora koji je na 16. stepenu Strelca biti veoma naglašena energija, strasti i svi oni arhietipovi Venere koji dolaze iz ranijih sećanja, kao što je priroda Inane, ili Ištar, ili Astarte i svih onih delova koji nas vezuju za model Venere i nas, a koji nas više vezuje za događaje na Zemlji.

U zavisnosti od toga šta radi sama Venera i Jupiter kao vladar Južnog čvora, mi ćemo zaključiti kakva sećanja ima osoba na ljubavi iz predhodnog života, koja mogu biti povoljna , ili ne. Šesnesti stepen Strelca je priča o ljubavi koju mi prenosimo iz predhodne inkarnacije, a suprotni deo 16. stepen Blizanaca će biti noviji model Venere koji nije izražen toliko kroz Ištar, Inanu, već kroz Afroditu i samu Veneru, kao princip ideala ženske harmonije i lepote. Severni čvor daje sposobnost da tu ljubav koju negde imamo možemo da delimo sa drugima, daje veliku popularnost, 16. stepen Blizanaca nas otvara ka masama ljudi koji mogu biti inspirisani sa tom lepotom. To može biti jako dobro za umetnike i za sve one ljude koji mogu da prenesu taj dar Venere, ali energija te Venere ide iz 16. stepena Strelca. Ako neka planeta ima egzaktan aspekt sa ovim Venerinim čvorovima (maksimalan orbis je 2 stepena), mi smo jednostavno na tom kanalu i to je tačka njene integracije. Kada osoba ovde oživi svoju priču, njen put je da kroz ljubav i lepotu ostvari sve, ali, moramo znati da to nije za svaku osobu isto. Sigurno je da je Venera na ovoj planeti najvažniji princip, jer ovo je planeta znaka Bika, ali neko će razvirti svoj kanal kroz Marsa, Merkura ili neku drugu planetu, a važno je samo da se uspostavi integracija među suprotnostima. Venera sama po sebi je prvi učitelj koji nam obijašnjava koliko je suprotnost važna, koliko je važno napraviti balans na obe strane.

Jupiterov kanal ide preko ose 10. stepena Rak/Jarac, a kao što znamo Jupiter je egzaltiran na 15. stepenu Raka, tu je centar duše, tu je centar znanja.

Ali, kako čvorovi idu direktno, za 5 stepeni će doći u egzaktnu konjunkciju sa tačkom egzaltacije Jupitera, a to će se desiti tačno na prelasku iz ere Riba u eru Vodolije. Ovo govori koliko se sve znanje nalazi unutar duše, unutar osećaja, koliko je čovek provodnik za totalitet, za svu mudrost i sve mogućnosti uopšte, kao i za Tvorca koji ide kroz natusa. Jupiter predstavlja vrhovnog Boga, on predstavlja potpuno znanje, no opet, njegov put dolaska na ovo znanje je na suprotnoj strani, na 10. stepenu Jarca, gde je Južni Jupiterov čvor, tu se nalazi svo ono iskustvo Jupitera koje smo preneli iz predhodnog života. Ako hoćemo da vidimo sebe kao osobu koja je u predhodnoj inkarnaciji bila sveštenik, ili imala neke veze sa Jupiterom, mi ćemo videti da nešto stoji na 10. stepenu Jarca i da ima vezu sa tim, jer tamo nam je ostalo sećanje na period kada smo se bavili tom simbolikom. Naravno, uvek ćemo pogledati Jupitera kao takvog da nam kaže kakvo je to sećanje, ali ako nam je put da idemo kroz ovo, onda ćemo energiju imati iz onoga što smo ostavili u predhodnoj inkarnaciji, što nam se danas pojavljuje u okolnostima, pojavljkuje nam se u vremenu. Jer, onaj čovek koji je živeo u skladu sa Jupiteom, danas će u Jarcu tamo gde je Jupiterov Južni čvor, dobiti vreme koje ga podržava. A, ako čovek ima podršku vremena, to je sam stvorio, to nije stvar koja je slučajna, nego to treba stvoriti, pa da u određenom vremenu imamo podršku od okolnosti, podršku od stvari koje su spontano dovoljno dobro postavljene, koje su spontano stabilne. Onda na tom nivou, čovek ima suptilne uvide upravo kroz sebe, ima svo znanje i ono je strukturisano u njegovoj duši, u svesti, u znaku Raka, sve je tu postoji, ali da bi on tu živeo, mora biti jako dobro povezan sa materijom, sa Jarcem, jer on odatle dobija. Čovek spoznaje tako što se poveže sa onim što je negde bio Jupiter, sa onim znanjem koje stoji u njegovim kostima, sa onim sećanjima u zemlji, odatle ima uvid, odatle dobija vođstvo, odatle ima kanal. Treba uvek pogledati ako je neka planeta aktivirala ovu osu trigon/sekstilom, ili konjunkcijom, šta radi sam Jupiter. Jupitera u ovom životu smo dobili u odnosu na to što smo nekada radili, a onda ćemo videti da li i kako se integriše ta planeta, jer Jupiterova integracija i Jupiterov životni stil daje čoveku na svoj način tu višu vrednost na taj način.

U znaku Raka imamo i Saturnov Severni čvor na 23. stepenu, koji je na sličnom mestu i vrlo blizu ovog Jupiterovog dela.

Ali, mi znamo da je Saturn prirodno u sedištu u Jarcu, baš tamo gde mu je Južni čvor, a u izgonu je u Raku gde mu je Severni čvor, a kod Jupitera je obrnuto, on je u Raku egzaltiran, a u Jarcu je u padu. Saturnova osa čvorova, ili put razvoja Saturna je izuzetno jako vezan za predhodnu inkarnaciju, jače nego za stvari koje osoba ima iz butućnosti. Zato Saturn i govori o prošlosti, govori o predhodnoj inkarnaciji i o predcima i o svemu onome što je negde bilo. Ako imamo natusa koji preko ovih stepenova ima neku planetu na njima, ima neki jak aspekt koji se integriše preko Saturnove priče, naravno da nam je Saturn bitan da gledamo, al mi znamo da kadgod gledamo Saturna, mi zapravo vidimo bivšeg Marsa. Saturn je danas posledica onoga što smo nekad učinili i zato znamo da je on ta prošlost i sve što odatle ide, a kakva su njegova sećanja, koliko on nosi u sebi, koliko daje stabilnost, pouzdanost, koliko daje mogućnost da ima jasan kontakt sa energijom, to sve zavisi od najkonkretnijih dela koje je osoba učinila. Ovde se očekuje da se vidi osoba koja je istorijski bila poznata preko ovih delova, jer ako to ima, onda ima tu energiju da može da pokrene stvari koje će ići u ovom svetu danas preko Severnog čvora, koji može da ostvari nešto novo. U zavisnosti od toga koja je planeta na Severnom čvoru, videćemo koja je uloga i misija koje osoba treba da ima, ali Južni čvor je jako bitan, da bi se povezala sa onim što je nekad bila. Ako je dobro postavljena priča, ova osoba je već na putu integracije sa ovim, a ako nije onda ima dugove i onda se ne integriše. Ovde imamo jedno ozbiljno biće koje ima ideju strukture, ideju velikih, koja radi za istoriju, koja radi za vreme, a osoba će imati podršku od države, od društva, da tu strukturu može i da postavi. Ovo je postavljanje svakog sistema i to su važni stubovi, ovde se kontaktira biće koje je veoma veliki strateg, važan faktor koji održava ravnotežu, znanje, balans Univerzuma. To je ozbiljno biće i ono se razlikuje od Venere, koja je biće koje živi čistu sreću i gde je sve sjajno i Saturn živi sreću, ali na svoj način, on uživa u harmoniji svera, u zakonu Univerzuma.

Uranovi čvorovi se nalaze jako blizu Venerinim, oni su preko ose 14. stepena Blizanaca, gde je Severni čvor i 14. Strelca, gde je Južni čvor.

Ovde se vidi koliko su u osnovi Venera i Uran prirodno blizu, jer oni uvek tako, kroz sva vremena, putuju tim putanjama potpuno zbliženi, baš kao što je Venera ćerka od Urana i baš kao što Venera teži toj jednoj slobodi. Ovo su stepeni koji su jako bitni da nam opišu ovu ideju sa jedne strane, a harmoniju i ljubav sa druge strane svega onoga što Uran hoće da predstavi, a mi znamo da je Uran onaj koji reaguje uvek munjevito, uvek iznenada i jako brzo i ima potrebu da doživi sve odmah i sada. Ako je čovek Uranov tip, pre nego Venerin, a to ćemo uvek videti ako na pr. postoji neka planeta na 15. stepenu, pogledaćemo kakva je natalna Venera i kakav je natalni Uran i videćemo ko je zapravo kanal, jer je jedno od ovo dvoje mnogo jače postavljeno, jedno od njih će biti prosečno, a drugo jako istaknuto. Južni Uranov čvor je na 14. stepenu Strelca i šta god da se tu nalazi daće sećanje na predhodnog Urana, ukazaće na neko mesto na kojem je osoba delovala kao Uran, a koje sada može da se postavi ili kao mesto nestabilnosti, haosa, nekad će opisati neki nagli prekid, ili razvedene ljude, ili je to neko mesto stresa, sve u zavisnosti od toga kakav je sam Uran. Ako je Uran dobar, onda to daje jaku energiju koju je natus započeo nekad, započeo je neku Uranovsku priču i u ovom životu će imati sve mogućnosti da preko Severnog Uranovog čvora nešto da za doprinos čovečanstvu. Jer, Severni čvor je uvek vezan za mogućnost da se nekome preda deo svog znanja ali, Južni čvor je uvek nešto što je vrlo lično, on je lično sećanje i ono što je natus bio. Na kraju, mi ne možemo ni da rešimo nikako sopstvenu sudbinu ako se sa Južnim čvorom bilo koje planete (uključujući i Mesec) ne pozabavimo i ne nađemo taj kanal. Tek sa Severnim čvorom imamo misiju koja odatle dolazi, koja je konekcija sa našim budućim ja, ali moramo znati da ne postoji kontakt da imamo vezu sa budućima, a da ne postoji veza sa predhodnima. Južni čvor Urana je potencijalno mesto konekcije gde se povezujemo sa tim delom što je naš Uran negde bio, sa energijom toga, ako hoćemo da idemo napred, ako ne možemo da se povežemo sa tim, ako imamo stres na tom mestu preko neke teške planete, ili imamo težak aspekt prema ovom delu, tada ne smemo da priđemo tome i ne možemo da živimo svoju priču.

Neptunovi čvorovi idu preko 11. stepenova ose Lava i Vodolije, severni je u Lavu, a Južni u Vodoliji. Jedansesti stepen Vodolije je 11. stepen 11. znaka i to je jako snažno mesto, nekad je i mesto rizika, ali jako je snažan kanal.

Tu smo povezani sa duhovima zemlje, sa svim dušama koje su u zemlji, sa vodama koje su na Zemlji, sa svim onim stvarima koji se mogu aktivirati kao model sećanja na duhovna iskustva koja smo nekad imali. Ovaj kanal energetski prenosi Neptuna i direktno nas vodi do samog duha zemlje, do same suštine tog bića i kada je čovek sa tim dobro povezan, to je kao šaman kojeg ima, potpuno je u energiji zemlje i komunicira sa bićima zemlje. Odatle, preko 11. stepena Lava, osoba može učiniti sjajne stvari, može na širokom nivou preneti ovaj osećaj svesti, osećaj duhovnosti. Ovo mesto nas povezuje sa onim poljem gde je mesto svega onoga što je ostalo zapamćeno za većinu, čitave religije, mesto tog neznanja, mesto Palog Anđela, mesto gde je Anđeo otišao ispod Zemlje i da ne valja, a da je samo mesto Severnog čvora, mesto gde valja. Ali, poenta je da su nebo i zemlja isto i da je jezgro Zemlje jednako jezgru Sunce i da bi se do Neptuna došlo, mora se dodirnuti jezgro Zemlje. Svaki duhovni put je u osnovi šamanski, prvi korak jeste kontakt sa tim, drugi korak je kontakt sa onim što je iznad. Ako čovek ne dodirne duhove koji su ispod Zemlje, a za to je potrebno da ima dobrog Neptuna, neće nikada dodirnuti ni ono iznad. Ako bi čovek dodirivao duhove ispod Zemlje, a nema dobrog Neptuna, on bi bio u niskim energijama, izgubio bi svest, imao bi dug, morao bi da leči zemlju, imao bi i ostale loše stvari. Ali, svako ko ima dobrog Neptuna a ima vezu sa ovim stepenovima, zna da duhobvnost nije mentalna kategorija, zna da vi nikada ne možete reći da u nešto verujete, jer čim se kaže da se u nešto veruje, to je već mentalna kategorija. Mi možemo samo da budemo ono što verujemo, a to dolazi iz ovog iskustva i to je Južni čvor preko kojeg telom i energijom imamo osećaj duha koji prolazi kroz nas. To je kategorija koja ide iz 11. stepena, 11. znaka i tada se razvija ovo veliko biće koje spaja nebo i Zemlju. Tada se na 11. stepenu Lava dobija jedno novo Sunce, neko ko je sposoban da prenese zaista tu duhovnu vrednost kao Sunce, kao svetlo, kao nešto što će se videti i živeti i to je potpuno poseban kanal i neki ljudi su rođeni sposobni za tu stvar.

Treći kanal koji ide iz znaka Raka je Plutonov kanal, kome se Severni čvor nalazi se na 20. stepenu Raka, vrlo blizu Saturnovom koji je na 23. stepenu.

Osa 20. stepen Raka/Jarca je osa bića koje svoj kanal i početak svoje cele priče, bukvalno sve, pronalazi u svom Južnom čvoru. Na 20. stepenu Jarca je neophodno da čovek ima snažnu povezanost, na tom mestu postoji potpuni mir, postoji sposobnost da se sve prihvati i da se uskladi sa svakom situacijom koja nosi sećanje na davni Pluton. Kada čovek odatle prihvati taj mir, može da se dalje transformiše. Ovaj 20. stepen Jarca nekada nije lagan zato što je to mesto Plutonovog Južnog čvora i vrlo je snažan, pa ako ljudi u prošloj inkarnaciji nisu imali dobar odnos sa Plutonom, teškoće da se integrišu sa ovom energijom. A tako je lako da se nema dobar odnods sa njim, a i u ovoj inkarnaciji je takođe, lako da nemamo dobar odnos, jer to je mesto gde mora da se bude Pluton, to je mesto gde treba da se baca smeće, gde se govore ružne reči, gde se radi sve što ne bi smo voleli i gde stavljamo da je to uvek neko drugi i Pluton od toga nastaje. U zavisnosti od toga kako je osoba radila sa ovim Plutonom, da li je umela da iz toga stvara svet, takav joj je sada ovaj ugao u okolnostima koje nastaju preko znaka Jarca. Ovde se vidi, ako osoba ima teškog Plutona da je radila neke stvari na opštem nivou koje nisu bile naročito životno podržavajuće. Ako bi tu bio Mesec, vidimo sliku gde porodica nosi neki problem, neke izbeglice, tuge, gubici, sve u zavisnosti kako je postavljeno, ako je tu Jupiter na pr. koji nije dobro postavljen, to će i u ovom životu dati neki gubitak vrednosti, novca i sve u simbolici Jupitera. Pluton je već toliko ispod zemlje da je sadašnji Pluton bivši, ili kao bivši, a da bi osoba uspela da uspostavi ovaj kontakt, mora da ima kontakt sa tom energijom veoma stabilan, veoma siguran, mora da bude sposobna da bude mirna u najdramatičnijim situacijama, sposobna da komunicira sa životinjama, sa opasnim životinjama koje gmižu ili su u vodi da ima mir, onda će uspevati preko 20. stepena Raka da prenosi kroz sebe energiju isceljivanja, da može da menja, da transformiše stvari iz jedno u drugo.

Kao što vidimo, jedna polovina zodijaka je mesto gde su Severni čvorovi, a druga polovina mesto gde su Južni čvorovi planeta i to je gotovo fiksno. Mi kao astrolozi treba da koristimo ove stepenove, pre svega u karmičkoj astrologiji, da bi smo razumeli potrebu duše. Kad govorimo o karmičkoj astrologiji mislimo na taj vid evolutivnog spajanja duše u jednu celinu, pri čemu će ova podela koja je prirodno data da je jedan deo zodijaka okrenut severnom delu, a drugi deo zodijaka okrenut južnom delu, naglašavati jednu od najvažnijih stvari koju svi na svom putu razvijamo, a to je da prevaziđemo dualnost. Treba da naučimo da ne delimo sve na nebo i zemlju, mada ovo je već postavljeno tako, da je nama najlakše da podelimo stvari na dobre i loše, a kad se to radi nema se integracija. Dokle god čovek ima tu dualnost, ne može imati integraciju i u najmanju ruku, radiće sa vrlo malo snage, jer ne može da prebaci u ovu drugu polovinu. Mnogo je važno da se napravi krug, da se napravi celina i da se dobije ta planeta koja zapravo jeste, a ta planeta postoji kao takva, postoji kao orbita, kao celina, kao tri dela i niti koje povezuju dušu su kod čoveka predstavljeni ovim tačkama. Lunarni čvor je lična stvar, on se menja vrlo brzo u odnosu na ostale čvorove i njega gledamo kao prvu kapiju, prvi ulazak u eterično polje koje nam omogućava da uopšte trajemo. Ali, koja je nama planeta izaslanik je ono što ovde treba da otkrijemo.

Imamo još jednu važnu osu preko 29. stepenaVage/Ovna, to je osa Hironovih čvorova koja jedina izlazi iz ovog podeljenog sveta ostalih planetarnih čvorova i Hiron spaja ova dva sveta, kao što u svom obliku prirodno spaja čoveka i životinju. Trenutno je Hironov Severni čvor na 29 stepeni 40 minuta Vage i on ide ka 0. stepenu Škorpiona gde će preći za manje od 20 godina, a to će biti velika stvar i epohalni prelaz.

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD