Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu U sredu, 24. novembra u 19h na Kepler Institutu će početi dvomesečni kurs “Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu” koji se može pohađati kako u redovnoj, tako i u online varijanti. Na ovom kursu će se, kroz izučavanje astroloških serija, učiti o slikama odnosa različitih planeta, kuća i znakova koji nam govore o predispozicijama u ljubavi, zatim braku, periodu koji povezuje ljubavnu vezu i stupanje u brak, kodovima različitih tipova seksualnosti, a pre svega toga – psihološkom profilu natusa.
» prikaži celu vest
Astro Vodič za 2022 U sredu, 08. decembra, Lea i Aleksandar Imširagić će održati posebno predavanje u formi online webinara Astro vodič za 2022. od 18:30h do 20:30h. Astro vodič za 2022-tu, godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja. Na ovom predavanju će biti predstavljen i jedinstveni Astrološki kalendar za 2022. godinu!
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Astrologija Budućih Života Od 16. novembra na Kepler Institutu počinje šestonedeljni kurs iz Karmičke Astrologije Budućih Života. Neke od tema ovog kursa su Petlje Budućeg Života, Otvaranje Budućeg sećanja, Duša Budućeg života, Lice Buduće inkarnacije, Hiron – Kosmička Duša i Lanac Budućih inkarnacija. Kurs se može pohađati redovno ili online.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Priroda Izlazećeg znaka

Kada se govori o ključnim tačkama u horoskopu, misli se na određene antene koje zapravo sakupljaju glavna polja energije i sudbine. U prethodnim predavanjima bilo je reči o osi Donjeg i Gornjeg neba koje predstavljaju poreklo i ono što je izvan nas. Zajedno sa ovim tačkama koje predstavljaju roditeljsku osu, primarno se stvaramo i manifestujemo kroz izlazeći znak. Sam izlazeći znak je zamišljen da predstavlja jasnu liniju razgraničenja između 12. polja snova, između ovog dela duhovnog i eteričnog života i 1. polja, koje je energija fizičkog života na Zemlji.

Stoga, Ascendent predstavlja specifičnu podelu koju nosimo u sebi kao dve strane postojanja u kome imamo unutrašnji, duhovni svet koji stoji iza nas i drugi svet zbog kojeg postojimo ovde na Zemlji, jer 1.kuća se nastavlja na 2. kuću koja je konkretni nosač onoga što nas vezuje za ovu planetu. Zatoje uvek potrebno Ascendent razmatrati kao odnos ova dva sveta - eteričnog i fizičkog, jer je Ascendent zaprvo tačka njihovog susreta koja predstavlja jedinstvenu prirodui inkarnaciju osobe. Ta dva dela živimo, živimo nematerjalni duboki unutrašnji deo i živimo drugi deo koji je na Zemlji i ima potrebu da preživi. Jedan ima potrebu da se uzemlji i da se poveže sa Zemljom i to radi preko hrane i preko materije za koju se vezuje, jer uvek teži da nađe osećaj sigurnosti i stabilnosti na Zemlji i to je naš racionalni deo koji je posvećen kretanju od 1 ka 2, ali pored toga, imamo i iracionalni deo koji je jako bitan, jer iz njega nastajemo i u njemu se kreiraju sve stvari koje imaju potrebu da se manifestuju i realizuju u ovom životu.

Pored potrebe za preživljavanjem što je jedna strana, imamo i potrebu Duše kojom odražavano svoju svrhu, svoju dublju kosmičku prirodu i svoju životnu ulogu. Ascendent u sebi nosi oba ova dela i on mora da spoji ta dva sveta, jer oba traže da budu izražena kroz njegovu energiju. Ali, ova dva dela nekada izgledaju jako različito i opozitno i zbog toga je potrebno da Ascendent ima toliko jaku energiju da može da drži i 12. kuću i 2. kuću zajedno, jer treba da bude sposoban da drži Nebo i Zemlju spojene. Ako možemo da imamo i Nebo i Zemlju zajedno, naš Ascendent je potpun, ali ako to ne možemo, tada doživljavamo različite talase nesigurnosti i gubitka na jednom ili na drugom planu.

Ono što je predstavljeno Ascendentom uvek se meri suprotnim znakom, jer Vaga kao suprotni znak prirodnom Ascendentu iznaku Ovna, uvek meri koliko uspevamo da održavamo Nebo i Zemlju u ravnoteži. Ono što je priroda naše energije u 1. kući, uvek je izmereno u 7. kući gde se meri balans koji smo uspeli da postignemo između dva vrlo različita sveta. Svako preterivanje uvek vodi u dizbalans i po pravilu, u nekom trenutku osobu odvodi u njenu suprotnost, zato je jako važno da osoba ume da živi ovaj balans. Kroz energiju 1. kuće balans će se videti kao zdravlje, jer 1. kuća i jeste kuća zdravlja, vitalnosti i snage. Balans uvek predstavlja sposobnost da imamo sklad između 12. kuće koja predstavlja duhovne potrebe, ali i odmor, spavanje i sanjanje sa jedne strane Ascendenta i sa druge strane 2. kuće, koja nas vezuje za Zemlju. Te dve stvari treba da su u balansu, da se žive zajedno a ne kao stvari koje su u sukobu, jer ako odemo previše na jednu stranu, u sledećem trenutku ćemo kao na klackalici biti prirodno na drugoj strani. To će se u životu odraziti kao određeni dizbalansiu raznim oblastima, najpre u partnerskim odnosima ili u bilo kojim drugim odnosima. Ono što je materijalno mora da bud u isto kao i duhovno, a ono što je dughovno, mora da ima istu funkciju kao i materijalno i ako to Ascendent uspe da uradi, savršeno smo zdravi ne samo u fizičkom smislu, nego i u mentalnom, u socijalnom i u svakomdrugom smislu imamo potpunu sposobnost da živimo ovaj život na Zemlji kao neko ko spaja Nebo i Zemlju. Za svakog postoji njegovo Nebo koje je veliko onoliko koliko može da se pruži u Zemlji i njegova Zemlja je velika onoliko koliko može biti zaronjen u svoje eterično polje i te stvari trebaju biti zajedno, jer rezultat toga je da ćemo moći da pronađemo svoju srodnu dušu i onaj drugi deo nas koji nas je uvek čekao iz inkarnacije u inkarnaciju i predstavljao našu pravu Dušu.

Svi imamo neko zatečeno stanje Duše i potrebno je da utvrdimo koja je naša veza između ova dva sveta koja nosimo u sebi. Ascendent je ta tačka preseka koja predstavlja polje energije koja može da nosi Nebo i Zemlju i koja je u stanju da spoji dva vrlo različita sveta. Uglavnom se veruje da su Nebo i Zemlja različiti, da je duhovno i materijalno različito, da su istina i lepota različiti, jer generalno i religija veruje u različitost i suprotnost i to je definitivno problem, jer tada je Ascendent veoma slab i energija je slaba. Energija treba da bude onoliko snažna da naše suprotnosti drži zajedno, da Nebo i Zemlju drži zajedno, da možemoonoliko koliko odemo ka 12. kući, toliko da idemo i na drugu stranu ka 2. kući i obrnuto. Tada je to naša mera i to možemo da širimo, da razvijamo i da držimo u balansu.

Ascendent, kao polje energije, je kao vozilo koje ima svoj oblik i energiju, pa to može biti vozilo koje ima snažnu energiju, može biti neispravno vozilo, veliko vozilo, malo vozilo itd. Unutar tog vozila je neko ko taj automobil vodi i zbog toga je potrebno da se pitamo ko je vodič našeg Ascendenta? Kada se kaže Ascendent, misli se na tačku Ascendenta i na vladara Ascendenta, jer je to vozilo i deo kroz koji ide energija, ali svaki izlazeći znak ima i svog vodiča. Šta god da je izlazeći znak, njegov zemaljski vodič je vezan za adekvatnu kuću izlazećeg znaka. Tako npr. Ascendent u Strelcu ima vladara Jupitera i ima za vodiča znak Lava koji je 9. kuća od njega, a taj vodič će mu reći da li on zna da vozi svoje vozilo ili ne. Kroz izlazeći znak ne dobijamo samo darove, nego i karmu i mi ne znamo da li smo izlazeći znak dobili zato što smo jako dobri sa tim znakom ili zato što smo izuzetno loši sa tim znakom ili je to negde između. Da li npr. sa izlazećim znakom Raka dobijamo dobru osnovu i podršku od majke i porodice ili ovom znaku dugujemo i imamo problem sa tim? Da li je neko inteligentan i spretan sa Ascendentom u Blizancima ili tu ima neke poteškoće ili svoj um koristi na pogrešan način? Na to će ukazati 3. kuća i vladar 3. kuće koji opisuju vozača koji vozi to vozilo, jer za svaki izlazeći znak kao vozilo, postoji i određeni vozač. To stanje sa vozilom nam govori koliko je osoba sposobna sa određenim Ascendentom da preživi i da se poveže sa Zemljom i to je prvi deo priče kada 1 ide ka 2. Drugi deo je znak adekvatan kući izlazećem znaku i njen vladar, što je osobi vodič i deo koji upravlja njom iz ugla njene svrhe ili iz ugla njene prirode 12. kuće i tog eteričnog unutrašnjeg dela. Ovaj deo osobi može dati snažnu podršku sa druge strane i ako su oba dela snažna, osoba je rođena da ima određenu viziju i istovremeno sposobnost da se materijalizuje i ostvari sve svoje ciljeve.

 

Za Ascendent u Ovnu vodič je sam znak Ovna i on je jedinstven u tome, jer jedino Ovan kao 1. znak za vodiča ima sam sebe. Ascendent u Ovnu nema drugog vodiča, sve je usidreno u znaku Ovna u 1. kući i u energiji Marsa, Mars je ovde i vozač i vodič. Ako je Mars dobar, osoba može da uradi sve, jer ima sve u jednom i ona uvek ide direktno, uvek igra na jednu kartu i nema rezervni plan. Ovde je sve vezano za energiju koja treba da bude snažna, kvalitetno dobra i da zna da vodi i jedan i drugi deo, jer Mars je ovde potpuni nosač svega.

Ascendentu u Biku vodič je znak Blizanaca kao drugi znak od njega, bez obzira da li 2. kuća zaista i počinje u Blizancima, jer može se desiti da 2. kuća bude takođe u Biku ako je Ascendent na samom početku znaka. Blizanci i Merkur Ascendentu u Biku daju ulogu da ispuni svoju viziju i ulogu koju ima u svojoj prirodi eteričnog bića.

Ascendentu u Blizancima vodič je znak Lava, kao 3. znak od njih i ovde se posmatra šta radi Sunce, da bi se razumelo šta se događa sa unutražnjom pričom Blizanaca.

Ascendentu u Raku znak Vage je vodič i Venera će opisati kakav je odnos Raka sa njegovim eteričnim telom i sa njegovom vizijom.

Ascendentu u znaku Lava vodič je znak Strelca i Jupiter je faktor koji ga vodi u ostvarenje vizije, jer je on veza između eteričnog i materijalnog.

Ascendentu u Devici vodič je znak Vodolije kao 6. znak od nje, tako da je Vodolija kao kosmički ljudski znak vodič ovom ženskom ljudskom znaku. Uran i Saturn kao vladari opisaće koliko osoba ima tu specijalnu inspiraciju i kakve su joj vizije.

Ascendentu u Vagi vodič je znak Ovna kao 7. znak od nje i Mars Vagi daje uloguda ispuni svoju viziju. Ovo je jako specifičan slučaj, jer ako je neko Vaga u podznaku, on zaista mora da živi jedno povišeno stanje svesti kako bi mogao da ima dobar odnos. Vaga je jedini znak koji je predmet i koji u sebi nosi potrebu za ravnotežom i to je potpuna sudbina svega. Vaga kao faktor balansa sve vreme meri i umeće postizanja balansa jeste da bude jednaka onome što posmatra sa druge strane.

Ascendentu u znaku Škorpiona znak Blizanaca je vodič ka eteričnom svetu i ostvarenju vizije. Škorpion ima jaku energiju i želi da ide duboko u nesvesno, ali ako nema vezu sa Blizancima i Merkurom da tu energiju jasno kanališe, on može toliko da ode u nesvesno i da bude potpuno destruktivan i opasan. Pluton kao vladar podzemnog sveta je isto što je i Merkur ili Hermes koji vodi duše u svet ispod zemlje, zato jeova kombinacija i važna, jer Hermes zna da uđe i da se vrati iz podzemnog sveta.

Ascendentu u znaku Strelca vodič je znak Lava, jer Strelac unutar sebe i svoje vizije mora imati Sunce i svetlo kao uverenje da su sve stvari dobre, da sve imaju svoj cilj i svoju svrhu i da ga na kraju puta čeka ispunjenje.

Ascendent u Jarcu ima znak Vage za svog vodiča, što govori da ovaj prilično hladan znak svoju svrhu može ispuniti ako pronađe tajnu ravnoteže koju nudi Vaga. To će Jarcu dati sposobnost odmerenosti, stabilnosti, pouzdanosti u svemu i unutrašnji osećaj da je uvek najvažniji način na koji se nešto događa, jer zbog toga Saturn i egzaltira u ovom znaku.

Ascendentu u Vodoliji vodič je znak Strelca i stanje Jupitera je faktor koji će Vodoliji dati viziju i ukazati koliko ima zapravo smisla u svim njenim potrebama za nečim novim i revolucionarnim.

Ascendentu u znaku Riba vodič je Vodolija kao dvanesti znak od njega i ovaj znak inspiraciju dobija u nečemu što je specijalno, što je novo i što daje neku slobodu. Neptun je inače egzaltiran u znaku Vodolije i znamo da je potreba za nečim duhovnim zapravo duboko humana osobina, jer čovek pre svega mora da bude human, da bi ispunjavao potrebu svog Ascendenta. 

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD