Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Evolucija arhetipa Blizanaca

Blizanci su prvi znak čoveka u zodijaku. Mitološka priča koja prati ovaj znak nosi poruku da u svakom čoveku postoji onaj jedan ljudski, ali isto tako i božanski – besmrtni deo. Međutim, da bi se ova dva dela sjedinila u jednom čoveku potrebno je pronaći ključ u trećem znaku – znaku koji govori o načinu na koji mislimo, govorimo i komuniciramo sa drugima. 

Ljudsko i božansko ujedinjeni

Mit koji je vezan za znak Blizanaca govori o Kastoru i Poluksu, dva brata koji su, po jednoj varijanti mita nastali tako što je Zevs želeo da bude sa Ledom, koja je bila žena kralja Tindareja. On ju je zaveo tako što se pretvorio u labuda, i tako su začeti blizanci. Zapravo, kako je ona bila žena kralja Tindareja, veruje se da je jedan sin, a to je bio Kastor, bio Tindarejev sin, a drugi blizanac, Poluks, sin Zevsa. Stoga je Poluks bio besmrtan, a Kastor smrtan.

Priča o blizancima je priča o njihovoj bratskoj ljubavi, i o tome kako su se međusobno uvek podržavali. Poluks je bio sklon borilačkim veštinama, posebno boksu a Kastor je bio ukrotitelj konja. Oni su ulazili u različite avanture ali uvek zajedno. Jednom su oteli verenice dvojice svojih suparnika u borbi, zbog čega su im se ovi kasnije osvetili. U tom sukobu Kastor je smrtno ranjen, što je Poluksa duboko pogodilo. Kako je Kastor bio smrtan a Poluks besmrtan, Poluks je molio Zevsa, svog oca, da mu da mogućnost da svoju besmrtnost podeli sa Kastorom. Zevs je to i učinio, i od tada se kaže da po jedan dan Kastor i Poluks provode zajedno na Olimpu, a drugi dan u donjem svetu.

Kroz ovu priču o dva brata jasno se vidi jedinstvo izraženo kroz dva različita principa – smrtnost/ besmrtnost, tj. božasnko/zemaljsko. Oni zajedno funkcionišu, što pokazuje da je suštinski takva priroda našeg intelekta. U natusovom umu postoji jedna mogućnost, deo iliti priroda koja je vrlo zemaljski orjentisana i jedan deo koji je veoma božanski. Mi svojim intelektom možemo dosegnuti besmrtnost, možemo biti kanal za viša znanja ili ostati u jednom vrlo predvidivom delu.

S jedne strane, u trećem znaku zodijaka imamo nešto što je božansko, a s druge nešto što je neminovno i u simbolici života na zemlji. Iz ovog znaka donosimo odluke, razmišljamo, govorimo i tako delujemo preko prirode naših misli, stvarajući svoju karmu - neminovnost. 

Energija + Materija = Svest

Kada posmatramo naš mozak, vidimo da je i on podeljen na dve hemisfere, onu zaduženu za logiku, i onu koja je zadužena za maštu ali i osećaj celovitosti. Treći znak zodijaka u sebi nosi simboliku broja 3, koja govori o trojstvu ali ne samo na način pridodavanja “trećeg člana”, ili treće osobe nečemu, već upravo o načinu posmatranja dualiteta – o samom značenju stvari. Prva kuća zodijaka, prvi znak uvek govori o energiji koja se kroz drugi znak, i drugu kuću zodijaka pretvara u materiju. Mi znamo da je sve energija, i da sama materija zavisi samo od gustine energije, što je još početkom prošlog veka Ajnštajn zapisao kao E=MC2

Tako, i svaka naša ćelija ima svoju vibraciju, svoju vibratornu frekfencu u odnosu na gustinu energije od koje je stvorena. Kamenje, stene, minerali su, takođe, jedan živ oblik energije koja je materijalizovana u čvsto stanje, te i ovo mineralno carstvo planete Zemlje ima svoju vibratornu frekfencu. Na ovaj način razlikujemo i vibraciju biljaka, cveća, drveća – kao vibraciju jednog posebnog, biljnog carstva, kao i vibraciju životinjskog carstva sa svim različitim rasama koje ga čine. Međutim, samo jedno carstvo ima sposobnost prepoznavanja značenja energije i materije. To je ljudsko carstvo. Čovek sa sposobnošću svoje svesti prepoznaje i povezuje, i na ovaj način spaja dualitete i time ih menja, gde energiju i materiju prepoznaje kroz njihovu svrhu i smisao. Nije li ovo spajanje znaka Blizanaca sa suprotnim znakom svrhe i smisla – znakom Strelca?

“I see you” – Vidim te!

Preko puta znaka Blizanaca se nalazi znak Strelca kojim vlada Jupiter – sam Zevs koji je stvorio blizance iz želje prema Ledi. Iz 9. znaka mi dobijamo kanal, mogućnost da se naš um izdigne iznad neminovnosti, jer je Zevs jedini koji je uspeo da prevaziđe neminovnost. Jupiter je u znaku Blizanaca u izgonu, i on nas upućuje da se čovek mora povezati sa svojim ocem, Zevsom, koji predstavlja besmrtni deo nas. Oživljeni Jupiter daje smisao koji čoveka čini besmrtnim. Odapeta strela u pravcu slobode izražavanja, pogled (Jupiter) prepoznavanja (Vidim te – dakle postojiš, film Avatar) i smisla - daje mogućnost da čovek ne ide po šablonu neminovosti svoje sudbine, već po putanji strele svojih akcija i namera.

Čovek je deo planete Zemlje, jedno od njenih tela (pored mineralnog, biljnog i životinjskog carstva) i jedino koje ima sposobnost da osvesti – spozna i prepozna značenje stvari, osoba, odnosa, događaja…svih izražavanja života. Kada čovek prepoznaje, on tada zaista spaja levu i desnu hemisferu mozga, i tada govorimo da on vidi stvarnost svojim očima (što se često u duhovnim učenjima simbolično predstvalja trećim okom). Arhetip Blizanaca ovde pronalazi svoju punu dimenziju, gde iz neminovnosti nesvesnog uma, nesvesnih misli prepoznaje moć i snagu svojih misli, upravo jer prepoznaje značenje. Kada naučimo da utihnemo um, tada dostižemo onaj deo svoje besmrtnosti koji zna tajnu postojanja, tajnu života, koji prepoznaje smisao i spaja dualitete. Kada naučimo mentalnu prazninu, tada dostižemo punoću svesti. Sam simbol Merkura, planete koja vlada ovim znakom otkriva antenice koje čovek može aktivirati, a koje se nalaze iznad njegove glave. Ali tek, kada izađe iz uma i potrebe da odluči između ili-ili. U tišini uma se dešava premeštanje svesti, i pronalaženje Trećeg puta, Treće opcije gde tek kada promenimo način na koji posmatramo stvari, možemo se izdignuti iznad i pronaći treću zajedničku mogućnost – i time promeniti značenje. Kao što Albert Ajnštan kaže: “Značajni problemi s kojima se suočavamo ne mogu biti rešeni na nivou razmišljanja koje je probleme kreiralo.”

Ako hoćemo na prvi pogled da imamo informaciju o tome kakva je neka osoba, kako komunicira, kakva je u bilo kojoj vrsti razmišljanja, serija 3 (3. kuća, znak Blizanaca, Merkur) je ono što najpre gledamo. Kroz 3. kuću mi vidimo da li je osoba vedra, da li je sklona dubokim, ozbiljnim razmišljanjima, ili je okrenuta jednoj praktičnoj prirodi. Jednostavno, najveći broj ljudi je velikim delom opisan kroz prirodu Merkura i seriju 3, to je zato što je 3. kuća, odnosno 3 znak zodijaka u suštini prvi ljudski znak i predstavlja čoveka. To je nešto što natusa bitno izdvaja od drugih entiteta i nešto što je najličnije vezano za njega. U 3. kući osoba gradi sebe tako što ceo život uči, sakuplja određene informacije i ima doživljaj koji kaže „Mislim, dakle postojim“ koji se ostvaruje tek kada otkrije svoju svrhu i kaže “Znam, dakle postojim”. 

“Da bismo efektivno komunicirali, moramo shvatiti da smo svi različiti u odnosu na način na koji posmatramo svet.” Tony Robbins

Jeste li čuli za Tonija Robinsa? Čoveka koji je možda jedan od najpoznatijih motivacionih govornika na svetu? Čoveka koji ima Merkura u znaku svog pada i u kvadratu sa dispozitorom – Jupiterom?

Entoni Toni Robins je američki autor najprodavanijih knjiga samopomoći i motivacioni govornik. Piše o različitim temama kao što su zdravlje i energija, prevazilaženje strahova, ubedljiva komunikacija i poboljšanje međuljudskih veza. Neke od njegovih knjiga uključuju „Unlimited Power“ („Neograničena moć“): „The New Science of Personal Achievement“ („Nova nauka ličnog dostignuća“) i „Awaken the Giant Within“ („Probudite džina u sebi“). Tokom protekle tri decenije, radio je kao savetnik liderima širom sveta. Pomagao je omladini iz siromašnih prigradskih četvrti i beskućnicima putem „Fondacija Entonija Robinsa“ i nahranio više od 56 zemalja u projektu „Brigada korpi“ (Basket Brigade). Svojom privrženošću uspešno je oraspoložio i poboljšao život milionima ljudi širom stotinu zemalja. Za njegov doprinos dodeljena su mu nebrojena priznanja, uključujući „Top 50 umnih ljudi sveta“ od strane Accenture instituta i „Top 200 poslovnih gurua“. 

Toni Robins nema Sunce u znaku Blizanaca, međutim, ono što ga izdvaja kao oživljenog arhetipa Blizanaca jeste način na koji živi odnos Merkura i Jupitera. Vladar njegove treće kuće je Jupiter, koji se i sam nalazi u ovom polju komunikacije i načina razmišljanja u kvadratu sa Merkurom, signifikatorom ovog polja. Ovde vidimo svu snagu izazovnog aspekta koji kada se osvesti postaje najsnažnije polje delovanja natusa. Jer nisu benefični aspekti ti koji nas vode ka evoluciji, već upravo oni teški koji u sebi nose najviše energije. Težak aspekt govori o odnosu suprotnosti koje se odbijaju, i koje traže veliku preciznost i snagu kako bi se spojile. Jednom spojene, one daju dovoljno jaku snagu svesti koja predstavlja hranu za naše Više Ja. Na taj način mi evoluiramo – upravo preko teških aspekata. Isceljivanjem kvadrata, opozicija, ali i konjukcija mi dobijamo gorivo za transformaciju, odnosno evoluciju ka najboljem svom potencijalu, a jedan isceljeni aspekt ne može nikada biti samo dobar, već jedino super dobar.

Upravo na ovakav način Toni Robins je oživeo svoj kvadrat Jupitera i Merkura. Sam Jupiter ovde igra ključnu ulogu kao njegov lični Merkur (vladar 3) ali i dispozitor palog Merkura iz Riba – koji ima viziju. Interesantno je da ovaj Merkur ne pravi ni jedan drugi ptolomejski aspekt sem kvadrata sa Jupiterom, te je ovo dodatni pokazatelj snažne energije koja se nalazi u ovom kvadratu. Ipak, Merkur je i vladar njegove 9. kuće te kao njegov lični Jupiter – smisao sama, aktivira ovaj izazov – i to preko kuće zdravlja (Toni je imao tumor mozga koji je uspešno pobedio) menjajući direkciju i način razmišljanja u potuno drugom pravcu. Merkur i Jupiter uvek signifikuju velike, pozitivne misli, sposobnost da se velikim rečima drugi inspirišu i podučavaju. Oni daju govornike, a kada su na ovakav način povezani i oživljeni onda imamo jednog od najvećih govornika u svetu. 

“Naše odluke, a ne uslovi u kojima se nalazimo, određuju kvalitet naših života.”

“Pre nego što nastavimo, moramo da shvatimo da smo tu gde jesmo zbog odluka koje smo donosili — odluka o tome na šta da usmerimo pažnju, 

o tome kako da postavimo svoje prioritete, 

o tome koje značenje da damo određenim stvarima i o tome koju radnju da preduzmemo.”

Tony Robins

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD