Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Evolucija arhetipa Bika

Arhetip Bika prati novi početak zadat impulsom Ovna, u traganju za odvajanjem od jednog – i nastankom dualnosti, dva. Ono što je Ovan energetski započeo, Bik materijalizuje sa snagom odluke i moći. Kako se Ovan odvojio od prošlosti i nasleđa, tako Bik teži stabilnosti i izdržljivosti, jer će tek upornošću Bika ovnovski impuls biti i realizovan. Ali koji je to impuls života koji teži da se materijalizuje?

Naša planeta Zemlja je u znaku Bika. I upravo na ovoj planeti glavni zakoni jesu pod vladavinom dva ključna arhetipa koja su u ovom znaku u najsnažnijem dostojanstvu – Mesec i Venera.

Mitološka priča o znaku Bika nam otkriva samog Zevsa, Jupitera sakrivenog u njegovom ruhu. Bik je zapravo Jupiter koji se prerušio u lepog, belog, krotkog Bika kako bi zaveo Evropu i odveo je na ostrvo Krit, njegovo rodno ostrvo, da bi s njom imao decu. U Biku mi vidimo ne samo plodnost, ne samo rađanje – što je Mesec, već i svu lepotu i zavodljivost– što daje Venera. To je jedan od najčulnijih znakova. Sigurno da nema znaka u kojem se više uživa, i koji čoveka više privlači. Jer ako je istina - što je Jupiter, negde pretvorena u lepotu, onda je to u ovom znaku.

Snaga Bika u spoju sa Škorpionom

Bik je zapravo prerušeni Jupiter i stoga mi vezujemo novac i sva materijalna dobra za njega. Međutim, Bik govori i o zavodljivosti, čulnosti, želji jer sam Zevs je Evropu oteo privučen njenom lepotom sa željom za oplodnjom i uživanjem. Ako nečim vlada želja, onda je to znak Bika. Tu su Venera i Mesec u snažnom dostojanstvu, pa sva želja za bilo čime – za sticanjem, za imanjem, za čulnim zadovoljstvima, potiče od ovoga. On je duboko erotski znak, znak jake privlačnosti, znak upravo one privlačnosti kojoj Evropa nije mogla da odoli kada je videla tako divnog Bika. U toj materiji, istina - što predstavlja znanje - Jupiter, i Venera– što je lepota, čulnost, se dodiruju i stoga je sve u jednom životu čoveka podređeno Biku, svesno ili nesvesno.

Suprotni znak Bika koji mu omogućava plodnost, koji mu daje sve, u kojem se vrši setva je znak Škorpiona. Ova osa, Bik i Škorpion, funkcioniše kao jedno, jer ako hoćemo da nam zemlja bude plodna moramo prvo nešto zasejati u 8 jer iz 8, ispod zemlje, iz podzemnog sveta izlazi sve napolje. Sve na ovoj planeti se odvija upravo po modelu pretvaranja materije u energiju i energije u materiju. Ceo naš život je usmeren ka tome da jedinstvo - 1  - koje predstavlja natusa prirodno mora da ide ka dualnosti – 2 - gde se vezuje za materiju, a odatle se težinom vibracije same materije spušta u zemlju (plodnost Bika) i snagom energije iz jezgra zemlje (Škorpion, Pluton) koja oživljava – dolazi do materijalizacije. Znak Bika je znak ulaska u telo, materijalizacije, a u materiji je sve dualno. Ovde dolazi do nagoveštavanja osnovnog polariteta – yin i yang, animus i anima koji polarizuju svaku ćeliju, svaku energiju na ovoj planeti.

Evolucija kroz osećaj zaljubljenosti i radosti

Planete koje su esencijalno u visokom dostojanstvu u Biku su Venera i Mesec. Venera vlada Bikom, a Mesec je ovde egzaltiran, i to su ženske planete koje predstavljaju samo uživanje, životnu radost, samu kreaciju. Ovo nam ukazuje na osnovni model po kome naša planeta živi – a to je model lepote i kreacije, gde se kroz osećaj zaljubljenosti i radosti evolucija dešava. Zemlja je, pre svega, lepa planeta ženske energije koja kao osnovni zadatak nudi ispunjenje kroz osećaje koje izvlačimo iz materije. Mi na ovoj planeti kroz materijalno iskustvo, kroz iskustvo Bika i Venere imamo osećaj koji na kraju jedino ima za cilj da postane stanje zadovoljstva. Jer kada bismo prodrli do najdublje motivacije nekog čoveka za stvaranjem, kreacijom, plodnošću, bilo kog oblika – pronašli bismo osećaj zadovoljstva. Ili, pak strah od smrti.

Ovde otkrivamo planete koje su u Biku u izgonu, odnosno u padu, a to su planete koje vladaju suprotnim znakom Bika, Škorpionom- Mars i Pluton, odnosno Uran koji je ovde egzaltiran. Da bi znak Bika ostvario svoj pun potencijal nije dovoljno da imamo samo Mesec i Veneru jer bismo tada paralelno imali i problem sa smrću (Škorpion), i zbog tog straha od smrti nastajaju sve ostale bitke - bitke oko energije. Na planeti Zemlji se stalno vode sukobi zbog Marsa koji tu živi kao planeta u izgonu, uz Plutona, kao želje za preuzimanjem moći koja uvek samo vodi u pad i Urana, kao kosmičkog čoveka koga nema (takođe u padu).

 

“Izvor zvezda je izraz jedne od božanskih emanacija u nedrima Venere kao „Suave“, u svojoj unutrašnjosti, u svojoj skrivenoj kripti. Zahvaljujući ovom nepresušnom izvoru čovek na njega može doći, i crpeti svoje sopstvene sile, na tom izvoru života, stvaralačkom i obnavljajućem, simbolu ženstvenosti, lepote i kreacije.” Iz Inicijacijskog Tarota Majstora, Lama XVII Izvor Zvezda

Ključna stvar za život, za preživljavanje na Zemlji je ovladavanje energijom. Ono što je za Bika važno jeste da iz materije zna da stvori energiju. Važno je otkriti svoj sopstveni, beskonačni izvor moći, snage i energije – a to svaki čovek ima u svom u-zemljenju (osa 3° Bika - 3° Škorpiona). Spuštajući se svesno sve do jezgra zemlje (i spajajući se tako u osi Bik-Škorpion, zemlja i njeno jezgro) svako može pronaći svoje uglavljenje i svoju “energetsku utičnicu”. Odavde počinje mir i kreacija, gde svako ima svoje gorivo života, spreman da se uzdigne i oplodi.

Kada Zevs kreira...

Pišući ovaj tekst, paralelno su se kao podloga rečima u mojim mislima pojavljivale slike čuvenog slikara Miroa: Dancer, Žene, Bašta... I kada sam na kraju odlučila da pogledam šta se od arhetipa krije iza ovih slika – gle, Zevs sam... Sunce i Jupiter u konjukciji u Biku! 

Joan Miró i Ferrà je špansko - katalonski slikar, skulptor i keramički umetnik apstraktno-nadrealističkih dela lirskog karaktera. Njegov stil je uobličen u lirskoj fantaziji iracionalnih formi koje je predstavljao preko apstraktnih kompozicija. Stvarao je forme koje su rezultat igre njegove mašte, humora i jedinstvene distorzije realnosti, koristeći uvrnute organske oblike povezane u celinu preko veoma neobičnih geometrijskih bidimenzionalnih konstrukcija i oblika.

Kao ascedentalni Lav, svakako da možemo reći da je primarna energija ovde okrenuta ka stvaralaštvu, kreaciji, pa ipak, vladar njegovog Asc se nalazi na 0-tom stepenu Bika – znaka materijalizacije svoje primarne energije. Sam 0-ti stepen svakog znaka u sebi nosi onu najprimarniju energiju ovog arhetipa, ali isto tako i težnju za nečim novim, potpuno inovativnim. Miro se smatra začetnikom jedinstvenog stila, potpuno posebnog prikaza, manifestovanja svog pogleda na svet (Sunce konjukcija Jupiter). Nije li upravo ova konjukcija Sunca i Jupitera sam prikaz Zevsa sakrivenog iza lika Bika?

Miro je stvarao repertoar potpuno novih motiva i znakova (Merkur, kao signifikator za komunikaciju ali i lični vladar 3. kuće) koji su predstavljali specifičan likovni jezik inspirisan formama iz stvarnosti (Merkur u Ovnu – novi jezik, trigon Asc). Predstavljao je konkretne stvari, ali ne onako kako ih je video, već kako ih je osećao (Mesec sekstil Venera), ili kako bi voleo da ih osete posmatrači. Miroova Venera je i njegov lični Mesec, i on preko nje oseća ali se i ostvaruje kroz nju (Venera na vrhu MC). Ova Venera je u sekstilu sa Mesecom, preko kog on komunicira (Mesec u Blizancima) i koji je sam vladar 12. kuće – njegove najdublje inspiracije.

 

Na pitanje šta ga inspiriše na crtanje tih karakterističnih motiva, jednostavno bi rekao: ”Nekad jednostavno ne bih imao večeru (Bik se uvek pita šta ima da se jede jer se hranom materijalizuje), objekti koje sam zamišljao samo bi počeli da lete, našli bi se na zidu, a ja bi ih preneo na papir”. Najjednostavnije stvari su ga inspirisale, a proces slikanja objašnjavao je kao reči koje se pretapaju u prelepu poemu (Merkur sekstil Neptun u Blizancima). Njegove slike podsećaju na umetničke crtane filmove, pune boja i neverovatnih oblika nepovezive sa stvarnim objektima koje je on u njima video (Zevs sakriven iza Bika). One nas podsećaju na snove, maštu, jasne oblike, nevinost i detinjast prikaz sveta. Ljude i druga bića kao što su ptice, insekti, koje je jako često prikazivao na platnu, predstavljao je neočekivano sa puno inventivnosti i sa puno boja.

Poznato Miroovo delo “Bašta” (takođe u simbolici znaka Bika) predstavlja odličan primer njegovih misli uspešno prenetih na platno. Miro je slikar koji je često govorio kako ga nebo, Sunce, Mesec i priroda čine da ostane bez daha. U ovom delu to pokazuje savršenom baštom sa beskrajno plavim nebom u pozadini. Vidimo leptire, crviće, ptice, puno cveća i zvezda na nebu. Lepota prirode i same zemlje bila je njegova večna inspiracija – potpuno tipična za arhetip Bika.

Iako nikada nije formalno pripadao udruženju nadrealista, Juan Miro se zbog naglašene biomorfnosti (dualiteta) i neskrivenih seksualnih aluzija (čulnost Bika) njegovih radova u pravilu povezuje s nadrealističkom poetikom iskazivanja nesvesnog. 

Slike zemlje i života sa sela duboko pohranjene u njegovoj memoriji, kako kaže njegov biograf Jacques Dupin, hranile su njegovu umetnost. Velik je broj radova ovog slikara koji otkrivaju kako je pronalazio inspiraciju u ruralnom svetu i katalonskoj baštini, otkrivajući pri tome najrazličitije teme, poput seksualnosti i plodnosti, metamorfoza ili, pak, večnog ciklusa života i smrti (Bik – Škorpion). 

“Reč sloboda za mene ima smisla i ja ću je braniti pod svaku cenu. A tu slobodu možemo naći gde god vidiš sunce, vlati trave, lelujavi rep letećeg zmaja...” govorio je njegov egzaltirani Uran u Škorpionu, koji u opoziciji vidi sve ono što Jupiter sakriven u kreaciji Sunca sa 0 Bika može proslaviti kroz samu kreaciju na planeti Zemlji.

 

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD