Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Grčka u vrtlogu promena

GRČKA U VRTLOGU PROMENA

Velike političke promene u Grčkoj nisu samo atrakcija za dnevne časopise, već ih treba uzeti u širem kontekstu, sa kojom se čini, da se mainstream mediji trude da marginalizuju i time ne ponude Grčkoj ulogu, koju ima (bar za trenutak) u Evropi. Pogledajmo celu temu sa astrološkog ugaonog aspekta.

DEMOKRATSKA GRČKA

Ako bi pomoću mundane astrologije razmatrali događaje i razvoj u nekoj državi moramo početi sa državnim horoskopom kao. U astrološkoj literaturi nalazimo da je Grčka 1821. postala nezavistna država od turskog jarma (mnogo pre od ostalih balkanskih država), iz koga je nastalo t.z. »horoskop revolucije« na dan 25. 03. 1821, u 12.00h, Kalavryta i horoskop nezavisnosti na dan 13.01.1822, 12.00h, Atina, gde je i ostala skoro vek i po.

U sedamdesetim godinama prošlog veka došlo je do ključanja u državi, čiji rezultat je bio uspostavljanje demokratije, a horoskop trenutka proglašenja od 24.07.1974, 04.00h, Atina, se računa kao sada važeći horoskop države Grčke.

U horoskopu se vidi znak Raka kao veoma izložen, možda čak dominantan, ali bez obzira na to, sunčev znak Grčke je Lav. Ascendent države (identitet, odlika) je u Raku, Mesec (narod) je zajedno sa Plutonom, koji samo radikalizuje njen položaj - u 4. astrološkoj kući, koji je povezan sa Rakom. To je tako jak položaj, da smemo obeležiti Rak kao dominantan znak. Stoga bi između ključnih odlika i istovremeno kao prioritet grčkog naroda mogli imati dom, domovinu, sigurnost, imovinu, nekretnine, osećajnost i pripadnost. Bez detaljne analize horoskopa, možemo uočiti i veoma jaku 12.kuću koja vlada: kriminalom, subverzijama, neizvestnostima, sakrivenim stvarima i slično, što ukazuje na to da nije baš sve tako »čisto« u toj državi. Mars u trećoj kući (komšije) i istovremeno bez ijednog aspekta (bez povezivanja ali i bez potrebe) ukazuje na neudobne odnosu, čak mržnje prema komšijama (odbijanje podrške Makedoniji – spor zbog imena; tradicionalno loši odnosi sa Turskom i t.d.)

Šesta kuća, kao kuća uređenosti je duplo povezana sa znakom Riba – Neptun je postavljen na sam vrh, dok je vladar te kuće (Jupiter) u znaku Riba. Država nije zaista uređena ili pak Grci »poredak« zamišljaju na svoj način. Naravno, Sunce na granici između 1. i 2. kuće ukazuje na važnost uzimanja u obzir (»nemojte nas prevideti!«) po jednoj strani i para (Grci su tradicionalno poznati kao odlični trgovci) na drugoj strani.

Iz aspekata pravila mundane astrologije potrebno je spomenuti još dve specijalnosti; Sunčev položaj je jako osetljiv na pomračenja, dok loši aspekti Meseca obično znače »loše za narod« odnosno »lošu sliku naroda«. Ako tome pridodamo i neudobno položenog Saturna, koji govori o »padanju standarda«, onda smo blizu slike trenutnog stanja.

KRIZA VODI U PROMENE

Vidi se da se Grčka suočena sa uređenjem (ili je pogrešno uređena) pokazala kao primarna meta za određene svrhe svetskih banaka, što je u nekoliko godina dovelo do postepenog padanja države na kolena kao takve. U poređenju horoskopa države sa drugim važnim kartama, za potrebu mundane astrologije, pada nam u oči karta sunčanog pomračenja na dan 23. oktobra 2014. Tačka samog pomračenja (0°25 Škorpiona; zajedno sa Venerom, koja je bila tog trenutka na 0°03 istog znaka) je tačno u kvadratu sa Suncem države (na 0°49 Lava), koji ukazuje na veliki potencijal za značajnu promenu. Još više, Pluton iz karte pomračenja je postavljen baš nasuprot ascendenta države – rušenje ili opasna napetost i kriza u zemlji. Međutim,  ascendent karte pomračenja pada na jednoj strani blizu Sunca Grčke i na drugoj strani u konstruktivnoj vezi (krajnje precizan aspekt sekstila!) sa Plutonom i Mesecom Grčke. Neptun karte pomračenja zajedno sa ascendentom te karte i parom Pluton/Mesec pravi jako tačan yod, «božji prst«, koji je indikator stanja velike neprilagodljivosti, odnosno potrebe za prilagođavanje.

Kada je položaj postao neodrživ, na političkom parketu u centru su uskočili stranka Siriza i njen harizmatični vođa Alexis Cipras.

Stranka Siriza je nova stranka, nastala baš u okolnostima dužničke krize i sve većeg pritiska na zemlju. Njen moto je »Otvaramo vrata nadi«. Bez zaustavljanja na analizi horoskopa stranke, pogledaćemo šta donosi horoskop Grčke. Kvadratu između tri planete u 12. kući i paru u 4. kući Siriza doprinosi vlastiti kvadrat između Urana i Plutona i time pravi veliki krst u osnovnim znacima – po principu mlin na vetar, koji povuče kad vetar zaduva. Točak mlina se  pokrenuo. Mars karte stranke je postavljen u istoj kući kao u državnom horoskopu, ipak sa konstruktivnom saradnjom sa planetima u njoj. Znači prognoza promene. Mesec karte stranke je postavljen tačno na Južnom čvoru države – »promena koja je morala da se desi«. Mesec, koji pokazuje tok, fluks, je u Blizancima, koji su promenljivog kvaliteta. Još više je zanimljiv uticaj Sunca i još dve planete stranke Siriza u 11.kući horoskopa Grčke – »mi vam donosimo napredak, smenu, drugačiju revoluciju!«. I na kraju, Saturn Sirize je egzaktno tačan na Uranu horoskopa Grčke, koji predstavlja veliki problem ove karte. Uran, naime, vlada 8. kućom (dugovi), a Saturn ga namerava »dovesti u red« i zatim ga prihvatiti konstruktivno sa svom privrženošću i istinitošću.

DA LI MOŽE CIPRAS NEŠTO DA URADI?

Pogled na kartu vođe stranke Alexisa Ciprasa ukazuje na Lava sa Mesecom u Strelcu i jakim Neptunom, koji zajedno doprinose njegovoj harizmi, sa kojom pleni svuda okolo gde se pojavi. Ali svejedno taj horoskop (posebno u primeru, kada nam sat rođenja nije dostupan) nije tako jak, posebno dok ne pogledamo u njegov datum rođenja - Cipras se rodio 4 dana kasnije od države koju sada vodi. To astrološki znači da se radi o dva skoro jednaka horoskopa, samo se brzi elementi u tako kratkom vremenu promaknu, najviše Mesec, dok ostali sve manje i manje, a polovina planete je u oba horoskopa praktično na istom mestu.

Kada dođe do takvog primera, sa makar i malim razlikama, koje skoro uopšte i ne  postoje, toliko je sve više važnije.

Mesec se je pomerio iz znaka Strelca, koji znači »otvorenost, optimizam« i je kao takav postavljen u odličan položaj ka Suncu države! Ciprasovo Sunce je pomereno u drugu kuću grčkog horoskopa, koje govori o vrednostima. Njegov Mars je već u znaku Device, u promenljivom znaku, za razliiku od Lava u karti države. Njegov Merkur pada u prvu kuću (aktivni princip) grčkog horoskopa, koje opet predviđa moguće promene, posebno pa je spreman »manje praznih reči, više rada«.

PROMENA NA VRHU

Pomračenje predviđa posledice uticaja najkasnije do sledećeg takvog pomračenja (sredinom marta 2015). Izbori u zemlji su bili 25. 01. 2015. Plutona tog dana se postavlja još tačnije nasuprot ascendentu države Grčke i to u sedmu, ugaonu kuću i time na izuzetno jak položaj. Sunce tog dana je palo u osmu kuću Grčke – moćna ali radikalna promena, zamena generalno. O tome najviše govore tri elementa (Mesec, Južni čvor i Uran) na samom vrhu karte i u jako tačnom kvadratu sa ascendentom države i istovremeno Plutonom u opoziciji sa njim. Postavlja se pitanje, da li je onaj, koji je odredio datum tih izbora, znao za takve potencijale ili ne, ali povoljnijeg horoskopa za promenu vlasti skoro da ne možemo ni zamisliti.

Već kod samih izbora je iz astroloških karata moguće objasniti jake pritiske koji su otežali dolazak Siriza na vlast (kako spolja, tako i iznutra – centri finansijskih struktura, pojedinci, koji sa promenama mogu mnogo da izgube itd). Ipak, već je bilo nagomilano dosta nezadovoljstva, da je bio hitno potreban novi vetar. U nekim javljanjima na televiziji je nekadašnja mis Slovenije Miša Novak, koja već dugo godina živi u Grčkoj, izjavila, da se već oseća olakšanje, nada i optimizam, koga u Grčkoj u poslednjim godinama nije više bilo– efekat je bio u trenutku, mada uistinu ni jedan rat još nije dobijen kao ni uspeh (na primer predizbornih obećanja) koji još nije obezbeđen. Međutim, dovoljno je da je na kraju tunela upaljeno svetlo.

GDE NAPRED?

Tranzitni Neptun je egzaktno u kvadratu sa Neptunom Grčke, kojeg smo povezali sa (ne)redom u sistemu funksionisanja zemlje. Ideali, skandali, subverzije, nejasnosti - oakva pozicija pogađa ideale društva i baca ih na tlo.

Pluton u tesnoj vezi sa Mesecom (narod) govori o tome, da je korupcija na nivou vlasti i elite već odavno prešla u sve pore društva – setimo se samo otkrića od pre neke godine, kada su vlasti sa snimkom iz helikoptera samo u Atini »našli« 18.000 neprijavljenih bazena, a ovo je sitnica u svemu onom šta se dešava. (I ne samo u Grčkoj da ne bude zabune….)

Istovremeno taj Pluton ukazuje i na sjajnu sposobnost regeneracije – Grci će se uvek izbaviti iz već tako nemoguće situacije.

Uran se u poslednjem trenutku pomerio od neugodnog uticaja na tri planete u 12. kući grčkog horoskopa, gde tamo ruši strukturu, kako bi napravio prostor za nešto novo. Uradio je što je imao uraditi.

Ako astrološke karte iz tog perioda uporedimo sa kartama Evropske Unije i Eura, evropske valute, onda su osećaji mešoviti. Teško je sa sigurnošću tvrditi da će Grčka doneti fijasko ili potres pa je zato na prvi pogled interesantno videti da grčki otpor iritira stabilne odnose i navike u Evropi (osećaj da je sve u redu), što znači promene u odnosima unutar unije. Grčki horoskop se jako precizno dodiruje sa horoskopom valute eura i to u dve stavke. Uran Grčke (otpor protiv dugova) načinje stabilnost evra - dodir vrha druge kuće, pokazatelj vrednosti i istovremeno snage, par Merkur (promene) i Saturn (struktura, ozbiljnost) horoskopa Grčke su se postavili tačno na Sunce karte evra – pogođena je suština evra, identiteta. I to je dovoljno za izlazak Grčke iz monetarne unije, teško je reći, pre će biti verovatnoće da neće izaći, nego obrnuto.

Trenutno kretanje Jupitera je za Grčku povoljno, posebno pri kraju jula kad prođe natalnog Marsa Grčke i kasnije uđe u Devicu, znak reda i postavljanja stvari na svoje mesto. Potrebno je spomenuti Saturnovo kretanje – 15.06. se vraća u Škorpiona, gde će do sredine septembra uraditi još sve ono što nije uspeo u poslednje dve i po godine, naročito što se tiče dužničke krize i ujedno bankovnog sistema. U tim mesecima će iz ormara ispasti još mnogo kostura! Srećom u grčkom primeru ne ide se sa radikalne pozicije, a svakako će država imati temeljitih koraka, nekako i zbog toga što će preostali svet (kao i Evropa) tada biti zauzet sa drugima kao i sa vlastitim problemima.

Pri kraju godine državi predstoji dosta bolje vreme, te verovatno neće biti u takvom centru pažnje, pre nego što povoljni Jupiter pređe u 4. kuću horoskopa Grčke (i donese zadovoljstvo, a navodno sada smo već u redu) će se okrenuti i otplesti još jedan krug po polju promena. Nije još vreme za veselje, potrebno je još puno rada!

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD