Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Karmička Astrologija Budućih Života Od 21. novembra na Kepler Institutu počinje šestonedeljni kurs iz Karmičke Astrologije Budućih Života. Neke od tema ovog kursa su Petlje Budućeg Života, Otvaranje Budućeg sećanja, Duša Budućeg života, Lice Buduće inkarnacije, Hiron – Kosmička Duša i Lanac Budućih inkarnacija. Kurs se može pohađati redovno ili online.
» prikaži celu vest
Kurs: Psihološki profil, ljubav i brak u natalnom horoskopu Na Kepler Institutu, 26. novembra će početi dvomesečni kurs iz natalne astrologije. Na ovom kursu će se, kroz izučavanje astroloških serija, učiti o slikama odnosa različitih planeta, kuća i znakova koji nam govore o predispozicijama u ljubavi, zatim braku, periodu koji povezuje ljubavnu vezu i stupanje u brak, a pre svega toga – psihološkom profilu natusa. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Dvodnevna radionica: Isceljenje Unutrašnjeg Deteta Da li ste spremni za duhovnu avanturu kroz isceljivanje i duboku integraciju? Pridružite nam se u dubokom i moćnom vikendu radosti, isceljenja i ličnog rasta uz pomoć neverovatnih Wild Earth Animal esencija i njihovog tvorca, šamana Danijela Mejpla (Daniel Mapel) iz Virdžinije koji živi sa životinjama u šumi i komunicira sa njima. Njegov rad je dobio međunarodno priznanje za svoju originalnost i sposobnost da na licu mesta pravi izuzetne promene.
» prikaži celu vest
Predavanja u Kini Od 22. novembra do 24. novembra 2019. godine, održava se prva Međunarodna Astrološka Konferencija u Pekingu, Kini. Tom prilikom, Aleksandar i Lea Imširagić će po prvi put držati predkonferencijske seminare 21. novembra 2019. godine.
» prikaži celu vest
Kurs: Astrološke Tehnike Progresija Na našem Institutu počinje šestonedeljni kurs Astrološke Tehnike Progresija u sredu, 06. novembra od 18h. Na ovom kursu, polaznici će biti upoznati sa tehnikama kao što su sekundarne, tercijarne, minorne i konverzne progresije, harmonične progresije i progresirane deklinacije. Kurs je moguće pohađati u redovnoj ili dopisnoj, online varijanti.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Solarna eklipsa i 29. stupanj Riba

U starim civilizacijama, pomračenja Sunca tumačena su kao izuzetno loši znakovi "pada Sunca" gdje nestaje svjetlosti i samim tim prestaje život. Upravo zbog tog Maje i Inke su u to ime, pridavale puno pažnje različitim obredima i obilato koristili žrtvovanje životinja, ponekad i ljudi kako bi udobrovoljili bogove i ponovo vratili Sunce, izvor energije i života. Sumerski astrolozi su primijetili da jedno pomračenje nije izolirana pojava, već da se eklipse precizno uklapaju u nizove koji imaju svoj određeni početak i kraj. Ovi nizovi su kasnije nazvani Saros ciklusi (Saros na grčkom znači ponavljanje).

Pomračenje Sunca se uvijek događa u vrijeme mladog Mjeseca, kada su Sunce i Mjesec u konjukciji. Pomračenje Sunca događa se kada Mjesec prolazi između Zemlje i Sunca, a moguća su jedino kada su Mjesec i Sunce u blizini čvorova . Postoje tri vrste Solarnih eklipsi: totalna, djelimična i prstenasto pomračenje, koje ovisi od toga koliko je Mjesec udaljen od čvorova. Pomračenje Sunca se neće dogoditi ako je Mjesec udaljeniji od čvorova više od 15. stupnjeva. Godišnje se može dogoditi najviše sedam eklipsi (pet solarnih i dvije lunarne), a najmanje dvije (obe solarne). Ove godine imamo četiri eklipse, dvije Solarne i dvije Lunarne i to Solarnu 20.03. i Lunarna 04.04. i u drugoj polovini godine Solarnu - 13.09. i Lunarnu -28.09.2015.godine.

Ove godine, 20.03.2015. biti ćemo svjedoci jednoj izuzetno važnoj Solarnoj eklipsi. Ovaj astronomski fenomen pada točno na dan ekvinocija, proljeća.

Najprije zato što će se dogoditi Totalno pomračenje u Atlanskom oceanu, točnije na otocima Faer Oer i Svalbard koja će trajati 2 minute i 46 sekundi, sa početom pomrčine u 9:46 AM. Na našem starom kontinentu Europi, ova eklipsa biti će parcijalna.

Ova solarna eklipsa je iz familije Sarosa 120. Saros ciklusi nastaju rezonancom drakonističkog mjeseca (vrijeme koje je potrebno da bi se Mjesec vratio na iste čvorove) i sinodičkog mjeseca (vrijeme koje prođe između dva uzastopna puna Mjeseca). Od početka do kraja jednog Saros ciklusa potrebno je 18 godina  10 dana i 8 sati. Saros ciklusi se ne mogu primjenjivati u natalnoj astrologiji, međutim oni su izuzetno važni u mundanoj astrologiji s obzirom da je životni vijek horoskopa država dug (ovi horoskopi rade i poslije promjene državnih granica ili raspada države). Saros ciklusi su važni i u horoskopima velikih tvrtki i kompanija koji su osnovane davno i koje još postoje.

Način upotrebe eklipsi u astrologiji

Eklipse imaju veliku ulogu u astrologiji, gde su one uglavnom vjesnici stresnih i nepovoljnih događaja. Solarne eklipse se često manifestiraju kroz događaje koje nismo svjesno izazvali, dok lunarne eklipse imaju više upliva na našem emotivnom nivou i kao takve donose veću količinu stresa.

Najprije moramo voditi računa da li će eklipsa pasti na neku osjetljivu točku u horoskopu. Kada se eklipsa dogodi na mjestu u kojem se prilikom rođenja nalazi neki planet , tada taj planet dobiva na značaju u vremenu koje dolazi (solarna eklipsa traje onoliko godina koliko je minuta pomračenje trajalo, dok lunarna oko 6 mjeseci do sljedećeg pomračenja). Priroda utjecaja eklipse ovisi o samoj prirodi planete, znaku i kuće u kojoj se eklipsa dogodi kao i aspektima koje pravi sa drugim planetama. Eklipse djeluju u malim orbisima (maksimalno 2 stupnja), računajući aspekte konjukcija ili opozicija. Eklipse ne možemo posmatrati same za sebe, one moraju biti potvrđene i sa ostalim prediktivnim tehnikama, tranzitima, progresijama i direkcijama.

Pomrčina na 29. stupnju Riba

Na 29. stupnju Riba nalazi se jedna jaka i moćna fiksna zvijezda "Šeat" iz sazviježđa Pegaza (leteći konj). Od svih zvijezda u Pegazu ova je najmalefičnija . Tradicionalno je povezana sa brodolomima, te može doneti poplave, nesreće u rudnicima, avionske nesreće i sve druge mundane opasnosti. Međutim, ona ima i pozitivne osobine ukoliko se radi o srodnoj planeti koja je aktivira i koja je pri tom u dobrim aspektima. Ukazuje na svaku vrstu kretanja i saobraćaja i veliku brzinu, te čini ljude fizički brzima i uvijek spremnim da obave najrazličitije zadatke.

Brodogradilište Uljanik

Uljanik je osnovan 1856. godine, u pulskom zaljevu, kao brodogradilište Austro - Ugarske ratne mornarice. Temeljac za izgradnju položila je carica Elizabeta. Ovaj veliki proizvođač različitih specijalnih brodova preživio je velike transformacije i još uvijek opstaje u vremenu.

Ova solarna eklipsa na 29. stupnju Riba aktivira Jupitera u natalnoj karti Uljanika.

Uljanikov Jupiter je u svom sjedištu u drugoj kući i vlada drugom i dvanaestom kućom. Stoga, ova eklipsa bi mogla aktivirati financijsku situaciju brodogradilišta. Jupiter je u sekstilu sa Uranom, vladarem druge kuće, što nam ukazuje da će ova eklipsa imati povoljan utjecaj na financije. Zatim, Jupiter je u sekstilu sa Venerom i Marsom, koji vladaju 3/9 kućom, ugovorima i inozemstvom, pa možemo reći da će Uljanik u ovom periodu sklapati izuzetno dobre ugovore koji će mu donijeti financijski prosperitet. U Jupiteru živi Sunce i Merkur, vladari 6/8 kuće koje se odnosi na zaposlenike i opasnosti kojima su oni svakodnevno izloženi. Fiksna zvijezda Šeat u pozitivnoj konotaciji nam govori i o radnicima koji su spremni obavljati brzo i efikasno najrazličitije poslove i u ekstremnim uvjetima. Upravo u ovom periodu brodogradilište sklapa ugovore za izgradnju najrazličitijih zahtjevnih brodova: tri broda za prijevoz 7000 automobila, dva Dredgera (brod koji kopa morsko dno) i platformu za istraživanje. Zbog povećanog obima posla ovih dana je bilo riječi i o novim radnim mjestima. Jedan od dispozitora ove eklipse je Neptun u drugoj kući, koji je u kvadratu sa Merkurom i Suncem iz dvanaeste kuće. Postoji mogućnost da kroz ovaj aspekt dođe do nesretnih slučajeva po same radnike. Najizazovniji period će biti slijedeće godine kada tranzitni Saturn bude došao na natalni Merkur i Sunce. Tranzitni Kiron u to vrijeme nalazi se na natalnom Neptunu i aktivira kvadrat sa Suncem i Merkurom. Kiron simbolizira povrede te potvrđuje ovu sliku.

Ovu nezgodnu situaciju možemo potvrditi i kroz direkcije i sekundarne progresije. 

U direktivnom horoskopu Sunce i Merkur se nalaze na fiksnoj zvijezdi „Algol“ koja po svojoj prirodi predstavlja opasnosti, u ovom slučaju po radnike. Direktivni Uran na 10 Škorpiona radi kvadrat na natalnog Marsa koji ukazuje na materijalnu štetu koja može nastati prilikom porinuća broda. Natalni Mars vlada 10/3 kućom postignućem i porinućem, a natalni Uran 2. kućom financija. Ovu sliku možemo potvrditi i kroz sekundarne progresije u kojima su Uran i Sunce u konjukciji na 260 Bika - na malefičnoj zvijezdi „Algol“. Natalni Uran i Sunce vladaju 2/8 kućom koja može donijeti materijalnu štetu.

Zaključak koji bismo ovde moogli izvesti je da postoji mogućnost da ova Solarna eklipsa aktivira dobre financijske ugovore u ovoj kompaniji. Uslijed ovako velikog obima posla, gdje će biti veliki presing na radnike, može doći do propusta koji će izazvati nezgode i štete.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD