Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Sunce u aspektima

Sunce i Mesec, dva svetla, u čijoj mitološkoj osnovi borave antička božanstva Apolon i Artemida, svojim povoljnim aspektom ukazuju na ravnotežu ovog arhetipskog blizanačkog para, kroz harmoničan odnos muških i ženskih aspekata ličnosti u samom natusu, odnosno kroz sklad svesti i podsvesti, razuma i emocija, uma i intuicije.

Sunce u povoljnom aspektu sa Mesecom

Usklađen i harmoničan odnos muškog i ženskog principa, proističe i iz skladnog roditeljskog odnosa, koji će natusu predstavljati ideal sreće, stabilnosti i harmonije, a na čijim će temeljima izgrađivati i svoj život. Po ugledu na ljubav i sklad svojih roditelja, u svojim emotivnim i bračnim odnosima ovaj natus će težiti harmoniji, razumevanju, privrženosti, skladu i postojanoj sreći. Sunce i Mesec, kao dva primarna arhetipa muškarca i žene, oca i majke, svesti i podsvesti, su svojim skladnim astrološkim aspektima značajni pokazatelji velike unutrašnje stabilnosti i integracije, koja čini primarnu bazu za razvoj ličnosti i samopouzdanja. Time proističe, da će poput strasti Apolona i Artemide prema pogađanjima ciljeva svojim zlatnim i srebrnim strelama, i sam natus sa usklađenim ženskim i muškim principima u sebi, posedovati veću umešnost i lakoću u ostvarivanju životnih ciljeva, u odnosu na one ljude koji taj energetski sklad u sebi ne poseduju. Usklađenim delovanjem ženskog i muškog principa, sama osoba stiče širinu pogleda, dublje i jasnije poimanje i razumevanje, kao i veću lagodnost života, sreću i smirenost. Usklađenost Sunca i Meseca će doprineti ostvarenju emotivne zrelosti, usled čega će natus biti sposoban da ostvaruje skladne, harmonične i zrele odnose tokom života.

Sunce u nepovoljnom aspektu sa Mesecom

U nepovoljne aspekte dva svetla, poput kvadrata i opozicije spada i konjunkcija, koja čini da Sunce svojim prisustvom i blizinom zaseni, odnosno “spali” Mesec. U ovoj slici možemo naći arhetipski odraz boli, koju je Apolon nanosio Artemidi, bezobzirno odlučujući u njeno ime o sudbini onih za koje je bila vezana, kao u slučaju njenog ljubavnika Oriona, koga je Artemidin brat iz ljubomore prevarom pogubio. Konjunkcija Sunca i Meseca je priča o vladavini racija nad emocijama, snažnom egu i nedostatku empatije i saosećanja. U samoj osobi, ženska strana ličnosti je potisnuta i zasenjena snažnim muškim principom koji se ispoljava dominantnim egom, a koji ne dopušta emocijama da se izraze. U slučaju astrološke potvrde kroz druge pokazatelje, ovo može biti slika bezosećajnog tiranina i autokrate, u čijim obrisima se skriva i slika oca, koji je majku mogao držati pod snažnom kontrolom. Odraz tih okolnosti se sada ispoljava kroz sliku kontrole nad sopstvenim emocijama, ali i težnje za dominacijom nad bračnim partnerom, kao i ženama uopšte. Ovde snažan, racionalani um ne priznaje unutrašnji glas Duše odnosno intuiciju, što doprinosi suženim gledištima, samovolji i komplikovanim životnim izborima.

I kroz aspekte kvadrata i opozicije, može se očitovati konflikt ega i emocija, koji ne dozvoljava osećaj unutrašnjeg mira i stabilnosti, a što će se odraziti i u odnosu sa roditeljima, kao i emotivnim i bračnim partnerima.

Sunce u povoljnom aspektu sa Merkurom

Sunce kroz svoj arhetipski izraz Helija – boga Sunca, ima zadatak da osvetljava i samim tim razotkiva sve skriveno i nevidljivo, zapravo sve ono do čega njegovi zlatni zraci mogu dopreti. Stoga će sinteza ova dva arhetipa, kroz konjunkciju Merkura i Sunca, natusu omogućiti visok razvoj intelekta koji će biti sposoban da pronikne u suštinu stvari, uz čiju pomoć će vlasnik ovog aspekta biti u mogućnosti da sagleda i dosegne ono skriveno i naizgled nevidljivo. Sunce će tako Merkuru darovati izraženu inteligenciju, logički um, jasnoću uvida, jasnoću misli i izražavanja, sjajne ideje, izraženu kreativnost, ambicioznost, briljantan intelekt i lakoću komunikacije. Ovo je dobar aspekt za pisce, novinare, govornike, trgovce, menadžere. Ipak, ukoliko natus već dominantno živi arhetip Hermesa, ova snažna postavka Merkura i Sunca za posledicu može imati samodivljenje prema sopstvenom intelektu, što natusa može svrstati u samoljubive egocentrike, koji mnogo više žive na nivou uma nego na nivou srca. Stoga je glavni zadatak ovih ljudi da razvijaju i osećajnu stranu svoje prirode, bez koje, sva znanja koja Merkur sakuplja, ne mogu postati duboka i spoznajna. Ova planetarna postavka, međutim, može razviti i nefleksibilnost, tvrdoglavost, ne prihvatanje tuđih stavova i mišljenja, kao i težnju da se uvek bude u pravu. Osećaj intelektualne superiornosti u odnosu na druge, može sprečavati natusa da širi svoje vidike i prihvata ideje i znanja od drugih. Sa ovakvom postavkom, natusu posebno mogu smetati autoriteti snažnog intelekta i velikog znanja, koji pogubno deluju na njegov ego.

Sa druge strane, povoljan odnos Sunca i Merkura, vlasniku ovog natalnog aspekta može omogućiti dobar odnos sa ocem, ukoliko Sunce nije aflikovano, pa nije isključeno da otac ima veliki uticaj na obrazovanje i razvoj ovog Merkurijanca. Sam otac je ovim aspektom opisan kao čovek snažnog uma, od koga natus može naslediti i dar za pisanje, a neretko, ovaj aspekt može ukazati i na slavnog pisca.

U slučaju ovog aspekta, a ukoliko je Merkur natalno povezan sa 6. kućom, natus može biti vitalnog zdravlja, pa će i u kriznim situacijama po njegovo zdravlje, biti u mogućnosti da se brzo regeneriše i povrati snagu i vitalnost.

U slici povoljnih aspekata možemo uočiti moćan um, koji je sposoban da imaginacijom, afirmacijama i vizualizacijom gospodari svojim telom, pa samim tim i da koristeći ove tehnike, potpomaže svoje ozdravljenje i vraća vitalnost delovima tela u kojima je životna sila u disbalansu.

Sunce u povoljnom aspektu sa Venerom

Ovo je slika dva najlepša olimpska božanstva – Apolona i Afrodite, udruženih kroz povoljne aspekte Sunca i Venere, kojima se pojačava prisustvo ova dva arhetipa u životu natusa. Upravo njihovim blagoslovom natus ostvaruje popularnost, ispoljavajući neodoljiv šarm, lepotu, srdačnost, erotičnost i ljubav prema umetnosti i lepoti. Kreativnost i lepota se ovde spajaju sa ambicijom, koja natusu može doneti slavu i veliku popularnost.

Ovaj aspekt budi Afroditine kreativne potencijale, koji se svetu mogu obznaniti kroz sve vidove umetnosti, kao i javnog delovanja. Sunce će pokretati ambiciju Venere da dosegne veliki uspeh u oblasti svoga delovanja, a autentičnost i neponovljivost mogu predstavljati osobeni pečat njenog izraza. Poseban umetnički dar, kao i veliku slavu koja ga prati, može dati kazimi konjunkcija ova dva tela u natalu. Ovo je aspekt glamura, sjaja i visokih vrednosti ka kojima se stremi, ali, ukoliko je Venera spaljena od Sunca, u orbisu konjunkcije manjem od 7,5 stepeni, iz ovog aspekta može izroniti i mitološka slika Narcisa koga je Afrodita navela da se snažno zaljubi u svoj sopstveni odraz. Tada samoljublje dolazi do izražaja, kao i oholost kojom se nipodaštavaju vrednosti i potrebe drugih ljudi, a lični interesi, koji su najčešće uslovljeni glađu za materijalnim vrednostima i statusom, postaju i glavni fokus interesovanja. Takođe, u slici spaljenosti Venere od strane Sunca vidimo i sliku svih Apolonovih neostvarenih ljubavi za kojima je čeznuo, a koje nije mogao doseći, jer je svaka izabranica njegovog srca duboko u sebi osećala da taj prelepi i veličanstveni bog kome se svi dive, pa i on sam sebi, nikada ne može biti istinski privržen i blizak! Njegova veličanstvena božanstvenost se uvek činila nedodirljivom i dalekom, bez emotivne dubine i iskrene empatije. Iz tog razloga, osobe sa spaljenom Venerom od Sunca, mogu biti veoma samožive, teatralne, emotivno površne, egoistične i narcisoidne.

S’obzirom da je Sunce debilitirano u Venerinom znaku, ono u ovoj nepovoljnoj vrsti konjunkcije, kao i u svom lošem natalnom dostojanstvu, može Veneri doneti ljubavnu aferu sa oženjenim muškarcem, u kojoj i sama njena predstavnica gubi svoje dostojanstvo, živeći večitu ulogu druge violine zbog koje njen ljubavnik neće imati nameru da se razvede, niti da je oženi. Ukoliko osoba sa ovim nepovoljnim aspektom i uđe u brak, postoji opasnost od gubitka svog identiteta u njemu, u kome se supružnik preobražava u snažnog i posesivnog kontrolora, a koji neće ostati imun na prilike koje će mu se ukazati za vanbračnim izletima.

Ipak, povoljna konjunkcija Sunca i Venere može ukazati i na srećan brak koji supružnike povezuje harmonijom i iskrenom ljubavlju, ali ona takođe može opisati i muža koji slovi za velikog zavodnika, ali i umetnika. Takođe, osoba sa ovim aspektom neretko biva privučena muškarcem na položaju, koji će joj obezbediti svu udubnost, materijalnu sigurnost, pa i status. Ovo je i slika ljubavi prema ocu, koji je mogao biti ostvareni, poznati umetnik, a čiji talenat predstavnica Afrodite nasleđuje.

Ovaj aspekt inspiracije, kreativnosti, šarma, ljubavi, lepote, optimizma, pa i materijalnog blagostanja, činiće poseban dar bogova, što će doprineti da sve što Apolonova ruka dotakne bude inspirisano magijom kojom se preobražava svet.

Sunce u povoljnom aspektu sa Marsom

Povoljni aspekti dva izrazito muška arhetipa – Apolona i Aresa, kroz povoljan natalni odnos Sunca i Marsa, darovaće natusu izuzetno vitalnu životnu energiju, koja će poput vatrometa, izbijati iz svakog njegovog pogleda i pokreta. Ovde je moć volje izuzetno jaka, a nepogrešivim Apolonovim zlatnim strelama, Ares će omogućavati precizno pogađanje svake mete i ostvarenje svakog cilja ka kome usmeri svoju volju. Snažnog karaktera, optimistični, hrabri, borbeni, takmičarski nastrojeni, ovi ljudi neće oklevati ni da ulete u opasne situacije, posebno ukoliko osećaju da su pozvani kao zaštitnici pravednosti.

Velika energija i izdržljivost će potpomoći i velika ostvarenja, posebno u oblastima sporta, takmičenja, pa i vojnih i ratnih uspeha. Ovo je slika velike snage, vođstva, hrabrosti, odvažnosti i nepobedivosti. Sinteza arhetipa prelepog i sjajnog Apolona i vatrenog i energičnog Aresa, oblikovaće neodoljivog, atletski građenog, strasnog i seksipilnog muškarca, koji će bespoštedno osvajati ženska srca. Ovo je slika skladnog odnosa oca i sina u kome će otac biti veliki uzor svom potomku i snažan oslonac u životu.

Sunce u nepovoljnom aspektu sa Marsom

Nepovoljni aspekti Sunca i Marsa ukazuju na prenaglašen muški princip koji se pretežno ispoljava kroz preku narav, impulsivnost, agresiju i veliku ambiciju koja ne bira sredstva za ostvarenje svojih ciljeva. Ovo je slika eksplozivnog i “kratkofitiljnog” karaktera, kojime vladaju strast i nagoni, što će usloviti da vlasnik ovog aspekta ne razmišlja o posledicama svojih akcija. Konstantan osećaj da je napadnut, uslovljavaće stalnu unutrašnju potrebu za odbranom njegovih stavova, ega i težnji, pa će u svemu oko sebe često viđati neprijatelje i kada oni realno ne postoje. Luda hrabrost i nestrpljenje često neće dati vremena razumu da osmisli akciju i sagleda njene posledice, što daje nepromišljene, brzoplete akcije i česte nesporazume. Osoba je po prirodi stvari u ovom slučaju veliki protivnik svake vrste autoreteta, pa će i odnos oca i sina biti impulsivan, komplikovan i u stalnoj težnji za nadmetanjem i dokazivanjem dominacije jednog nad drugim.

Ovo je slika izgubljenih ratova i pogrešnih taktika, bez prisustva mudrosti i promišljanja, što je tipična slika omraženog Aresa, gladnog ratovanja po svaku cenu. Mars u ovom slučaju čini pretnju samom životu, a ovaj aspekt može usloviti i visok krvni pritisak.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD