Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Inicijacije Venere 2023 Pozivamo te na webinar koji će održati Ivana Šaljić 17. decembra u 18h, u okviru kojeg će biti predstavljena njena NOVA knjiga „Inicijacije Venere 2023“.​
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o obilju“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o obilju“, koja će se održati 8. decembra. Sa punim Mesecom u decembru otvaramo se ka razvoju uverenja o obilju, kao konačnom načinu pretvaranja energije u materiju.
» prikaži celu vest
Predavanje Astro vodič za 2023 U petak, 02. decembra, Lea i Aleksandar Imširagić će održati posebno predavanje “Astro vodič za 2023” od 19 do 20.30h UŽIVO, u hotelu Putnik Inn kao i ONLINE. Na ovom predavanju će biti predstavljen i jedinstveni Astrološki kalendar za 2023. godinu!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Turska i 0º Vage

Nulti stepen kardinalnih znakova (Ovan – proleće, Istok, Rak – leto, Sever, Vaga – jesen, Zapad i Jarac – zima, Jug) je veoma nagle prirode, baš kao što je i početak svakog godišnjeg doba... Ovde se stvari naglo započinju, ali isto tako naglo dolazi i do prekida akcija. Kako je svaki 0º kardinalnih znakova u polukvadratu (45º) sa tzv. „Avatar stepenovima“, 15º fiksnihznakova (15º Bika, 15º Lava, 15º Škorpiona, 15º Vodolije) možemo zaključiti da pozicija neke zemlje na nekom od 0º kardinalnih znakova toj zemlji donosi dosta nestabilnosti. Ujedno, svaki 0º kardinalnih znakova iza sebe ostavlja 29º promenljivih znakova (29º Riba, 29º Blizanaca, 29º Device, 29º Strelca). Poslednji stepenovi (29º) često ukazuju na neki vid kraja (29º - kraj) dok promenljivi znaci govore da tu stvari nisu bile dovoljno stabilne, te da su promene  moguće...

U ovom članku će biti reči o zemlji koja se nalazi na raskršću Evrope (Zapad) i Azije (Istok), o zemlji od velikog geostrateškog značaja, o zemlji koja se tradicionalno vezuje za znak Device, a koja (iz ugla stepenova) unutar Zodijaka „vibrira“ na prelazu sa 29º Device na 0º Vage – o Turskoj! Ako Zodijak posmatramo iz ugla Istok-Zapad, Sever-Jug, onda ovde svakako treba reći da na 0º Vage počinje Zapad, baš kao što je preko puta, na 0º Ovna – Istok,  a da na 29º Device možemo imati sliku prelaza ka Zapadu...

„Otac Turske“

Preteča moderne, današnje, Turske, bilo je Osmansko Carstvo koje je nakon Prvog svetskog rata doživelo propast. Turski rat za nezavisnost (1919-1922) pokrenut od strane Mustafe Kemal Ataturka  za rezultat je imao nastanak moderne Republike Turske 29. oktobra, 1923. godine, sa Ataturkom kao njenim prvim predsednikom. To je bila jedna nova država, demokratska, sekularna republika, orijentisana ka Zapadu, koja je demoralizovanom turskom narodu povratila veru u bolje sutra. Ovaj čovek je poveo zemlju u velike reforme. Njegova vizija i harmizma i danas inspirišu Tursku, te njegov horoskop možemo koristiti i dan danas (kroz prognostičke tehnike) i tako dobiti poruke od Univerzuma.

Ako pogledamo Solar Arc direkcije ovog čoveka za trenutak nastanka Republike Turske, onda nalazimo poziciju Meseca na 29º Device 00’, a MC na 0º Vage 09’!

Njegova poslednja Mesečeva konjunkcija (sećanje koje Duša nosi iz prošlog života) je Pluton (nesvesna planeta) koji je na Algolu, iz konstelacije Persej, te ovo jeste slika nekog vojnikakoji se negde bori za neku „svoju pravdu“. Dispozitor Plutona je Venera koja je u konjunkciji sa Neptunom (podsvesna planeta), kao i u kvadratu sa Marsom(nesvesna planeta) te je više nego očigledno da ovaj čovek u prošloj inkarnaciji nije delovao svesno. No, zanimljiva je prva konjunkcija Meseca ovog čoveka, jer ona govori o tome ka čemu on ide u ovom životu, a to je upravo Uran (revolucija, reforme) koji je u mentalnoj Devici, veoma blizu stepena egzaltacije Merkura (svesna planeta), i koji je preko dispozitora, Merkura u Ribama, u konjunkciji sa Suncem (svesna planeta), pa Ataturk i te kako u ovoj inkarnacji je imao priliku da stvari osvesti i da prošloživotne obrasce ne ponavlja...

Horoskop Republike Turske

Republika Turska u svom horoskopu ima Ascendent (glavni grad, prilike u zemlji) na 7º Raka 47, dok je vladar ovog horoskopa, Mesec, pozicioniran upravo na29º promenljivog znaka, znaka Blizanaca! Kako je serija istorijskih Uran-Pluton kvadrata započeta juna 2012 sa 8º kardinalnih znakova, sasvim je sigurno da je Turska ušla u neki vid radikalnih promena. Ovome je prethodila i čuvena „milenijumska lunarna eklipsa“ 21.12.2010. (što je zvanično i početak 2011.godine, zimski solsticij), upravo sa 29º Blizanaca (što je aktiviralo Mesec-narod, iz karte Turske),  kada je naša planeta bila poravnata sa Galaktičkim Ekvatorom. To je definitivno bilo jedno nesvakidašnje poravnanje, jer ne samo da su Sunce, Mesec i Zemlja bili poravnati, već je preko puta bio i Centar Galaksije.

Ako se ponovo osvrnem na karmičku astrologiju onda pronalazim sledeće:  na 29º Blizanaca, u drakonskom horoskopu (lunarni horoskop koji govori o sećanju naše Duše), Ataturk, osnivač moderne Turske, ima Sunce, te  ovaj čovek, sasvim očigledno, ima ovde neko sećanje..., što potvrđuje ovde i pozicija Južnog čvora na 29º Device! Takođe, i sam Dwadasamsa chart (horoskop prošlog života) nam potvrđuje značaj ovog čoveka po Tursku. Naime, svi vrhovi kuća su na 29º (karakteristično za Dwadasamsa chart da su svi vrhovi kuća uvek na istom stepenu), s’tim da je vrh 8 (ratovi, stradanja, smrt...) baš na 29º Device!

Godinu dana kasnije, 21.12.2011. (kada je zvanično počela 2012), jedna od kraljevskih zvezda, Regulus, došla je 0º Device, Sunce je (kao i svake godine 21.12.) bilo preko puta Meseca Turske, dakle, na 29º Strelca, a juna 2012.(kao što sam već naglasila)prvim Uran-Pluton kvadratom otpočela je serija ovih istorjiskih kvadrata koji će svoj epilog imati 17. marta, 2015. Ubrzo nakon poslednjeg, sedmog Uran-Pluton kvadrata,20. marta, 2015., dogodiće se Solarna eklipsa na 29º Riba (poslednji stepen promenljivog znaka) koji će aktivirati (kvadratom) kako Mesec iz horoskopa Turske, tako i (opozicijom) prelaz sa 29º Device na 0º Vage, prelaz unutar Zodijaka na koji je Turska kao zemlja „osetljiva“.

Pogledajmo sada sekundarne progresije Turske na dan prvog Uran-Pluton kvadrata (preko 8º Ovna/8º Jarca) koji je aktivirao Ascendent ove zemlje, 24. juna, 2012. Nalazimo upravo poziciju sekundarnog Meseca (vladara natalnog Ascendenta i esencijalnog signifikatora za narod u horoskopu jedne zemlje) na 28º Device 55’ (što je zaista bliska konjunkcija sa 29º Device), dok je Solar Arc Mesec bio pozicioniran baš na 29º Device 49’! U tom trenutku i Solar Arc osa 1/7 je bila na 7º Vage/Ovna 41’ u gotovo egzaktnom kvadratu sa natalnom osom 1/7 horoskopa Turske (7º Raka/Jarca 47’, što je zaista naglašavalo otvaranje veoma turbulentnog perioda za ovu zemlju.

Turska i Evropska Unija

21. juna, 2001., desila se Solarna eklipsa (novi početak)na 0º Raka, što je sasvim sigurno „probudilo“ i 0º Vage (Turska). U godinama ispred, tačnije  14. marta, 2003 premijer Turske postaje čovek koji u svom horoskopu ima midpoint Marsa (rat, sukobi, nemiri) i Urana (revolucija, promene) na 29º Device dok su mu  midpointi Meseca (narod) i Severnog čvora (budćnost)  i Marsa (rat, sukobi, nemiri) i Severnog čvora (budućnost) – na 0º Jarca! Sve je ovde vrlo „napeto“ i vrlo naglo i nestabilno.

Naravno, reč je o Recep Tayyip Erdoganu, čoveku koji je od avgusta 2014 i predsednik Turske. Za vreme njegovog premijerskog mandata, 03. oktobra, 2005., Turska je službeno započela pregovore sa Evropskom Unijom za prijem u članstvo sa puno entuzijazma, međutim, čak i danas, nakon skoro 10 godina, Turska se nije pomerila sa početka. Evropsku Uniju u poslednje vreme opravdano brine politika Erdogana koji izmenama nacionalnog zakonodavstva uvodi delimičnu pa i potpunu zabranu upotrebe alkohola, dovodi u pitanje sekularnost u zemlji... Mnogi čelnici EU ga optužuju za postepenu islamizaciju zemlje i eroziju ljudskih prava i ističu da Turska „klizi“ ka autorkatiji! S’ druge strane, Rusija i predsednik Putin se ne slažu sa podrškom koju turski režim pruža sirijskim separatistima...

Bitno je navesti da je Erdogan prvi predsednik Turske koji je izabran neposredno, na izborima, od naroda, a ne od strane parlamenta kako je to bilo počev od 1923. godine, što svakako predstavlja značajan preseden u istoriji Turske.

Solar Arc Ascendent Turske je tada bio na 0º Vage što jeste slika Zapada! Zanimljiva je i pozicija vrha 3. kuće (pregovori, susedi, odluke) horoskopa Evropske Unije. Radi se upravo o 0º Vage!No, kako je svemu prethodila solarna eklipsa sa 0º Raka koja je kvadrirala 0º Vage, teško da bi Turska mogla ispuniti sve potrebne zahteve za prijem u punopravno članstvo što se do danas i pokazalo kao tačnim. Kvadrat je uvek znak da se stvari ne mogu izneti do kraja, do pokretanja akcija neminovno dolazi, jer je to priroda kvadrata, ali stvari se uvek ovde prekidaju na pola puta...

Turska Repubublika Severni Kipar

Osvrnimo se sada i na Tursku Republiku Severni Kipar. Reč je  o međunardno nepriznatoj državi koja zauzima 1/3 mediteranskog ostrva Kipar. Jedina država koja je zvanično priznalaSeverni Kiparza državu jeste Turska. Problem statusa ove teritorije je glavni kamen spoticanja Evropske unije, Grčke i Kipra sa jedne i Turske sa druge strane. Na ovom ostrvu turska vojska je prisutna od 1974. godine, da bi se 15. novembra, 1983. dogodilo i osnivanje ove republike.

Pogledajmo sada poziciju sekundarnog Ascendente Kipra za taj trenutak. Radi se o egzaktnoj konjunkciji sa Ascendentom Turske, dok je Solar Arc Venera Kipra (natalno je Venera u 4. polju – teritorija) došla baš na 0º Vage (stepen na koji je Turska „osetljiva“), te je sve ovo bila slika ulaska Turske na teritoriju Kipra!

Taksim

Ono po čemu je poznat najveći grad u Turskoj, Istanbul, jeste svakako čuveni Taksim. Reč je o trgu na kojem se tradicionalno građani okupljaju i proslavljaju Dan Republike, doček Nove Godine, ali na kojem se dešavaju i protesti građana. Na Taksimu se nalazi državni spomenik Cumhuriyet Aniti izrađen 1928. godine koji slavi stvaranje Republike Turske, te Kulturni Centar Ataturk i opera. Taksim je „Srce Istanbula“.

Prošle godine, 28.maja,2013.,izbijaju protesti u Istanbulu i Taksim postaje udarna vest širom sveta.  Solar Arc Mesec Turske se upravo bio pozicionirao na 0º Vage!

29ºRiba

Ono što je ispred nas, kao što sam na početku već pomenula, jeste Solarna eklipsa na 29º Riba (20. marta, 2015.) koja će pokrenuti Mesec sa 29º Blizanaca iz horoskopa Turske (kvadratom), ali i prelaz sa 29º Device na 0º Vage (opozicijom), te ostaje da vidimo u kom pravcu će dalja islamizacija Turske ići..  Kako je reč o neharmoničnim aspektima možemo posumnjati da će biti dosta prepreka i pobuna i da sve zamisli vladajućeg režima u Turskoj neće baš biti tako lako ostvarene. Pružanje otpora je sasvim izvesno.

Konzervativna (29º Device) i moderna Turska (0º Vage)

Za očektivati je da će Turska uvek biti „bure baruta“, jer o tome pričaju 0º kardinalnih znakova, u ovom slučaju 0º Vage. Ovo je jeste mesto u Zodijaku koje simboliše Zapad, ali ovde je sve vrlo nestabilno, ovde se naglo kreće ka Zapadu, ali se isto tako naglo pravi i korak unazad, ka 29º Device, ka stepenu koji je poznat po tome da ovde osoba nešto može da vidi, da proriče „gledajući“ u nešto(više o prirodi 29º Device pogledati u knjizi „Astrološki Kodovi“, autor Dr Lea Imširagić). Nije li onda 29º Device upravo slika one stare Turske, slika Osmanskog Carstva koje je bilo poznato i po ženama koje su gledale u šolju...

Tako da, na kraju možemo reći da je prelaz sa 29º Device na 0º Vage ustvari slika stare konzervativne Turske i slika Turske koja teži Zapadu. Izgleda da će ova dva polariteta uvek dominirati Turskom i da će ovde biti teško u potpunosti napraviti samo konzervativnu državu ili samo modernu državu. Ostaje da vidimo...

I na kraju, budući da je predmet mog istraživačkog rada mapiranje Zodijaka i da sam na 0º Vodolije mapirala Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine (više o ovome možete čitati u mom članku Sarajevo i 0º Vodolije), onda nam je jasna veza i povezanost Turske (0º Vage) i BiH (0º Vodolije), budući da se radi o trigonu (harmoničan aspekt) koji se ovde formira.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD