Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket "Lakoća postojanja" u 90 dana Sada je pravi trenutak da napišeš svoja pravila za igru zvanu ŽIVOT tako da u njoj uživaš! Zato smo ti pripremili tokom ovog divnog letnjeg perioda, koji je istovremeno lagan i izuzetno dubok (budući da putujemo sve vreme kroz talas eklipsi), nove tri Full Moon radionice LAKOĆA POSTOJANJA U 90 DANA, sa popustom i posebnom podrškom za sve koji se prijave do 4. jula.
» prikaži celu vest
Full Moon Project “Lakoća misli” Pozivamo te da sa nama kreiraš Lakoću misli, čije se kapije otvaraju sa novim Punim Mesecom 5. jula. Tvoj zadatak je da kroz ovaj Pun Mesec osvestiš da je tvoje energetsko telo ono koje ti daje mogućnost da materijalizuješ sve stvari. Lakoća misli predstavlja aktivaciju inteligentnog tela koje na kraju stvara realnost postojanja. Ono je po svojoj prirodi veoma lagano i ima zabeležna sva sećanja.
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2020. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2020. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu aktiviranja Viših Stanja Svesti na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2020. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Slike aspekata Urana

Prolazeći kroz aspekte tradicionalnih planeta pitamo se šta je Uran u svačijem horoskopu. Da li on kao takav postoji, ili je on tek jedna munja koja se samo ponekad pojavi i čovek to živi u jednom trenutku? Da li je Uran jedno obećanje ljudskoj rasi da će ikada doći do tog svog stanja višeg energetskog i mentalnog nivoa, do višeg stanja svesti, ili je to samo nešto što se u jednom trenutku pojavljuje kao začin, što se dešava kao nešto što izlazi iz svih pravila potvrđujući nam da život koliko god se mi trudili da bude kreditibilan i da bude jednačina, uvek je iznenađenje koje nas vodi da idemo korak dalje ili korak ispred?

Svakako, svako od nas ima tu tačku Urana negde i ako bismo želeli da razumemo Urana iz ugla odnosa, iz ugla aspekata, jasno je da je Uran uvek zgusnuta opozicija. Ništa više u jednom horoskopu nije opozitno od Urana, njegova priroda deluje na sve stavove koje smo do sada gledali i suprotan u odnosu je na stavove svake planete koju smo do sada raznmatrali, ili deluje zbunjujuće na sve ono što bismo pomislili za njega. Uran je hodajuća opozicija i samo ako su dve stvari koje čine opoziciju ujedinjene, možemo u jednom trenutku da živimo Urana i da imamo trenutak prosvetljenja. Ali, već sledećeg trenutka kada se opredelimo za jednu stranu i izgubimo tu zajedničku crtu opozicije spojenog plus i minus pola, Uran se izgubi i više ne postoji kao vidljiva šema i mi uvek dolazimo u sveru vidljivih planeta. Iz tog razloga uvek ćemo reći kada gledamo znak Vodolije kojim vlada i Uran da je on zapravo stalno u jednom odnosu u kome se pojavi ponekad, on nekada izroni u ovom znaku, ali je vrlo često njegov vladar Saturn. I šta god da se desi kroz ovaj znak, Saturn daje konačnu sliku onog trenutka kada se čovek odluči samo za plus ili samo za minus, za jedno ili za drugo, ali dve stvari istovremeno su moguće u ovom znaku. To je potpuno novo iskustvo kada se osobi dogode dve naizgled suprotne stvari u jednom trenutku i to jeste buđenje koje dovodi do efekata koji su nekada stres, nekada su buđenje i promena života za 180 stepeni. To je svakako i dokaz da je život mnogo življi od onoga što mi mislimo i da postoji jedana inercija koja je mnogo veća od najveće ljudske inteligencije. Taj zračak elektriciteta, ta munja koja se pojavi, daje nam nadu da imamo put ka kome idemo. To se čoveku desi nekoliko puta tokom života, a na koji način ta munja uleti, reći će nam nekoliko faktora kao jedan od njih ili Uran sam. Ljudski život traži da ima posebnu infrastrukturu da bi mogao da održava stabilnim iskustvo Urana i da može da živi sa njim u skladu, jer je Uran onaj koji će iscrpeti telo baš kao što električna energija koja prolazi kroz čovekovo telo dovodi do njegovog iznurivanja i čovek ne može da izdrži ovaj kvalitet.

Uran je otkriven 13.03.1781. godine u 22:39 h. u opservatoriji u Batu u Engleskoj i u tom trenutku je Mesec bio na izlasku na Ascendentu u centru Škorpiona. Mesec je bio u znaku svog pada, što bismo odmah rekli da to nikako nije dobar znak za Mesec , za ljudsku dušu, za osećanja ili za sve ono čime smo vezani i što nam je blisko. Uran je nešto što je vrlo drugačije, on nije blizak prirodi običnog ili svakodnevnog života o čemu govori Mesec, i Mesec u karti otkrića Urana koji je na Ascedentu i u padu u Škorpionu mnogo naglašava prirodu Urana. To naglašava koliko Uran ima potrebu da Mesec dovede u stanje svog pada, naglašava da je Mesec Uranu jako bitan, ali on mora Mesec da dovede u iskustvo smrti, jer je tek tada on potpuno živ.

Uran zavodi čoveka da uđe u 8. kuću u znak Škorpiona, u znak njegove egzaltacije i ukazuje da pre toga čovek nikako neće upoznati svoju prirodu. Kada čovek uđe u 8. kuću gde je energija dvostruko veća od one kojom raspolaže, on se plaši koliko za svoj život, toliko i za život drugih ljudi. U 8. kući živi ogromno polje energije u kome izrasta Uran kao trenutak prosvetljenja koji čovek svakako doživi kada pređe preko, kad zaroni u reku i kada uđe u to polje smrti, jer u tom trenutku on doživi buđenje i to iskustvo ga prati celu narednu inkarnaciju. Čovek u jednoj tački tada doživi celu sliku sve što je bilo i sve što će mu biti. To je kao da munja proleti i on vidi sve i saglasan je da ga taj entitet vodi, ali nakon toga on ulazi u ovo polje koje traži da je čovek spreman da se upozna sa svojom životinjom, sa svojim osnovnim animalnim principom koji je satkan od sve energije koju je čovek tokom života unosio. Velike količine energije čovek pokreće i unosi u trenucima ljutnje ili besa i nakon toga se opusti i izađe uz toga, ali iz toga nastaje biće u 8. kući u koju će u jednom trenutku svakako ući. Osma kuća je apsolutna, ona je tačka ka kojoj svako ide, jer ona privlači i cela sudbina čoveka vodi ka 8. kući, a u tom delu živi čovekov pravi vodič. To je čovekova energija koja mu nosi silu sa kojom može da živi svoj autentičan život sa energijom koju je stvarao tokom celog života, jer jednom je mora prihvatiti i ući u kontakt sa tom životinjom.

Svakako, to ne izgleda naročito lagano za Mesec, ali je jako bitno za Urana, jer je Mesec na samom Ascendentu u trenutku otkrića Urana. Uran je tada naravno bio u 8. kući gde ima svoj maksimum izraza, jer on živi u polju za koje je potrebna hrabrost, živi u polju rizika. Uran ima opoziciju sa Marsom i Saturnom, a Mars je jedan od vladara Ascendenta, što samo po sebi govori da je Uran urođena suprotnost. Uran je samom sebi suprotan, jer u trenutku kada je rođen već je bio suprotan i eksplozivan, rođen je sa prirodom Marsa (Asc u Škorpionu) zajedno sa Saturnom i u opoziciji sa samim arhietipom, sa Uranom. Ovo je kao da se rađa sa slikom u kojoj Saturn njegov sin želi da ga zbaci sa vlasti i kastrira ga, jer 5-om kućom koja je u znaku Ovna vlada Mars koji je u konjunkciji sa Saturnom. Ova slika odnosa Saturna i Urana je arhietip i ima tendenciju da se stalno ponavlja i govori da je Mars, Saturn, Uran nešto što je tipično za ispoljavanje prirode Urana, što uopšte nije jednostavno za ljudsku prirodu, za Mesec. Ovo mnogo više izgleda kao slika jake energije koju je potrebno izbalansirati, jer je ovo slika ogromnog besa koji iskače iz jedne eksplozije koju je potrebno negde iskanalisati i uraditi nešto konstruktivno. Ovo je mnogo više slika jednog groma i gromobrana koji nakon toga dolazi, jer Uran sam po sebi predstavlja munju, a ovde ima opoziciju sa Marsom i Saturnom koji mu sprovodi energiju, a dispozitor Urana je Merkur koji pravi trigon sa Saturnom. Otkriće Urana je pokrenulo jednu od najvećih erupcija besa izraženu kroz Francusku Revoluciju koja se desila nakon toga, ali ujedno i naučna otkrića i otkriće železnice, što je pokrenulo jedan novi trenutak, trenutak novog doba i ljudi su kolektivno uzeli na sebe taj deo Urana kako bi poneli celu ovu energiju. Neko je to nosio više a neko manje, ali sasvim je sigurno da kako više idemo u vremenu (u Saturnu) sve više Uran u njemu živi.

Uran se izražava kroz sve veće gradove koje imamo, kroz sve veću tehnologiju, a na kraju kroz sve veće buđenje, mešanje ljudi, prevazilaženje različitih barijera i razilaženjem svega onoga što nam se činilo stabilnim. Uran postaje sve više skoro sastavni deo života i sve vreme sa sobom on nosi ovu sliku ogromne energije ljutnje i besa u kojoj je potrebno izbalansirati odnos starog i novog. Uran su sve eksplozije i konvencionalne i nekonvekcionalne i svaka vrsta potrebe da bilo šta doživi svoje oslobođenje te ljutnje, što je u kolektivnom nivou postojalo izraženo kroz opoziciju Urana i Marsa ili Urana samim sa sobom, jer je Mars vladar Ascendenta.

Drugi vladar Ascendenta je Pluton koji iako tada još nije bio otkriven, u karti otkrića Urana govori o jednoj njegovoj drugoj prirodi. On ukazuje na prirodu Urana koja se nalazi u Vodoliji u 3. kući i svakako ima šta da poruči kada je u pitanju čovekov intelekt i kvalitet u kome Pluton iz 3. kuće ume mislima da stvara i priziva. On ume da svojim mislima oblikuje događaje tako što će u početku da razvije ogromno znanje o fundamentu postojanja (Plutonu 3. kući), ali kasnije ovakav Pluton ima ogromnu snagu oblikovanja sveta iz svoje glave - upravo iz polja 3. kuće. Pluton pravi sekstil sa Merkurom dispozitorom Urana što naročito naglašava specijalnu vrednost Uranove osobine u sposobnosti da stvori genijalne ljude koji će doprineti razvoju svega. Takođe, ovo vodi kolektiv u stvaranje ogromnog zajedničkog uma na ovoj planeti koji postaje živ i stvara preduslov da cela planeta ima sposobnost da bude probuđena kao jedan entitet i da funkcioniše smisleno, da funkcioniše zajedno. To je njegov cilj i cilj tog buđenja, ali on na energetskom nivou nosi ogromnu energiju, nosi eksplozije, a na mentalnom nivou je čisti genije i te dve stvari idu zajedno. One sve više idu zajedno i to je kao slika izuzetno genijalnih ljudi koji su radili sa ogromnim energijama, koji su otkrivali tajne prirode i mogu da pokrenu najveće nivoe energije.

Ako bismo želeli da ovaj princip Urana shvatimo na ličnom nivou, možemo se pitati gde on živi kod nas, koja je mogućnost da više budemo bliski sa ovom energijom od onih par munja koje će nam se tokom života desiti kada Uran bude napravio neku izazovnu situaciju. Uran je uvek izazov, on će uvek izazvati život tako što će pred čoveka staviti dve suprotne stvari, gde će sama čovekova reakcija odrediti ishod, koji je najčešće nepovoljan. Ipak, da bi čovek mogao biti dobar provodnik za Urana najpre mu je potreban gromobran, treba mu sposobnost da može da uzemlji taj kvalitet koji nosi u sebi.

Posmatrajući čovekovu energetsku strukturu vidimo da je prva stvar koju je potrebno da imamo snažan Mars, 1. čakru ili uzemljenje. U energiji 1. čakre živi 8. kuća, živi polje straha u koje čovek ne sme da uđe i to je polje ogromne energije, ali ako čovek ne uđe u ovo polje, on ne može nikako imati Urana u stabilnoj formi. Strah i slabost nisu osnova kroz koju Uran može da prolazi, jer će čovek tada to osetiti jako stresovito i uvek će ga doživljvati malefično propuštajući taj trenutak sve do onog dela kada konačno izađe iz tela i uđe u 8. kuću, kada će se svakako susresti sa tom svojom prirodom. Ta priroda je prava, stvarna čovekova priroda i tu živi Uran što su objedinjeni životi, objedinjene inkarnacije koje čovek vidi u jednom trenutku kada je potpuno saglasan da će sledeći život živeti na način koji je u tom trenutku odredio. Uran deluje iz tog bezvremenog prostora stvarajući sve vreme, jer on je ipak otac Hronosu ili Saturnu i iz njega će nastati vreme. Vreme živi u 8. kući i zato nam je 1. čakra i nivo Marsa fundamentalna da bismo mogli energiju dalje da prenosimo. Sledeća stvar koja nam u energetskom smislu treba za Urana je 3. čakra, polje Sunca i energija koja boravi u polju solarnog pleksusa, jer Sunce predstavlja zlato koje je najbolji provodnik elektriciteta. Bez ovog kvaliteta plemenitog metala ili energije unutar nas koja je sposobna da u tom životinjskom svetu koji nosimo u svom nesvesnom gde živi ogroman bes neujedinjenih predaka zaokruži u jednu celinu koja je sposobna da gradi svoju funkciju. To je isti način na koji se u jednom društvu sva energija koja bi mogla biti izrazito negativna, opasna ili loša, upošljava tako što ide kroz kanale gde će postojati ljudi koji žive u militantnim oblicima (policija ili vojska), jer ako ne odu tamo biće kriminalci. Da nema ovih sistema u društvu i kada bi se ta energija ostavila, dobili bismo anarhiju i apsolutni haos, ali kada se stavi u uniformu, u strukturu, energija svih tih ljudi uspeva da funkcioniše normalno i kako treba. Nemoguće je nemati taj tok energije koji će se podbaciti, jer neće imati višak kolektivnog sećanja gde da se izrazi i tada bi se izražavala u jako negativnim aspektima. Stoga, Sunce je upravo taj glavni vladar svih životinja (Lav) koji može da objedini sve njih kao kralj životinja i kategorija koja je čoveku neophodna da je ima.

Da bismo uopšte pričali o višem stanju svog života pre svega moramo imati energetsku osnovu koja traži da smo jaki, sigurni, da možemo biti dobar provodnik tome. Sa ove dve kategorije, sa 1. i sa 3. čakrom koje su Jang kvaliteta čovek ima hrabrost, energiju i sposobnost da kao gromobran uzemlji svaki stres koji mu dolazi i ima mogućnost kada su ove energije spojene da se otvori ka svom višem delu koji se izražava u okviru 5. Merkurove čakre. Znamo da je Uran viša oktava Merkura i da Uran traži svoj kanal kroz Merkura. Konačno, nije li Uran otkriven u znaku Blizanaca i nije li vladar 1. kuće Pluton u trenutku otkrića Urana bio baš u 3. kući? Merkur je ovde samo viši kvalitet koji se nalazi u ovom trojstvu Marsa, Sunca i Merkura kao intelektualni princip koji će propuštati kvalitet Urana. Kada se uspostavi veza između svih njih, kada su ova tri principa jasna, onda dolazi do kruženja energije koja može da obezbedi osnovnu strukturu da čovek može da propušta Urana. Bez toga, Uran je čisto mentalna fikcija koju čovek ima i sve lebdi u vazduhu teško dodirujući zemlju, imajući s vremena na vreme eksplozije besa, ljutnje kao munje koje se pojavljuju, a njegov život svakako nije naročito sretan.

*******

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati ovde.

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD