Tel: 060.7673.192, 064.387.222.4, 011.267.31.92   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Uvod u tumačenje natalnog horoskopa Astrologija je specifičan jezik, čije specifično pismo - nebesku abecedu je potrebno znati čitati i tumačiti. Ona je veština sklapanje reči i rečenica koje nastaju kombinovanjem astroloških simbola. Kurs "Uvod u tumačenje natalnog horoskopa" počinje u sredu, 8. septembra od 19h na Kepler Institutu.
» prikaži celu vest
Kurs: Tehnike Tranzita u Astrologiji U ponedeljak, 6. septembra, od 19h na Kepler Institutu počinje dvomesečni kurs iz tehnika tranzita u astrologiji. Svi događaji iz života jedne osobe su sadržani u njenom natalnom horoskopu. Međutim, da bismo mogli da ih procenimo kada će se oni dogoditi, neophodno je da na određeni način “oživimo” natalne planete, da ih pomeramo u vremenu i na osnovu tih promenjenih pozicija zaključimo kada će se realizovati određeni natalni potencijal.
» prikaži celu vest
Kurs: Karmička Astrologija Prošlih Života Ono što mi treba da tražimo u karmičkoj astrologiji i u ovom reinkarnacijskom otkrivanju potovanja Duše, jesu različite potrebe nas samih koje se ispoljavaju u različitim životima, trenucima koje negde živimo. Kurs iz karmičke astrologije počinje u utorak, 7. septembra od 19h na Kepler Institutu u trajanju od 10 nedelja. Ovaj kurs je moguće pohađati i online.
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Merkur naš - retrogradni!

Hermesa je rodila nimfa Maja na brdu Kileni u Arkadiji. Maja je bila jedna od Plejada, Atlantova kći, koju je tajno oplodio Zeus iz čije se ljubavi rodio Hermes. Bio je najlukaviji i najspretniji od svih bogova sa Olimpa. Svoje sposobnosti je pokazao od prvog dana kada se rodio, jer je odmah po rođenju pobjegao iz kolijevke, ukrao Apolonu goveda odnio ih u šumu blizu Pila, vješto prekrivši tragove. U šumi je pronašao kornjaču koji je ubio, uzeo oklop i u njega smjestio crijeva od krave i tako napravio prvu liru. Apolon se požalio njegovoj majci Maji da mu je Hermes ukrao stoku, ali lukavi Hermes se već vratio u kolijevku, te Maja nije vjerovala Apolonovim riječima. Zeus koji je vidio sve događaje složio se sa tvrdnjama Apolona. Hermes je počeo svirati na svojoj liri u koju se odmah zaljubio Apolon a lukavi Hermes je liru zamijenio sa Apolonom za stoku. Hermes je izumio još jedan instrument-sirinks a za zamjenu od Apolona je dobio kaducej (štap koji je nosio obmotan zmijama).

Hermes u grčkoj mitologiji glasnik bogova i pratilac mrtvih u podzemni svijet, bog trgovac, zaštitnik putnika i lopova, pronalazač, putnik, atletičar, pjesnik, trgovac, ali i varalica i lopov.

Hermesovi su simboli; putnička kapa, torba, krilate sandale, štap kaducej obmotan sa zmijama. Obučen je kao putnik, pastir ili radnik. Hermes je odan svom ocu Zeusu, prenosi ljudima poruke bogova. Izumio je vatru i puno vrsta utrka, kao i boksački sport.

Hermes je pratio mrtve duše kod Hada. Jedini je bog koji je mogao odlaziti u Had i vraćati se, a druga je bila Hadova ljubav Perzefona.

Astronomski pogled

Merkur je mala planeta najbliža Suncu, koja oko njega obilazi za 88 dana po dosta ekscentričnoj putanji. Od Sunca se najviše udaljava 28 stupnjeva tako da ga uvijek možemo naći u istom znaku kao i Sunce ili u susjednom znaku. U zodijaku pređe 1-2 stupnjeva dnevno u direktnom kretanju. Zbog periodičnog usporavanja čini se da se kroz zodijak povremeno kreće retrogradno. Merkur je retrogradan 2- 3 puta godišnje, oko 20-24 dana. Retrogradno kretanje uočavamo u tri faze. Kada planeta na izgled uspori , a njena brzina se smanji na manje od 10 %svoje brzine ,tada kažemo da je planeta stacionarna a efemeride pokazuju da će za nekoliko dana planeta krenuti retrogradno ili direktno. Vanjske planete mogu biti stacionarne tjedan dana dok unutrašnje planete mogu biti stacionarne manje od 24 sata.

Dok je Merkur stacionaran, tada on prolazi iz jednog svijeta u drugi, odlazi kod Hada. Vrijeme od 20-24 dana boravi u podzemnom svijetu, a u našem zemaljskom svijetu nastupa kaos u svoj simbolici kojom Merkur kao planet vlada.

Astrološka simbolika

Simbol koji u astrologiji prikazuje Merkura je: polukrug na vrhu, krug i križ, pa tako simbolički povezuje duh, misao i materiju. Merkur vlada Blizancima, gdje je u svom sjedištu -  i Djevicom gdje je i eksaltiran.

Merkur u Blizancima naglašava komunikativnost, inteligenciju i znatiželju, dok je u Djevici skloniji analizi, detaljima, kritiziranju i razumnom izražavanju. U novije vrijeme vlada vezama i komunikacijom kao što su:pošta, telefon, saobraćaj, novine, elektronski medijima i drugim zanimanja u kojima se traži vještina izražavanja riječima kao i razmjena, pisanje podučavanje, strani jezici, prevodilaštvo, literatura, trgovina...

Kao posrednik između vanjskog i unutrašnjeg svijeta Merkur je zadužen za motorički sustav u organizmu, kao i na veliki dio funkcija centralnog nervnog sustava.Merkur je odgovoran za sluh i govor, upravlja respiratornim sustavom ,plućima dušnikom , tj disanjem. U Blizancima ukazuje više na disanje i pluća dok će kod Djevice biti više naglašen probavni trakt.

Retrogradni Merkur

Merkur je 03.08.2011.g bio stacionaran na 01º12' Djevice. Krenuo je retrogradno 04.08.2011.g i njegova retrogradnost trajala je sve do 26.08.2011.g gdje se zaustavio na 18º45' Lava. U retrogradnom hodu je bio punih 23 dana.

Mundani tranziti su tranziti koji se na nebu pojavljuju neovisno od njihovih upliva na našu natalnu kartu. Ovi tranziti su značajni za pojedinca, ako se na nebu pojavljuju u istoj simbolici kao u natalnoj karti. Naprimjer, ako u natalnoj karti postoji aspekt Jupitera u kvadratu sa Marsom, svaki put kada se na nebu pojavi ovakav tranzit aktiviraće sve što je u natalu u simbolici ovih planeta, neovisno o tome da li oni aktiviraju neku natalnu planetu.

*** *** ***

U ovoj natalnoj karti možemo uočiti retrogradnog Merkura u Biku u opoziciji sa isto tako retrogradnim Neptunom u Škorpionu. Kada se ovaj mundani tranzit pojavio na nebu 04.08.2011.g, osobi su se počele događati čudne stvari.

Merkur je planet komunikacje, telefona, pošte, auta, taksi stanica – a kako je i vladar 6. kuće – u natalu tada predstavlja i sve ljude koji obavljaju neki posao za nas. Sve se u ovoj simbolici tih dana aktiviralo.

Naime, sam Neptun – planet laži, zabluda i prijevara, planet koji nosi poplave i krive informacije (a u natalu vladar 3. kuće), ovih se dana pokazao u svom punom sjaju.

Osoba je otputovala par dana prije početka retrogradnog Merkura.

Prva stvar koja se aktivirala iz natala (Merkur rx vladar 7. opozicija Neptun rx vladar 3.) vezana je za pismo sa važnim dokumentima koje je htjela svom partneru. U pošti su je obavjestili da se pošta ne može poslati – zakazali su kompijuteri i službenica u pošti je rekla… dođite sutra.

Mobitel koji je odnijela dekodirati vratili su joj i više nije bio za upotrebu, jer su joj slomili tastaturu, a kada je to išla reklamirati – pravili su se da to nije njihova greška. «Mi smo vam vratili ispravan mobitel, očito da vam je pao i slomio se, a sada dolazite reklamirati» – rekli su joj.

U natalu je retrogradni Merkur vladar njene 6. kuće (kuća malih obrtnika), dok Neptun vlada 3. kućom (komunikacije ) – pa to sve skupa jasno navodi na laž.

Majstori koji su trebali doći napraviti kupatilo, rekli su joj da se postojeća tuš kadu mora srušiti, a dana kada su trebali početi radovi oni se nisu pojavili. Njihovi mobiteli bili su isključeni i sa njima osoba nije mogla stupiti u kontakt. Nakon par dana našla je drugog majstora i na svu sreću radovi su obavljeni, tuš kada nije srušena a problem sa vodom riješio se plastičnim cijevima (Neptun – plastika, Merkur – cijevi).

Na povratku kući nije mogla pronaći povratnu kartu, službenica u putničkoj agenciji joj nije mogla pomoći (Neptun, vladar 3, Merkur – karta). Morala je kupiti ponovo kartu.

Na taksi stanici je bio još jedan simpatičan događaj. Kad je osoba došla do taksi vozila, vozač je rekao “odvest će vas moj kolega“. Taj drugi auto je bio neugledan i jako prljav. U potrazi za drugim taksi vozilom, pomislila je kako je ovaj čovjek neozbiljan. Na drugoj strani ceste nije bila bolja priča. Taksist nije htio uključiti taksimetar i nakon kratke rasprave poslao je kod svog kolege, a ovaj je upravo dobio poziv i morao je ići. Našla se sa koferima u rukama na autobusnom kolodvoru. Ipak, nešto kasnije, situacija se popravila i pored nje se sam zaustavio taksist i upitao: «Da li vam je potreban taksi». Čovjek je uključio taksimetar, auto je bio uredan a čovjek sasvim ugodan.

Tih dana joj je i auto bio u kvaru. Ipak, automehaničar je zamjenio dio koji je bio ispravan a ne onaj koji se pokvario. Kada je Merkur krenuo direktno, ponovo je auto odvezla automehaničaru, da bi se tek tada konačno popravio.

U ovom jednom primjeru vidimo kako se sva simbolika retrogradnog Merkura i retrogradnog Neptuna u opoziciji aktivirala dana kada se na nebu pojavio ovaj mundani tranzit i trajala je punih dvadesetak dana. Sa početkom ove retrogradnosti Merkura na 01º Djevice u opoziciji sa Neptunom sa 00º Riba, svi oni koji u natalu imaju ovaj aspekt, mogli su primjetiti kako su im se tih dana događale čudne stvari.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD