Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Letnji raspust i radno vreme Instituta Dragi naši, malo obaveštenje za sve vas: škola neće raditi od 30. juna sve do 26. avgusta usled letnjeg raspusta. Uživajte u letu, a od septembra kreiramo još više radosti, energije i lepote!
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2019. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2019. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu ispunjenja želja i velike vizije na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2019. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
Novi ISAR-ov predstavnik za Srbiju Međunarodna Asocijacija za Astrološka Istraživanja (ISAR) izabrala je Zoranu Stanojević za novog potpredsednika ISAR-a za Srbiju u naredne tri godine.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Astro teme

Stvaranje slika kroz aspekte

Aspekti su jedna od najznačajnijih oblasti u astrologiji i razumevanje aspekata predstavlja fundamentalan princip ispoljavanja svih astroloških kvaliteta. Ako znamo kakav je međusobni odnos nekih planeta, znaćemo i koliko je neka planeta sposobna da kvalitetno i pozitivno ispolji svoje osobine, ili pak, ima poteškoće da izrazi svoje osobine i zbog toga izražava svoju negativnu stranu, bilo da je po prirodi benefik ili malefik. Svaka planeta će se izraziti dobro u onoj meri u kojoj ima kanal za povoljno izražavanje, čak ako govorimo i o malefiku ili o dva malefika koja su u odnosu. Ako postoji harmonični odnos između njih, oni će iznositi najbolje što mogu da daju. Tako aspekt predstavlja jedan fundament sudbine koju živimo, a razumevajući aspekte zapravo znamo poteze ispoljavanja potencijala koje nosimo.

Kada govorimo o samom nastajanju i stvaranju slika kroz aspekte, zapravo mislimo da je pre bilo kojeg izraženog postojanja postojao neki aspekt. Prvo postoji aspekt - odnos, a zatim se rađaju članovi odnosa. Prvo postoji jedna atmosfera koja živi između nas i za koju se kačimo, a zatim se stvaraju učesnici samog tog odnosa. Ovo je slika prauzroka stvari i priča o tvorcu koja simbolički pokazuje kako određenim odnosom, određenim aspektom iz određene tačke nastaje stvaranje. Tako imamo model u kome postavljamo atmosferu, kroz koju materijalizujemo događaj koji će biti i to je vrlo značajno, zato što je aspekt koji je samo jedan odnos, uvek na početku i na kraju svega. To je kao kada bismo rekli da se mi na kraju života dematerijalizujemo i ostaje samo neka Duša našeg postojanja, što je zapravo odnos između različitih stvari ili jedan aspekt koji će dalje imati tendenciju da se materijalizuje u neki oblik. Svako od nas ima svoj odnos koji primarno nosi i privlači sve ostale stvari da se materijalizuju. Kada gledamo jednu natalnu kartu mi vidimo sliku odnosa, pa iako imamo više odnosa, ipak postoji odnos koji je dominantan i koji traži kanal kroz koji će se ostvariti, na isti način na koji smo kao Duša privukli roditelje i genetiku koji će biti kanal za ispoljavanje osobina koje smo kao Duša razvili, a to je aspekt koji postoji i koji dalje stvara sve što imamo u životu.

Znak Vage koji govori o odnosima je toliko bitan znak za sudbinu, a zapravo predstavlja predmet i nešto što nije živo. Ovaj predmet je nepristrastan i zapravo obezbeđuje sudbinu stvarajući balans i disbalans,određeno stanje duše koje čovek u sebi ima, a to je ono što vidimo kroz aspekte. Svaki odnos nam je izmeren na jednoj vagi i izražen je kroz aspekte. Neki odnosi su nam ostali zabeleženi kao problematični i ostali su kao jedan disbalans na toj vagi gde tasovi nisu poravnati i mi ga u natalno karti vidimo kao izazovan aspekt koji možda još ima i problematičnu dispoziciju. Na isti taj način na koji smo uzrokovani aspektima, svaki aspekt je i sredstvo da stvorimo novo sećanje ili novu sudbinu. Samo promenom u odnosu, mi zapravo menjamo događaj, menjamo aktivnost i način izražavanja jedne planete.

Vrlo često kada se nađemo u lošem odnosu sa nekom osobom, mi kažemo da je ta osoba predstavljena planetom koja je u kvadratu sa nekom našom ličnom planetom ili sa vladarem Ascendenta. Znamo da nam je ta osoba npr. Merkur koji nam je u kvadratu sa Mesecom i kažemo da je odnos sa tom osobom problematičan ili da je ta osoba za nas problematična. Retko vidimo sam taj odnos i odmah kažemo da je ta osoba problem, jer je onakva ili ovakva. Mi ne vidimo odnos, aspekt je nevidljiv, nego lepimo taj loš odnos za planetu, odnosno za konkretnu osobu i tu se čovek izgubi, zato što previše počne da veruje da je ta druga osoba ili neka okolnost sama po sebi problematična, jer ne može da dodirne i da uhvati atmosferu koja postoji između.

Zato kao astrolozi treba da znamo na čemu je potrebno raditi i ne treba se uopšte baviti bilo kakvim etiketiranjem onoga što ne razumemo, zapravo onim što nam predstavlja problem ili teškoću. Kada osetimo da imamo neki problem, samo je potrebno da napravimo balans sami sa sobom, samo sa svojom suprotnošću, jer Vaga uvek radi sa suprotnošću, a suprotnost onoga što mi mislimo da jesmo jeste naše telo. Onaj ko ume da napravi odnos između uma i tela, napraviće promenu u napetom odnosu, a to je jedna tehnika koja omogućava ovu izmenu. Čovek će imati izmenjene odnose samo onda kada je kod sebe promenio taj odnos, tj. ljudi će postati drugačiji u odnosu spram njega ili spram neke okolnosti. Tako je zapravo znak Vage i rešenje koje čovek ima u jednom životu, jer ništa drugo i nemamo osim odnosa. Odnosi su jedina stvar koja nam ostaje kao kapital u jednoj inkarnaciji, to je jedina vrednost koja se prenosi, a sve ostale stvari čovek dematerijalizuje.

Ne treba misliti da smo zaboravili neki problematičan odnos koji smo imali sa nekim npr. pre 5 godina iako se možda toga sada više i ne sećamo. To je samo potisnuto u jedno polje koje se nalazi ispod i kada se ponovo pojavi ista situacija, sve će se događati po istom principu. Ako kao astrolozi pratimo svoj život, videćemo da li smo neki odnos rešili na običnim, malim stvarima, jer odnos sa nekom osobom jednako se izražava u svim stvarima koje su oko nas. Ako smo imali neki odnos gde nam je teško palo što nas je neko prevario, jer npr. imamo Merkura u kvadratu sa Neptunom i sada iako mislimo da je to završeno i da smo to oprostili toj osobi - imamo automobil koji stalno ima neke nejasne kvarove ili stane kada je kišno vreme, što govori da taj aspekt nismo rešili.

Aspekti se kao u nekom holografskom svemiru, što zapravo život i jeste, odražavaju jedni na druge i sve dokle god postoji taj nerešen aspekt na primarnom nivou odnosa sa nekom osobom, gde je najveći deo naše energije vezan i gde je zapamtio to kao problem, on će se projektovati u svim drugim oblastima života i doživljavaćemo taj aspekt. On se tako prenosi iz inkarnacije u inkarnaciju kroz genetiku i čovek stalno prolazi kroz ta iskustva. Nekada su to izrazito jaka emotivna iskustva, a nekada su manje snažna, ali tamo gde je najviše vezana emotivna energija za događaje koji su najčešće povezani sa nekom osobom, to iskustvo je glavni uzrok i pokretač svih ostalih stvari. Ako se taj odnos ne reši, neće se rešiti ni ostale stvari, ali ako se on reši tako što se od izazovnog aspekta napravi harmoničan, promenom odnosa unutar sebe, spram svojih suprotnosti - što su um i telo, u simbolici događaja dobiće se nešto što je i samo slično harmoničnom aspektu te dve planete. To je buđenje, zapravo aktiviranje jedne inkarnacije. Čovek može da proživi ceo život i da uopšte ne aktivira svoju inkarnaciju, da mu život bude samo jedna priča sećanja koja se ponavlja i to je sve kao jedan san, a on samo ponavlja obrasce koje već ima, a to nije ništa novo.

Ovaj tekst predstavlja deo predavanja u Kepler klubu. Više o Kepler klubu i pristupu celom članku možete pročitati na http://rs.keplerunited.org/kepler-klub

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD