Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Letnji raspust i radno vreme Instituta Dragi naši, malo obaveštenje za sve vas: škola neće raditi od 30. juna sve do 26. avgusta usled letnjeg raspusta. Uživajte u letu, a od septembra kreiramo još više radosti, energije i lepote!
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2019. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2019. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu ispunjenja želja i velike vizije na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2019. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
Novi ISAR-ov predstavnik za Srbiju Međunarodna Asocijacija za Astrološka Istraživanja (ISAR) izabrala je Zoranu Stanojević za novog potpredsednika ISAR-a za Srbiju u naredne tri godine.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Kod za astrologa

Astrolog - C. E. O Carter (Charles Ernest Owen Carter)

C.E.O. Carter je još jedan od autora astrološke literature čije knjige se verovatno nalaze u biblioteci svakog modernog astrologa. Karter je, bez sumnje, bio jedan od najznačajnijih astrologa XX veka koji je u kontinuitetu od 45 godina svoga angažovanja na polju astrologije povezivao tradicionalnu astrologiju sa savremenom. Moglo bi se reći da je on u skladu sa vremenom u kojem je živeo ipak uspeo da udari čvrste temelje savremene astrologije i to prvenstveno kroz astrološke institucije koje traju i danas.

Kratka biografija

Karter je bio poreklom iz bogate i veoma poštovane porodice industrijalaca koji su se bavili proizvodnjom opeke i crepova. Studirao je pravo na Univerzitetu u Londonu i radio je kao advokat sve do I svetskog rata, kada se prijavio u vojsku. Nakon rata je zbog trauma koje je preživeo počeo je da pati od klaustrofobije, tako da više nije bio u mogućnosti da radi u sudnici koja ga je veoma ograničavala, tako da se pridružio porodičnom biznisu, i posvetio se u potpunosti astrologiji koja mu je do tada bila samo hobi.

U svojoj 23. godini počeo se interesovati za astrologiju (1910.), kada je od Alana Lea naručio horoskop za "jedan-šiling". Ubrzo posle toga je počeo da prisustvije sastancima novoosnovane Astrološke lože Teozofskog društva, koju je osnovao Leo. Karter je nastavio svoje članstvo i nakon Leove smrti 1917, u svojoj 35 godini, postao je naslednik Alana Lea i drugi predsednik londonske Astrološke Lože Teozofskog društva od 1922-1953. On je osnovao i preko 30 godina uređivao "Astrološki Magazin" ("The Astrology Magazine") koji je izlazio kvartalno.

Za razliku od popularrnog Lea kojeg je nasledio, Karterova snaga je ležala u njegovoj britkoj inteligenciji, posebno karakterističnoj jasnoći, ispravnosti i jedinstva misli koje zajedno daju možda najfinije telo astrološke literature koje je dostupno danas. Interesantno je i to da su ga u astrološkim krugovima od milja zvali „Vaga“ zbog njegove lagodne i ugodne prirode. Imajući u vidu da je Leo bio Lav on je svoje knjige pisao u prvom licu, dok je Karter sa Suncem u znaku Vodolije (koja je dijametralno suprotna znaku Lava) više voleo da izbegava ličnu zamenicu „ja“ i da piše u stilu: “pisac veruje da...“, ili „možemo videti da...“...ili „ovaj autor to vidi ovako...“. Mora se primetiti da je biografija samog Lea veoma opširna, dok o privatnom životu samog Kartera ima veoma malo podataka. Ipak, Sunce „sija“ jače u Lavu, nego u Vodoliji, gde je u izgonu.

1948. godine Karter je bio jedan od osnivača i prvi upravnik londonskog Fakulteta astroloških studija (Faculty of Astrological Studies (FAS)), astrološkog nastavnog objekta koji i dalje napreduje. Bio je pokrovitelj Astrološkog udruženja Velike Britanije (Astrological Association of Great Britain) od njegovog osnovanja 1958. 

Carter je takođe stalno sakupljao podatake, pisao i revidirao svoje knjige, sve do svoje smrti u 1968, kada je imao 81 godinu.

Napisao je deset knjiga između ostalih i: "Osnove astrologije", "Enciklopediju psihološke Astrologije", "Astrološki aspekti"... Karterove knjige su poznate po tome što su u svom istraživanju dobro i pedantno napisane, a njihova nova izdanja tražena su i danas. 

Kôd za astrologa

Kao što znamo, primarni faktori koji ukazuju da neko poseduje kôd za astrologa su: povoljna povezanost kroz poziciju ili dispoziciju serije 3 (3. kuća, vladar 3. kuće, Merkur i znak Blizanaca), sa serijom 11 (11. kuća, vladar 11. kuće, Saturn i Uran i znak Vodolije) sa serijom 12 (12. kuća, vladar 12. kuće, Jupiter i Neptun i znak Ribe).

Uran na Ascedentu i T-kvadrat

Ovo je jedan veoma interesantan horoskop, prvenstveno zbog velikog broja “dinamičnih” aspekata, koji su doprineli da njihova potencijalna energija bude iskorišćena na pozitivan način. Karter je rođen sa Suncem u znaku Vodolije, što je već sama po sebi dobra polazna osnova za bavljenje astrologijom. Sunce koje je inače vladar 11. kuće, i nalazi se u konjunkciji sa Merkurom koji je esencijalni predstavnik serije 3, i vladar je natalne 9. i 12. kuće, tako da se ovde vidi njegova potreba za pisanjem knjiga i bavljenje izdavaštvom u vezi sa astrologijom, a ova povezanost je i snažan kôd za strologa Ova konjunkcija je u T-kvadratu sa Jupiterom koji je vladar natalne 3. kuće, ali i esencijalni signifikator za seriju 12, što je još jedan od kôdova za astrologa.

Njegov Ascedent je u znaku Vage, a retrogradni Uran je u jakoj konjunkciji sa Ascedentom, i on je u snažnom trigonu sa konjunkcijom Sunca i Merkura, što je još jedan snažan kôd za astrologa. Sâm vladar Ascedenta –Venera je takođe u znaku Vodolije i ona je u konjunkciji sa Južnim Mesečevim čvorom , koji je veoma važan u karmičkoj astrologiji, tako da možemo predpostaviti da postoji mogućnost da se Karter i u prethodnoj inkarnaciji takođe bavio astrologijom.

Vidimo da je Venera u u recepciji sa Uranom koji je jedan od njenih dispozitora, tako da u njemu živi i konjunkcija Sunca i Merkura koje on sve vodi na sam Ascedent.

U istoriji astrologije Čarls Karter neće ostati zapaćen samo po tome što je uveo neke nove termine kada je u pitanju psihološka astrologija, niti po tome što su njegove knjige postale standardni astrološki udžbenici, a on najčešće citiran autor, već prvenstveno po tome što je zauzimao vodeća mesta u važnim astrološkim institucijama u prvoj polovini XX veka, što sve ukazuje koliko je on još za života bio veoma cenjen i poštovan astrolog.

U stilu jedne slobodoumne Vodolije Karter je rekao: ..„Kad je reč o većem delu čovekove prirode, njegovim racionalnim, moralnim i estetskim sposobnostima, to je moje čvrsto uverenje: da ako smo izabrali da ih razvijamo, nijedan zvezdani uticaj nas ne može u tome spreči, iako oni mogu postaviti spletove okolnosti i prepreke na naš put. Postoje delovi naših života kojima zvezde čini se da u velikoj mjeri dominiraju, a tu je i još veći deo na koji se nesumnjivo može uticati, i pozitivno i negativno. Na nama je da nađemo mesto gde možemo sačuvat naše blago u koje se ne može prodreti; to nije lak zadatak, to je istina, ali verovatno i onaj koji se najviše isplati obavljati....“
 

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD