Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2023. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2023. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu Prelaza, isceljivanja i kreiranja novih načina razmišljanja i delovanja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Ritam sedmice od 04.08.2014

Struktura broja sedam je vrlo interesantna, jer kao i svi neparni brojevi, broj sedam ima svoju središnju tačku oko koje se sve vrti. Tako, ako to predstavimo astrološki u skladu sa sedmicom (sedam dana) – početak i kraj će predstavljati Sunce i Saturn, dok središnji deo pripada Merkuru. To je Merkur, odnosno čovek, koji se prirodno nalazi na osi znakova Lav i Vodolije. To je spona između svog sopstva i drugih – društva. Ta fiksna opozicija radi po principu privlačenja (centripetalne sile), pa je to još jedan razlog da uđemo u ovaj ritam i vratimo se sebi.

Jedan lunarni ciklus ima četiri sedmice i samim tim četiri faze. Najbolji način za razumevanje lunarnih faza su godišnja doba. Mlad mesec odgovara tački zimskog solsticija. Tada je najduža noć i tama ima svoj maksimum, ali je to i trenutak kada se počinje rađati svetlost. Od tog trenutka dan počinje da biva sve duži i duži do letnjeg solsticija. Tada svetlost dostiže svoj maksimum, a tama se počinje rađati i ta tačka odgovara punom Mesecu. To je proces stvaranja i razgradnje – proces janga i jina. U tačkama ravnodnevnice, dakle u proleće i jesen su prva i treća četvrt (početak druge i četvrte faze), kada su tama i svetlost u ravnoteži i bore se za prevlast. U proleće pobeđuje svetli deo dana, a u jesen tamni deo dana.

Postoji jedna zagonetka koja divno opisuje ove faze.

U zimu me greje,

U proleće mi se srce smeje

U leto me hladi,

A u jesen mi dušu sladi.

To je DRVO

Ove faze možemo posmatrati i kroz rast biljke od njenog semen… pa opet do semena.

U zimu, dakle u prvoj mesečevoj fazi možete zamisliti seme u zemlji, koje mami tek pomaljajuća svetlost u tami, budeći u sebi iskru života. Ono prikuplja svu svoju snagu, energiju za predstojeću misiju, cilj. To je prva mesečeva faza, formiranje cilja, organizacije, prikupljanje svega što je potrebno za ostvarenje i čista akumulirajuća energija. U drugoj fazi na dan druge četvrti svetlo pobeđuje i vrši se izbijanje iz zemlje na površinu, te je to uvek kritičan momenat. U drugoj fazi se formira putanja, vidi se kuda se ide, razvijaju se listovi grane, stabljika i cvet. Radost i želja su osnovne energije. Kada je vreme punog Meseca doživljava se maksimum, to je tačka letnjeg solsticija i tada se već nazire budući plod. Završava se faza rasta, a počinje faza opadanja Meseca (jin), čime počinje treća Mesečeva faza. Nastavlja se zrenje plodova i više nema toliko aktivnosti, već se stvari privode kraju, neguje se postojeće, probaju se prvi plodovi i dolazi zasluženi odmor. U četvrtoj fazi imamo ubiranje plodova i deljenje sa drugima (radost primanja i davanja). Tada počinje da se vrši i priprema za novi ciklus.

Sve ove cikluse možete primetiti a i primeniti u jednom danu, jednoj sedmici, jednom mesecu ili godini. Takođe, ovi ciklusi se vide i na širem 28-godišnjem periodu kroz sekundarne progresije.

Druga sedmica odgovara drugoj mesečevoj fazi. Već smo rekli da faza rasta pripada aktivnoj Jang energiji (stvaranju), ali u okviru faze rasta druga mesečeva faza unosi i Jin princip, tako da ovu nedelju boji Jang sa primesom Jina u sebi. Trenutak poravnanja Janga i Jina (prva četvrtina) je vrlo krizna i može dovesti u pitanje sve ranije odluke (da li srušiti sve ili krenuti dalje?), ali je i dobra za oslobađanje svega što je bilo nekorisno u prošlom periodu, kao i za reorganizaciju. U ovoj nedelji se dešava proboj na površinu, nezavisno od toga da li se radi o idejama, projektima ili samo mislima iz podsvesti. Karakteristika joj je naglost donošenja odluka. Prva četvrt u ovom ritmu će odgovarati prvom danu ove sedmice – dakle nedelji (03/04.08.) u ranim jutarnjim časovima. Većina će ovaj trenutak prespavati, ali i u snu se mogu dobiti originalne ideje, a za one budne koji rade ovo je trenutak kada su sposobni da naglo i brzo donose odluke. To su nekada pravi pionirski poduhvati. Nadalje, tokom sedmice javlja se želja za napredovanjem, rastom, već će se videti prvi rezultati, naročito ako su projekti kratkoročni. Ako su projekti na duže staze nastupa perod preispitivanja i analize. Osnovna energija ovog ciklusa je radost i želja za napretkom.

Ponedeljak 04/05.08 Mesečev dan

Ovaj ponedeljak je obeležen sa Mesecom u uklještenom Škorpionu između Marsa i Saturna, što simbolično predstavlja prvu četvrt i veliki napor izlaska na svetlo, na površinu. Osećanje koje karakteriše ovaj ponedeljak je osećanje skučenosti, kao da ste sami sebi postavili klopku iz koje neznate kako da izađete. Mogu ga karakterisati veliki zastoji, bilo u saobraćaju ili, pak, u poslu ili rešavanju problema. Sa jedne strane osećate Marsa, poriv koji vas gura, a sa druge nailazite na zid ili prepreku koja se čini nesavladiva. Izlaz svakako postoji, a to je da udovoljite sebi. Znate onu – “ni po babi ni po stričevima.” Ako se budete trudili da zadovoljite sve vi ćete ostati kratkih rukava. Zato je dobro zastati, konstruktivno sagledati situaciju i možda će se za divno čudo situacija rešiti sama od sebe, čim prestanete da gurate. Mesec je takođe i u trigonu sa Neptunom, pa nada ne treba da izostane. Dakle, savet je da ne stajete ni na čiju stranu i ne pritiskate stvari pošto poto, glavom kroz zid. U Venerinom času (oko 12:30h) Mesec prelazi preko Saturna, pa oslušnite jer možda i dobijete ideju, budući da Mesec ide baš u trigon sa tom Venerom, a već smo rekli da je radost preko potrebna energija. Već pri kraju dana oko 20h u Venerinom času mogu se lako naći rešenja. Mesec je veoma nežan da bi stao između Marsa i Saturna. Ovaj dan, dakle, uči nas prihvatanju i strpljenju. Najintezivniji sati su svakako Saturnovi, Marsovi kao i Mesečevi.

Utorak, Marsov dan 05/06.08.2014g.

Ovaj dan karakteriše Mars u znaku Škorpiona i 4-oj kući. I dalje su emocije uzburkane i obojene strastima. To još više rasplamsava i dalje prisutni kvadrat od Jupitera iz Lava. Mars je u narednom periodu izrazito snažan, posebno zato što ovog utorka počinje sekstil sa Plutonom, koji ga egzaltira. Dakle, ne treba ga nikako podceniti. Ovu energiju možemo iskoristiti i u svakodnevnici, ali “ne moramo biti na ratnom polju”, već treba da prikupimo sva raspoloživa sredstva i naoružamo se našom unutrašnjom snagom i samopouzdanjem. Ne trošimo energiju na emotivne izlive posebno u kući i nad slabijima. Shvatite da nas svaki nekontrolisani izliv emotivnog besa slabi. Mars je u znaku Uranove egzaltacije, a ujedno mu je i dispozitor, pa baš kao što je struja moćna stvar koja nam koristi ako je kontrolisana, tako može biti i opasna ako je nekontrolisana i ako se njome igramo. Znak Škorpiona zato može poslužiti kao dobro uzemljenje. Treba naučiti sprovesti svoje nabijene emocije u zemlju i na taj način se pročistiti, obezbeđujući im protok. Zato je ovo dobar dan da se uposlite da stvorite nešto, te da svojim radom potrošite suvišnu energiju. Sredite svoj dom i prostor u kome ste. Bezbednost, sigurnost i finansije će biti na prvom mestu. Kako je Mars u trigonu sa Neptunom, ako se osećate napeti molitva može svakako pomoći! Najintenzivniji sati su svakako Marsovi, Jupiterovi i Merkurovi.

Sreda, Merkurov dan, 06/07.08.2014g.

Merkur je ove srede, za razliku od prošle, u divnom okruženju praveći kontakte sa više planeta (Suncem, Jupiterom, Mesecom, Uranom, Marsom i Saturnom) – dakle sa puno učesnika!. Merkur, kao glasnik, žuri da prenese poruke od Jupitera ka Suncu. To je dobar dan za pregovaranje, a mudre poruke mogu doći danas do vaših ušiju, pa ih nemojte zanemariti. To su poruke uspeha i poruke iz inostranstva. Dakle, ove srede se aktivira veliki vatreni trigon. Vreme za komunikaciju, radost, uživanje, razmenu ideja, ali i rešavnje ozbiljnih političkih pitanja. Idealan je dan za druženje i to prevashodno sa članovima porodice, prijateljima, kao i izlaske u pozorište. Ko se bavi trgovinom može sklopiti dobar ugovor ili dobiti dobru cenu. Ko traži posao takođe može imati uspeha, posebno u moćnim firmama. Jedino pregovori oko ozbiljnih i teških tema mogu se završiti neuspehom, zbog nepopustljivosti obe strane. Svakako možemo reći da nas ovaj dan uči radosti i lakoći druženja, dobroj komunikaciji, posebno u izražavanju bliskosti i simpatija, dok u drugim situacijama treba da naučimo biti puni razumevanja i učiti se pronalaženju kompromisa.

Najbolji časovi za druženje i prijatnu komunikaciju, trgovinu, putovanja, izlaske su Jupiterovi i Mesečevi, dok časovi koji nose izvesnu napetost su Sunčevi, Marsovi i Saturnovi.

Četvrtak, Jupiterov dan 07/08.08.2014g

Jupiter će više od mesec dana svakog četvrtka provesti u 12. kući u Lavu, pa je ovo vreme kada ćemo se verovatno dosta često pitati “Ko smo mi zapravo”. Možda će nas baš ovog ili nekog narednog četvrtka zainteresovati filozofija, neki vid duhovnosti ili ćemo možda ćemo postati svesni prisustva viših bića iako ih ne vidimo. Bilo kako bilo, anđeo čuvar nam je svakog četvrtka podrška!

Jupiter je i dalje u kvadratu sa Marsom i približava se inkonjunkciji sa Neptunom. Unutrašnja tenzija ima tendenciju postepenog smanjivanja, mada je još uvek prisutna. Energija koja navire i prisutna je u velikoj količini, Marsu i dalje daje osećaj važnosti. Preko dispozicije Jupiter dolazi u kvadrat sa Saturnom, pa je i dalje prisutna faza odustajanja ili, pak, “isterivanja pravde” po svaku cenu. Inkonjunkcija sa Neptunom, može dati razilaženje u raznim ideologijama i pogledima na svet.

Svakako, savet ovog četvrtka je da se zapitamo koja je moja svrha, kuda sam krenuo, da li mi ide sve sa lakoćom ili na “guranje i pritisak”.

Intenzivni sati su Sunčevi, Marsovi i Saturnovi.

Petak, Venerin dan 08/09.08.2014g

Venera, vladarica ovog dana, je još uvek u znaku Raka i u 12. kući. Ovaj dan priča o maštanju, udobnosti, nekom moru, vodi, zadovoljstvu i potrebi za bliskošću. U aspektu je sa osom čvorova, pa je razapeta između onoga što je bilo i onoga što će biti i kao da se pita “da li da ispuni svoje želje ili želje predaka?” Javlja se, takođe, i želja za potomstvom. Dispozitor Veneru vodi u znak Jarca i postavlja okvire i granice njenim željama. Vraća je u realnost i spušta na zemlju, namećući joj obaveze i uslove ovog sveta i vremena. Konjunkcija Meseca sa Plutonom uvlači je u strast, požudu i ponajviše posesivnost, ponovno prepričavanje starih priča i nemogućnost da ih se oslobodi, ali naredni kvadrat sa Uranom joj daje želju za slobodom, pa ga treba iskoristiti da se oslobodimo baš onoga što smo prošli sa Plutonom – da poruši sve mostove za sobom. Sve to ovoj Veneri mođe proći kroz glavu, ali realno od toga se ništa neće desiti, jer sekstil sa Saturnom u Škorpionu je obavezuje na formu i čekanje i svakako je podržava u ovom svetu realnosti.

Sekstil sa Marsom i Saturnom daje mogućnost upoznavanja sa suprotnim polom, a i poštovanje porodičnih pravila i tradicije.

Ne treba zaboraviti da je na početku ovog dana Merkur na ASC, što pruža dodatnu lakoću i razigranost ovoj Veneri. Takođe, ovaj je dan samim tim i pesnički i posebno druželjubiv. Treba razgovarati o ljubavi, a onima koji su u problemu, razgovor sa prijateljima može pomoći, dok odgovore mogu naći i u nekoj knjizi.

Dakle, ovaj petak je i dalje dobar dan za odmor i meditaciju. Naravno, ni mašta nije na odmet, ali sa svešću da postoji i realni svet. Napeti časovi su Mesečevi, dok časovi koji daju strast i mogućnost susreta ovoj Veneri su Marsovi.

Subota, Saturnov dan 09/10.08.2014g

I ova subota je obeležena Saturnom u Škorpionu u 4. kući sa veoma jakim aplikacionim kvadratom ka Suncu koje je i vladar ASC za ovaj period, a u toku noći će dostići egzaktan kvadrat. Stoga ova subota u sebi nosi jaku kompresiju i pritisak. To je obično takva energija koja traži da se mora uspeti pošto-poto, neobazirući se na okolinu. Mesec je skoro već pun, pa je ovo zadnji napor da se dostigne vrh planine. Pitanje koje karakteriše ovaj aspekt je “a šta posle?” Tu se obično ljudi ne snalaze, jer inercija ih vuče da i dalje  nakon ostvarenja cilja, uvek teže za još nečim. Ove subote zato treba razmisliti malo o takvom pristupu. Ceo vikend će nositi tu energiju, posebno nedelja. Zato je savet da se ode negde u neki spa-centar i posveti pažnja svome telu i kičmi. Neka relaksaciona masaža će svakako prijati.

Dakle, zastanite i upitajte svoje telo da li ono nešto želi, na šta se žali, da li smo ga preopteretili? Možda smo mnoge obaveze sebi natovarili na leđa, pa nije na odmet reorganizacija i preispitivanje svoje odgovornosti. Da li stvarno mislimo da smo jedino mi sposobni da obavimo određene zadatke? Idealna je prilika da još nekome pružimo šansu da se i on dokaže. To će prijati i nama i našem okruženju. Ne treba zaboraviti da je Saturn i dalje u trigonu sa Kironom, pa pronađite to šta vas isceljuje. Otopite led u svom srcu (Saturn u 4) i videćete dobrobit.

Napeti časovi su Sunčevi, Saturnovi, Marsovi i Merkurovi.

Nedelja, Sunčev dan 10/11.08. 2014g

Kao što smo rekli, nedelja je zapravo prvi dan – dan kada postavljamo cilj za sledeću etapu od sedam dana. Ova nedelja je posebna jer se u njoj dešava pun Mesec.To je maksimum u lunarnom ciklusu, svetlo i Jang princip dostižu svoj maksimum. Dakle, zakon stvaranja je dostigao svoj cilj, te sada od ovog časa počinje jin faza, što je proces razgradnje. Stoga je ova faza korisna da nas nauči oslobađanju i deljenju.

Sunce je već u blago separacionom kvadratu sa Saturnom, a Mesec će u toku večeri postati pun i kao takav će napraviti fiksni T kvadrat sa Saturnom i Suncem. Ali ne treba zaboraviti da će i Sunce i Mesec praviti povoljne aspekte sa Uranom. Šta nam govori ovakva pozicija? Baš to da kada postignemo maksimum treba da naučimo da se oslobodimo. Na vrhu planine se ne živi, već samo pobode zastavica, kao podsetnik da smo i mi tu bili, da je izazov savladan, a svaki duži ostanak na vrhu preti nam opasnošću da se strmoglavimo. Nekada i samo spuštanje može biti rizično, zato budite prisutni i uživajte u plodovima svega što ste postigli.

Tako je cilj za ovu nedelju i treću fazu naučiti uživati u plodovima svoga rada! Pohvalite sebe, sagledajte ko vam je u tome pomogao, kako ih u četvrtoj fazi ne bi zaboravili. Ovo je nedelja gde se vrše pregovori i uspostavlja kontakti sa drugima, koji nam mogu pomoći da sebe proširimo. Smanjuje se tempo i pritisak popušta. Napeti sati su Saturnovi i Mesečevi, dok su sati za komunikaciju svakako Merkurovi.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD