Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
MT webinar: Prosperitet i planiranje U nedelju, 07. novembra od 17h do 20h, dr Lea Imširagić će se održati ONLINE predavanje iz modula Meridijani Tela, ali ovog puta radimo na drugom i trećem meridijanu koje su zapravo povezane. Meridijan treće kuće zadužen je za donošenje odluka. Mnoge odluke koje danas donosimo daju nam vrlo konkretnu materijalnu realnost (drugi meridijan).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica "Zahvalnost" Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „ZAHVALNOST“, koja će se održati 20. oktobra u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da probudimo inspiraciju ljubavi kroz kvalitet zahvalnosti, koji nam daje mogućnost da prepoznamo vrednost u drugim ljudima.
» prikaži celu vest
Full Moon paket “90 dana za stvaranje balansa” Poslednja tri meseca u ovoj godini posvećena su razvoju kvaliteta Balansa. Nakon perioda komunikacije sa Višim Ja, kvalitet balansa predstavlja način putem kojeg možemo živeti sve stečeno znanje. Ukoliko uspostavimo stanje ravnoteže u svim sferama svog života, tada živimo i sva znanja koja smo prethodno usvojili. Stoga, kroz energiju naredna tri puna Meseca data nam je prilika da razvijemo kvalitet balansa kroz razvoj 3 nove VRLINE – zahvalnost (oktobar), duhovnost (novembar) i pravednost (decembar).
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Planete i životni periodi kod dece (2)

Ciklusi planeta predstavljaju prirodne ritmove žvota svakog bića na Zemlji. U rastu i razvoju deteta ovi ciklusi imaju istaknutu ulogu, jer ukazuju na ključne periode kada dolazi do promena u kojima se formiraju delovi buduće ličnosti. Stoga je veoma dobro znati periode kada nastaju ovi ciklusi, jer je u tim perioda moguće obratiti dodatnu pažnju na dete i pomoći mu da promenu prihvati na najbolji način.

Prošle nedelje je u prvom delu ovog članka bilo reči o ciklusima koji se dešavaju do 7. godine, a sada nastavljamo sa ciklusima koji se odigravaju od 7. do 18. godine.

Prvi Saturnov kvadrat (7 godina)

         Saturnov prvi rastući  kvadrat prema natalnoj poziciji opisuje pre svega polazak u školu i prvo ozbiljno suočavanje deteta sa ličnom odgovornošću. U ovom periodu dete uči i testira granice ličnog samopouzdanja, zapravo koliko može samo da se osloni na sebe i koliko mogu drugi da računaju na njega. Ako je natalni Saturn oštećen, mogu da se pojave strahovi i potreba da se pobegne od odgovornosti. Ovo je period koji je temelj za dalju detetovu individualnost i odgovornost tokom života. Dete se sada po prvi put suočava sa svojim obavezama da bude disciplinovano na nastavi i prati predavanje, da redovno uči školsko gradivo i radi domaće zadatke, da ne kasni u školu, da poštuje autoritete i sl. Najgore što roditelji tada mogu da urade je da u ovom kriznom periodu kod deteta popuste i preuzmu više ili manje deo njegove odgovornosti, pa mu recimo rade domaće zadatke, pravdaju ga zato što je kasnilo u školu itd. Time ne da ne čine deci nikakvu uslugu, nego ih sputavaju da ona sama shvate da mnoge stvari mogu sama i da nisu u svemu zavisna od roditelja, što im daje veću odgovornost, ali i veća prava, jer mogu da izgrade neka sopstvena pravila. Dete prvi put izaziva autoritete i sukobljava se sa roditeljima, nastavnicima, rođacima i drugima koji pokušavaju da ga kontrolišu.

Prvi Jupiterov povratak (12 godina)

Prvi Jupiterov povratak se dešava kada dete ima 12 godina što opisuje da se proširuje nivo njegovih interesovanja, da se javljaju nove ideje i velika potreba za širenjem, ekspanzijom i pomeranjem granica. To je i doba kada dete ulazi u tinejdžerski period i da će brzo iza toga početi da se bude i hormoni. Jupiterov prvi povratak kao i svaki prvi povratak bilo koje planete, značajan je zato što je ta planeta ispunjavajući svoj prvi krug prošla preko svih natalnih planeta i spremna je da pokaže šta želi i ka čemu hoće da se usmeri. Iz prvog Jupiterovog povratka se vidi kakva je svrha i ka čemu treba dete da se usmeri, zato je jako bitno da se sa detetom u tom periodu ima dobar odnos, kako bi ono prepoznalo svoju svrhu. Jer, ako tada ne vidi smisao, ono tada ima tendenciju da krene potpuno drugačijim putem i da se u socijalnom smislu razvije na drugi način, a Jupiter kao prva nelična planeta govori o uticaju drugih i socijalne sredine. Detetova potreba za pomeranjem i širenjem granica može biti izražena kroz veću potrebu za učenjem i saznanjem, ali i kroz veći optimizam i očekivanja da ima veća svoja lična prava i slobodu odlučivanja.

         Jako je bitno da dete u ovom periodu ima vođstvo kako bi izgradilo pravi sistem vrednosti i određene etičke normative, jer može doći i do određenih preterivanja. Ovde je bitno da dete prima pravilnu količinu ljubavi i pažnje, jer ako se u ovom periodu naprave propusti, detetu će trebati čitav period do novog Jupiterovog ciklusa u 24 godini da ostvari neke stvari koje su ovde propuštene. Način na koji roditelji u ovom periodu budu usmeravali i vodili dete postavlja obrasce detetu za ceo život. Ako dete u ovom pereiodu izgradi pozitivan stav prerma životu i vrednostima uopšte, ono će lakše da se nosi sa Saturnovom opozicijom u 14. godini ili sa kvadratom Urana u 21. godini.

Prva opozicija Saturna i prvi sekstil Urana (14 godina)

         Ovo je period pobune deteta protiv prejake kontrole roditelja i nastavnika, jedenom rečju pobuna protiv autoriteta. Do sada je primarno dominirao instinkt, a sada počinje novi nivo ispitivanja samopouzdanja kroz izazivanje autoriteta (ovaj put ozbiljnije i zrelije nego što je to bio prvi pokušaj sa 7 godina).Ovde se dete razvija kroz interakcije i odmeravanje autoriteta sa drugima (faza opozicije), zato je u ovom periodu bitno da roditelji imaju ulogu partnera detetu. To je period kada se na emotivnom i mentalnom nivou javljaju prve frustracije, povećava se potreba za nezavisnošću, a dete uči da funkcioniše i da se povezuje sa svojom okolinom i da se socijalizuje na jedan sasvim novi način. Izazov za dete je razvijanje objektivnosti, jer ono počinje da gleda izvan sebe i svoj ego meri u odnosu na druge. Na nivou fiziologije, pituitarna žlezda koju nazivaju i „treće oko“ prvi put počinje da preuzima funkciju grudne žlezde ili timusa. Grudna žlezda počinje da se smanjuje dok se na kraju skroz ne skupi. Ovo sve rezultira buđenjem unutarnjeg oka „ trećeg oka“ i snažnom promenom svesti. Smanjivanje funkcije timusa rezultira pojačanom funkcijom polnih hormona, što je početak puberteta kod deteta. Fiziologija deteta se menja zato što se menja njegova svest i celo telo reaguje, o čemu govori prvi Uranov sekstil ka natalnoj poziciji. Lekcija koju ova dva ciklusa Saturna i Urana nameću detetru je da je potrebno da preuzme odgovornost za sebe, a ako se ova lekcija ne nauči ovo će rezultirati ili odvajanjem od ljudi ili pak povećanim stepenom kontrole, što može ugušiti ovaj početni period „odraslosti“.

         Ključna promena u ovom periodu je svest o novom identitetu i izmena hormonskog statusa.

Prvi seksril Neptuna (16 godina)

         Prvi Neptunov sekstil ka natalnoj poziciji dovodi do buđenja mašte, inspiracije, spiritualnosti, ali može se probuditi i ona druga strana Neptuna, što rezultira potrebom da se probaju cigarete, alkohol ili narkotici.

Prvi povratak Mesečevih čvorova (između 18. i 19. godine)

Ovo je period kada dete postaje punoletno. Dete se u ovom periodu na neki način suočava sa sobom i uviđa da u sebi nosi neke različitosti od svojih roditelja, od svoje različitosti Sunca i Meseca, tako da je ovo izazovniji period za decu koja imaju natalno izraženiji problem Sunca i Meseca. Ovo je period novog rasta indentiteta kroz prethodno naučene lekcije. To je vreme u životu deteta ili već mladog čoveka koje ukazuje na neki novi smer, te je jako važno da tada nadje neko pomirenje za lične suprotnosti, iz iskustva dotadašnjih naučenih lekcija sa drugima i u najboljoj meri koju tada može da pronađe u sebi.

         Ovaj period može detetu da donese i neku bitnu osobu ili neko bitno učenje ili znanje, koje će kasnije da ga usmerava. Tada dete može imati i određenu vrstu emotivnog iskustva koje ima za svrhu da ga dovede do dubljeg razumevnja sebe, ili će možda upoznati osobu koja će izvršiti veliki uticaj na njega, ili pak, samo to dete će možda početi sebe da vidi u drugom svetlu.

         Dete odrasta do 21. godine, sve do prvog opadajućeg Saturnovog kvadrata i prvog Uranovog kvadrata, kada dolazi do bitnog preokreta u njegovom životu. Saturnov kvadrat tada testira strpljenje deteta i koliko je sposobno da preuzme odgovornost i da se ponaša kao odrasla osoba, a Uranov kvadrat je test nezavisnosti, odvajanje od roditelja i osamostaljivanje. Detetu se ovde otvaraju vrata za nove stvari i ono može tada da odabere da preuzme odgovornost za sebe i ide napred ili da ostane zaglavljeno, sve dok prvi Saturnov povratak koji se dešava između 28. i 30. godine ne testira ponovo njegovu zrelost i podstakne ponovo njegovu potrebu za osamostaljivanjem i odrastanjem.

Literatura:

-Lekcije iz oblasti „Životni ciklusi“ za 2. godinu instituta za astrološka istraživanja i edukaciju „Johannes Kepler“

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD