Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Faze Meseca Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Mundana astrologija Karmička astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
MT webinar: Prosperitet i planiranje U nedelju, 07. novembra od 17h do 20h, dr Lea Imširagić će se održati ONLINE predavanje iz modula Meridijani Tela, ali ovog puta radimo na drugom i trećem meridijanu koje su zapravo povezane. Meridijan treće kuće zadužen je za donošenje odluka. Mnoge odluke koje danas donosimo daju nam vrlo konkretnu materijalnu realnost (drugi meridijan).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica "Zahvalnost" Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „ZAHVALNOST“, koja će se održati 20. oktobra u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da probudimo inspiraciju ljubavi kroz kvalitet zahvalnosti, koji nam daje mogućnost da prepoznamo vrednost u drugim ljudima.
» prikaži celu vest
Full Moon paket “90 dana za stvaranje balansa” Poslednja tri meseca u ovoj godini posvećena su razvoju kvaliteta Balansa. Nakon perioda komunikacije sa Višim Ja, kvalitet balansa predstavlja način putem kojeg možemo živeti sve stečeno znanje. Ukoliko uspostavimo stanje ravnoteže u svim sferama svog života, tada živimo i sva znanja koja smo prethodno usvojili. Stoga, kroz energiju naredna tri puna Meseca data nam je prilika da razvijemo kvalitet balansa kroz razvoj 3 nove VRLINE – zahvalnost (oktobar), duhovnost (novembar) i pravednost (decembar).
» prikaži celu vest
Upis u školu je u toku! Da li biste želeli da steknete astrološko obrazovanje po svetskim standardima koje će vam omogućiti da se profesionalno bavite astrologijom? U toku je upis u prvu godinu studija astrologije na Institutu za Astrološka Istraživanja i Edukaciju “Johannes Kepler”!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2021. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2021. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu hrabrosti i inspirativnih akcija na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Planete i životni periodi kod dece (1)

Svakim periodom u životu deteta primarno upravlja po jedna planeta u zavisnosti od njegove dobi. Tako je do svoje četvrte godine dete primarno pod uticajem Meseca i njegovog dispozitora, dok je njegov život od 4. do 14. godine vezan za natalnu poziciju Merkura i njegovog vladara. Naravno, pored ovih opštih pokazatelja, životni periodi deteta si definisani i nekim ključnim tranzitima i progresijama. U ovom članku ćemo se pozabaviti opisom najvažnijih perioda do 7. godine života.

Mesec vlada životnim periodom do 4. godine što je period kada su se odigrale sekundarne, tercijarne, a dobrim delom i minorne progresije, što govori da prve 4 godine života deteta imaju presudan značaj na formiranje skoro celokupne njegove ličnosti.

Tokom ovog perioda detetova sudbina umnogome zavisi od same majke, kao i od porodice u kojoj je rođeno, jer sam Mesec je onaj koji prima uplive i sakuplja iskustva. Ti uplivi koje Mesec dobija u ovom periodu imaju dominantnu ulogu u mnogim stvarima koje se formiraju kod deteta, a koje imaju uticaj na ceo njegov dalji život. No, iz ovoga može pogrešno da se zaključi da je majka pre svega, a zatim i porodica najdirektnije odgovorna za čitavu sudbinu svoga deteta. Ovo je samo jednim delom tačno, jer dete je biralo roditelje i porodicu u kojoj će da se rodi, a samim tim i određena iskustva koja će tu da dobije. Natalna postavka Meseca i njegovi aspekti opisuju sudbinska dešavanja, sve ono što ne zavisi od lične volje, jer Mesec predstavlja dušu i sve što u njoj živi, a njegovi su aspekti slika nesvesnih potreba koje se izražavaju kroz sećanja. Zato je uloga Meseca više sudbinska, više povezana sa sećanjem duše iz prethodnih inkarnacija ili sa sećanjima nekoga iz genetike i porodice i on vodi dete putem sudbine. Pozicija Meseca u natalnom horoskopu je najvažniji pokazatelj suštinske uloge koju je dete dobilo u ovom životu, u šta spadaju i moguća neudobna iskustva koja mora da prođe na svom evolutivnom putu. Uloga majke i porodice je najznačajnija u tome da shvati da ukoliko detetu pruže puno ljubavi i pažnje tokom odrastanja ono će se lakše nositi sa neudobnim aspektima planeta, Meseca pre svega.

Najbolju stvar koju mogu roditelji da urade za svoje dete je da oni sami što mirnije reaguju na neke životne izazove, jer njihove reakcije i način na koji reaguju, svakako imaju uticaj na kasniji život njihovog deteta.

Takođe, Mesec i serija 4 govore pre svega o nečemu što se nosi na genetskom nivou, pa govore o nasleđu ili nečemu što se prenosi iz prošlog života, mogu da ukažu i na određene talente koje dete poseduje.

Merkur i serija 3 upravljaju periodom od 4. do 14. godine života i to je period kada dete u najvećoj meri proširuje svoj mentalni i intelektualni kapacitet, logiku, razmišljanje, uči da čita, piše i počinje svesno da donosi određene zaključke i odluke. Ovo je period gde je prisutan vazdušni element, što će opisati i način socijalizacije deteta, komunukaciju i kontakte sa drugima.

Venera vlada adolescenskim dobom od 14. godine sve do 22. godine kada vladavinu preuzima Sunce koje simbolizuje zrelost i odraslost.

Ciklusi planeta povezanih sa fazama detinjstva

Prvi Mesečev povratak (0 - 28 dana)

U 28. danu života bebe dešava se prvi povratak Meseca. U periodu prvih 28 dana deteta Mesec je prešao preko svih planeta i vratio se na natalnu poziciju opisujući stvaranje prve zaštitne eterične opne. U ovom periodu izgrađuje se bebin osećaj povezanosti sa majkom i sticanje osećaja sigurnosti, što može buti ugroženo ako majka nije dovoljno sa detetom ili je dete eventualno zbog nekog problema u početku bilo u inkubatoru.

Sekundarne progresije (3 meseca)

Već je pomenuto da se do 3. meseca deteta ili u prva 3 Mesečeva povratka što su prvih 84 dana (28 x 3) odigrava nivo sekundarnih progresija koje stvaraju fizički nivo deteta. Kasnije će na svaki zdravstveni problem na nivou fizičkog tela da ukaže sekundarni Mesec, on je okidač i zato je jako važno u ovom periodu da dete bude zaštićeno od svih trauma, negativnih uticaja ili od negativnih odnosa iz okruženja. Jako je bitna prisutnost i sreća majke (Meseca) u ovom periodu, jer od toga zavisi zdravlje deteta tokom života.

Prva Sunčeva opozicija (6 meseci)

Ciklus Sunca je period od godinu dana i Sunce u prvoj godini života deteta prolazeći preko svih planeta, osvešćuje te planete. Zbog toga dete isključivo na početku života sve doživljava preko Meseca, preko majke i nema svest da je na bilo koji način odvojeno od nje. Tek posle 6.meseca kada Sunce napravi prvu opoziciju prema natalnoj poziciji, što je prvi Sunčev poluciklus, dete doživljava promene na nivou ega i spremno je da se odvoji od majke, zapravo tek tada beba na neki način počinje da shvata da nije samo deo majke, nego da ima sopstvenu ličnost.

Prvi Marsov kvadrat (oko 6. meseca)

Kako je Marsov ciklus 2 godine prvi, kvadrat se javlja oko 6. meseca, otprilike kada i prva opoziicija Sunca. Ovo je period kada dete počinje da sedi i kada izbijaju prvi zubi. Marsov kvadrat opisuje i pojavu prvih strahova od nepoznatih ljudi, od iznenadnih jakih zvukova, od odvajanja, izmicanja podloge, a vrhunac tih strahova dete ima oko 2. godine u periodu prvog Marsovog povratka.

Ciklusi Merkura i Venere (do 1. godine)

Kretanje Merkura i Venere je nešto brže od kretanja Sunca, ali zbog perioda retrogradnosti koje ove planete mogu da imaju, ne može se generalno tačno reći u kojim mesecima posle rođenja bebe se dešavaju njihovi povraci. No, ako znamo da Merekur ne može biti udaljen više od 27 stepeni od Sunca, a Venera više od 48 stepeni, njihove cikluse vezujemo za periode između 9 meseci i godinu dana. Inače, prvi ciklusi brzih, ličnih planeta (Mesec, Merkur, Venera, Sunce i Mars) opisuju promene i utiču na psihomotorni razvoj deteta. Zbog toga se i razlikuju periodi od deteta do deteta kada je izbio prvi zub, ili u kom mesecu je dete počelo da mili, ustaje, govori, hoda i sl.

Prvi povratak Sunca (1. rođendan)

Sunce je u prvoj godini prešlo preko svih planeta i oživelo ih. To je bio period izgrađivanja karaktera kod deteta koje sa godinu dana postaje svesno svoje volje. Iako je dete još uvek jako vezano za majku, ono sada po prvi put sebe doživljava kao odvojeni entitet od majke.

Ovih prvih 12 meseci detetovog života karakteriše intenzivan rast i razvoj. Razvoj deteta sledi određenu pravilnost u hronološkom pogledu, ali svako dete ima sopstveni tempo razvoja koji zavisi od lične postavke, aspekata i ciklusa brzih planeta.

Prvi Marsov povratak (u 2. godini)

Prvi put se Mars vraća na natalnu poziciju najčešće oko 20. meseca i govori da je dete sada već potpuno stabilno i sigurno što se tiče njegovog kretanja i koordinacije. U ovom periodu najčešće niču očnjaci. Takođe, tada može da se pojača bes i agresivnost kod deteta, tako da detetu treba dati podsticaj i usmeravati ga na neku pozitivnu akciju, fizičku aktivnost, sport, jer Mars traži usmerenje.

Već je pomenuto da je ovo period kada strah od odvajanja dostiže svoj vrhunac kod dece i jako je bitno da se dete tada ne sputava, ne omalovažava, ili da mu se brani sve i svašta. Naprotiv, treba ga ohrabriti u samostalnim akcijama i ne grditi ga mnogo ako nešto ne uradi najbolje, jer u ovom periodu ono gradi svoje samopouzdanje kroz ono što će samostalno da uradi ili napravi. Ovo je period kada se na najdubljem nivou formiraju načini akcije i reakcije kod deteta, a to će biti načini na koje će da reaguje tokom celog života instinktivno i na nesvesnom nivou.

Tercijarne progresije (3 godine)

Tercijarne progresije su se odigrale u prve 3 godine detetovog života, što je formiralo njegov podsvesni nivo - nivo njegove Duše. To je nivo Meseca i serije 4 i odnosi se na emocije i sposobnost koju dete stiče da bude zadovoljno i srećno u životu. Sve ono što se detetu dešava u životu u prve tri godine, može da ukaže na emotivne povrede koje će imati kasnije u životu. Dete se ne seća perioda pre 3. godine i upravo su zato ovi podsvesni i nesvesni sadržaji oni koji najviše njime tokom života upravljaju. Najidealnije bi bilo da je majka pre svega srećna i zadovoljna, da je u dobrim odnosima sa ocem, ali i sa celim okruženjem i da bude sa detetom do njegove 3. godine prenoseći mu taj sklad i harmoniju. Zanimljivo je da je u nekim zemljama porodiljsko odsustvo baš 3 godine, što korespondira sa periodom stvaranje nesvesnog i podsvesnog nivoa kod deteta, a što formira njegove emotivne reakcije.

Prvi Jupiterov kvadrat (3 godine)

Prvi kvadrat Jupitera u 3. godini detetu daje potrebu za ekspanzijom, učenjem i širenjem granica. U ovom periodu se izgrađuje i detetova svest o vrednostima i samovrednostima. Ovo je i najbolji period da dete počne da uči strani jezik.

Prva Jupiterova opozicija (6 godina)

Opozicija Jupitera se dešava u 6. godini deteta i još više produbljuje detetovu potrebu za učenjem i napredovanjem, ili potrebu da počne ozbiljnije da se bavi nekim sportom ili umetnošću. Ovo je period kad se detetu mogu dati nešto veća prava u odlučivanju ili da mu se u tom periodu uvede džeparac sa kojim će samo raspolagati i početi da uči o materijalnim vrednostima.

Minorne progresije (od 6. do 7. godine)

Minorne progresije su se odigrale do 7. godine deteta i formirano je mentalno telo deteta. Dete je sada oformilo i svoj svestan nivo postojanja, tako da je spremno da krene u školu i počne da gradi svoju individualnost. Svaka trauma i povreda do 7. godine može da utiče na pojavu nekog mentalnog problema koji će biti prikazan kroz minorne progresije.

Period života do 7. godine određuje primarno definisanje psihe osobe, dok od 7. godine, odnosno sa prvim Saturnovim kvadratom dolazi do perioda prvih odgovornosti - o čemu ćemo više govoriti u narednom nastavku.

Literatura:

-Lekcije iz oblasti „Životni ciklusi“ za 2. godinu instituta za astrološka istraživanja i edukaciju „Johannes Kepler“

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD