Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Astrolog – Alan Leo

Alan Leo je pseudonim Williama Frederika Allena, astrologa, poslovnog preduzimača, teozofa i izdavača, a kojeg je uzeo na osnovu svoje natalne karte u kojoj je dupli Lav. Analizirajući istoriju savremene astrologije, mora se priznati da je Alan Leo svojim angažovanjem nesumnjivo zauzeo veoma značajno mesto, prvenstveno time što je preokrenuo tradicionalan fokus astrološkog rada od predviđanja ka analizi ličnosti, i odgovoran je za definisanje popularne astrološke fraze: "Karakter je sudbina", zato ga i nazivaju „ocem moderne astrologije“.

Napisao je nekoliko astroloških udžbenika, od kojih se neki i danas reprintuju, čitav vek kasnije. Poseban doprinos je ostvario na poljima humanističke astrologije, ezoteričko-teozofske astrologije, a kada je u pitanju prognostika bavio se progresiranjem horoskopa… Njegov značaj ogleda se u tome što je on svojim radom i izdavačkom delatnošću ponovo povratio interes javnosti za astrologiju i učinio je dostupnom za široke narodne mase, iako ga je to na kraju veoma skupo koštalo.

Kratka biografija

Sam život Alana Lea svakako je bio veoma težak i neuobičajen, a u odnosu na prvobitne okolnosti života moglo bi se reći da je ipak uspeo veoma mnogo da postigne u životu. Njegov otac je bio bivši škotski vojnik, koji je napustio porodicu kada je Leu bilo 9 godina, tako da ga je odgojila samohrana majka koja je bila članica jedne veoma striktne hrišćanske sekte. On nije imao formalno obrazovanje kao ostali astrolozi, što je u njegovom slučaju možda pre bila prednost nego mana Naravno, on je napustio dom čim mu se ukazala prilika kada je imao 16 godina. Odmah je bio prinuđen da radi, tako da je promenio veoma mnogo zanimanja. Bio je trgovac šivaćih mašina, tekstilne robe, mešovite robe, , apotekarski pomoćnik, a ponekad je bivao i poslovođa…

Astrologijom je počeo da se bavi 1885. gde ga je dr Ričardson (Richardson) uveo u ovu drevnu veštinu. Ubrzo je postao član okultnog društva Selestinsko bratstvo (The Celestial Brotherhood) koje je vodio ser John Thomas (Charubel).

U skladu sa opštim pravilima, članovi bratstva su uzimali mistična imena-pseudonime, koje su dobijali na osnovu astrološke simbolika, numerologije i gematrije tako da je Leovo mistično ime bilo Agorel. Iako samo bratstvo nije doživelo neki poseban uspeh, značajno je da je Leo pisao za časopis bratsva koji se zvao Okultista (The Occultist). Jedan od članova bratstva bio je I Frederik Lesi (Frederick Lacey (Aphorel), koji ga je upoznao sa astrologom Volterom Oldom (Walter Old (Sepharial), a kasnije i sa Volterom Gornoldom (Walter Gornold) koji su ga takođe podučavali i astrologiji. U to vreme Old je bio teozof i član užeg kruga same Blavacke (Blavatsky) tako da je on 1889. godine uveo Lea u Teozofiju, koja je imala snažan uticaj na njegov celokupan autorski rad kroz Ezoteričnu astrologiju čiji je on bio jedan od utemeljivača.

Leo i Lesi su 1889. zajedno pokrenuli Astrologov magazin (The Astrologer's Magazine) koji je 1895. bio preimenovan u magazin Moderna astrologija (Modern Astrology), kada je Leo nastavio sâm da vodi magazin. Kako je Leo već bio iskusan trgovac, iako nije imao praktičnog znanja po pitanju izdavaštva, a budući da je sigurno imao osećaj za biznis i komercijalno, ideja da osmisle “horoskop za jedan šiling” u to vreme je verovatno bila genijalna. Pored popularizacije astrologije kroz ovaj magazin, svakako najznačajnije je bilo to što su novi pretplatnici dobijali na poklon besplatnu analizu svog horoskopa, tako da su njih dvojica u prvoj godini izdavanja časopisa uradili oko 1.500 horoskopa.

Ovaj način popularizacije astrologije doprineo je ne samo da Leo upozna svoju suprugu Besi, već je verovatno privukao i mnoge druge ljude da se bave astrologijom, a jedan od njih je i sam C. E. O. Carter, koji je iza sebe ostavio veoma značajan trag u astrologiji.

Budući da je Leo imao veoma mnogo uspeha po pitanju izdavaštva, a naročito što se tiče broja urađenih besplatnih horoskopa koji su se u roku od četiri godine popeli na cifru od oko 4000, na kraju je imao devetoro zaposlenih ljudi u redakciji. Horoskopi su se bukvalno štancali, a imali su i sve veću potražnju za detaljnijim horoskopima, koje su tražile uglavnom žene iz srednje klase. Leova ideja je bila da astrologija postane duhovna nauka bazirana na Teozofiji, što je i sprovodio u svojim autorskim astrološkim knjigama, koje je izdao početkom XX veka. Takođe je izdao i nekoliko kratkih radova, a doprineo je da se objavi bar tridesetak astroloških knjiga ostalih autora.

Njegova sve veća popularnost nosila je sa sobom i neprijatelje, tako da su Lea mnogi astrolozi tog vremena veoma oštro kritikovali zbog njegovog načina rada i astrološke interpretacije, nazivajući ga plagijatorom, jer je on koristio knjige ostalih astrologa koji su ih objavljivali u to vreme, za svoje astrološke analize. Pored toga, imao je snažne protivnike po pitanju uvođenja Teozofije u astrologiju, kao što su Sefariel (Sepharial) i Rafael (Raphael).

Leo bio veoma uspešan i popularan, ali u to vreme u Londonu je opserviralo oko 700 “proricatelja sudbine” raznih profila, tako da je policija morala da izađe sa njima na kraj. Moglo bi se reći da je on kao jedan od najpopularnijih uzet za primer ostalima, tako da je bio optužen za “proricanje sudbine” u dva navrata 1914. i 1917. godine. Prvi put su ga oslobodili zbog nedostatka dokaza, a drugi put je zbog jedne rečenice koja se odnosila na buduće događaje u životu klijenta, morao da plati globu od 25 funti, što je bio veliki novac u ono vreme (adekvatno 3000 dolara početkom 2005.).

Posle prve oslobađajuće presude, sledeće 1915. godine, uspeo je da osnuje Londonsku astrološku ložu Teozofskog društva (London Astrological Lodge of the Theosophical Society), koja je od svog osnivanja menjala pravce i oblike, a u međuvremenu se i odvojila od Teozofije, funkcioniše i danas.

Mesec dana pošto su ga proglasili krivim u drugom postupku, Leo iznenada umire. Njegovi prijatelji su zaključili da su ga ova suđenja verovatno koštala života.

Kôd za astrologa

Dobar astrolog bi trebao da u svojoj natalnoj karti ima povoljnu povezanost preko pozicije ili dispozicije serije 3 (vladara 3 kuće, Merkura i znaka Blizanaca), serije 11 (vladara 11. kuće, Urana, Saturna i znaka Vodolije) sa serijom 12 (vladarom 12. kuće, Jupiterom, Neptunom i znakom Riba). Pored povoljne povezanosti ove tri serije, veoma je poželjno da one budu harmonično povezane i sa osom Mesečevih čvorova koji, kao delovi samog Meseca, ukazuju na astrologovu sposobnost da se ostvari kontakt sa prošlošću (južni Mesečev čvor), odnosno budućnošću (severni Mesečev čvor).

Lotos planetarna konfiguracija i T-kvadrat

Kao što što smo već rekli, Leo je natalno dupli Lav, a na samom Ascendentu se nalazi Saturn koji je u stvari na glavnoj od četiri kraljevske zvezde stare Persije iz sazvežđa Leo - fiksnoj zvezdi Regulus koja predstavlja srce Lava (Cor Leonis). Ona uzdiže osobu daleko više od okoline u kojoj je rođena, donosi pobedu i uspeh naročito ako je postavljena na Ascendentu, budući da ima prirodu Jupitera i Marsa. Imajući u vidu da je u horoskopu Lea, Jupiter u kvadratu sa Plutonom, a Mars deo T-kvadrata, Regulus je dao Leu veliki uspeh koji traje i danas, ali on mu je doneo na neki način i ”pad” upravo kroz gubitak, prvenstveno ugleda u poslednjem sudskom postupku nakon kojeg je ubrzo i preminuo.

Njegov vladar Asc Sunce se nalazi u 12. kući što je veoma dobro, jer ukazuje da je on po prirodi neko ko može da se poveže sa drugim ljudima u smislu empatije. Sunce je u konjunkciji sa Jupiterom (signifikatorom serije 12) i retrogradnim Merkurom (signifikatorom serije 3), a kako je i u sekstilu sa Uranom koji se nalazi u znaku Blizanaca (povezanost serije 11 i 3) ovde imamo snažan kôd za astrologa.

Faktički, Sunce se preko stelijuma iz znaka Lava nalazi u Lotos planetarnoj konfiguraciji, u kojoj je u trigonu sa Mesecom u znaku Ovna u 9. kući, a on je u trigonu sa Uranom u znaku Blizanaca u 10. kući, što daje sliku njegove izdavačke delatnosti u oblasti astrologije, koja se odnosi i na njegov časopis “Moderna astrologija” (časopis/novine znak Blizanaca u kojem se nalazi Uran-moderna, astrologija), koji je bio veoma poznat i uspešan (10. kuća).

“Blagoslov i prokletstvo”

U svojoj knjizi “Ezoterična astrologija-studija o ljudskoj prirodi”, Leo je napisao:

…”Mudrac upravlja svojim zvezdama jer sarađuje sa njima u svetu u kom živi, znajući da su njihove sile dobrodošle da bi se ostvarila sudbina a jedan deo njihovih uticaja podelio sa drugima.

Blagoslov astrologije dolazi od saznanja o jedinstvu i od vere da smo sinovi Božiji kojima je podareno božansko nasleđe.

Prokletstvo astrologije predstavlja ograničenja u nama pošto sopstveni hoproskop nismo u stanju da sagledamo kao deo svetskog horoskopa. Posledica toga jeste odsustvo blagoslova koji lebdi nad onima što u svim stvarima vide JEDNO BIĆE”…

…“Mudar čovek upravlja svojim zvezdama a budala im se podređuje.”

Nama astrolozima je možda lako da baštinimo Leovo nasleđe, i u svom radu koristimo ono što je on iza sebe ostavio a njegovi sledbenici nadogradili i usavršili, ali da nije bilo Lea savremena astrologija bi se verovatno razvijala sporije i verovatno u jednom sasvim drugom pravcu. Ovako, zahvaljujući njemu mi možemo više da radimo na sebi i usmerimo naše klijente da čine isto…

Literatura:

-“Posvećenici astrologije” - Miljana Mitrović i Aleksandar Imširagić (2003.)

-“Stubovi sudbine”-Aleksandar Imširagić-Astro.Lab 2006.

-http://www.skyscript.co.uk/Alan_Leo.html

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD