Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Inicijacije Venere 2023 Pozivamo te na webinar koji će održati Ivana Šaljić 17. decembra u 18h, u okviru kojeg će biti predstavljena njena NOVA knjiga „Inicijacije Venere 2023“.​
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o obilju“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o obilju“, koja će se održati 8. decembra. Sa punim Mesecom u decembru otvaramo se ka razvoju uverenja o obilju, kao konačnom načinu pretvaranja energije u materiju.
» prikaži celu vest
Predavanje Astro vodič za 2023 U petak, 02. decembra, Lea i Aleksandar Imširagić će održati posebno predavanje “Astro vodič za 2023” od 19 do 20.30h UŽIVO, u hotelu Putnik Inn kao i ONLINE. Na ovom predavanju će biti predstavljen i jedinstveni Astrološki kalendar za 2023. godinu!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Planetarno formiranje ličnosti deteta

U prethodnim člancima o deci opisana je osnovna priroda, temperament i osobine dece kroz 12 astroloških znakova. Te osobine se uglavnom odnose ako je u određenom astrološkom znaku sam Ascendent ili 1. kuća deteta, vladar 1. kuće, Mesec ili Sunce, što će u većem ili manjem procentu donekle opisati prirodu deteta, ali naravno, neće dati potpunu sliku.

Ascendent

Kada u astrologiji procenjujemo osnovne karakteristike i predispozicije bilo koje osobe, znači i deteta, kao najznačajniji faktor uzimamo sam Ascendent i celu seriju 1 te osobe, što je izlazeći znak, planete u 1. kući, vladara 1. kuće, Marsa i znak Ovna kao primarni 1. znak Zodijaka. Takođe, cela serija 1 se odnosi i na sam početak života, što je najprimarniji pokazatelj koji na nesvesnom nivou kroz osobenosti određenog izlazećeg znaka boji energiju deteta. Ta nesvesna energija koja dolazi iz 1. kuće opisuje samo telo i način na koji će dete da izgradi svoje fizičke karakteristike i kakva je njegova generalna vitalnost, a to je i predispozicija za celokupni psihomotorni razvoj deteta.

Znači, sam izlazeći znak daje osnovnu prirodu deteta još u prvim godinama života, a kako se nadalje ta priroda tokom odrastanja formira, vidi se preko pozicije u znaku i u aspektima vladara Ascendenta. Pored osnovne prirode izlazećeg znaka, prirodu deteta može da boji i planeta u 1.kući koja je u konjunkciji sa stepenom Ascendenta (najjači uticaj imaju planete do 5 stepeni orbisa), jer kada su planete u 1. kući a nisu u konjunkciji sa samim Ascendentom, one ne govore o uticaju nečega na prirodu osobe u samom detinjstvu, već o nečemu što na nju utiče kasnije u životu. Planeta na samom Ascendentu menja osnovnu prirodu izlazećeg znaka naglašavajući svoje osobine u tom znaku kao primarne i može da podigne ili umanji samu prirodu izlazećeg znaka. Takođe, osim konjunkcije koja ima najjači uticaj, na prirodu deteta mogu da utiču i ostali egzaktni aspekti nekih planeta ka samom stepenu Ascendenta, dajući mu podršku kroz skladne aspekte ili ukazujući na određene izazove kroz neskladane aspekte.

Ascendent predstavlja sam trenutak rođenja deteta i sam znak na Ascendentu će opisati primarnu nesvesnu prirodu koju dete nosi. Ta osnovna priroda je baza za ono šta se tokom odrastanja i tokom života formira preko vladara Ascendenta, planete koja je u 1. kući a nije u konjunkciji sa Ascedentom, zatim preko uticaja znaka u kojem se nastavlja 1. kuća ili preko kuće koja je analogna izlazećem znaku, što će dodatno nešto kasnije u životu opisati to dete. Jer, cela serija 1 deteta sa još nekoliko faktora tokom odrastanja formira samu ličnost koju će dete da izgradi. Sama serija 1 je kao što je već pomenuto pokazatelj fizičkog tela, ali se primarno odnosi na glavu, upravlja njenim organima u šta spada mozak i nervni sistem, što opisuje i mentalni sklop deteta, tako da ova serija na najdubljem, nesvesnom nivou utiče na celu strukturu horoskopa.

Sunce

Sunčev znak deteta je veoma bitan, ali najmanje opisuje samu njegovu prirodu u prvim godinama života i tokom odrastanja. Svakako, poziciju Sunca u bilo čijem pa i u detetovom horoskopu ne možemo zanemariti, jer Sunce je centralna tačka na nebu oko koje se kreću sve planete i davalac je života. Položaj Sunca u horoskopu u određenom znaku i u određenoj kući ukazuje na važnost te određene oblasti u životu neke osobe, na šta ukazuju i činjenice da se astrološki svako predstavlja prvo znakom, pa podznakom. Ako kažemo da je dete npr. Lav / Ovan, to govori o važnosti pozicije Sunca u znaku Lava, jer prvo se ukazuje i predstavlja ono što će dete želeti da postane i kakvim će želeti da ga drugi vide, a potom se predstavlja znak Ascendenta koji opisuje energiju kojom to ostvaruje.

Pozicija Sunca govori gde je i na koju oblast usmerena svesna, voljna energija koja će se ispoljavati na način znaka u kojem se Sunce nalazi, za razliku od pozicije Ascendenta i vladara Asc koje govore o usmerenju nesvesne energije koja ide iz 1. kuće (lični Mars), a koja se kreće po inerciji i traži usmerenje. Na subjektivnom, psihološkom nivou Sunce predstavlja ego ili svest o sebi, to je budna, racionalna svest, volja, ponos, hrabrost. Naglašeno Sunce daje jaku volju, izraženu hrabrost, a dešava se i da je prenaglašeno, kao i da je slabo što ukazuje na preterano veliki ego, ludu hrabrost ili, pak, povučenost, kukavičluk, slabost, bolest. Sunce predstavlja vitalnost i životnu energiju, pa dobro postavljeno Sunce je jedan od faktora koji ukazuju na dug život. Sunce predstavlja i karakter, temperament, racionalni deo ličnosti i daje osećaj za organizaciju i samopouzdanje. Ono ukazuje i na način na koji se neko izražava u spoljnom svetu, jer Sunce ima potrebu da se izrazi – ono nikad nije nešto što je skriveno, ono je uvek izraženo, tako da i sama kreativnost ide od prirode Sunca. Takođe, Sunce predstavlja i događaje koje neko kreira sopstvenom voljom, tako da u zavisnosti od prirode svog Sunca osoba ima manje ili više mogućnosti da sama kreira svoj život, a osobe sa slabim Suncem su više pod uplivom sudbine i nesvesnog.

Sunce znači govori o svesnoj energiji, o odrasloj i formiranoj osobi u koju dete tokom odrastanja želi da se pretvori i ono gde želi da pokaže svoj maksimum. Znači, pomenuto dete Lav/Ovan tokom odrastanja težiće da ostvari svoju Lavovsku prirodu Sunca i stekne izraženu svest o sebi, dominantnost, uspeh i stabilnost u kući u kojoj je ovo snažno Sunce u sedištu postavljeno, ali na jedan brz, nagao i u neku ruku nesvestan način znaka Ovna. U zavisnosti od pozicije i aspekata samog Marsa kao vladara Ascendenta, kao i od ostalih faktora u horoskopu, videće se koliko može u tome da bude uspešno i na koji način, kao i gde su mu eventualne prepreke. Jer, ova pozicija gde bi u tom slučaju Sunce bilo u 5. kući ukazuje da će to dete imati osećaj da je rođeno za najbolje i imaće dovoljno energije bez obzira na ostatak horoskopa da bude glavno u društvu i poznato po nečemu, naročito u srednjoj školi (5. kuća). Ta njegova volja i energija može u mnogome da mu pomogne da kasnije u životu ostvari svoje kreativne potencijale i doživi veliki uspeh u nečemu, jer ovo može da bude uspešan i slavan glumac, sportista i sl. (naročito u muškom horoskopu). U ženskom horoskopu ne mora da govori o samoj toj osobi, nego može da ukaže i na veliku ljubav prema ocu pre svega, ljubav prema uspešnim i zrelijim muškarcima, o uspehu i zdravlju njenog prvog deteta itd. Ali, u slučaju ovog deteta energija samog Ascendenta i znaka Ovna može da ukaže i na nestrpljivost, ishitrenost, naglost, neistrajnost i u zavisnosti od postavke Marsa, kao i nekih ostalih faktora, može da se vidi da li će ove potrebe Sunca biti uspešno ili manje uspešno ostvarene.

Kada se kaže ostali faktori, misli se pre svega na Mesec i seriju 4, jer to je osnova za sve ono što se nekome događa kao podsvesni deo ličnosti da privlači neke događaje. Mesec i serija 4. je ono što boravi u duši svakoga i samim tim je najvažnije za sudbinska dešavanja. Da bi se došlo do Sunca mora se ići preko Meseca, jer je Mesec prvi omotač oko Zemlje, pa tako predstavlja i prvi nivo komunikacije pojedinca sa životom uopšte, baš kao što je i prvi kontakt deteta upravo sa majkom. Energija kojom se ostvaruje potreba Sunca, što je zapravo cilj opisuje Ascendent i vladar Ascendenta, a sam put je Mesec, serija 4 i lunarna faza. Cilj svih nas, bili toga svesni ili ne, je da se ostvarimo, postanemo svesnija bića, postanemo celoviti i držimo stvari u svojim rukama na isti način na koji Sunce koordinira ostalim planetama.

Od snage Sunca zavisi i koliko smo to u mogućnosti, a od njegove prirode u odnosu na poziciju u znaku i kući zavisi i šta želimo i kako percipiramo sve ostalo što nas okružuje. Zato ne treba kod deteta prevideti značaj i veličinu Sunca u odnosu na ostale planete, jer ono svakako predstavlja njegov cilj i ono najsnažnije u njemu, a put i način će opisati Mesec i serija 4 koji se generalno odnose na početak života i samo detinjstvo.

Mesec

Mesec predstavlja podsvesni deo ličnosti i ono što se dešava mimo njene volje. Mesec predstavlja majku i samo stanje majke u prenatalnom periodu deteta, ali predstavlja i majku prirodu i svu prirodnost uopšte. Osećaj i razmišljanja majke u prenatalnom periodu su osnova sadašnjeg detetovog života. Prenatalni period koji je definisan Mesecom, 4. kućom i znakom Raka jeste seme bačeno u zemlju koje dalje progresira do svog završnog oblika. Kako je biljka definisana već svojim semenom, tako je i čovek u velikoj meri usmeren svojim prenatalnim periodom. Mesec je osnova nad osnovama; čak je osnovniji od Sunca.“ (Aleksandar Imširagić - „Točak sudbine 2“)

O početku života (kao i o samom kraju) govori 4. kuća, mada je sam prvi udah deteta povezan sa izlazećim znakom - sa Ascendentom. Četvrta kuća i Mesec su osnovna baza i sam put kojim će dete da formira svoj karakter i svoju ličnost.

Mesec vlada životnim periodom do 4. godine i tokom tog perioda detetova sudbina umnogome zavisi od same majke, kao i od porodice u kojoj je rođeno, jer sam Mesec je onaj koji prima uplive i sakuplja iskustva. Ti uplivi koje Mesec dobija u ovom periodu imaju dominantnu ulogu u mnogim stvarima koje se formiraju kod deteta, a koje imaju uticaj na ceo njegov dalji život.

Natalna postavka Meseca i njegovi aspekti opisuju sudbinska dešavanja, sve ono što ne zavisi od lične volje, jer Mesec predstavlja dušu i sve što u njoj živi, a njegovi su aspekti slika nesvesnih potreba koje se izražavaju kroz sećanja. Zato je uloga Meseca više sudbinska, više povezana sa sećanjem duše iz prethodnih inkarnacija, ili sa sećanjima nekoga iz genetike i porodice, tako da on vodi dete putem sudbine. Pozicija Meseca u natalnom horoskopu je najvažniji pokazatelj suštinske uloge koju je dete dobilo u ovom životu, u šta spadaju i moguća neudobna iskustva koja mora da prođe na svom evolutivnom putu.

Mesec i detinjstvo su osnova za ceo život

Kada se u bilo čijoj karti opisuje sama ličnost osobe u šta spada priroda, karakter i namere osobe, pored serije 1 uzima se u obzir i serija 3, kao i serija 4. Ova 3 dela čine jedinstvenost i strukturu svake osobe opisujući kako je integrisano svesno, podsvesno i nesvesno u njoj, kao duh, duša i telo ili serija 3, serija 4 i serija 1.

U vreme planetarne vladavine Meseca odigrale su se sekundarne (do 3. meseca), tercijarne (do 3. godine), a dobrim delom i minorne progresije (do 7. godine), što govori da prvih 4 godina života deteta imaju presudan značaj na formiranje skoro celokupne njegove ličnosti.

Formiranje nesvesnog - nivo sekundarnih progresija

Telo svakog od nas počinje da se formira još od trenutka začeća i svoje obličje poprima još u stomaku majke u prenatalnom periodu. Samim rođenjem i prvim udahom se aktivira taj primarni nesvesni deo kao Ascendent, kao telo koje ima kao nosač genetsko nasleđe i kombinaciju hromozoma DNK oba roditelja. Ako znamo da nivo sekundarnih progresija koji su se odigrale u prva 3 meseca ili prvih 90 dana života deteta utiče na formiranje fizičkog tela, jasno nam je da sam početak života ima uticaj na ceo dalji tok života tog deteta. Stoga, ako se u prvih 3 meseca života deteta pojave neki neudobni događaji i utisci, oni će ostati zabeleženi na nesvesnom nivou i kasnije tokom života će se ispoljiti kao neki problem na nivou fizičkog tela.

Formiranje podsvesnog - nivo tercijarnih progresija

O podsvesnom delu ili duši govori Mesec i serija 4. i on se odnosi na formiranje emotivnog niva kod deteta. Tercijarne progresije se odigravaju u prve 3 godine života deteta, što ukazuje da je taj period u razvoju deteta od presudnog značaja za njegovu dalju sposobnost da bude emotivno stabilna ličnost.

Nivo Meseca i serije 4 i odnosi se na emocije i sposobnost koju dete stiče da bude zadovoljno i srećno u životu. Sve ono što se detetu dešava u životu u prve tri godine, može da ukaže na emotivne povrede koje će imati kasnije u životu. Dete se ne seća perioda pre 3. godine i upravo su zato ovi podsvesni i nesvesni sadržaji oni koji najviše njime tokom života upravljaju.

Formiranje svesnog - nivo minornih progresija

O svesnom nivou govori pre svega Merkur i serija 3 (intelekt, razmišljanje) i Sunce (volja, ego) i na njegovo formiranje utiče nivo minornih progresija koje se odigravaju u prvih nešto više od šest godina života. Dete je tada oformilo svoj svestan nivo postojanja, tako da je spremno da krene u školu i počne da gradi svoju ličnost kroz svoju individualnost. Svaka trauma i povreda do 7. godine može da utiče na pojavu nekog mentalnog problema koji će biti prikazan kroz minorne progresije.

Značaj i uloga porodice

Uloga majke i porodice je najznačajnija u tome da shvati da ukoliko detetu pruže puno ljubavi i pažnje tokom odrastanja ono će se lakše nositi sa neudobnim aspektima planeta, Meseca pre svega.

Najbolju stvar koju mogu roditelji da urade za svoje dete je da oni sami što mirnije reaguju na neke životne izazove, jer njihove reakcije i način na koji reaguju, svakako imaju uticaj na kasniji život njihovog deteta.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD