Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Venera i lične planete

Rimska boginja ljubavi i lepote – Venera, predstavlja izraz istorijskog razvojnog mitološkog obrasca jednog od dva primarna ženska principa stvaranja (Meseca i Venere), koja je svoju mitološku evolutivnu putanju započela od sumerske Inane ili Inin, hetitske, asirske i vavilonske Ištar ili Ešdar, preko haninske i hebrejske Astarte, egipatske Hator, Grčke Afrodite, pa sve do rimske Venere, koju i moderna astologija uvažava kao primarnog signifikatora za brak, emotivne odnose, ljubav, umetnost, harmoniju i lepotu.

U astrološkom smislu, Venera poput Merkura čini hermetičku planetu, koja je posle njega najbliža Suncu, pa stoga predstavlja i obrazac za sazrevanje i uzdizanje Svesti, kroz lekcije kreativnosti i odnosa.

Pogledajmo kako se Venera ispoljava u natalnoj karti kroz aspekte.

Venera u povoljnom aspektu sa Suncem

Kako Venera nikada nema veću udaljenost od 46 stepeni od Sunca, jedina dva aspekta koje ova dva tela mogu obrazovati su konjunkcija i polukvadrat. U domenu polukvadrata, on se u natalu može ispoljiti kroz odraz mitološke priče o Helijevom razotkrivanju Afroditine ljubavne afere sa Aresom, pa ukoliko je u ovaj aspekt uključen i Neptun ili predstavnik 12. kuće, on može ukazivati na ljubavnu tajnu koja se skriva, ali koja ujedno može biti i razotkrivena.

Konjunkcija Venere i Sunca pojačava Afroditin sjaj, obznanjujući svima njen šarm i lepotu kojima očarava i pleni, donoseći joj životnu radost, popularnost i slavu. Ovaj aspekt budi Afroditine kreativne potencijale, koji se svetu mogu obznaniti kroz sve vidove umetnosti, kao i javnog delovanja. Sunce će pokretati ambiciju Venere da dosegne veliki uspeh u oblasti svoga delovanja, a autentičnost i neponovljivost mogu predstavljati osobeni pečat njenog izraza. Poseban umetnički dar, kao i veliku slavu koja ga prati, može dati kazimi konjunkcija ova dva tela u natalu. Ovo je aspekt glamura, sjaja i visokih vrednosti ka kojima se stremi, ali, ukoliko je Venera spaljena od Sunca, u orbisu konjunkcije manjem od 7,5 stepeni, iz ovog aspekta može izroniti i mitološka slika Narcisa koga je Afrodita navela da se snažno zaljubi u svoj sopstveni odraz. Tada samoljublje dolazi do izražaja, kao i oholost kojom se nipodaštavaju vrednosti i potrebe drugih ljudi, a lični interesi, koji su najčešće uslovljeni glađu za materijalnim vrednostima i statusom, postaju i glavni fokus interesovanja.

Sobzirom da je Sunce debilitirano u Venerinom znaku, ono u ovoj nepovoljnoj vrsti konjunkcije, kao i u svom lošem natalnom dostojanstvu, može Veneri doneti ljubavnu aferu sa oženjenim muškarcem, u kojoj i sama njena predstavnica može izgubiti svoje dostojanstvo, živeći večitu ulogu druge violine zbog koje njen ljubavnik neće imati nameru da se razvede, niti da je oženi. Ukoliko osoba sa ovim nepovoljnim aspektom i uđe u brak, postoji opasnost od gubitka svog identiteta u njemu, u kome se supružnik preobražava u snažnog i posesivnog kontrolora, a koji neće ostati imun na prilike koje će mu se ukazati za vanbračnim izletima.

Ipak, povoljna konjunkcija Sunca i Venere može ukazati i na srećan brak koji supružnike povezuje harmonijom i iskrenom ljubavlju, ali ona takođe može opisati i muža koji slovi za velikog zavodnika, ali i umetnika. Takođe, osoba sa ovim aspektom neretko biva privučena muškarcem na položaju, koji će joj obezbediti svu udubnost, materijalnu sigurnost, pa i status. Ovo je i slika ljubavi prema ocu, koji je mogao biti ostvareni, poznati umetnik, a čiji talenat predstavnica Afrodite nasleđuje.

Ovaj aspekt inspiracije, kreativnosti, šarma, ljubavi, lepote, optimizma, pa i materijalnog blagostanja, činiće poseban dar bogova na životnom putu zemaljske Afrodite, što će činiti da sve što njena ruka dotakne bude inspirisano magijom kojom se preobražava svet.

Venera u povoljnom aspektu sa Mesecom

Povoljni aspekti Venere i Meseca oslikavaju arhetipsku sliku Velike boginje Majke, boginju plodnosti, koja je još pre začetka olimpske patrijarhalne vladavine, predstavljala glavno božanstvo u praistorijskom dobu matrijarhata.

Time, povoljni aspekti ova dva tela, natusu daruju sav svoj plodonosni blagoslov, kako u domenu potomstva, tako i u domenu plodonosnog životnog i umetničkog stvaralaštva. Arhetipska predstavnica Afrodite će tokom svoje mladosti biti posebno vezana za majku, koja će svojom ljubavlju i predanošću u nju ugraditi sve kvalitete jedne žene, koja će sa odrastanjem biti sposobna da se sa ponosom predstavi svetu. Njena ljupkost, lepota, dobrodušnost, romantičnost i šarm biće odraz lepote njene duše, ali i njeni najjači aduti u igri zvanoj život, u kojoj će stvarati i ubirati plodonosne darove svojih zalaganja i ostvarenja. Čini se da ovim osobama sve ide od ruke, jer su duboko usidrene u svojoj plemenitoj, osećajnoj i ženstvenoj suštini, koje svoju ljubav, pažnju i brižnost dele svima kojima je neophodna.  U horoskopu muškarca ovo je lepa slika sklada, poštovanja i ljubavi između dve najznačajnije žene njegovog života – njegove majke i njegove supruge, ali ujedno i slika srećnog emotivnog i bračnog života. Iz povoljnog aspekta Venere i Meseca izranja i slika šarmantne, zavodljive i lepe supruge, koja svoju lepotu nasleđuje preko majčine genetike, a pored koje natus pronalazi suštinsku životnu sreću, harmoniju i blagostanje.

Ove osobe poseduju umetničke sklonosti, koje uvek teže harmoniji, lepoti i isticanju ljubavi kao jedne od centralnih tema njihovog umetničkog stvaralaštva. Gaje duboku vezanost za decu i porodicu, koji su na samom vrhu njihovih životnih prioriteta. Ovo su sjajne domaćice, divne, tople, saosećajne i posvećene majke i supruge, koje svojim ukućanima daruju puno nežnosti, podrške i ljubavi. Povoljan aspekt Venere i Meseca, obezbeđuje u životima ovih ljudi sreću u ljubavi, ali i porodičnu, finansijsku i emotivnu stabilnost.

Venera u nepovoljnom aspektu sa Mesecom

Nepovoljan aspekt ove dve planete može uticati na neharmoničan emotitvni odnos kroz koji se može ispoljiti nezadovoljstvo partnera i njihova neusklađenost. Ovo je ujedno i slika nezadovoljnih žena u natusovoj genetici, koje nisu ostvarile svoje emotivne snove o skladnom i srećnom emotivnom životu. Svi sanjani snovi, nisu se pretočili u realnost, koja je pružila mnogo manje i drugačije od očekivanog.

Za razliku od povoljnog aspekta Meseca i Venenre koji pruža opis žene koja uvek drži do sebe i svog lepog i ženstvenog izgleda, jer je zadovoljna sobom, težak aspekt će ukazati na zapuštenost u domenu fizičkog izgleda, koje ujedno odražava i zapušteno emotivno stanje i unutrašnje duševno nezadovoljstvo. Stoga, ta unutrašnja slika se u svojoj spoljnoj manifestaciji može iskazati kao neurednost i aljkavost, što se odražava i na samo stanje porodičnog doma, koji može odisati neurednošću i zapuštenošću.

Ipak, veoma je izvesno da ova večita glad za iskrenom ljubavlju koja se teško doseže, svoj izvor pronalazi u odnosu sa majkom tokom mladalačkog doba, koji je bio opterećen nerazumevanjem i nedovoljnom emotivnom podrškom koja je mogla izostati. Ovaj duboki osećaj nedostatka ljubavi je samim tim mogao nametnuti unutrašnji osećaj da osoba nije zaslužila majčinu ljubav i podršku, što će za posledicu imati i nedovoljnu količinu samopoštovanja i ljubavi prema sebi. Zato će se ta emotivna podrška uvek potraživati u spoljnom svetu, a posebno od partnera koji neće dovoljno razumeti u kojoj meri je njegova ljubav neophodna, kako bi se razvio osećaj samopoštovanja, sigurnosti i emotivne stabilnosti koja je osobi neophodna, a koju ne pronalazi u sebi samoj. Teško će stoga ovaj natus biti u stanju da bez emotivne podrške svoje okoline izađe iz točka matrice emotivnog nezadovoljstva, čiji je krug počeo da se okreće još tokom detinjstva i mladalaštva.

Nepovoljan aspekt Venere i Meseca takođe dovodi do sukoba majke i žene u samoj osobi, pa ova Venerina predstavnica može istrajavati u svom unutrašnjem sukobu oko dileme kako da se podjednako uspešno ostvari i kao majka i kao ljubavnica, odnosno supruga. Problemi sa plodnošću, hormonalnim poremećajima i reproduktivnim organima su u ovoj planetarnoj postavci izvesni, ali i problemi sa ishranom, koji se mogu manifestovati i kroz nekontrolisanu gojaznost ili pak kroz anoreksiju ili bulimiju u svom krajnjem ishodu, a čiji suštinski uzrok počiva u emotivnom nezadovoljstvu.

Venera u povoljnom aspektu sa Marsom

Venera i Mars, kao dve planete najbliže Zemlji, svojim mitološkim obrascima su tokom čitave istorije vršile najsnažniji uticaj kako na živi svet, tako i na ljudsku civilizaciju. Ova arhetipska privlačna sila je tako stvorila sve polaritete na ovoj pozorišnoj sceni zvanoj Zemlja, kojom su inspirisana mnoga scenarija istorijskih drama, kako ljudi, tako i nacija. Ni jedna mržnja ne može postojati bez ljubavi, zbog koje su se i najžešći ratovi razbuktavali, menjajući pravac kretanja civilizacija ka budućnosti.

Ove sile stvaranja i razaranja, lepote i užasa, ljubavi i mržnje, predstavljaju osnovni odraz dualističkog sveta, koji pohodimo kako bismo stekli iskustva o ljubavi koju ne možemo spoznati bez mržnje, radosti koju ne možemo ceniti bez patnje i stvaranja koje nam ne može pokazati svu svoju veličanstvenost, dok ne upoznamo i efekat njegovog uništenja.

Ova najprivlačnija kosmička sila dualističkog materijalnog sveta, je ujedno i osnovna sila stvaranja života, koja spermatozoid vodi do jajne ćelije, kao i mužjaka svojoj ženci. Bez ove sile ni naše utelovljenje ne bi bilo moguće, ali ni naša zemaljska iskustva, koja su vešto oblikovana privlačnim silama Venere i Marsa.

Stoga će pozitivan aspekt (trigon i sekstil) ove dve planete, ispoljiti fundamentalnu kreativnu silu stvaranja, kroz veliku privlačnost, izraženu seksualnost, harizmatičnost, plodnost ali i usklađenost muškog i ženskog principa. Ovde će se ljubav Aresa i Afrodite ispoljiti u svom punom mitološkom potencijalu, pa će vlasnica ovog aspekta teško uspeti da izbegne ovog ljubavnika, koga će joj sudbina vešto u život dovesti.

Osobe sa ovim aspektom predstavljaju hodajuće magnete za suprotan pol, koje u njemu bude iskonski mužjački zov. Ova privlačna sila, koja je i Aresa i Afroditu zaplitala u Hefestovoj postelji, svojim potentnim stvaralačkim nabojem lako će začeti potomstvo, čak i kada ono nije planirano. Ipak, ukoliko i drugi natalni pokazatelji svojim prisustvom na to ukažu, ovaj aspekt može doneti nezajažljivu potrebu za telesnim zadovoljstvima kao i sklonost flertovanju koje predstavlja neodvojivu fasetu natusove ličnosti.

Venera u nepovoljnom aspektu sa Marsom

U nepovoljnom aspektu ove dve planete, do izražaja dolazi sam polaritet ova dva stvaralačka potencijala, usled čega se ljubav lako može preobraziti u mržnju, a stvaranje u razaranje. Žene sa ovim aspektom mogu podsvesno birati muškarce, kojima će inicirati Afroditinu tajnu specijalnost da ženu uvuče u emotivnu vezu sa neadekvatnim ljubavnikom, koji može iskazati sav potencijal Aresove sirove naravi, agresije, posesivnosti, ljubomore pa i devijantne i perverzne seksualnosti. Ove odlike Aresove sirovosti posebno mogu biti izražene ukoliko je i sam Mars u lošem natalnom dostojanstvu. Tada možemo dobiti sliku i nasilnog kriminalca, čiji emotivni opus ne poseduje nežnost niti pravi osećaj za potrebe ženskog srca. Česte ljubomorne scene sa stegnutim pesnicama u znak upozorenja, koji šamar, pa i plavo oko, vaspitna su mera koja ujedno služi i kao pokazatelj privrženosti i ljubavi. Ipak, ova privlačna sila će nekad i dugo vremena držati ženu u ovom zarobljeništvu, koja će teško smoći snage i hrabrosti da je se oslobodi. Ono što pak, ovu Afroditinu predstavnicu može utešiti je činjenica da je Ares uglavnom “kratkog fitilja”, pa stoga, kao i njegove naprasite i eksplozivne reakcije, tako i njegovo interesovanje za nju može uz srećnu okolnost, biti kratkog daha. 

U ovim vezama Afrodita služi kao paravan Aresu za iskazivanje svoje sirove muževnosti, sa čime ljubav malo veze ima, pa što pre to shvati, to će pre krenuti u potragu za onim što čini osnovnu hranu duši njenoj, a to je uvek prava ljubav.

Ženske predstavnice ovog aspekta mogu same težiti grubostima, ekscesima, ljubomornim scenama, pa i promiskuitetu, dok su i sve vrste telesnih zadovoljstava jedna od njihovih primarnih potreba, usled čega mogu postati i laka meta raznih poroka što podjednako važi i za muške vlasnike ovog natalnog aspekta. Ne treba zaboraviti da ovaj aspekt, poput lošeg aspekta Venere i Plutona nosi opasnost od silovanja, kao i neželjene trudnoće i abortusa.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD