Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Webinar: Inicijacije Venere 2023 Pozivamo te na webinar koji će održati Ivana Šaljić 17. decembra u 18h, u okviru kojeg će biti predstavljena njena NOVA knjiga „Inicijacije Venere 2023“.​
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o obilju“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o obilju“, koja će se održati 8. decembra. Sa punim Mesecom u decembru otvaramo se ka razvoju uverenja o obilju, kao konačnom načinu pretvaranja energije u materiju.
» prikaži celu vest
Predavanje Astro vodič za 2023 U petak, 02. decembra, Lea i Aleksandar Imširagić će održati posebno predavanje “Astro vodič za 2023” od 19 do 20.30h UŽIVO, u hotelu Putnik Inn kao i ONLINE. Na ovom predavanju će biti predstavljen i jedinstveni Astrološki kalendar za 2023. godinu!
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Boje naših zavisnosti

Istraživanje energetskog tela čoveka nudi nam ogroman broj informacija koje nije uvek jednostavno uklopiti u jednu celinu, posebno zbog toga što nauka nije do sada uspela da pronađe i potvrdi dovoljno informacija u vezi sa njegovim postojanjem. Svaki način pristupa zato sadrži veliki broj nepotvrđenih, metafizičkih informacija, ali draž skrajnutih nauka poput astrologije i principa na kojima je zasnovana čitava medicina Istoka, jeste u tome što ih možemo iz ove pozicije izučavati bez moguće predrasude da je sve što pročitamo tačno bez izuzetka.

Zato vas molim da sledeće redove uzmete sa rezervom, taman onoliko koliko vam treba, praćena nadom da ćete na isti način pročitati svaki naučni rad ili školsku definiciju. Istina svakako živi unutar nas i svako od nas će je pronaći ako u tišini dovoljno pažljivo oslušne svoje telo.

Ukoliko energetsko telo posmatramo kroz planetarnu analogiju, videćemo da svaki energetski centar (čakra) odgovara jednoj planeti, pa se mogući disbalans može videti iz natalnog horoskopa čak i ako nismo u velikoj meri upućeni u teoriju energetskog tela. Iako postoji veoma veliki broj sistema kojima se predstavlja energetsko telo, uobičajeni pristup podrazumeva da postoji sedam osnovnih energetskih centara. Oni se nalaze u dodiru sa našim fizičkim telom i svaki od njih odgovara po jednoj vidljivoj planeti Sunčevog sistema, dok transcendentnim planetama odgovaraju energetski centri koji se nalaze izvan fizičkog tela. Svaki energetski centar povezan je sa određenom frekvencijom, pa svaka čakra, metafizički posmatrano, ima zvuk i boju koji su sa njom u rezonanciji. Iz ovog razloga postoje različite metode lečenja zvukom i bojama, što dodatno u određenoj meri može biti povezano sa lečenjem dragim i poludragim kamenjem.

Sanskrit povezuje reč „čakra“ sa izrazom „kotur svetla“, pa iako u različitim krajevima sveta i različitim kulturama značenje pojedinačnih energetskih centara varira, sve dalje definicije potiču iz ove polazne tačke. Čakra je mesto unutar kog se energija pretvara u materiju, čime se formira naše fizičko telo u okviru energetskog Univerzuma. Ona služi za grubu i finu komunikaciju kroz energetsko polje koje nas formira u materijalnoj stvarnosti. Unutar svake čakre životna energija kruži na određeni način, što čini naš život na planeti mogućim, jer energija učestvuje u svim procesima naše fiziologije, što konačno formira naše objektivne okolnosti i sve što nas okružuje. Kada u određenom energetskom centru postoji problem, kada je on van balansa i neusklađen sa ostatkom energetskog tela, mogu se javiti najrazličitiji problemi u životu osobe, kako na fizičkom, tako i na emotivnom i mentalnom planu.

Čakre su u nama poređane duž kičmenog stuba, od njegovog dna do temena glave. Raspored boja je povezan sa vidljivom oblasti spektra i to tako što je prva čakra, ona koja se nalazi u dnu kičme, u korelaciji sa crvenom bojom kao čakra sa najnižom frekvencijom. Svaki sledeći energetski centar odgovara sledećoj boji vidljivog spektra i nekom od stanja više frekvencije. Druga čakra je povezana sa narandžastom bojom, treća sa žutom i tako sve do poslednje, sedme čakre, koja odgovara frekvenciji ljubičaste boje vidljivog spektra.

Niske frekvencije odgovaraju nižim energijama, pa je prva čakra na najnižem energetskom stupnju i njena je funkcija da nas čvrsto poveže sa planetom Zemljom. Ona odgovara prirodi Marsa i prve serije horoskopa. Energetski centar koji odgovara najvišoj energiji unutar nas povezan je sa Saturnom, naziva se krunskom čakrom, ljubičaste je boje i ima funkciju da nas otvori ka Univerzumu. Na ovaj način svaki čovek je predstavljen kao svojevrsna veza Neba i Zemlje, poput kanala koji ima zadatak da svoj trag u materijalnom svetu ostavi tako što nešto što nije materijalno prevodi u trajnu, materijalnu vrednost. U skladu sa tim, energetski protočan čovek svaku ideju sprovodi u delo i za svaku zamisao već ima ostvarenje.

Zavisnosti i astrološka simbolika

Astrološki gledano, sve zavisnosti se uglavnom povezuju sa Neptunom, ali njihov uzrok može biti povezan sa bilo kojom planetom. Osoba može da postane zavisna od najrazličitih stvari, pa je Neptun ovde više poput oblaka koji govori o atmosferi jedne reči, nego što ukazuje na bilo koju konkretnu stvar. Ovisnost se može razviti zbog nedostatka materijalne sigurnosti ili nedostatka ljubavi, osetljivosti na spoljne uticaje ili manjka vere, zbog teških okolnosti ili lošeg društva, itd. Uzroka je svakako previše da bi jedan Neptun mogao u sebi snositi odgovornost za sve njih, iako sve potiče iz njegovog carstva i u njemu se sve konačno rastvara.

U okviru naše energetske strukture, Neptun je povezan sa našom aurom, spoljnim omotačem koji nas okružuje i štiti od uticaja okruženja, odnosno povezuje sa njim. Uloga Neptuna je od izuzetnog značaja i sama činjenica da njega povezujemo sa svim bolestima zavisnosti govori o tome da one sve imaju jednu zajedničku vrednost, a to je nemogućnost da se odvojimo od uticaja spoljašnjeg sveta i preosetljivost. Ovisničko ponašanje uvek je predstavljeno skupom određenih karakteristika i za sve je zajednička izrazita osetljivost, kao i duboka unutrašnja potreba osobe da se ne suoči sa realnim stvarima koje je okružuju. Neptunom možemo zamagliti realnost kad god ne želimo njom da se bavimo, pa zavisnost sama po sebi Neptuna podrazumeva, jer ona predstavlja varku i beg od onoga što smo naizgled suviše slabi da podnesemo bez određenih supstanci, ljudi ili namirnica.

Problem zavisnosti će se zato ispoljiti na najrazličitije načine zavisno od postavke planeta u natalnom horoskopu. Jedna osoba će pronaći način da pobegne od realnosti upotrebom teških narkotika, dok će neka druga to učiniti konzumiranjem hrane ili cigareta, a treća stalnim osećajem zaljubljenosti. Opštu sklonost osobe da izgradi određeni tip zavisnosti videćemo svakako iz njenog odnosa sa Neptunom i dvanaestom serijom horoskopa, jer će kroz nju ona želeti da pobegne od realnosti u neku vrstu zadovoljstva izazvanog spoljnim materijalnim ili nematerijalnim stimulansima. Ipak, treba imati u vidu da smo svi mi u određenoj meri neuzemljeni i ovisni od najrazličitijih stvari, pa je dobro na osnovu natalnog horoskopa proceniti koje stvari svakoga od nas vezuju za druge svemire i mesta koja nam kradu energiju unutar tela i okruženja u kom se nalazimo sada.

Svaki mogući tip zavisnosti čini da problem od kog bežimo ostaje nerešen, pa vremenom može porasti toliko da nam potpuno zagradi vidik ka mogućnosti realnog osećaja zadovoljstva i sreće. Onog koje nije podstaknuto određenom supstancom, osobom ili osećajem. Koji god astološki kodovi da postoje u našem horoskopu, svi smo mi ovisni od nečega u određenoj meri, pa pre nego što nastavimo, možda bi bilo dobro da se zapitate gde leži vaša zavisnost? Da li previše vremena provodite na društvenim mrežama ili ne možete da ostavite cigarete? Da li vaš osećaj sreće zavisi od partnera, sadašnjeg ili budućeg, ili se krije u ljubavi koju primate od drugih ljudi? Da li uspeh u karijeri definiše mogućnost da se opustite? Kakve tipove uslovljenosti u sebi nosite i od čega vaša sreća direktno zavisi?

Dvanaesta kuća govori o svim stvarima za koje smo vezani, pa će dvanaesta serija horoskopa svojom dobrom ili izazovnom postavkom ukazati na ono što nam pruža osećaj sreće, a on će biti u onoj meri stvaran i ubalansiran, koliko je naša veza sa Zemljom snažna i naše srce široko. Ukoliko pronađete danas da postoji neka stvar koju niste spremni da pustite, koja vas drži čvrsto jer nešto bez nje ne možete učiniti ili osetiti, možda je vreme da se baš nje oslobodite, kako biste mogli pronaći način da budete realno srećniji kroz simboliku određene planete u svom horoskopu.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD