Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

28. IV - 05.V 2014

Kada je nešto tako veliko i moćno kao što je veliki kardinalni krst, obično ne proizvodi specifičan događaj tačno kada se dogodi. Ali prošle nedelje, u vreme egzaktnog velikog kardinalnog krsta, nešto značajno se desilo. Ukrajinska vojska pucala je i ubila nekoliko navodnih ruskih ekstremista u istočnoj Ukrajini, u četvrtak uveče (dok su se zatvarale berze u SAD). Rusija je odmah poslala hiljade vojnika preko granice. Zlato i srebro, koji su pali na najniži nivo u poslednja dva meseca, odmah su se preokrenuli. Zlato je ponovo skočilo za preko 30 dolara, a srebro skoro 100 poena (98 centi) za samo nekoliko minuta. Berze širom sveta su počeli da se rasprodaju u petak.

Sada, kao mundani astrolozi i posmatrači svetskih događaja, možemo pokušati da sklopimo šta to znači i šta nagoveštava u budućnosti. Hoće li se Rusija povući i ignorisati ovaj konflikt. Ne, čini se da neće, ne sa Marsom (agresija i tvrdnja) koji je deo velikog kardinalnog krsta i koji se nalazi egzaktno na natalnom Suncu Vladimira Putina (7. oktobar 1952, 9:30, St. Petersburg, Rusija, prema nekoliko astroloških sajtova). Više je nego verovatno, da je on ohrabren svojim nedavnim uspehom i velikom popularnošću kod kuće. Verovatno neće prihvatiti ovaj vojni čin Ukrajine i samo nastaviti dalje. Hoće li SAD i/ili Evropa braniti Ukrajinu ukoliko Rusija primeni silu u ovom sukobu? Ne, to takođe nije verovatno. Ako ne, šta je sledeći korak, ako Ukrajina pokuša da zaustavi ruski napad da preuzme zemlju, pod izgovorom da samo brani svoje ruske pristalice? Pa, verovatno će se ispostaviti da je to izraz tamne strane Plutona u T-kvadratu sa Marsom i Uranom. To bi moglo da postane brutalno i ružno.

Dakle, Ukrajini se bliži kraj, kao što sada znamo. Možemo pokušati da pronađemo u tome nešto pozitivno, i možemo pokušati da reinterpretiramo ovo sa konstruktivnim ishodom na kraju, ali Mars i Pluton ne idu uz ishod obostrane pobede. Sa tom kombinacijom, neko pobedi, a neko izgubi. Nema milosti, ne na Zemlji, kada se nešto nađe između Marsa, Plutona i Urana.

Ovo nas dovodi do sledećeg pitanja: šta je sledeće? Da li će se to ovde završiti, kao što je Putin rekao puno puta do sada? Ili će eskalirati? Mi smatramo da se neće završiti ovde, jer Veliki kardinalni krst je prekretnica, ne pauza ili jednokratni događaj. Dakle, pravi sledeći izazov, kako mi to vidimo, biće NATO. Da li je NATO relevantan? Da li njegove članice zaista stoje iza onoga što zastupaju, a to je da brane jedna drugu od bilo koje pretnje suvereniteta? Ako tražite nešto pozitivno, neku nadu, što dolazi iz ove loše i lažne diplomatije SAD i Evrope, koja nije bila u stanju da zaustavi ovu eskalaciju sukoba, možda je to ovo: ona može ovlastiti NATO da se konačno ujedini i da bude nešto što treba da budu u ovom svetu - porodica naroda da bi zaštitili jedni druge u vreme opasnosti. I da ne bude zabune: ovo je opasno vreme, što će vam reći svaki mundani astrolog, a verovatno vam i govore već duže vreme. Diplomatija bi bila poželjna ako uspe. Ali, jasno je da ne uspeva. To je realnost. Zvuci rata su sve glasniji, a ne tiši, sa svakom lažnom nadom iz reči diplomata, čak i onih kojima prete, a posebno onih koji prete, a onda ne ispunjavaju svoje pretnje.

Smatramo da je ovo izuzetna prilika za lidere NATO zemalja da održe samit, da se ujedine, potvrde svoju posvećenost jedni drugima, i donesu dobro osmišljen plan za suočavanje sa bilo kakvim "sledećim koracima". Ne mora da bude nikakvih "sledećih koraka" u maršu ka III svetskom ratu. Posle svega, ova trenutna tenzija je počela pod retrogradnim Marsom, i na kraju, oni koji uzimaju ulogu agresora imaju tendenciju da izgube. Primarna nada za čovečanstvo u ovom trenutku je da se zaustavi ovaj marš ka svetskom sukobu, jer ako se nastavi, podeliće svet - oštrije nego danas.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

Najbolja trgovina koju smo savetovali u nedeljnom berzanskom izveštaju za pretplatnike bila je za berzanske indekse: "Pozicionirani brokeri su na nuli i mogu prodavati kratkoročno po ceni iznad 16.550, ako imaju ponudu, sa zaustavljanjem trgovine iznad 16.700. Brzi brokeri... takođe mogu prodavati kratkoročno od utorka do četvrtka, ukoliko maksimum u ponedeljak bude 16.500 ili više, sa zaustavljanjem trgovine iznad 16.700." Savršeno. Maksimum je u utorak, 22. aprila, bio 16.565, a berzanska nedelja se zatvorila na 16.361. Za junske S&P savetovali smo: "Pozicionirani brokeri... ako niste u kratkoročnom, gledajte da kupite kratkoročno u utorak sredu po ceni od 1880 - 1885, sa zaustavljanjem kupovine iznad 1905. Brzi brokeri... mogu prodati kratkoročno za 1880 - 1885 od utorka do četvrtka, kao i ako dostignu nove nedeljne maksimume, sa zaustavljanjem trgovine iznad 1905." Maksimum je tih dana bio 1880,75, a u četvrtak je skočio na 1882,50. Berzanska nedelja se završila na 1860. Nedeljni program takođe je dobio na kratkoročnom blizu nedeljnog maksimuma za junske NASDAQ fjučerse. Naši saveti za trgovinu plemenitim metalima (prodajte kratkoročno GLD i idite u dugoročno po ceni nedeljne potpore), takođe su bili jako dobri.

Najbolja trgovina koju smo savetovali u dnevnim berzanskim izveštajima u utorak, bila je za plemenite metale. U izveštaju za utorak smo za majske ugovore za srebro savetovali: "Brzi brokeri su na nuli i mogu kupovati za 1925 +/- 5, sa zaustavljanjem trgovine ispod 1900 ili 1920, u zavisnosti od rizika koji želite da preuzmete." Minimum tog dana je bio 1928.50. Berzanska nedelja je zatvorena na 1971,50. U slučaju da postoji bilo kakva sumnja, poseban izveštaj je poslat pretplatnicima svih izveštaja u utorak ujutro, u 10:20, u kome se kaže: "Ovo su sve bikovski okidači, a o njima smo govorili u našim dnevnim, nedeljnim i mesečnim berzanskim izveštajima. Dakle, sada smo brzim brokerima dali signal za kupovinu za oba metala, sa povoljnim rizikom i mogućnošću za dobit u odnosu na cenu koja je nešto ispod ovih minimuma. U stvari, signali za kupovinu su ove nedelje već bili objavljeni u dnevnim berzanskim izveštajima za zlato, GLD, srebro i SLV." Zlato je na kraju berzanske nedelje bilo 1303,60, pošto je kratko palo ispod 1270.

Kratkoročna geokosmička kretanja

U prošlonedeljnom berzanskom izveštaju naveli smo da je ovaj sadašnji tranzit Urana i Plutona – peti od sedam - “…možda najvažniji od svih, jer kod aspekta opozicije, planeta koja se kreće sporije je najdominantnija u smislu kolektivne psihologije (teorija koju je g. Merimen nedavno razvio kroz posmatranje, i o kojoj smo već govorili u ovom nedeljnom berzanskom izveštaju). Dakle, Mars je sada u opoziciji sa Uranom, što Uran čini dominantnijom planetom. Međutim, Jupiter je takođe u opoziciji sa Plutonom, što Pluton čini dominantnijom silom. Uran i Pluton upravo sada, ove nedelje, imaju najmoćniji uticaj. To ne znači da će se događaj desiti ove nedelje (iako se može desiti, kao npr. zemljotres, teroristički napad, još jedan nalet nasilja od strane nekoga sa mentalnim poremećajem u posedu vatrenog oružja, što je sve simbolika ovog aspekta). To samo znači da psihološki pritisak ove nedelje dostiže svoj vrhunac, a nakon toga, počinje da opada. Ali ne mnogo, jer će sredinom maja doći Venera i dodirnuti ovu istu konstelaciju.” Tako, u poslednje dve godine smo pokušali da vodimo čitaoce kroz dinamiku ovog moćnog planetarnog aspekta. A sada, evo je, u svom punom izrazu. To je realnost Urana i Plutona, možete ga zavrteti kako god želite, ali Pluton ne uzima zarobljenike i ne daje nikakve pogodnosti kada oseti da ima prednost. Ponekad, kako je rekao ukrajinski vojnik pre nekoliko nedelja: "...morate da se borite ako želite mir". U vezi sa ovim možemo reći da ponekad morate da pokažete svoju moć ako ne želite da drugi gaze po vama. Snaga je poruka da Pluton razume, a samo iz pozicije i izražavanja snage može biti zaustavljena destrukcija kada Mars i Pluton krenu u napad.

U naredne dve nedelje, kada Sunce započne svoj prolazak kroz praktičan znak Bika, i izađe iz asertivnog/agresivnog znaka Ovna, biće otvorene različite mogućnosti. U narednom periodu nema većih geokosmičkih konstelacija koje imaju uticaj na negativne berzanske preokrete, tek posle 10. maja. Eskalacija napetosti koja je eksplodirala ove nedelje nastaviće tu tendenciju, ili će napraviti pauzu, a tenzije će se nastaviti posle ovog vremena ako ne bude napretka.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

Ništa na svetu nije opasnije od iskrenog neznanja i savesne gluposti." - Martin Luter King, mlađi.

Jedno od najfrustrirajućih iskustva za osobu koja je studirala i dobro poznaje predmet, jeste da razgovara na tu temu sa nekim ko ne zna ništa o tome, ko nije proučavao predmet, ali ima čvrsto mišljenje o tome i pokušava da vas ubedi da se zaista razume. Iskustvo nas sve uči da ne možete da promenite mišljenje nekoga čije se činjenice zasnivaju na onome u šta oni žele da veruju, a ne na stvarnom proučavanju ili iskustvu koje bi podržalo njihovu iluziju i privid znanja. Oni jednostavno ne znaju da ne znaju. I sumnjamo da ih to plaši, jer to podrazumeva da se dešavaju stvari nad kojima imaju malu ili nikakvu kontrolu - možda zato što imaju tako malo poverenja u sebe ili vere na duhovnom putu. Oni koji proučavaju i razumeju astrologiju, takođe, znaju jako dobro da je ovo realnost.

Slučaj i pitanje za čitaoce koji znaju astrologiju: koliko vas je dovelo u pitanje validnost astrologije prošle nedelje, jer "Veliki kardinal krst" do srede nije izazvao rat ili finansijski kolaps na brzama? Koliko vas je zapravo predvidelo da će se rat ili veliki finansijski kolaps na berzama desiti upravo u toku egzaktnog Velikog kardinalnog krsta, od 20. – 23. aprila? Ako studirate ili se profesionalno bavite astrologijom, i razumete principe astrologije, moje mišljenje je da niko od vas nije predvideo ove stvari.

I to nas dovodi do još jedne važne tačke: čovek koji ništa ne zna o temi, sklon je da pravi projekcije zasnovane na iluzijama. Po njihovom mišljenju, ništa se važno nije desilo za vreme Velikog kardinalnog krsta, jer oni to nisu videli. Što nameće pitanje: šta su oni očekivali? Da li smrtonosni zemljotres? Da li je onda izbijanje rata u redu? Da li su onda u redu kolaps berze ili ekonomska panika? Astrologija ne funkcioniše na taj način, odnosno kako univerzum funkcioniše? Onako, kako neznalice koje projektuju pitanja, misle da funkcioniše. Međutim, astrologija nije fatalistička niti je proricanje sudbine, niti je onaj koji proučava astrologiju psihički labian ili prorok, kao što neko ko nije upućen u predmet, teži da projektuje.

Dakle, hajde da damo kratak pregled šta je astrologija i kako funkcioniše - prava astrologija, ne "astrologija sunčanih znakova" kao što je predstavljeno u novinama, časopisima i na nekim internet sajtovima, koji svi imaju svoju posebnu namenu. Kada se odvija dugoročna planetarna konfiguracija, kao prošle nedelje - Veliki kardinalni krst, ona se ne odnosi nužno na spoljašnji događaj, mada može, i ponekad se odnosi. Ona se odnosi na vrhunac u vezi sa različitim psihološkim dešavanjima i ponašanjem, u simbolici planeta koje su u aspektu i znakova u kojima se nalaze te planete, u kombinaciji jednih sa drugima. Ponekad to rezultira odlukom koja ima trajne posledice kojih tek kasnije postanemo svesni. Ponekad se odnosi na silinu sukoba. Ponekad je to manifestacija posledica nečega što se odigravalo duži vremenski period. Vrlo retko je to događaj ili odluka izolovanog tipa koja se odnosi samo na taj specifičnan trenutak. Drugim rečima, pre kosmičkog događaja, događaj se već priprema, a nakon kosmičke konstelacije, dostiže svoj vrhunac, posledice se i dalje mogu osetiti u vidu zapanjujućih događaja vezanih za te geokosmičke konstelacije.

Veliki kardinalni krst koji se desio od 20. – 23. aprila 2014. je vrhunac džinovskog T-kvadrata Jupitera, Urana i Plutona, koji je započeo u avgustu 2013. Centralni deo tog T-kvadrata je rastući kvadrat Urana i Plutona koji traje do marta 2015. (počeo je u junu 2012.). Sada kratko, na trenutak, isključite svoja uverenja o astrologiji i zapitajte se: da li su pritisci i sukobi u svetu eskalirali ili se smanjuju u poslednjih nekoliko meseci, kada smo prošle nedelje ušli u Veliki kardinalni krst koji je deo ovih velikih geokosmičkih obrazaca? Da li vam se čini da su dešavanja u Ukrajini nešto nevažno, događaji koji neće imati nikakve posledice u budućnosti na tok svetske istorije?

Prošlonedeljni Veliki kardinalni krst je bio drugi pik u okviru većeg Kardinalnog klimaksa koji traje od 2008. - 2015. Prvi pik je bio krajem jula - početkom avgusta 2010. To može biti poučno za mundane i finansijske astrologe - i zaista, svako ko ima svoje mišljenje o tome kako astrologija funkcioniše – može da pogleda šta se onda dešavalo. Kao i sada, astrolozi su bili fascinirani velikim kardinalnim T-kvadratom koji je formiran kada su Jupiter i Uran ušli u Ovna, u egzaktnu opoziciju sa Marsom i Saturnom koji su upravo tada ušli u Vagu, i sve četiri planete napravile su kvadrat sa Plutonom na početku Jarca. Mnoge važne odluke su donete u to vreme, ali zato nije bilo nikakvog jezivog događaja (ni jedan profesionalni astrolog ne bi nikada izjavio da će to apsolutno biti slučaj), neznalice su, opet, proglasile da astrologija ne funkcioniše. Ali oni nisu posmatrali dešavanja. Tokom ovog perioda, Odbor Federalnih rezervi je doneo odluku da ne ukine svoj prvi program kvantitativnih olakšica, i umesto nega je usledio agresivniji QE2, pokrenuvši tako rat svetskih valuta koji se i danas nastavlja. Osim toga, odluka FED-a da interveniše na finansijskim tržištima i smanji kratkoročne kamatne stope od 0 - 0.25%, na neodređeno vreme, spasila je banke, ali devastirala penzionere i srednju klasu štediša. To je dramatično promenilo ceo temelj finansijskog sistema širom sveta. To je takođe bilo vreme kada je u SAD usvojen Zakon finansijskih reformi, što je u velikoj meri promenilo način na koji banke danas posluju. Kao što je navedeno u ovom berzanskom izveštaju u to vreme: "Jednog dana se možemo osvrnuti i reći: Aha! To je bilo kada smo usvojili taj zakon koji je promenio sve. Tada je započela 'Era regulativa'."

U retrospektivi, da li su ovo bili važni akti i da li je to bilo važno vreme? Ono što se sada događa je podjednako značajno. Možda ne možemo sada sve da sagledamo, ali ako ste finansijski ili mundani astrolog, smatramo da ne sumnjate da će se ono što sada doživljavamo, jednog dana posmatrati kao monumentalno važno za budući tok čovečanstva. Zvezde i planete i celi ovaj fantastični univerzum koji nastanjujemo ne treba da se posmatra samo sa estetske ili naučne strane. Postavlja se pitanje: da li život ovde zapravo počinje od nekog događaja tamo, kako to naučnici danas tvrde? Pitamo se, jer astrolozima su ciklusi života ovde (ljudske aktivnosti) povezani sa mnogo ciklusa vani (planetarni orbitalni ciklusi). Sve je povezano sa naukom, religijom, verom, filozofijom, čak i logikom. Samo neznalica to ne razume... jer oni ne znaju da ne znaju. Posle svega, neznanje je blaženstvo.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD