Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Merkur u aspektima

Najmanja planeta Sunčevog sistema i ujedno najbliža Suncu, nosi ime i utelovljeni arhetip najmlađeg olimpskog božanstva - Hermesa, odnosno Merkura,  kako su ovog boga znanja i mudrosti zvali u starom Rimu.

Kako je Merkur, pre svega, simbol komunikacije – onda su i aspekti sami po sebi komunikacija među planetama, te je i astrološka simolika svih aspekata svakako pod uplivom ove planete.

Stoga ćemo u ovom članku pažnju posvetiti baš Merkurovim aspektima, kako onim tradicionalno povoljnim, tako i njegovim mogućim izazovnim aspektima koje stvaraju slike u životima mnogih.

Ovde treba naglasiti i da opisane psihološke slike povoljnih i nepovoljnih Merkurovih aspekata pružaju esencijalne slike datih aspekata, koje se u životu natusa mogu ispoljiti u ublaženom i redukovanom obliku, ukoliko na to ukazuju ostali planetarni aspekti i pokazatelji horoskopa. Povoljni i nepovoljni aspekti će posebno biti izraženi ukoliko je planeta sa kojom Merkur obrazuje aspekt, u svom dostojanstvu ili debilitaciji.

Merkur u povoljnom aspektu sa Suncem

Sobzirom da Merkur nikada nema veću udaljenost od Sunca od 28 stepeni, bilo kakav drugi aspekt osim konjunkcije, između ova dva nebeska tela nije moguć. Stoga Merkur ne može imati nepovoljan aspekt sa Suncem, ali ga ono može bojiti svojim nepovoljnim uplivom, ukoliko je debilitirano svojom pozicijom u lošem znaku za sebe, ili je pak u lošoj kući ili na sebe prima teške aspekte od malefika. Takođe, tadicionalna astrologija prepoznaje i povoljnu i nepovoljnu konjunkciju Merkura sa Suncem, koju određuju njeni lučni minuti. Tako, ukoliko se radi o kazimi konjunkciji, koja se između ova dva tela obrazuje u okviru 17 lučnih minuta, onda se smatra da je konjunkcija izuzetno povoljna i da će Sunce svojim zracima omogućiti izražavanje punog Merkurovog potencijala. Ukoliko se, pak radi o konjunkciji većoj od 17 minuta pa (do 7 stepeni), smatra se da je Merkur spaljen od Sunca, što će značajno oslabiti i umanjiti njegov potencijal.

Sunce kroz svoj arhetipski izraz Helija – boga Sunca, ima zadatak da osvetljava i samim tim razotkiva sve skriveno i nevidljivo, zapravo sve ono do čega njegovi zlatni zraci mogu dopreti. Stoga će sinteza ova dva arhetipa, kroz konjunkciju Merkura i Sunca, natusu omogućiti visok razvoj intelekta i svesti koji će biti sposobni da proniknu u suštinu stvari, uz čiju pomoć će vlasnik ovog aspekta biti sposoban da sagleda i dosegne ono skriveno i naizgled nevidljivo. Sunce će tako pružati izraženu inteligenciju, logički um, jasnoću uvida, jasnoću misli i izražavanja, sjajne ideje, izraženu kreativnost, ambicioznost, briljantan intelekt i lakoću komunikacije. Ovo je dobar aspekt za pisce, novinare, govornike, trgovce, menadžere. Ipak, ukoliko natus već dominantno živi arhetip Hermesa, ova snažna postavka Merkura i Sunca za posledicu može imati samodivljenje prema sopstvenom intelektu, što natusa može svrstati u samoljubive egocentrike, koji mnogo više žive na nivou uma nego na nivou srca. Stoga je glavni zadatak ovih ljudi da razvijaju i osećajnu stranu svoje prirode, bez koje, sva znanja koja Merkur sakuplja, ne mogu postati duboka i spoznajna. Ova planetarna postavka, međutim, može razviti i nefleksibilnost, tvrdoglavost, ne prihvatanje tuđih stavova i mišljenja, kao i težnju da se uvek bude u pravu. Osećaj intelektualne superiornosti u odnosu na druge, može sprečavati natusa da širi svoje vidike i prihvata ideje i znanja od drugih. Sa ovakvom postavkom, natusu posebno mogu smetati autoriteti snažnog intelekta i velikog znanja, koji pogubno deluju na njegov ego.

Sa druge strane, povoljan odnos Sunca i Merkura, vlasniku ovog natalnog aspekta može omogućiti dobar odnos sa ocem, ukoliko Sunce nije aflikovano, pa nije isključeno da otac ima veliki uticaj na obrazovanje i razvoj ovog Merkurijanca. Sam otac je ovim aspektom opisan kao čovek snažnog uma, od koga natus može naslediti i dar za pisanje, a neretko, ovaj aspekt može ukazati i slavnog pisca. Time, ovaj Hermes, može dobiti stabilnu podršku u svom razvoju, što doprinosi i stabilnom razvoju njegovog, inače po prirodi nestalnog karaktera.

U slučaju ovog aspekta, a ukoliko je Merkur vladar 6. kuće, natus može biti vitalnog zdravlja, pa će i u kriznim situacijama po njegovo zdravlje, biti u mogućnosti da se brzo regeneriše i povrati snagu i vitalnost.

U slici ovog aspekta možemo uočiti moćan um, koji je sposoban da imaginacijom, afirmacijama i vizualizacijom gospodari svojim telom, pa samim tim i da koristeći ove tehnike, pomaže svoje ozdravljenje i vraća vitalnost delovima tela u kojima je životna sila u disbalansu.

Merkur u povoljnom aspektu sa Mesecom

U povoljnim aspektima Merkura i Meseca, do izražaja dolaze one arhetipske Hermesove osobenosti, koje se vezuju za maštovitost, intuiciju, ali i mogućnost da se sa umešnošću i lakoćom izraze emocije. U ovoj slici postoji težnja za lepim izražavanjem, pa će pisac ili pesnik sa ovakvom postavkom biti posebno literarno nadaren. U ovom slučaju naglašena je osetljivost, ali i snažna veza sa majkom, koju je i sam Hermes negovao u dobu svog detinjstva. Ova snažna veza sa njom se stoga posebno očituje u ranom životnom dobu, tokom koga ovaj predstavnik Merkura oseća veliku zaštitu, toplinu, podršku i bezuslovnu majčinu ljubav. Takođe, ovde vidimo i sliku porodičnog uticaja na obrazovanje natusa, posebno majke, koja je tokom njegove mladosti, razvijala natusovu ljubav prema knjizi i pisanoj reči. Ineligencija i težnja za obrazovanjem se u ovom slučaju najčešće nasleđuju preko majčine linije. Majka bi takođe mogla biti učiteljica, novinar, pisac, ali i trgovac, računovođa, kuvarica ili dečija negovateljica i vaspitačica.

Povoljni aspekti Merkura i Meseca posebno mogu doprineti dobrom rasuđivanju i pronicljivosti koja proizlazi iz spoja britkog uma i intuicije, ali i izraženoj trezvenosti i zdravom razumu koji će se pokazati ključnima u određenim životnim situacijama. Ovde su um i emocije dobro izbalansirani, što je preduslov kako za stabilnije emotivne i bračne veze nego što ih arhetipski Hermesov predstavnik obično poseduje, tako i za sticanje spoznajnih znanja, koje um može da razume, a emocije da propuste kroz sebe.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Mesecom

Nepovoljni aspekti Merkura i Meseca doprinose emotivnoj i umnoj nestabilnosti, sa čestim promenama u raspoloženju. Ovde je preosetljivost dominantna, koja posebno proističe iz natusove reakcije na mišljenja i uticaj drugih ljudi, pa stoga predstavnik ovog arhetipa može razviti i onu Hermesovu osobinu, koja ga je uvrstila u sjajne lažove. Um i emocije mogu biti u koliziji i povremeno u nevidljivom ratu, tako da su prisutna i česta preispitivanja ispravnosti donetih odluka i izbora. Takođe, emocije u ovom slučaju veoma utiču na rasuđivanje i donošenje odluka i zaključaka, čime je mogućnost za razvijanje predsrasuda veoma izvesna. Natus se oseća nesigurnim u izražavanju svojih misli, težnji i emocija, što dovodi do nervoze i povremenog povlačenja u sebe. Ovaj aspekt doprinosi otežanom rasuđivanju, lošoj koncentraciji i zaboravnosti. U ovoj slici je izražena potreba za odobravanjem i potvrdom od strane drugih, čime je uslovljena natusova osetljivost i nesigurnost. Ova nestabilnost i nesigurnost poseduje i svoj izvor iz perioda natusovog detinjstva, tokom koga je izostala majčina podrška i toplina, a koja mu je tada bila neophodna, a daleka i ne doživljena. Ukoliko natus tokom života, radom na razrešenju problema u odnosu sa svojom majkom, ne razreši ovaj nedostatak iz svog detinjstva, slična priča se može ponoviti i u braku u kome mogu izostati nežnost, bliskost, toplina i razumevanje, a svađe i nervoza postati nezaobilazni pratioci ovog odnosa.

Usled neizbalansirane energije emocija i razuma, u ovom slučaju može izostati i osećaj za moral, jer um nije sposoban da razume emocije drugih, pa se kroz život ovog natusa može razviti i onaj deo Hermesovog arhetipa koji ga ustoličava kao zaštitnika lopova, što natus u ekstremnom slučaju lako može postati, ukoliko na to ukažu i drugi natalni pokazatelji.

Merkur u povoljnom aspektu sa Venerom

Sobzirom da Merkur i Venera nikada nisu međusobno udaljeni više od 74 stepena, jedina tri aspekta koja mogu formirati su konjunkcija, sekstil i polukvadrat, pa će ovi njihovi aspekti ukazati na onaj deo Hermesovog mita, koji se odnosi na njegovu zanosnu ljubav sa Afroditom.

U slučaju jedinog mogućeg nepovoljnog aspekta između Merkura i Venere – polukvadrata, on može biti vezan za početni period ljubavi ova dva božanstva, tokom koga Afrodita u samom početku nije želela da podari svoju naklonost Hermesu, što se može očitovati i u životu natusa kroz početnu fazu ljubavi sa njegovom Afroditom. Naime, antički grčki mit, opisujući njihovu ljubav, govori da je Hermes žudeo za Afroditom, ali da ona nije želela da ima išta sa njim. Videvši neutešnog sina u svojoj očaranosti prelepom Afroditom, Zevs odluči da mu pomogne, pa posla orla da ukrade boginji ljubavi jednu od njenih zlatnih sandala, dok se ona kupala. Orao je doneo sandalu Zevsu, koji je predade Hermesu, te je on ponudi Afroditi, čije srce odmah omekša.

Ukoliko su Merkur ili Venera uključeni u seriju 5 ili 7, ili su pak njihovi vladari, tada grčki mit o Hermesovoj i Afroditinoj ljubavi postaje veoma dominantan i nezaobilazan u životu natusa. Stoga bi ovo mogla biti i jedna od najupečatljivijih ljubavi u natusovom životu, koja će u njemu buditi inspiraciju, poletnost, razigranost, maštovitost, ludu zaljubljenost i mogućnost da kroz tu ljubav izrazi punu snagu svoje ličnosti.

Vlasnik ovog planetarnog aspekta će osim posebne ljubavne veze, posedovati i izraziti šarm, umetničke talente, sposobnost lepog izražavanja kroz komunikaciju, slatkorečivost, gracioznost pokreta, ljupku narav i izraženu maštovitost i kreativnost, čiji je pokretač i inspiracija uvek ljubav. Takođe je prisutna i velika naklonost žena, čija prisutnost, u životu natusa, nikada ne nedostaje, ali je ovo i slika velike privrženosti koju natus gaji prema sestri. U slici ovog aspekta, oslikava se i talenat za glumu, muziku, ples, pisanje, govorništvo, diplomatiju, slikarstvo, vajarstvo, karijeru zabavljača ali i modnog kreatora, krojača i modelara.

Merkur u povoljnom aspektu sa Marsom

Vlasnici ovog planetarnog aspekta poseduju veliku brzinu misli, praktičnost, oštar um, hrabre i smele ideje, preduzimljivost, hrabrost u donošenju odluka, ali i lakoću prepoznavanja tuđih slabosti koje natus može koristiti. Ovo je um sjajnog stratega i planera, koji je u stanju da druge predvodi svojim inicijalnim idejama. Brzina reči i misli daje munjevite ideje ali i potrebu da se ulazi u polemike sa dramskim nabojem. Ovaj aspekt se očituje i u brzini pokreta, ali je izvesno da će uticati i na brzinu metabolizma. Ukoliko je reč o konjunkciji, misli natusa mogu dovoditi do usijanja, jer njegov um radi na velikim obrtajima, zbog čega su izvesne i nesanice. Ovo je slika osobe koja brzo govori, a nekada, gotovo ne zatvara usta. Oštroumnost i brzina mu daju mogućnost da preradi mnogo informacija u kratkom vremenu. Ipak, konjunkcija može ovu ličnost bojiti svađalačkim težnjama, velikom impulsivnošću, razdražljivošću, nestrpljenjem i netolerancijom prema tuđem mišljenju i kritikama.

Ovo je i slika munjevitih refleksa, brzih pokreta, borilačkih sportova, mačevalaca, ali i boksera i atletičara, što su tipično Hermesove discipline. Ruke su veoma vešte, pa ovo mogu biti i sjajne zanatlije, modelari, ali i izuzetni slikari i vajari. Ukoliko je ovaj aspekt povezan i sa 3. kućom, natus tada obožava brzu vožnju i sportske automobile, pa i ovo može biti adekvatna sportska disciplina u kojoj bi postizao sjajne rezultate.

U periodu detinjstva, ovo su veoma živa, nestašna i nemirna deca, koja mogu biti i hiperaktivna, pa su sportske aktivnosti, kojima su skloni od malena, veoma važne za njihov fizički razvoj kako bi naučila da kanališu suvišnu energiju kojom su obdarena. Kako bi ublažavala svoju vatrenu prirodu, u njihovoj ishrani je korisno izbegavati crveno obojenu hranu, koja njihovu energiju pojačava.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Marsom

Teški aspekti ove dve planete u natalu, doprinose velikoj impulsivnosti, svojeglavosti, netoleranciji, grubim i svađalačkim rečima, cinizmu, nestrpljivosti, besu, mržnji, mentalnoj agresiji usmerenoj na druge, aroganciji, kao i donošenju nepromišljenih i impulsivnih odluka. Osoba donosi ishitrene odluke, zbog kojih će kasnije najčešće optuživati druge, a usled čega se nastavlja neiscrpan krug rasprava, svađa i netaktičnosti. U slici ovog aspekta boravi i onaj neslavni deo Hermesovog mita, u kome je on prikazan kao lopov i varalica, čime se ne isključuje mogućnost da vlasnik ovog aspekta poseduje i lik latentnog kriminalca u sebi (a ukoliko na to ukazuju i drugi aspekti horoskopa). Period detinjstva može biti izuzetno osetljiv za decu sa ovim aspektom, jer tokom njega i sama mogu biti izložena grubostima, batinama i torturi, usled kojih kreću i sama putem kriminala. Tuče i povrede tela i glave su sastavni deo njihovog odrastanja, a tokom života mogu patiti od jakih migrena i biti u opasnosti od moždanog udara i visokog krvnog pritiska, ukoliko su ovim aspektom obuhvaćeni i vladari 6. kuće.

Osoba sa ovim aspektom može imati i veliki krug prijatelja među ljudima sa margina zakona, kojima mogu poslužiti kao sjajni kuriri u prljavim poslovima. Ljubav prema uzbuđenjima im nameće i strast prema brzoj vožnji, ali će u ovom slučaju loš aspekt Merkura i Marsa donositi potencijalne opasnosti u saobraćaju, kao i česte kazne za prekršaje i prebrzu vožnju.

Merkur u povoljnom aspektu sa Jupiterom

U korenu povoljnih aspekata između ove dve planete, boravi mitološka povezanost Hermesa i njegovog oca Zevsa, koji je i usled Hermesovih ozbiljnih nestašluka i prekršaja, svom najmlađem sinu bio veoma naklonjen. Grčki mit o Hermesu kaže da se njegov stariji brat Apolon često žalio Zevsu na Hermesa i njegove prevare, ali da mu je Zevs vrlo brzo sve praštao jer se divio njegovoj snalažljivosti i inteligenciji. Tako, umesto da ga ozbiljno kazni, vrhovni olimpski bog mu je posle obećanja da više neće krasti i varati, dodelio ulogu božanskog Glasnika, koji će ljudima prenositi poruke neba. Stoga će ovaj aspekt ukazivati na veliki blagoslov i srećno znamenje koje će natusa uvek pratiti u svim njegovim pohodima i životnim avanturama, posebno ukoliko je Merkur vladar Ascendenta. Natus će imati sjajnu podršku za sticanje visokog obrazovanja, pri učenju stranih jezika, kao i u filosofskim naukama, ali će takođe imati i punu podršku na dalekim putovanjima, u njegovoj potrazi za znanjima, avanturama i proširivanju duhovnih vidika. Kroz sve oblasti Merkurijanskih interesovanja udruženih sa Jupiterovim aspektom, kao što su profesura, prevodilaštvo, pisanje, izdavaštvo, podučavanje, trgovina, turizam, menadžment, komunikacija, putovanja, automobili, natus može zaraditi veliki novac, ali snaga ovog Jupiterijanskog blagoslova će zavisiti i od same snage Jupitera u horoskopu.

Povoljni aspekti ove dve planete pružaju sliku izuzetno visokih moralnih načela, širokih pogleda, kosmopolitizma, religioznosti, milosrđa, širokogrudosti, dobrodušnosti i stremljenja ka najvišim duhovnim istinama. Natusov pogled na stvari je nesputan a težnje bezgranične, jer su granice, u bilo kom smislu ono, što ovaj planetarni aspekt ne toleriše i ne priznaje. Sloboda je pojam koji je visoko cenjen u njegovom životu, bilo da je reč o slobodi kretanja, mišljenja, izražavanja ili verovanja. I u kriznim vremenima, ova ličnost će biti puna optimizma, jer će duboko u sebi osećati da ga božanski blagoslov uvek prati. Ipak, kao arhetipski predstavnik Glasnika bogova i vodiča Duša - Hermesa, natus može postati i duhovni učitelj koji će svoja spoznajna i iskustvena znanja prenositi drugima, jer njegov blistavi um ostvaruje sjajnu sintezu teorije i prakse, pa će ovaj učitelj ujedno i praktično živeti znanje koje prenosi drugima, čime će biti i osvedočeni predstavnik duhovnih načela i živuće filosofije.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Jupiterom

U ovom aspektu leži duboki problem vere, pa će stoga um obično blokirati i samu mogućnost Jupiterovog blagoslova, usled sopstvenog nepoverenja da je željeno uopšte ostvarivo. Ovo je tipičan primer, sada već naširoko rasprostranjene teorije, da svojim mislima stvaramo sopstvenu stvarnost, ali u kojoj je glavni ključ materijalizacije – vera. Za razliku od Merkura koji je u povoljnoj postavci sa Jupiterom i koji svojim širokim shvatanjima veruje u blagoslove i čuda koja se samim tim i ostvaruju, slučaj Merkura u lošoj postavci sa Jupiterom daje nepoverenje, kolebanje i nedostatak vere, kada je ona najpotrebnija. Stoga će i mnoge stvari, koje naizgled krenu u željenom pravcu, u datom momentu skrenuti sa tog kursa, usled čega će se mnoge težnje i planovi izjaloviti. Tako će natus u svom iskustvu doživljavati česta odlaganja i komplikovanje situacija, a njegov Jupiter neće biti u mogućnosti da mu donese željene rezultate. Ovo je slika želja, uglavnom mnogo većih od mogućnosti, koje su često toliko megalomanske, da su nerealne.

Natus je sklon da puno i naširoko planira, ali bez pokrića i realne osnove. Takođe, ova praksa ga može predstavljati i kao sanjara, koji jedno govori, a drugo radi. U slici nepovoljnih aspekata postoji i problem sa organizacijom, kao i sklonost ka preterivanjima i megalomanskim maštanjima i planovima, koji su teško ostvarivi. U komunikaciji, ova osoba može praviti velike digresije, iz potrebe da puno kaže, posle koje gubi nit u nemogućnosti da dovrši započetu temu. U ličnom predstavljanju mu je veoma važno da naglasi svoje visoko obrazovanje, a neretko i svoj društveni i materijalni status, ali je veliko pitanje koliko u tome ima istine, jer nepovoljan aspekt ove dve planete može ukazati na to da se obrazovanje prekida ili se od njega odustaje, kao i da se teško može doći do validnog bogatstva i ugleda. Prekid studija može nastati i usled netrpeljivosti prema profesorima, jer autoriteti od znanja ne prijaju mnogo ovoj osobi i njenom egu, kao i usled osećaja da natus gubi vreme na studijima.

Ova slika u karti nekog samozvanog “gurua”, može biti i upozorenje da se možda radi o prevarantu željnog reklame, popularnosti i dobre zarade.

Merkur u povoljnom aspektu sa Saturnom

Ovo je slika velike, tople i duboke vezanosti dede i unuka, koja će ostaviti neizbrisiv trag u sećanjima natusa na period detinjstva. Svakako da je ovo i arhetipska slika Hermesove geneze, u okviru koje Saturn i jeste bio njegov deda, a koji je imao sukob sa Hermesovim ocem. Stoga nije isključeno, ukoliko i drugi pokazatelji u horoskopu na to ukažu, da su natusov otac i deda mogli biti u određenom sukobu i na određenoj distanci tokom života. Povoljni aspekti ove dve planete su pokazatelji briljantnih umova, velikih logičara, matematičara i naučnika, koji svojim upornim i temiljnim radom uspevaju da dosegnu i najviše počasti i priznanja. Ipak, do ciljeva ne dolaze lako, već napornim, predanim i dugotrajnim radom, strpljivo gradeći svoja velika i trajna dostignuća. Još u mladosti mogu pokazati izraziti stepen zrelosti za svoje godine i odavati sliku nekoga ko jasno vidi zacrtan svoj životni put. Obdareni su strpljenjem, istrajnošću, mudrošću, postojanošću, izuzetnom koncentracijom i logikom, sjajnom memorijom i dubinom misli. Ovi ljudi obično ne pričaju mnogo, ali svaka izgovorena reč u pravom trenutku izrečena, odiše dubokom mudrošću i znanjem, koje sagovornike ostavlja bez daha. Sve ove darove, natus je po svojoj genetici nasledio od svojih predaka po muškoj liniji, a najčešće upravo od dede, koji je ujedno vršio i najveći uticaj na natusa tokom detinjstva. Stoga, najčešće još u mladosti, natus i likom može podsećati na svog dedu. Ovi ljudi, u životima drugih, uvek predstavljaju stabilan i čvrst oslonac, na koji se uvek može pouzdati, ali su sami, ponekad melanholični, depresivni i usamljeni. U životu mogu dugo biti bez dece i tek u poznijem dobu života ostvariti potomstvo. U starosti njihov um i logika često bolje funkcionišu nego kod nekih sredovečnih ljudi, a sećanja na proživljene dane su toliko živa, da bi vas mogli zapanjiti količinom pohranjenih slika u svome sećanju.

Ovi povoljni planetarni aspekti će najčešće ukazati na ljude čije su oblasti interesovanja matematika, logika, istorija, arhitektura, mitologija, astronomija, arheologija, statistika, ekonomija, nauka uopšte, kao i drevna znanja, pisma i jezici poput hebrejskog, aramejskog, sanskrta, latinskog i dr.

Ljubitelji su starih knjiga, rukopisa, starih poštanskih marki i starina uopšte, pa mogu biti i strasni i predani kolekcionari istih.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Saturnom

Sobzirom da je Saturn malefična planeta, u loše aspekte se može ubrojati i konjunkcija, pored kvadrata i opozicije, pa će slike ovih aspekata biti u velikoj meri drugačije od povoljnih aspekata ove dve planete. Planeta vremena, sporosti, teškoća, ograničenja i prepreka će tako svojim nepovoljnim aspektima prema Merkuru, bojiti natusov um, misli i komunikaciju, dodeljujući mu karakter tvrdice i džangrizavca, mračnih misli i raspoloženja, večito posvećenog brigama, koji život posmatra u sivim, pesimističnim tonovima uvek krivo nasađenog sveta. Njemu ništa nije po volji i uvek je spreman na osudu svega oko sebe. Osećaj usamljenosti i depresije je nevidljivi, pritajeni pratilac ovog čoveka, povijenih ramena, koji čitav svet sa svim njegovim brigama, baš kao Atlas, drži na svojim plećima. Ovaj duboki osećaj depresije, svoj izvor pronalazi u strahu od prolaznosti života, usled čega sve postaje besmisleno i besciljno.

Nepovoljni aspekti Merkura i Saturna će takođe donositi i problem u komunikaciji, čiji vlasnik može predstavljati teškog sagovornika, sporijih misli i rasuđivanja, a uvek spremnog da protivreči i negoduje, grčevito se držeći svojih nepromenljivih stavova. Uzrok tome može biti i kompleks niže vrednosti, što će ga uvek nagoniti da dokazuje suprotno u raspravama, u kojima će uvek “mudrovati i pametovati”. Izvor ovog kompleksa, možemo pronaći i u njegovom odnosu sa ocem, koji je mogao biti težak, distanciran, ograničavajući, bez topline i ljubavi, a u kome je otac natusu često mogao ukazivati da nije dovoljno ni pametan ni vredan i da u svemu uvek greši.

Tokom života, u mladosti neće biti sposoban da poštuje, ceni i razume starije, dok će u starosti omalovažavati mlade, neodobravajući njihov “iskvaren” način života. Boji se svake promene, čvrsto se držeći svojih stavova i navika. U mladosti, ovaj natus može imati težak, siromašan i izolovan život, bez stečenih prijatelja, pretežno živeći usamljenim životom. Takođe, ukoliko je jedna od ove dve planete i predstavnik 6. kuće, ovi teški aspekti mogu ukazati i na hroničnu bolest tokom perioda detinjstva, kojima je ovaj natus, inače sklon i tokom života. Ukoliko je u nepovoljne aspekte Merkura i Saturna uključen i Mesec, onda postoji izvesna opasnost od duševnih bolesti, skleroze i hroničnog obolenja nervnog sistema.

Ovaj aspekt u mnogome podseća na dečije likove iz romana “Oliver Tvist”, pa usled teškog života, ovde se tokom mladosti mogu razviti i osobine lažljivaca i lopova.

Merkur u povoljnom aspektu sa Uranom

Uran je preolimpski bog Neba, koji je začetnik, kako genetske loze olimpskih božanstava, tako i manifestovane realnosti, koju je, izronivši iz Haosa, stvorio sa Geom, prekrivši je svojim “telom”. Uran stoga predstavlja univerzalnu, kosmičku svest iz koje je sve nastalo i poteklo, pa će povoljan aspekt koji obrazuje sa Merkurom, omogućiti razvoju posebno nadarenog natusa, koji će svojim moćnim umom prevazilaziti shvatanja i poimanja prosečnog čoveka, i dati mu mogućnost da život posmatra iz mnogo šire perspektive od uobičajene.

Planeta razuma i logičkog mišljenja – Merkur, ujedno predstavlja i planetarnog vladara samog čoveka, kao jedine vrste na planeti Zemlji koja poseduje razum i logičko mišljenje kojima je u stanju da spozna sebe. Viša oktava Merkura je planeta Uran, koja samim tim čoveka vodi ka uzdizanju i transcendiranju njegove svesti, od ljudske ka kosmičkoj, to jest univerzalnoj. Stoga je povoljan aspekt koji ove dve planete ostvaruju u horoskopu, pokazatelj izuzetnog umnog potencijala, čiji vlasnik, ukoliko su Merkur i Uran snažno postavljeni, može iskazati i genijalnost.

Ovo su ljudi ispred svog vremena, koji svojim životima i delima krče put civilizacije ka budućnosti. Njihov briljantan um, izražena inteligencija, nezavistan duh, uvek originalne ideje, kreativnost, plemenitost i stremljenje ka opštoj dobrobiti, glavni su pokretači njihovih ostvarenja, koja su uvek usmerena za dobrobit svih. Njihov nemiran duh, uvek istražuje neistražene horizonte, pomerajući granice ljudskog saznanja. Poseduju izuzetno brz intelekt, snažnu intuiciju, veliku maštovitost, revolucionaran duh, originalne ideje i humane težnje. Okruženi su velikim brojem prijatelja, još od najranijeg detinjstva, jer su izuzetno komunikativni, druželjubivi i za njih uvek tu. Njihova briljantna inteligencija, može od ovih osoba u mladosti stvoriti i prave vunder kinde, koji upisuju i završavaju fakultete daleko pre svoje generacije, a potom ih lansirati na važne naučne pozicije, pa ih tako, za koju godinu, možete prepoznati u nekoj naučnoj studiji koja piše o novom NASA-inom svemirskom programu ili novim naučnim dostignućima.

Plemenitih težnji i osetljivi na patnje drugih, često će se baviti humanitarnim radom, pa će, osim pomažući ugroženoj deci, pomagati i udomljavati i napuštene životinje.

Ipak, među vlasnicima povoljnog aspekta Merkura i Urana, možete naći i kaskadere, trkače Formule 1, ali i revolucionare i borce za prava ljudi, ali i životinja. Ovo će biti i hrabri borci za prava prirode i ugroženih vrsta, pa često, predstavnike ovog planetarnog aspekta, možete pronaći i među članovima pokreta zelenih. Srećne su ruke, pa ih sreća prati i u igrama na sreću, kao i u rizičnim situacijama. Za razliku od drugih ljudi, naglašenije koriste slobodnu volju, gradeći njome sami svoju sudbinu. Puno putuju i to najčešće neplanirano i iznenada, a obožavaju putovanja avionom. Privlače ih ekstremni, adrenalinski sportovi, padobranstvo, džamping, paraglajding, ali mogu biti i spasioci, piloti i stjuardi. Veoma su hrabri i odvažni i u opasne situacije mogu ući bez razmišljanja, ali ih u njima najčešće prati sreća.

Dobar aspekt Merkura i Urana, ove umove može usmeravati ka zvezdama i kosmičkim tajnama, o kojima će uvek rado čitati i slušati, ali i pisati dela naučne fantastike, pomognuti svojim vizijama koje im dolaze iz budućnosti. Pisci, kao i naučnici sa ovim aspektom, svojim ostvarenjima će biti zagledani u budućnost, a čije vizionarske ideje će samo buduće generacije uspevati da sagledaju i u potpunosti razumeju i dokažu. Ovo su i tvorci izuzetnih patenata, koji svetu olakšavaju i unapređuju život, kao i izumitelji obnovljivih izvora energije. Takođe, među vlasnicima ovog planetarnog aspekta, možemo naći i inžinjere vojne industrije, brzih letelica, najmodernijih vozila i brzih pruga i vozova. Vrsni su programeri i ljubitelji tehničkih inovacija, a možete ih prepoznati i među ljubiteljima astrologije, okultnih i tajnih znanja, kao i kosmologije i astronomije, sa čežnjivim pogledom uprtim ka zvezdanom prostranstvu.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Uranom

Ovo je takođe aspekt izražene inteligencije, ali buntovnog i oportunog karaktera koji se uvek svemu suprotstavlja. Vlasnici ovog aspekta se odlikuju naglašenom nervozom, kao i ishitrenim mislima i postupcima, pa su skloni brzopletosti i impulsivnosti zbog kojih često ulaze u sukobe, probleme i opasnosti. I pored toga što je za aspekt Merkura i Urana izražena mogućnost za korišćenje slobodne volje, nepovoljan aspekt ove dve planete će natusa usmeravati ka njenoj zloupotrebi, jer mu munjevite reakcije i postupci ne dozvoljavaju da sagleda i posledice koje iz njih proizilaze. Izuzetno su impulsivni, netaktični, ekscentrični, arogantni, samovoljni i svojeglavi, pa će obično, bez puno takta, uvek govoriti ono što misle. Imaju probleme sa autoritetima, koje uvek osporavaju, pa će se obično suprotstavljati savetima i mišljenjima drugih.

Ludo su hrabri i uvek spremni da bez razmišljanja ulete u svaku rizičnu situaciju. Opasnosti od struje, brze vožnje, nervnog rastrojstva, moždanog udara i povreda glave, su izražene. Brzo govore, ali često i planu, ponekad odajući utisak histerije i neuroze. Skloni su opasnostima i rizičnim situacijama, pa često mogu biti i hazarderi i kockari koji najčešće gube. Inteligencija im je naglašena, pa stoga mogu biti i ingeniozni, kadkad hodajući tankom linijom svoga razuma, jer njihovo telo i um ne mogu pravilno izmetabolisati visoke napone njihove svesti i lucidnih ideja.

U dobu detinjstva, ovo su veoma nemirna, impulsivna, svojeglava, hiperaktivna i opasnostima i povredama sklona deca. Sport je izuzetno dobar za njih, jer ih može oslobađati suvišne energije, ali takođe i učiti disciplini, strpljenju i poštovanju autoriteta (trenera) i protivnika.

Merkur u povoljnom aspektu sa Neptunom

Povoljan aspekt Merkura i planetarnog predstavnika antičkog boga mora i okeana – Posejdona, doprinosi posebnoj dubini natusovog intelekta. Često, predstavnici ovog aspekta, vide i osećaju mnogo dublje od ostalih ljudi, što im daje mogućnost prekognicije i vidovitih sposobnosti. Mašta im je izuzetno razvijena, još od najranijeg detinjstva, pa će i bajkovite likove iz svoje mašte, neretko uspevati da uoče i u stvarnom svetu oko sebe.

Ovo mogu biti i sjajni medijumi, koji snažno kanališu poruke sa “onog sveta”, a neretko predstavnici ovog aspekta, posebno ukoliko su Neptun i Merkur snažno postavljeni ili su pak na 29. stepenu znaka, poseduju i proročke snove. Intuicija im je izuzetno naglašena.

Njihov um je u večnoj potrazi za božanskim Izvorom svekolikog postojanja, pa mogu biti duboko posvećeni veri i duhovnoj potrazi. Religija ih čak, ne mora prevashodno zanimati, ali potraga za dubokim, spiritualnim iskustvima je nešto što može obeležiti njihov život.

U mladosti, ova deca su posebno vezana za svoju baku, koja može oblikovati njihov intelekt, pomažući im svojim pričama da zarone u duhovni svet, i krenu putem nezajažljive životne potrage za dubokim, duhovnim istinama. Ovi ljudi su, više od drugih, sposobni da proniknu u tkanje nevidljivih, suptilnih mreža “Božanskog matriksa”, koje grade postojanje vidljivog sveta, čime će biti sposobni da dekodiraju i prepoznaju, za obične poglede, skrivene “znakove pored puta”. Ovi ljudi poseduju, kako snažnu imaginaciju, tako i duboku veru, koje zajedno mogu veoma lako materijalizovati nade, želje i snove. Njihove molitve su veoma moćne i duboke, pa stoga mogu razviti sposobnost da sa lakoćom privlače manifestaciju željenih događaja.

Mogu biti izuzetno nadareni pisci priča i bajki, kao i veliki ljubitelji mitova i legendi. Privlače ih daleka putovanja, neistraženi predeli preko okeana, a najviše vole da putuju brodom. Veliki su idealisti i sanjari, koji neretko ne uspevaju da shvate i prihvate kruta i prizemna pravila i viđenja, “stvarnog sveta”. Njihov intuitivni um uvek duboko oseća, da ovaj svet održava u njegovom postojanju beskrajna, nevidljiva čarolija, koju prosečan um ne može spoznati ni sagledati, pa je stoga odbacuje i ne prihvata. Predstavnici ovih planetarnih aspekata poseduju i snažnu inspiraciju i kreativnost, koji im pomažu da stvaraju čaroliju svojim umetničkim delima.

Ovaj aspekt ukazuje i na veštog trgovca, ali i sjajnog pisca, reditelja, scenaristu, dramaturga, glumca, baletana, plesača, pesnika, pisca, novinara, umetnika nadrealnog slikarstva, muzičara, kompozitora, fotografa i alternativnog iscelitelja. Ipak, među vlasnicima ovog aspekta, pronaći ćete i ljude privučene religijom, ali i ezoteričnim i tajnim učenjima, okultnim znanjima i tajnim društvima. Sobzirom da ovaj aspekt natusa može voditi ka dubokom razumevanju tajni ljudske duše i psihologije, među predstavnicima ovih aspekata možemo pronaći i vrsne psihologe i psihijatre, kao i lekare, koji će nepogrešivo, uz pomoć svoje intuicije, postavljati tačnu dijagnozu bolesti. Među ovim ljudima, mogu se pronaći i duhovnici, monasi, ali i propovednici.

Konjunkcija u slučaju ove dve planete, može ispoljiti svoj povoljan i nepovoljan uticaj, pa u okviru nepovoljnog uticaja ona može usloviti izuzetnu osetljivost, uvredljivost, um sklon irealnosti koji pretežno boravi u iluziji, kao i sklonost ka manipulacijama, obmanama, lažima i prevarama.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Neptunom

Nepovoljan aspekt ove dve planete ukazuje na izuzetno osetljiv um, koji pretežno boravi između sna i jave, realnog i irealnog sveta, hodajući tankom linijom između njih. Iz tog razloga on često nije sposoban da razluči laž od istine, pa će neretko lagati i obmanjivati kako sebe, tako i druge.

Sklonost manipulacijama i preteranom idealizmu je naglašena, a koja uslovljava da se često gubi kompas za snalaženje u “realnom svetu”. Stoga, ukoliko u natalu postoje i drugi pokazatelji, osoba sa ovim aspektom može biti sklona i duševnim obolenjima. U senci ovih aspekata, postoji i dominantna težnja za donošenjem pogrešnih procena i zaključaka, kao i za samoobmanjivanjem.

U ovoj slici se može naslutiti i stalno prisutan duh koji boravi u auri osobe, pa neretko ona može biti i zaposednuta nezemaljskim entitetima. Sobzirom na otvoreni “kanal”, koji vlasnici aspekata Merkura i Neptuna generalno poseduju, kao i na snažnu moć privlačenja njihovog uma, neretko među ovim ljudima se mogu naći i oni, koji zloupotrebljavaju svoje prirodne talente i sposobnosti, a kojima mogu privlačiti i negativne entitete svojim mračnim željama da naude drugima. Stoga, ove ljude možemo naći i među poklonicima crne magije, kao i tamnih ogranaka ezoterijskih učenja i rituala. Veoma ih privlače znanja o moćnim, spiritualnim tehnikama, ali pretežno iz razloga da bi ih zloupotrebljavali.

Vešti su manipulatori, koji najčešće bivaju razotkirveni, uplićući se u sopstvenu mrežu laži i iluzija. Život često posmatraju ružičastim nijansama, iz čega obično sledi snažno otrežnjenje, kroz razotkrivanje iluzije čiju su zamku sami sebi postavili nerealnim očekivanjima i maštanjima.

Um im je rasejan, sklon zamagljivanju realnosti i fantazijama, pa lako gube koncentraciju i fokus. U dobu detinjstva, može postojati određen problem sa govorom, ali se mogu iskazati i problemi sa alergijama, astmom, burnim reakcijama na lekove, problemi sa koordinacijom pokreta, kao i sa određenim devijacijama u razvoju. Natus tokom života može biti inficiran i nepoznatim i retkim virusima, a dijagnoze njegovih bolesti često mogu biti nejasne i zbunjujuće. Takođe postoji i latentna tendecija ka opijatima i drogama.

Ove aspekte možemo povezati i sa falsifikatorima, špijunima, agentima tajnih službi, iluzionistima, prevarantima, lopovima, krijumčarima, ali i detektivima pa i političarima.

Merkur u povoljnom aspektu sa Plutonom

Ovo je slika drevnog Hermesa Trismegistosa, vrhovnog alhemičara, začetnika Drevnih Misterija i velikog, mudrog Učitelja koji je čovečanstvu doneo univerzalna, kosmička, duhovna znanja. U ovoj slici prepoznajemo i egipatskog Tota, ali i onaj aspekt grčkog Hermesa koji ga predstavlja kao vodiča Duša u podzemni svet i kao jedino antičko grčko božanstvo koje je imalo pristup podzemnom Hadovom carstvu.

Stoga je predstavnik ovih planetarnih aspekata posebno nadaren izuzetno dubokim umom, koji je u stanju da pronikne u samu suštinu stvari, do samih dimenzija nemanifestovane realnosti.

Ove osobe su izuzetni analitičari, psiholozi i poznavaoci ljudskih duša, koje, neretko i sama tajna smrti fascinira i privlači. Mogu biti posebno obdareni snažnom privlačnom moći, ali i parapsihološkim sposobnostima kao što su čitanje misli, predviđanje budućnosti, telekineza, telepatija, astralna projekcija i snažne, isceliteljske moći.

Njihov moćan, dubok um, u stanju je da prodre u najdublje tajne, pa ćemo među predstavnicima ovih aspekata sretati i detektive, psihoanalitičare, naučnike, istraživače, hirurge, atomske i kvantne fizičare, inženjere vojne industrije, tajne agente, bankare, okultiste, ezoteriste, mistike, tanrtiste, ali i osobe koje pomažu umirućima i njihovim porodicama. Takođe, među ovim ljudima se mogu naći i izuzetni medijumi, koji prenose poruke duša koje više ne borave u svetu “živih”.

Ove osobe su izuzetno senzitivne, pa mogu snažno osećati energije koje ih okružuju. Veoma su dosledne, snažne koncentracije i fokusa, pa će retko odustati od svojih ciljeva i namera. Stoga, nekada mogu biti i naporni svojoj okolini, jer će uvek istrajavati u svemu što naume, a ovu istrajnost i doslednost će očekivati i od drugih. Veoma su izdržljivi, jer njihova fiziologija radi kao atomska centrala. Ovom, čudesno moćnom regenerativnom, životnom energijom, u stanju su da iscele sebe, ali i druge, kako rukama, tako i mislima.

Snažno su privučeni i tajnom seksualnosti, pa ćemo među ovim predstavnicima povoljnih aspekata Merkura i Plutona, pronaći i sjajne seksologe, ali i poklonike Tantra Yoge, kao i pisce erotskih i krimi romana.

Merkur u nepovoljnom aspektu sa Plutonom

U slici ovih aspekata, boravi izuzetno opasan um, koji uz pomoć “Plutonovog šlema”, svoje opasne namere može neometano skrivati dugo vremena, sve dok ga iz dubina nesvesnog dela njegove ličnosti, neki eksplozivan događaj ne pokrene, obznanjujući sav potencijal njegove razorne moći.

Ukoliko i ostali pokazatelji natala ukažu, ovo mogu biti izuzetno opasni ljudi, skloni kriminalu, koji ne poseduju osećaj za empatiju, a koji je zatrpan debelim slojevima ekstremne egocentričnosti, koja grabi ka bezobzirnom ostvarenju sopstvenih interesa. Za njih je život jeftina roba, koja se lako može trampiti za materijalnu dobit, ka kojoj nezajažljivo streme. Stoga, predstavnici ovog aspekta, mogu biti ludo hrabari, ali ujedno i bezobzirni prema životima drugih.

Ovo obično nisu sitni kriminalci, već ljudi kojima je kriminal karijera i životno opredelenje. Među njihove poslovne afinitete spadaju trgovina oružjem, ljudima, drogom, naručena ubistva, ucene, kidnapovanja, podvođenja, terorizam, a neretko među njima možemo pronaći i serijske ubice, kao i ekstremne verske fanatike. Svakako da ove snažne slike možemo povezati sa onim predstavnicima ovih aspekata, u čijim natalima su oni potpomognuti i drugim pokazateljima za ovako ekstremno ispoljavanje navedenih opisa.

U blažoj formi ovog aspekta, mogu se prepoznati ljudi skloni sarkazmu, depresiji, mračnim mislima, samoubilačkim namerama, kao i velikoj mržnji koju rečima upućuju drugima, a čiji vokabular obiluje kletvama i psovkama. Veoma su tvrdi u svojim stavovima i ne prihvataju tuđe mišljenje i želje. Njima ne smete reći: “Ne!”

Sobzirom, da u okviru ovih aspekata, Pluton Merkuru dodeljuje veliku privlačnu moć, ovi ljudi su nekad u stanju i da ubiju svojim rečima i mislima, ali takođe i da donose odluke i naređenja o nečijem ubistvu. Ovi aspekti takođe mogu ukazati na sklonost ka crnoj magiji, vradžbinama i ritualnim žrtvovanjima.

Seks, novac i moć su tri glavne teme njihovog života, a fatalizam, fanatizam i osvetoljubivost neki od primarnih načina njihovog delovanja i iskazivanja.

Ovi planetarni aspekti takođe nose i opasnosti u saobraćaju, a koje, ukoliko na to ukažu i drugi natalni pokazatelji, mogu biti fatalne. Posebno osetljivi delovi na putevima mogu biti crne tačke, predeli pored reka sa virovima, delovi asfalta sa rupama, kao i tuneli.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD