Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Seminar: Magnet Srca Na ovom seminaru se polaznici obučavaju da preko natalnog horoskopa imaju uvid u nasleđenu energetsku strukturu. Seminar je organizovan tako da kroz lično iskustvo svaki polaznik može prepoznati zakonitosti svojih energetskih centara kao i tehnike isceljivanja. U nedelju, 29. septembra od 16h do 20h, dr Lea Imširagić će održati predavanje iz modula Energetska Astrologija, a ovaj seminar će biti predviđen za rad na 4. čakri, ili tj Mesecu. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Seminar: Tehnologija svesti Meseca Tokom kursa Tehnologija Svesti praktikovaćemo određene vežbe koje će nam omogućiti da celu oblast Energetske Psihologije oživimo u svom svakodnevnom životu, u odnosima sa ljudima, ličnom odnosu prema poslu, finansijama, i pre svega prema sebi. Aleksandar Imširagić će održati seminar iz Tehnologije Svesti na temu 4. čakre ili tj Meseca, u nedelju 29. septembra od 12h do 15h. Moguće je i online pohađanje.
» prikaži celu vest
Predavanje: Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju "Možeš postati superwomen ili superman ako naučiš super-komunikaciju sa sobom jer baš od ove primarne svakodnevne komunikacije sa sobom nastaju svi drugi odnosi. Namera ove radionice je da podelim sa vama dar u vidu jednostavnih tehnika Energetske psihologije kojima možete da naučite da komunicirate sa najinteligentnijim delom svog Uma - sa svojim telom. Jer vi zaslužujete da koristite svoj prirodni dar - da naučite svoju energiju da radi za vas." Dr Lea Imširagić će održati predavanje "Superkomunikacija uz Energetsku Psihologiju" u hotelu Tulip Inn Putnik, 20.09. u 19h.
» prikaži celu vest
Predavanje i promocija knjige: Anđeli Zodijaka Svi imamo određenu svetlosnu prirodu, što je u suštini priroda naše Svesti, jer Svetlost predstavlja kvalitet Svesti. I svako od nas ima svoju energetsku strukturu, odnosno svoj energetski zapis kojim privlači sve događaje u svom životu. Čovek je spoj Neba i Zemlje i predstavlja energetsku matricukoja nosi čitav niz svih njegovih sećanja. Aleksandar Imširagić će održati javno predavanje o Anđelima Zodijaka uz istovremeno predstavljanje istoimene knjige, u hotelu Tulip Inn Putnik.
» prikaži celu vest
Kurs: Anđeli Zodijaka “Radost je emocija koju stvara svetlost. Svi astrološki pokazatelji koji opisuju inerciju bića u natusu, govoreći o njegovim nesvesnim potrebama – što ukaz sudbine jeste – dobijaju svoj smisao i srećan ishod onda kada su prožeti svetlošću. Svetlost je inteligentna sama po sebi, a osnovna jedinica inteligencije svetla jeste Anđeo”. Sedmomesečni kurs Anđeli Zodijaka počinje u subotu, 28. septrembra od 12h do 19h na Kepler Institutu. Moguće je pohađati i online.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Astrološki članci

Jane Birkin i Sergio Gainsbourg

Kada je Uran, 28. septembra, 1968. godine ušao u znak Vage, preko dispozitora, Venere, u karti mlade engleske glumice i modela, Jane Birkin, je došao u znak svoje egzaltacije, u znak Škorpiona (transformacija, seksualnost...), što je ovoj mladoj ženi izuzetno prijalo, budući da je i sama Vodolija na Ascendentu. Uran ima ciklus od oko 7 godina, i od njenog rođenja, ovo je bio prvi trenutak da joj preko dispozicije Uran boravi na terenu gde mu prija. Kako je time Uran praktično došao i u konjunkciju sa njenim Jupiterom, vladarem uklještenih Riba u njenom 1. polju, ali i vladarem njenog 10. polja (reputacija), ovo joj je otvorilo ciklus od 7 godina za njeno lično oslobađanje i da sebe realizuje kao drugačiju, slobodnu, da slobodno izrazi svoju pritajenu (uklještenost) seksualnost... Jupiter sobom nosi Sunce, vladara 7 (odnosi, partner), Merkura, vladara 5 (ljubav), Južni čvor (prošlost), ali ovde, možda i najbitnije – Crni Mesec (Lilit). Natalno, Jane ima inkonjunkciju (unutrašnje prilagođavanje...) Jupitera i Urana (...na buntovnicu u sebi), te joj je ova konjunkcija dala priliku da se oslobodi i zablista u punom sjaju na putu ostvarenja svoje svrhe i svog Budućeg Ja (konjunkcija je na vrhu njenog 9. polja).

S’ druge strane, drugi vladar Ascendenta Jane Birkin, Saturn (ima ciklus oko 2,5 godine), je tada bio u Ovnu, što ga je preko dispozitora, Marsa, odveo u konjunkciju sa njenim vladarem 7 – odnosi, partner, Suncem (esencijalni signifikator za muškarca u ženskom horoskopu), što je takođe bio znak za dolazak starijeg muškarca u njen život. Naime, Jane Birkin 1968. godine upoznaje čuvenog francuskog umetnika Sergia Gainsbourga, 18. godina starijeg od sebe, i zahvaljujući njemu gradi sebi ime u Francuskoj. Zahvaljujući provokativnoj, seksualno eksplicitnoj pesi i filmu „Je t’aime... moi non plus“, šokiraju javnost tokom 1969. godine. U ljubavnoj vezi bili su 12 godina, tačnije do 1980. Mnogi su na ovu vezu gledali kao na nešto nemoralno, na aferu – Venera-Jupiter konjunkcija na vrhu njenog 9. polja. Naime, Venera je kod Jane i vladar 8 (sekusalnost, ali i veza nakon prvog braka – Jane je već sa 22 godine bila uveliko razvedena, tj. imala iza sebe jedan brak).

Vladar njenog Ascendenta, Uran, je u znaku Blizanaca, gde je vladar 7 (odnosi) Sergia, Merkur, u sedištu, dok je vladar njegovog Ascendenta u Ribama, Jupiter, u Ovnu, znaku gde Sunce egzaltira, a Sunce je kod Jane vladar njene 7 (odnosi). Po svemu sudeći, jedno drugom su bili dobar izbor. Naravno, ne možemo zanemariti ni jaku međusobnu konjunkciju Meseca u Devici, što sasvim sigurno upućuje na bliskost i da su njihove duše – jedno... Takođe, zanimljiva je i osa Mesečevih čvorova, koja je kod oboje identična, i ide preko 11º Blizanaca (Severni čvor)-11º Strelca (Južni čvor). Nadalje, njegov Mars (vladar njegove 8 – seksualnost) sa 25º Vodolije kvadrira njenog vladara 8, Veneru, na 17º Škorpiona, dok njen Mars sa 27º Strelca kvadrira njegovu Veneru na 18º Riba, što generalno govori i o jakim strastima u ovom odnosu. Konačno, u njegovoj karti u Veneri na 18º Riba u kvadratu sa Saturnom na 19º Strelca možemo videti i sliku Jane kao 18 godina mlađe partnerke (Venera mu je vladar uklještene Vage u 7 – odnosi).

Crni Mesec (Lilit)

Ako se sada pozabavimo pozicijom Lilit, onda nalazimo da je kod Jane srednji Crni Mesec na 24º Strelca, u jakoj konjunkciji sa samim MC-om Sergia, dok je njen pravi Crni Mesec na 8º Strelca, veoma blizu, kako njenog, tako i njegovog Južnog čvora na 11º Strelca. Na drugoj strani, Sergio ima srednji Crni Mesec na 13º Škorpiona, u konjunkciji sa njenom Venerom i Jupiterom na 17º Škorpiona, dok mu je pravi Crni Mesec na 1º Škorpiona 14’, u konjunkciji sa tačkom srednjeg rastojanja Sunca i Meseca Jane (0º Škorpiona 44’). Midpoint Sunca i Meseca govori upravo o sjedinjenju muškaraca i žene i često se ova tačka aktivira kroz odnose, kad nam partner nekako dodirne ovu tačku, bilo svojom planetom, vrhom neke bitne kuće, ili pak kao u ovom slučaju – uz pomoć Crnog Meseca (Lilit). Ovde imamo puno pokazatelja velike strasti što je i obeležilo ovu vezu od samog početka.

Lilit primarno simbolizuje žensku strast, upravlja ženskim sekusalnim nagonima, perverzijama, opisuje ljubavnicu, neprihvaćenu ženu, ženu koja je van društvenih tokova. Pod njenom vladavinom jeste i emancipacija žena. Lilit je bila prva Adamova žena, koja je njemu bila jednaka, jer su oboje od zemlje napravljeni. Želela je da ima ista prava kao Adam, što joj nije bilo dozvoljeno i zato je ona odbačena. Potom je Adam od svog rebra stvorio Evu. Rebro možemo posmatrati, zbog njegovog oblika,kao polumesec, pa zaključiti da je Eva Adamov odraz, baš kao što je Mesec odraz Sunca – reflektuje njegovu svetlost. Otuda, možemo zaključiti da upravo u znacima gde je Mesec (Eva) u padu i izgonu (Škorpionu i Jarcu), Lilit je snažna, jer su to i znaci sedišta i egzaltacije Marsa. U karti Jane Birkin Mesec (Eva) je u kvadratu sa njenim Crnim Mesecom (Lilit), što ja slika disharmonije između Eve i Lilit u ovoj umetnici. No, kako njen Crni Mesec preko svog dispozitora, Jupitera, iz znaka Strelca, ide u znak Škorpiona, a njen Mesec iz Device preko Mekrura u znak Strelca, možemo zaključiti da je ovde jača Lilit, zbog vezanost za osmi znak u Zodijaku (Škorpion).

Srednji ili Pravi Crni Mesec

Crni Mesec je vezan za Mesečeve čvorove, koji takođe predstavljaju fizičke tačke zasnovane na Mesečevoj orbiti. Crni Mesec obiđe Zodijak za 8 godina i 10 meseci, što je pola ciklusa Mesečevih čvorova. Poput Mesečevih čvorova, i Crni Mesec ima srednju i pravu poziciju. Razlika među njima može biti značajna i izositi čak do trideeset stepeni. S’ obzirom na to da se lakše meri, najčešće se koristi srednja pozicija Crnog Meseca. Naravno, Lilit može biti i prava, i u svojoj pravoj poziciji se kreće veoma brzo, i do šest stepeni dnevno, i često je retrogradna. Prava pozicija može biti ispred ili iza srednje pozicije, ponekad i u susednom znaku. Većina astrologa radi sa srednjim Crnim Mesecom, mada ima i onih koji prednost daju pravom. U ovom članku zato obraćamo pažnju na oba Crna Meseca.

Je t’aime... moi non plus

Pogledajmo sada i direkcije (jer se u njima sve kreće 1º za oko 1 god.) tokom 1969. godine, kada je došlo i do realizacije njihovog zajedničkog filma i pesme. Upravo je direktivni pravi Crni Mesec Sergia došao na 11º Strelca , na njegov i njen Južni čvor (prošlost), ali tu je bila i direktivna Venera Jane (vladar njene 8 – seksualnost), što jasno upućuje da ovo dvoje ljudi pokreću zajedno nešto što vuče korene još iz prošlosti, kod oboje, a što je vezano za duboke strasti... Konačno, sve ovo gradi egzaktan sekstil na Ascendent Jane Birkin koji je na 11º (stepen analogan jedanaestom znaku, Vodoliji) Vodolije, te ovo jeste i aktiviranje njene iskonske prirode na koju upućuje kako znak na Ascendentu, tako i sam stepen Ascendenta.

No, kako je u karti Sergia Crni Mesec (i srednji i pravi) u harmoničnom aspektu (sekstilu) sa Mesecom na 8º Device, ovo Jane nudi mogućnost da kroz odnos sa njim popravi svoj kvadrat koji sam gore u tekstu pomenula, i da u sebi sa lakoćom objedini i Evu i Lilit, i majku i ljubavnicu, što je i uspela – 1971. godine rodila se njihova kćerka Charlote.

Lilit insistira da osetimo, da se opustimo i predamo nečem suštinskom u nama, što je praiskonsko i predstavlja strast duše. Ona predstavlja hodnik koji nas mami da kroz njega otrkijemo najdublje lične istine, čežnje i želje duše. Kako svi mi u sebi imamo neke modele ponašanja koji sprečavaju da potpuno budemo prisutni u životu, a Lilit je upravo ta koja „pritiska“ te tačke koje nas sputavaju i pokušava da nas oslobodi kako bismo doživeli što veće ispunjenje...

Literatura:

„Astralne veze“, Aleksandar Imširagić

„Crni Mesec Lilit“, M.Kelly Hunter

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD