Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Full Moon paket “90 dana za življenje duhovnosti” Preko sopstvenog tela mi materijalizujemo sve što vidimo, a plan onoga što materijalizujemo strukturisan je na nivou naših uverenja. Kroz energiju naredna tri puna Meseca otvaramo se za jednu veliku promenu unutar našeg života, koju povezujemo sa kvalitetom življenja duhovnosti, zahvaljujući razvoju novih uverenja – jul (uverenja o bliskosti), avgust (uverenja o promeni) i septembar (uverenja o beskonačnosti).
» prikaži celu vest
Full Moon project radionica „Uverenja o bliskosti“ Pridruži nam se na novoj Full Moon radionici „Uverenja o bliskosti“, koja će se održati 13. jula u formi live webinara od 19 do 20.30h. Naš zadatak ovog punog Meseca biće da izbalansiramo sve emotivne kvalitete u našoj genetici, što je osnova za uspostavljanje stanja bliskosti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Kriza u Ukrajini

Krajem novembra meseca 2013. godine, još jednu od zemalja sveta zahvatio je građanski talas nezadovoljstva, koji se iz dana u dan pretvarao u sve ozbiljniju političku krizu, a koja je oružanim uličnim sukobima pretila da preraste u građanski rat. Za razliku od drugih zemalja, kriza u Ukrajini nije potkrepljena samo ekonomskim nezadovoljstvom, već i željom jednog dela njenih građana da pristupi Evropskoj Uniji. Međutim, iza ove naizgled jednostavne želje, krije se i veliki strah Rusije da se Zapadne sile prošire do njenih granica, jer bi Ukrajina ujedno mogla postati i članica NATO saveza.

Osim toga, Rusiju i Ukrajinu povezuje i istorijska bliskost, a ne treba zanemariti ni činjenicu da među Ukrajincima, u ovoj zemlji živi i više od 30 procenata Rusa, pretežno u jugoistočnom delu zemlje, od čega najveći procenat na Krimu. Većina građana zapadnog dela Ukrajine podržava sporazum o asocijaciji sa EU, dok jugoistočni deo zemlje ostaje pri stavu da Ukrajina treba da nastavi svoj savez sa Rusijom. Stoga, ova ozbiljna kriza, koja je do sada odnela 77 ljudskih života i preko 600 ranjenih civila i policajaca, nije pretila samo da uvuče Ukrajinu u građanski rat, već i da dovede do raspada zemlje. Osim toga, posustala ukrajinska ekonomija umnogome se oslanja na pomoć Rusije sa kojom obavlja najveći procenat trgovinske razmene, ali joj je i dužna više desetina milijardi dolara za gas.

Iako se na početku ove ukrajinske krize moglo pretpostavljati da su političke dileme isključivo unutrašnja stvar ove zemlje, ipak, iza geopolitičkog paravana se naziru mnogo veći interesi velikih svetskih sila – sa jedne strane SAD-a sa EU i sa druge strane Rusije – koja se već godinama unazad protivi širenju NATO saveza ka njenim granicama. Takođe, interesi Rusije se prepoznaju i kroz Evroazijski savez, koji ona želi da uspostavi između bivših članica Sovjetskog Saveza, dok su interesi SAD-a usmereni ka širenju antiraketnog štita ka granicama Rusije, čemu se ona, zarad svoje bezbednosti, uporno protivi. Osim toga, potencijalni rat u Ukrajini preti da ugrozi isporuku gasa Evropi, jer kroz ovu zemlju prolazi gasovod koji eksportuje oko 80 procenata Ruskog gasa evropskim zemljama, čime bi se direktno mogli ugroziti i interesi same Evrope. Takođe, potencijalni raspad Ukrajine, mogao bi uputiti jak signal delovima nekih država koji iščekuju svoju nezavisnost, a među kojima su Škotska, Katalonija, Baskija i dr. Teško je ne predvideti mogućnost daljeg zaoštravanja odnosa između Rusije i Zapada, jer su u slučaju Ukrajine, interesi i jedne i druge strane direktno dovedeni u pitanje.

I pored primamljive ponude od strane Evropske Unije Ukrajini da pristupi njenom članstvu, predsednik Rusije Vladimir Putin je, kako bi to sprečio, ponudio petnaest milijardi dolara kredita Ukrajini, kao i smanjenje cene gasa za ovu zemlju od 30 procenata. Ipak, sve ove ponude nisu doprinele konsenzusu između vladajuće partije i naroda Ukrajine po pitanju budućnosti zemlje, već su ih, po svemu sudeći, još više razjedinili i konfrontirali.

U mnogim dosadašnjim člancima, u kojima smo obrađivali temu egzaktnih kvadrata Plutona i Urana, kao i tranzita Saturna kroz znak Škorpiona, opisali smo ovaj period tokom koga će narodi mnogih zemalja sveta ustajati protiv svojih vlada, a nemili događaji u Ukrajini su samo jedan u nizu događaja koji to potvrđuju. Ipak, razmotrimo šta je u slučaju Ukrajine pokrenulo ovo nezadovoljstvo naroda u astrološkom smislu.

Ukrajina je svoju nezavisnost stekla posle raspada Sovjetskog Saveza 24. avgusta 1991. godine. Sam Mesec, koji u okviru mundane astrologije opisuje narod, nalazi se na samom Asc u znaku Vodolije, u kome dobija kvalitete slobodarskog duha, okrenutog ka nezavisnosti, slobodi i prosperitetu, do kojih će dolaziti i putem revolucija. Setimo se samo “Narandžaste revolucije”, koja je Ukrajinu zahvatila tokom 2004. i 2005. godine, a koja je počela neposredno posle drugog kruga predsedničkih izbora na kojima je pobedio Viktor Janukovič. Njegov protivkandidat Viktor Juščenko, koji se zalagao za ulazak Ukrajine u NATO pakt, osporio je izborni rezultat, posle čega je Vrhovni sud Ukrajine doneo odluku o njihovom ponavljanju, što je doprinelo konačnoj izbornoj pobedi Viktora Juščenka. Ova prva velika politička kriza u Ukrajini je još tada pokazala veliku podelu u društvu Ukrajine, a koja se vremenom samo produbljivala kroz političku nestabilnost i sve dublje političke i ideološke podele. Posmatrajući natalnu kartu Ukrajine, sve ovo jasno možemo uvideti. Mesec, kao predstavnik naroda je takođe prikazan i u svojim oportunističkim težnjama prema predstavnicima Vlade, jer on obrazuje i snažnu opoziciju sa vladarem 10. kuće – Jupiterom u znaku Lava. Stoga, narod Ukrajine po svojoj uranovskoj prirodi nije sklon da se apriori povinuje tvrdokornim stavovima i odlukama vlasti, što doprinosi preokretima kroz otpor i revolucije. U kojoj meri je potrebno da se narod i vlast prilagođavaju jedni drugima, a koji često ne odstupaju od svojih tvrdoglavih stavova, govori i egzaktna inkonjunkcija Sunca kao dispozitora vladara 10. kuće (vladajuće elite) i Saturna, kao vladara Meseca, odnosno naroda. Drugi vladar Meseca i samog Ascendenta ove države je Uran, koji se nalazi na 10º znaka Jarca, u kome obrazuje konjunkciju sa Neptunom, koji mu pruža težnju za dosezanjem visokih ideala i nacionalnog ponosa. Osim toga, kao i sam Mesec koji boravi na Uranovom stepenu, tako se i sam Uran nalazi u 11. polju u znaku Jarca, opisujući težnje ka revolucijama i rušenju vladajućih struktura.

Ipak, natalni Mesec Ukrajine, koji je na samom Asc – dakle istoku karte – svojom opozicijom koju formira sa planetarnim stelijumom u Lavu, a koji boravi na zapadu horoskopa, jasno ukazuje na podeljenost same zemlje između istočnog i zapadnog dela, od kojih svaki, teži Istočnim, odnosno Zapadnim silama. U samom stelijumu u znaku Lava boravi i vladar 4. kuće (teritorije) – Merkur, koji svojom opozicijom sa Mesecom, upravo opisuje podelu naroda u samoj Ukrajini. O mogućoj terirorijalnoj podeli Ukrajine u budućnosti i nepomirljivim stavovima dva dela zemlje, stoga mogu govoriti i dispozitori ovih opozitno suprotstavljenih planeta, što su svakako Saturn i Sunce, koji borave u egzaktnoj inkonjunciji.

Tokom novembra meseca protekle godine, stekli su se svi astrološki uslovi da Uran (vladar zemlje i naroda), pokrene nezaustavljivo iskazivanje narodnog revolta kroz revoluciju.

Mars – Uran

Jedan od bitnih pokretača ovih događaja je bio i tranzitni Pluton, koji je od pred kraj novembra meseca (kada su narodne demonstracije i započele), došao u egzaktnu konjunkciju sa natalnim Uranom Ukrajine, ali je ujedno tokom čitavog oktobra i novembra meseca obrazovao i egzaktan kvadrat sa sekundarnim Asc ove karte.

Ipak, najdirektniji pokazatelj nemira vidimo kroz samu sekundarnu progresiju ove karte u kojoj je Mars (u ovoj karti i vladar Ascendenta, dakle - narod...) egzaktno na Descendentu zemlje (...sukobi, javnost…) u kvadratu sa Uranom (…nemiri, demonstracije). Takođe, ne treba zanemariti ni egzaktnu konjunckiju tranzitnog Saturna sa natalnim Plutonom u znaku Škorpiona, koja se formirala poslednjeg dana novembra meseca protekle godine. Ovo su veoma snažni aspekti za koje je bila potrebna izuzetna politička umešnost da bi se eskalacija sukoba mogla izbeći. Ipak, ova politička umešnost će biti neophodna i u vremenu pred nama, jer će sekundarni Mars krajem avgusta obrazovati egzaktan kvadrat i sa natalnim Uranom, najavljujući tako potencijalnu nestabilnu i politički vrelu ukrajinsku jesen. Takođe, ne treba zanemariti ni činjenicu da će u tom periodu i sam sekundarni Asc ući u formaciju egzaktnog T kvadrata, koji će biti formiran između njega (na 10º Ovna), natalnog Urana i sekundarnog Marsa. I pored toga, što se trenutnim razvojem događaja u Ukrajini čini da će se ova kriza raspetljati u mnogo kraćem vremenskom periodu, planetarni obrasci koji se nadvijaju nad Ukrajinom još uvek ne daju naznaku da će se kriza tako brzo i jednostavno razrešiti. Ova slika Urana i Marsa u kvadratu koja se upravo formirala u sekundarnoj karti Ukrajine, a do jeseni će se još potvrditi i preko natalnog Urana, veoma podseća na ono što se u samoj karti Rusije vidi u natalnom horoskopu. Naime, u njihovoj karti je Mars vladar 3. kuće (susedne, bratske, zemlje) u 7. kući (javni neprijatelji, sukobi) i u egzaktnom kvadratu sa Uranom (pobuna, odvajanje…).

Sasvim je izvesno da je ovaj egzaktan kvadrat u karti Rusije, zapravo slika koja se odnosi na potencijalni sukob u samoj Ukrajini ili u vezi Ukrajine, pa je period od ovih godinu ipo dana (koliko će trajati ova formacija aspekata u sekundarnoj karti Ukrajine), definitivno veoma izazovan.

Početkom proleća 2015, kada sekundarni Mars još uvek bude boravio u egzaktnom kvadratu sa natalnim Uranom, i sekundarni Mesec će ući u kvadrat sa njim, formirajući konjunkciju sa natalnim Uranom. Stoga, za rešenje političke krize u Ukrajini, biće potrebno više vremena nego što se to trenutno predviđa.

Pre nešto više od dva meseca, sekundarni Mesec Ukrajine je obrazovao egzaktan sekstil sa natalnim Mesecom, što je doprinelo konsolidaciji naroda oko zahteva koji je postavio pred svoju vladu. Ipak, sadašnja pozicija sekundarnog Meseca, koji još uvek obrazuje egzaktan trigon sa konjunkcijom natalnog Merkura i Jupitera, govori u prilog tome da je Mesec (narod) sposoban da izdejstvuje pregovore sa sada već bivšom vladajućom strukturom, što se i odigralo u završnici ove krize.

Međutim, od 17. februara, u danu kada je došlo do eskalacije sukoba u centru Kijeva, između naroda i opozicionih snaga sa jedne strane i policije sa druge, tranzitni Jupiter (predstavnik vlade Ukrajine) je tokom svog retrogradnog kretanja obrazovao egzaktnu opoziciju sa natalnim Uranom karte ove zemlje, čime je postignut i snažan astrološki uslov za zaoštravanje i eskalaciju sukoba. Ovom pozicijom, Jupiter je formirao i veliki krst, koji je obrazovan između njega, sekundarnog Marsa, tranzitnog Plutona na natalnom Uranu, kao i sa tranzitnim Uranom na sekundarnom Asc karte Ukrajine, što je doprinelo pravim ratnim sukobima na ulicama gradova Ukrajine. Takođe, od 15. februara i tranzitni Uran obrazuje egzaktan T kvadrat sa natalnim Uranom i tranzitnim Jupiterom, pojačavajući otpor naroda. Tako će tranzitni Uran, sve do 6. marta obrazovati ovaj egzaktan T kvadrat, dok će Jupiter iz svog retrogradnog kretanja krenuti direktno 7. marta. Ipak, u egzaktnoj opoziciji sa natalnim Uranom, tranzitni Jupiter će biti sve do 25. marta, ukazujući na činjenicu da će do tog perioda postojati latenta opasnost za političkim tenzijama.

Međutim, krajem maja meseca i tokom celog juna, tranzitni Saturn (vladar Asc karte Ukrajine) će tokom svog retrogradnog kretanja, ponovo preći preko natalne i sekundarne pozicije Plutona u Škorpionu, što će se ponoviti i sredinom avgusta i polovinom septembra tokom direktnog Saturnovog kretanja. Stoga ni iz ugla tranzita nije za očekivati da se situacija u Ukrajini može u potpunosti stabilizovati kako tokom sledećih šest meseci, tako ni tokom ove godine.

Sa druge strane, i karta direkcije Solarnog luka ukazuje na godinu eskalacije krize u Ukrajini, ali i pritisaka koje će Evropska Unija izvršiti na ovu državu tokom ovog perioda.

Kao što možemo videti, direktivni Saturn karte Ukrajine se nalazi tokom ove godine u egzaktnoj konjunkciji sa njenim natalnim Mesecom, pri čemu treba podsetiti da se upravo Saturn u natalnoj karti Evropske Unije nalazi na 23º Vodolije. Samim tim, možemo uvideti kako pritisak Evrope na samu Ukrajinu, tako i ponudu za ulazak u savez njenih naroda tokom ovog perioda. I direktivni Mars, u egzaktnom kvadratu sa osom čvorova, govori o izgubljenom kursu u pogledu budućnosti ove zemlje, koji doprinosi eskalaciji sukoba. Ipak, sobzirom da se direktivni Mesec (narod), nalazi u aplikacionom trigonu orbisa od 1º sa natalnom osom čvorova, za očekivati je da će za godinu dana od sada (ili nešto malo više od toga), Ukrajina početi da definiše svoj pravac kretanja ka budućnosti.

Pri tom, i sam direktivni Uran je došao u egzaktnu konjunkciju sa natalnim Saturnom Ukrajine, pa u slici susreta dva vladara Ascendenta kroz ovu konjukciju dva malefika, vidimo eksplozivnu političku situaciju koja ovu godinu označava kao važnu prekretnicu u životu Ukrajine.

Sa druge strane i natalni vladar 9. kuće – Pluton u Škorpionu, obrazuje egzaktan sekstil sa direktivnom konjunkcijom Jupitera i Merkura, usled čega uviđamo i učestale diplomatske aktivnosti Ukrajine i međunarodne zajednice.

U kojoj meri će Ukrajina uspeti da kroz ovaj turbulentan planetarni period prođe sa što manje posledica, umnogome će zavisiti i od stavova Zapada i Rusije, čiji su interesi direktno upleteni u ovu političku krizu.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD