Tel: (+381) 11.4113.164, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Astrološki kalendar za 2024. godinu Astrološki kalendar je praktični vodič za celu 2024. godinu, koji vam služi da brzo i lako dobijete najvažnije astro informacije svakog dana.

Pomaže da se odredi kvalitet i osobina svakog dana tokom 2024. godine (mundana astrologija), planira aktivnosti (elekciona astrologija) i dobije odgovor na postavljena pitanja (horarna astrologija).
» prikaži celu vest
Knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Zevsova munja

Početkom svake godine, tačnije između 5. i 6. januara Sunce dolazi na 15º Jarca – na sam stepen Jupiterovog pada. Ovo duboko ezoterično mesto ne bi trebali posmatrati kao “negativnost” ili suprotnost od Jupiterovog principa, već kao njegov sastavni deo, budući da u Univerzumu sve stvari funkcionišu po principu Ujedinjenih Suprotnosti, a svaka stvar u njemu, kao i svako mesto u Zodijaku, nosi u sebi svoju punu ulogu i smisao.

Svaki stepen egzaltacije planete povezuje nas sa njenim “Nebeskim” ili “Kosmičkim vrednostima”, budući da egzaltacija i podrazumeva “ushićenje”, odnosno prirodnu povezanost sa nebom ili 10. kućom, zato što u prirodnom Zodijaku vladar prvog znaka (Mars) prirodno egzaltira u desetom znaku (Jarac).

S druge strane, mesto “pada” svake planete nas povezuje sa njenim “Zemaljskim sećanjem”, odnosno sa onim što se nalazi “ispod zemlje”, što je u direktnoj vezi sa precima i genetikom koju nosimo. Ovo je opisano i činjenicom da je vladar prvog znaka Zodijaka (Mars) upravo u padu u četvrtom znaku (Rak – porodica, preci…).

Na taj način, egzaltacija i pad svake planete predstavljaju tačke susreta “Neba i Zemlje” date planete kroz Zodijak, te je planeta kompletna i oživljena u životu osobe samo onda kada energija može da kruži kroz ove dve tačke naših suprotnosti. U astrološkm smislu, rešenje ove opozicije označava trenutak prosvetljenja kroz oživljavanje kanala za samu energiju određene planete.

Kamen Mudrosti

Ipak, od svih planeta, Jupiter je “vrhovni bog” panetona bogova na Olimpu, te se i njegov stepen egzaltacije nalazi baš u centru Duše, na 15º Raka, ukazujući na činjenicu da smo svi duoko u sebi božanska bića i da smo utelovnjenje Znanja koje sve dovodi u balans. Ona druga strana – 15º Jarca opisuje isto to Znanje, samo ono koje se nalazi u najdubljoj formi materije – što bi Alhemijskim jezikom bio Kamen Mudrosti (Jupiter u Jarcu). To je Znanje koje se prenosi na Zemlju i koje kroz sećanja svih predaka prodire veoma duboko do samog Srca Zemlje (materije), dolazeći do njenog Jezgra čime se pročišćavaju sva sećanja koja genetski nosimo. Stepen pada predstavlja tako mesto pročiđćenja karme ukoliko se oživi veza ovog stepena sa njegovom suprotnom stranom – stepenom egzaltacije.

Zevsova munja

Petog januara godine koja je preda nama (2014.), pored Sunca koje će biti na stepenu pada Jupitera (15º Jarca) – i sam Jupiter će se naći na stepenu svoje egzaltacije (15º Raka), pa će ova dva najveća tela u Sučevom sistemu formirati egzaktnu opoziciju preko Jupiterovih stepeni.

Trenutak egzaktne opozicije je ovde dat za kartu primarnog meridijana (Greenwich), ali će se ona sa ovih prostora odigrati 5. januara u tačno 22:11. U trenutku ove opozicije oživljava se osa Jupiterove svesti – a odatle se, kao u jednom trenutku prosvetljenja Zevsovom munjom, može videti celina i zadatak perioda koji je pred nama. Pored same ose 15º Raka / 15º Jarca, najvažnija je pozicija Meseca (dispozitor Jupitera) koja nam govori o prirodi vremena i kanalisanju svesti. Kako se Mesec u ovom trenutku nalazi na 16º Riba 56’ i u trigon/sekstilu je sa samom osom Jupiter-Sunce, uz istovremeni trigon sa Saturnom (dispozitor Sunca) – izvesno je da je pred nama slika jednog izuzetno velikog i divnog spiritualnog Bića koje se na početku ove godine aktivira. Ono u sebi nosi pomirenje suprotnosti, omogućavajući susret onih koji su “ispravni” i onih koji su “grešni”, mireći ih i oživljavajući svest jedinstva.

Mnogo toga je u našim sećanjima ostalo zabeleženo na dualnom nivou kao “dobro” i “loše” i kao stalna borba između njih, što neminovno vodi u sve ostale sukobe i neprihvatanja Života kao Velike Celine. Ovakav trenutak u kome su suprotnosti oživljene time što je Jupiter na svom najsnažnijem stepenu, a Sunce – izvor Svetla i svesti – na stepenu njegovog “Zemaljskog sećanja na istinu”, daje stvarne trenutke prodora svesti našeg Višeg Ja, koje nam, kao kroz svetlost munje, otvara svest ka novim prostranstvima i misijama koje se kroz ovo vreme otvaraju.

Period od 83 godine

Ovo je veoma redak trenutak, jer iako Jupiter svakih 12 godina dolazi na 15º Raka, ne poklapa se uvek da i Sunce u tih nekoliko dana bude na 15º Jarca. Tačnije, ovo se događa na svake 83 godine, odakle se trasiraju događaji za naredni period. Poslednji put kada se oživela ova osa pre ovog događaja koji je upravo pred nama (5. januar 2014. godine), odigrao se 6. januara 1931.

Kao što možemo videti, Sunce je tada bilo u veoma teškoj konjunkciji sa Saturnom i Merkurom, dok se Mesec (dispozitor Jupitera) ovde nalazio u konjunkciji sa Marsom i kvinkunksu sa Saturnom (dispozitor Sunca). Sve je ovo ukazivalo i na prilično “tešku svest”, odnosno period u kome su suprotnosti bile snažno naglašene i imale izuzetnu tendenciju za sukobom. Ovo se potpuno uklapa u period rasta nacizma u Nemačkoj, kao i fašizma u nekim drugim zemljama, gde se razvijala izuzetna netrpeljivost ka određenoj grupi naroda, što su u to doba bili baš Jevreji, koji u astrološkoj simbolici i jesu predstavljeni znakom Raka.

Ipak, u ovom periodu je – baš kao i sada – Uran bio u Ovnu i nalazio se u kvadratu sa Plutonom! Kako su Uran i Pluton dve planete koje primarno ukazuju na odnos “Neba” (Uran) i “Zemlje” (Pluton, podzemni svet, jezgro Zemlje), tako one najdirektnije i potvrđuju samu prirodu perioda u kojoj se aktiviraju egzaltacija i pad najvažnije planete na nebu – Jupitera.

Od 1599. do 2429. godine

Da stvar bude još zanimljivija – svaki put kada se u ciklusu od 83 godine odigrala opozicija Jupitera na 15º Raka i Sunca na 15º Jarca – Uran je uvek bio u znaku Ovna u izazovnom aspektu sa Plutonom. Naime, opozicija Jupitera i Sunca preko ovih stepeni je započela svoj ciklus 1599. godine i od tada se na svake 83 godine ona ponavlja pri čemu je Uran uvek u znaku Ovna, samo na 3º ranijoj poziciji od prethodnog puta.

Prvi put se ova opozicija odigrala 05. 01.1599. godine najavljujući ulazak u 17. vek.

Uran je tada bio na 23º Ovna u konjunkciji sa Plutonom, kvadrirajući samu osu ove opozicije i naglašavajući prilično jake suprotstavljenosti. Setimo se da je prva polovina 17. veka bila karakterisana tridesetogodišnjim ratom između katolika i protestanata – borbom koja se veoma uklapa u “Jupiterovsku”, dakle religioznu, dualnost.

Sledeća aktivacija ove ose se desila 05. januara 1682. a Uranom koji se nalazio sada već na tri stepena ranijoj poziciji – na 20º Ovna i u kvadratu sa Plutonom u Raku.

Osamdeset tri godine nakon toga – 05.01.1765. – događa se i treća “Zevsova munja” sa Uranom na 17º Ovna koji je odavde prilično snažno formirao kvadrat ka ovoj opoziciji, što je izazvalo da je nedugo nakon toga došlo do Američke, a zatim i do Francuske revolucije, što je sve izazvalo stvaranje novih država.

Naime, Saturn je, kao dispozitor Sunca, ovde u znaku Bika odakle je formirao prilično snažan trigon sekstil ka samoj osi Sunce/Jupiter – što je veoma pogodovalo formiranju strukture novih država (Saturn) uz postojeću revoluciju (Uran).

U 19. veku se ova opozicija desila 06. januara 1848. godine.

Ovo je godina koju znamo po čuvenom komunističkom manifestu i brojnim pobunama radnika, od kojih će kasnije nastajati socijalni nemiri i revolucije. Uran je sada bio još 3º ranije u znaku, tako da je sa 14º Ovna gradio prilično snažan T kvadrat sa našom osom Jupitera. Usput, kako je i Mesec bio u znaku Jarca (politika) u konjunkciji sa Suncem (mlad Mesec), sve je to pogodovalo stvaranju novih socijalnih rešenja, na čijim su osnovama kasnije nastali mnogi komunistički pokreti, Pariska komuna, pa i Boljševička Rusija.

Već smo pomenuli prethodnu “munju” koja se odigrala 06. januara 1931. i koja je sama po sebi ukazala koliki su antagomizmi postojali u periodu pre nas. Naravno, svaka opozicija uvek može predstavljati mesto antagonizama i “suprotstavljenosti”, ali ona ujedno čini i osnovu svesti, jer jedan sistem postaje svestan samo onda kada su njegove suprotnosti u koherenciji.

Zanimljivo je da je se do pre 1599. godina ova opozicija uopšte nije odigravala na 15º Raka/Jarca, već na 14º i to tako punih 830 godina.

U ciklusu pre ovoga (dakle, 830 godina ranije) ova opozicija je bila moguća samo na 13º i tako dalje. Na isti taj način – u periodu od 1599. do 2429. godine opozicija će se odigravati uvek preko 15º Raka/Jarca. U pitanju je ciklus od 830 godina, što znači da uvek imamo 10 opozicija preko jednog stepena pre nego što se ona prebaci na naredni stepen. Tako će se od 2512. godina ova opozicija u narednih 830 godina odigravati preko 16º ose Rak/Jarac. To znači da se mi sada nalazimo upravo u sredini ovog potpuno jedinstvenog 830-togodišnjeg ciklusa opozicije kroz samu osu Jupiterovih stepeni, kojima se kao Zevsovom munjom, spajaju Nebo i Zemlja čime se budi pitanje jedinstva različitosti i naše sposobnosti za prihvatanjem i opraštanjem.

Retrogradna Venera

Da je “munja” koja se dešava ovoga puta drugačija od onih koje su bile u prethodnim ciklusima, svedoči i činjenica da je samo u ovom periodu aktivacij Jupiterove ose, Venera retrogradna, te da se približava ka Suncu, pa će neposredno nakon ove aktivacije Jupitera, već 11. januara doći i do konjunkcije retrogradne Venere i Sunca, što uvek otvara kapije ujedinjenju i svetlosnim porukama koje se aktiviraju sa ovih stepeni.

Naime, svetlosna inteligencija koja se aktivira konjunkcijom Sunca i retrogradne Venere na 21º Jarca vezana je za prirodu Anđela Harahela[1] i ona donosi “intelektualno bogatstvo”. Ako pogledamo kako je ova konjunkcija postavljena, lako ćemo uvideti da je ona u egzaktnom sekstilu sa Saturnom (svojim dispozitorom) na 21º Škorpiona, što daje izuzetnu stabilnost kvalitetu ove svetlosne energije. Takođe, poruka ove inteligencije, koja je vezana za “intelektualno bogatstvo” je naročito naglašena preko egzaktnog trigona Merkura i Meseca preko 29º Jarca i Bika. Zapravo, Mesec je u ovom horoskopu vladar 3. kuće (intelektualno…), dok je Merkur vladar 2. kuće (bogatstvo), pa je poruka koja se aktivira sa ovom konjunkcijom veoma snažna i govori o novim uvidima, koji prevazilaze uobičajeno razmišljanje jer se sve dešava preko 29º. Ovo je grupa stepenova (29º) koja donosi transcendiranje, nove uvide i zaista omogućava jedno veliko intelektualno bogatstvo.

Stogodišnje sećanje

Ipak, kakvo je to veliko razumevanje koje možemo razviti u ovom periodu koji je pred nama, a koje je ujedno toliko važno za čitav naredni period?

Ako se setimo da je godina u koju ulazimo (2014.) ujedno i godina koja nosi vibraciju stogodišnjeg sećanja na Prvi svetski rat koji je počeo Sarajevskim atentatom 1914. godine – onda postaje jasno koliko je važno sećanje koje ova godina nosi. Iako danas više nema baš ni jedne žive osobe koja je učesnik prvog svetskog rata (poslednja osoba koja je bila učesnik ovog rata je preminula 2012. godine) – globalno sećanje na ovaj sukob je ono koje je potrebno isceliti, oprostiti i konačno zahvaliti se svima. Na isti takav način i u našim životima je potrebno oprostiti svim svojim precima sve što su činili, jer oni su ti od kojih smo i mi sačinjeni. Mi njima opraštamo – baš kao u nekoj psihodrami – opraštajući drugima u našem životu koji su oko nas, kao i onima koji više tu nisu, a nekada smo preko njih doživeli osećaj povrede.

Ova istinska energija opraštanja svima onima za koje mislimo da su nas povredili uistinu objedinjuje Nebo i Zemlju našeg života, a samim tim i daruje ogromno “intelektualno bogatstvo” i promenu jedne vibracije života u drugu koja je oduvek na nivou Jupitera, u centru naše Duše, postojala kao jedina realnost.

 


[1] Više o ovome pogledati u knjizi “Astrologija Anđela”

 

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Tadije Sondermajera 3, Wellport, Novi Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2022. // Design & Coding by studio triD