Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

23. - 30. XII 2013

Svetska berzanska tržišta borila su se pre nedelju dana i početkom ove protekle nedelje. A onda je Odbor Federalnih rezervi saopštio ono što je skoro svako priželjkivao: oni će početi da "smanjuju" svoju mesečnu kupovinu obveznica sa 85 na 75 milijardi dolara. To nije mnogo, ali je početak. Cene akcija u SAD kao da su zumirane i skočile su na nove maksimume svih vremena - a plemeniti metali su značajno pali. Dolar je porastao, a ostale valute su pale.

Svi su pozdravili potez FED-a koji je došao posle veoma skromnog budžetskog dvostranačkog sporazuma na Kapitol Hilu pre nedelju dana, kada je Jupiter završio povoljan i skladan trigon sa Saturnom (12. decembra), ovo je još jedan veoma dobro prihvaćen razvoj događaja u ovoj sezoni praznika. Sa svim ovim erupcijama dobrih vesti, finansijski astrolog može biti više nego zadovoljan, kada vidi kako se sve tako dobro uklopilo sa znakom Strelca, "Deda Mrazom" Zodijaka. Međutim, sledeće nedelje ćemo preći u Jarca, čeka nas mnogo trezvenije vreme kada ljudi obično vrate poklone koje ne mogu da koriste, ili prave planove za budućnost - od kojih ne mogu da imaju koristi.

Najbolji berzanski potezi protekle sedmice

Najbolja trgovina koju smo savetovali u nedeljnom berzanskom izveštaju bila je za srebro ETF, poznat pod nazivom SLV, za koje smo brokere savetovali: "prodajte... kratkoročno za 19,60 +/- 0.05, sa zaustavljanjem kupovine iznad 20.20". Maksimum je bio 19,67, a prošle nedelje se prodavalo za 18,62. U isto vreme, nedelju dana ranije, u nedeljnom berzanskom izveštaju za švajcarski franak, brze i pozicionirane brokere smo savetovali da... “ponovo prodajte kratkoročno SFH, ako SFZ dostigne novi maksimum (iznad 1.1253), a evro ne bude mogao da dostigne novi maksimum, sa zaustavljanjem kupovine iznad 1.1350." Tako se i desilo i švajcarski franak je pao na minimum od 1.1118 u petak, 20. decembra u toku dana. Prošle nedelje, za martovski S & P, pozicioniranim i brzim brokerima smo savetovali: "Možete ponovo kupiti ako cene padnu na nivo nedeljne potpore (1748.75 - 1754.25), a zatim ponovo prodati ako cena skoči, sa zaustavljanjem kupovine ispod minimuma ovih kretanja". Nedeljni minimum je bio 1754, a u petak se prodavalo blizu maksimuma svih vremena od 1817,75. Nedeljni berzanski izveštaj savetuje da ostanete u kratkoročnom za zlato i evro, a sledeće nedelje u dugoročnom za sirovu naftu, kada će biti zona velikog preokreta za nas.

Najbolja trgovina koju smo savetovali u dnevnom berzanskom izveštaju je bila na tržištu plemenitih metala. U izveštaju od ponedeljka (16. decembar), brokere koji trguju zlatom smo savetovali: "Brzi brokeri su na nuli i mogu prodavati kratkoročno po ceni dnevnog otpora (1244.30 - 1247.30) sa zaustavljanjem kupovine iznad 1253 ili 1268, u zavisnosti od rizika koji hoćete da preuzmete.” Maksimum je bio 1251,70. Ove pozicije su zatim bile ispod 1228, narednog dana uoči objave koju je izneo FED. Istog dana, brokerima GLD smo savetovali: "Brokeri su na nuli i mogu prodavati kratkoročno za 120, sa zaustavljanjem kupovine iznad 121.50". Maksimum je bio 120.77 i GLD se prodavao za 115.94, nakon pada ispod 115 prethodnog dana. Brokerima srebrom, istog dana (16. decembra) smo savetovali: "Brzi brokeri su na nuli i mogu, takođe, prodavati kratkoročno po ceni otpora, sa zaustavljanjem kupovine iznad 2030, ili mogu da idu u dugoročno 1906 – 1914, sa zaustavljanjem kupovine ispod 1889". Maksimum je bio 2029. U četvrtak, 19. decembra, brokerima srebrom smo savetovali: "Brzi brokeri su u kratkoročnom sa zaustavljanjem kupovine iznad 2030. Prodajte 1/2 po ceni pada do 1920 +/- 0.10".  Minimum je bio 1910, tako da je to bila odlična dobit od polovine kratkoročnih pozicija.

Kratkoročna geokosmička kretanja

Ovoj sezoni praznika ne nedostaje uzbudljiv nebeski vatromet. To je prikladan način da se okonča Sunčev tranzit kroz ekspanzivan i optimističan znak Strelca, i da se pripremi za putovanje kroz zimski solsticij, i kroz mesec Jarca. Festivali će se uskoro završiti, a počeće ozbiljan posao smišljanja konstruktivnih i realnih planova za novu godinu.

Prvo na kosmičkom dnevnom redu, Venera kreće retrogradno, od 21. decembra do 31. januara. Svakih 8 godina Venera okreće retrogradno i direktno na gotovo istom mestu u Zodijaku. U ovih 8 godina, ona ovaj ples (retrogradan hod) izvodi pet puta, formirajući skoro savršen pentagram kada se tačke njenog retrogradnog ili direktnog hoda povežu u Zodijaku. To je jedna od dubokih misterija univerzuma koje inspirišu astrologe vekovima. Zašto Venera? Zašto pentagram? Kao astrolozi, posedujemo mnogo "skrivenih" znanja. Kao filozofi i metafizičari, takođe imamo puno teorija. Kao finansijski astrolozi, takođe imamo dosta iskustva koja pokazuju da ovi obrti imaju blizu 80% uticaja na kraj trendova osnovnih ciklusa kada su u pitanju cene akcija, u vremenskom okviru od dve nedelje, a često, upravo na dan, kao što je to bilo 6. marta 2009, i 10. oktobra 2002. Ova retrogradna Venera možda ima najslabiji uticaj, međutim, sada ona formira 8-godišnji ciklus. Njen uticaj na primarni ciklus je još uvek donekle velik i iznosi oko 50%.

Ono na šta retrogradna Venera utiče - i ono na šta je uticala prošle nedelje - je promena u politici centralne banke, kao što je Odbor Federalnih rezervi, koji je upravo najavio da će početi proces smanjivanja. Hoće li se to poklopi sa velikim preokretom maksimuma svih vremena? Ne znamo. Međutim, postoji sezonski trend, o kome se govorilo u nedavnom članku Vol strit žurnala, u kome se, takođe, kaže da će akcije od 23. decembra do 3. januara rasti češće, nego u bilo koje drugo doba godine. Treći januar će i dalje biti u vremenskom okviru od dve nedelje za preokret vrha primarnog ciklusa na koji utiče retrogradna Venera.

Postoji nekoliko drugih geokosmičkih faktora koji se odvijaju upravo sada, a koji utiču na berzanske preokrete i velike oscilacije cena. Heliocentrični Merkur je sada u Strelcu, od 15. - 26. decembra. To se poklapa sa velikim velikim oscilacijama cena na mnogim berzama, kao što su akcije i plemeniti metali. I jedni i drugi su imali velike oscilacije cena prošle nedelje. Akcije su se kretale od pada početkom nedelje do naglog skoka na maksimume svih svih vremena krajem nedelje. Plemeniti metali su se kretali u suprotnom smeru.

Mars će biti u opoziciji sa Uranom 25. decembra, formirajući veliki kvadrat sa Plutonom i Jupiterom koji će trajati do 8. januara. Sunce će biti u konjunkciji sa Plutonom 30. decembra, a oboje će praviti T-kvadrat sa Uranom i Jupiterom do 5. januara. Ako dodate tome i Mars, to je veliki krst. To su značajni aspekti. Dakle, normalno treba da očekujemo velike oscilacije cena, posebno sa Marsom, Jupiterom i Uranom u aspektu. To su planete koje donose nestabilnost i velike oscilacije cena. Jedini problem je što je ovo vreme praznika. Da li će ovo biti dovoljno da se pokrenu berze? Mi pretpostavljamo da u ovom slučaju neće biti tiho kao svake sezone. A ako berze buknu ili se preokrenu nadole, ovo su takođe konstelacije koje donose znake "panike" i/ili "histerije". Ovo nisu konstelacije koje se lepo ponašaju. One mogu biti uzbudljive i inovativne. Ali one takođe mogu remetiti i čak biti nasilne, pa dobro razmislite pre nego što preuzmete rizik u naredne dve nedelje.

Razmišljanja o dugoročnim kretanjima planeta

"Predviđam srećnu budućnost Amerikancima ako uspeju da spreče vladu da izgubi naklonost naroda pod izgovorom da se brine o njemu." - Tomas Džeferson (citat iz biltena koji smo nedavno dobili).

Vežite pojaseve i pripremite se za... bilo šta. Narednih pet meseci je verovatno najbizarniji, najčudniji, iznenađujući i eventualno frustrirajući period celokupnog kardinalnog klimaksa, tih "sedam godina nevolje koje su počele u januaru 2008, i trajaće do marta 2015. 

Poslednja 33 meseca (od 24. juna 2012. do 17. marta 2015.) bila su pod uticajem moćnog rastućeg kvadrata Urana i Plutona, najdugotrajnijeg glavnog aspekta u našem životu, koji sadrži sedam egzaktnih aspekata. Kao što je objašnjeno u detalje u knjizi Prognoze za 2014. i na vebinaru, ovo je deo kardinalnog klimaksa koji uključuje otkrića zakulisnih radnji koja su se desila u prvoj polovini ovog izuzetnog nebeskog događaja.

Najdramatičnija demonstracija ovih otkrića odvija se upravo sada, dok Jupiter pravi kardinalni T-kvadrat sa kvadratom Urana i Plutona, od avgusta 2013. do aprila 2014. U studijama finansijske astrologije, T-kvadrat Jupitera, Urana i Plutona ima istorijski uticaj na ekonomsku krizu i velike padove berze. Da li će imati isti uticaj i ovoga puta? Možda neće, jer je Odbor Federalnih rezervi, još uvek, u velikoj meri uključen u kupovinu hartija od vrednosti (intervencije na berzama), iako su najavili da će sada malo smanjiti kupovinu - sa 85 milijardi dolara mesečno, na 75, ali je to još uvek dovoljno da se interveniše na berzama.

Ono što možda ne podržava berze je, međutim, ako investitori preusmere pažnju sa monetarne i fiskalne politike na političke nemire i društveni haos. Ovo je mesto gde masa frustracija može da proključa, a može početi u svakom trenutku, od sada do 20. maja, kao prvo Venera, zatim Merkur, i konačno Mars kreću retrogradno. Venera počinje kosmičku paradu prvo marširajući napred, a zatim se okreće i maršira retrogradno od 21. decembra. Berze bi mogle učiniti isto, možda zbog eskalacije problema oko lansiranja Obamacare programa, koji se često ironično (i netačno) naziva zakon o zdravstvenoj zaštiti koju možete da priuštite. Desetine miliona ljudi bi od 10. januara moglo izgubiti pravo na svoju trenutnu zdravstvenu zaštitu (samo su produžili od 1. januara). Ove retrogradne planete, pod okriljem T-kvadrata Jupitera, Urana i Plutona, pokazuju nagle i eventualno nezakonite odluke da se menja zakon o zdravstvenoj zaštiti. Namera koja je navedena o izmeni tog akta je da bi vlada pomogla ljudima u nevolji. Istina, ljudima sada treba pomoć sa ovim zakonom koji svake nedelje izgleda sve više kao bezakonje. Ali kada jednom zakon postane pravosnažan, potrebno je više od jedne osobe da utiče na njegovu izmenu. Rezultat konstantnog menjanja zakona bez odobrenja Kongresa je da zbuni ljude još više, a zauzvrat može dovesti do nagle eskalacije masovne frustracije u SAD.

Ipak se bližimo kraju kardinalnog klimaksa (2008. – 2015.). Prosto je neverovatno, po našem skromnom mišljenju, da su Ben Bernanke i Odbor Federalnih rezervi, zajedno sa drugim centralnim bankama u svetu, u proteklih šest godina, kroz svoj pametan inženjering monetarne politike, bili u stanju da usmere ekonomiju daleko od velike depresije. Da, srednja klasa - klasa štediša je uništena. Ali bi bilo još gore da nisu "pritisnuli gas do daske" u smislu njihove dramatične politike monetarnih olakšica.

Smatramo da u sezoni praznika možemo da se osvrnemo i da budemo zahvalni za ono što su oni postigli. Oni su sprečili ozbiljnu ekonomsku depresiju. Sada, kada bi samo mogli da dobiju podršku političke klase i da donesu zdravu fiskalnu politiku koja će dovesti do zaista održivog rasta na duži rok, bili bismo im zahvalni i da nije ovaj praznik. Mogli bismo osećati sigurnost za budućnost, ne samo za sebe, već takođe, i za našu decu. Upravo sada, dok ulazimo u 2014, uopšte ne mislimo da budućnost izgleda svetla za našu decu, ne dok mi zaista ne počinemo da smanjujemo ovaj ogromni svetski dug. Smanjenje stope duga je samo početak. Ali mi još uvek treba da smanjimo ukupan dug, jer on samo nastavlja da raste sve više i više – što je odraz kvadrata Urana i Plutona.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD