Tel: 011.267.31.92, 064.387.222.4   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Ritam broja-7 Aktuelnosti Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Local Space Astrološki Arhetipovi Horarna astrologija AstroHealing Karmička astrologija Mundana astrologija Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Letnji raspust i radno vreme Instituta Dragi naši, malo obaveštenje za sve vas: škola neće raditi od 30. juna sve do 26. avgusta usled letnjeg raspusta. Uživajte u letu, a od septembra kreiramo još više radosti, energije i lepote!
» prikaži celu vest
Astrološki Kalendar za 2019. godinu Nedavno je izašao novi astrološki kalendar za 2019. godinu. Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu ispunjenja želja i velike vizije na najbolji način, a Astro Kalendar će nam pokazati koje su to predivne tačke u 2019. godini i kako najbolje možemo da iskoristimo potencijal ove divne godine koja je pred nama!
» prikaži celu vest
Alex Trenoweth - Astrološka konferencija u Beogradu 2018. Astrolog, Alex Trenoweth je napisala članak o svom iskustvu na astrološkoj konferenciji u Beogradu, u martu 2018.
» prikaži celu vest
Knjiga ''Energija Senke'' Nedavno je izašla iz štampe najnovija knjiga Aleksandra Imširagića "Energija Senke - Vodič za integraciju prošlih života". Svi zainteresovani za ovu knjigu mogu je naručiti direktno od nas.
» prikaži celu vest
Novi ISAR-ov predstavnik za Srbiju Međunarodna Asocijacija za Astrološka Istraživanja (ISAR) izabrala je Zoranu Stanojević za novog potpredsednika ISAR-a za Srbiju u naredne tri godine.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti
Horarna astrologija

Sudski sporovi u horarnoj astrologiji

Najčešća pitanja koja će horarni astrolog čuti u vezi sudskih sporova jesu: „Kakva će biti presuda?“ i „Da li da ga tužim? Mogu li pobediti u tom sporu?“

Podelimo prvo uloge na sudskoj sceni. Kao i obično, pitač je predstavljen vladarem prve kuće, a Mesec je njegov kosignifikator. Druga strana u sporu, bez obzira da li je u pitanju tužilac ili tuženi, predstavljena je vladarem sedme kuće.

Sudiji ćemo dodeliti vladara desete kuće, dok ćemo presudu pronaći preko puta njega – biće predstavljena vladarem četvrte kuće.

Kako druga kuća predstavlja našu podršku, kroz nju će biti prikazan advokat pitača. Naravno, to je i kuća njegovog novca, što će nam biti značajno ukoliko od presude zavisi da li će klijent dobiti neki novac od protivne strane ili će morati da ga isplati. Na isti način će vladar osme kuće, koja je druga od sedme, predstavljati novac i advokata druge strane.

Ukoliko bi advokat postavio pitanje u vezi ishoda sudskog spora u kome zastupa neku stranku, tada bi i on, i osoba koju zastupa bili predstavljeni vladarem prve kuće.

Prvi korak u analizi ovog tipa pitanja bi bio da procenimo kakvo je osnovno dostojanstvo vladara prve i sedme kuće. Što planeta ima više osnovnog dostojanstva, to je strana koju predstavlja više upravu. Naravno, to nije uvek garancija da će i presuda biti u njenu korist.

Da bismo procenili koja strana će dobiti spor, procenićemo nekoliko stvari:

- čiji signifikator ima veće slučajno dostojanstvo

- koja strana ima kontakt sa sudijom ili presudom; ako vidimo da je signifikator jedne strane u aspektu sa signifikatorom sudije ili presude, to će biti značajniji pokazatelj od njegovog slučajnog dostojanstva

- kojoj strani je sudija više naklonjen (na osnovu recepcija)

- ko će biti zadovoljniji presudom

Vansudsko poravnanje

Ako su vladari prve i sedme kuće u aplikacionoj konjunkciji, a još uvek nije pokrenut sudski spor, možemo zaključiti da će se strane dogovoriti pre nego što jedna strana podnese tužbu protiv druge. Ukoliko je tužba već podneta, doći će do vansudskog poravnanja pre izricanja presude.

Ponekad će pitač imati dilemu da li je bolje da se nagodi ili ne. Da bismo procenili koliko lako može doći do nagodbe, pogledaćemo kvalitet znaka u kome se nalazi vladar sedme kuće. Ukoliko je u fiksnom znaku, protivna strana će čvrsto stajati pri svom zahtevu i neće popustiti. Kardinalni znak će ukazati da će brzo popustiti, dok će promenljivi znak reći da će do dogovora lako doći jer je druga strana fleksibilna i samim tim spremna da na pravi kompromis.  

Primer

Klijentkinja je bila na doktorskim studijama, radeći istovremeno kao asistent na fakultetu. U jednom trenutku je došla u sukob sa mentorkom, dobila otkaz i prekinula studije. Dolazi sa pitanjem: „Da li ću završiti doktorat? Da li da tužim profesorku?“

Klijentkinja je, kao i obično predstavljena vladarem prve kuće (Merkurom), dok je njen kosignifikator Mesec, koji govori o njenom emotivnom stanju. Iako bi profesorka u nekoj drugoj situaciji bila predstavljena vladarem devete kuće, u ovom slučaju je ona potencijalni protivnik na sudu, tako da će ovde njen signifikator biti vladar sedme kuće, Jupiter.

U tradicionalnoj horarnoj astrologiji studije su predstavljene vladarem devete kuće bez obzira da li je reč o dodiplomskim ili postdiplomskim studijama. U ovom slučaju vladar devete kuće je Saturn, a Mesec, klijentkinjin kosiginifikator, se nalazi upravo na vrhu devete kuće u Jarcu, znaku kojim vlada Saturn, što nam govori da je ona jako zainteresovana za svoj doktorat.

Istovremeno, Mesec je u znaku svog izgona, odakle zaključujemo da se ona prilično loše oseća zbog ovog problema. Takođe, Mesec je u znaku Jupiterovog izgona, što nam govori da klijentkinja gaji snažan antagonizam prema profesorki.

Merkur je u Ribama, znaku svog pada i izgona, tako da, bez obzira što klijetkinja smatra da je oštećena, zaključujemo da uopšte nije upravu. Ni profesorkin signifikator nije u boljem stanju – u izgonu je, tako da pravda nije ni na njenoj strani. Izgleda da su obe strane bile nekorektne u ovom sukobu.

Merkur je u znaku Jupiterovog sedišta. Kako pouzdano znamo da klijentkinja ne gaji nikakvu naklonost prema profesorici, ovo je onda znak da je u njenoj vlasti. Sa druge strane, iako je profesoricin signifikator, Jupiter, u Blizancima, znaku kojim vlada Merkur, on se nalazi u konjunkciji sa Ascendentom, ali još uvek nije u prvoj kući, nego je na samom kraju dvanaeste. To znači da profesorica kontroliše situaciju.

Sudija je predstavljen vladarem desete kuće, Saturnom, koji se nalazi na 11 stepeni Škorpiona, gde je Jupiter u svom terminu, a Merkur je peregriniran. Dakle, sudija bi bio naklonjen profesorici.

Presuda je predstavljena vladarem četvrte kuće, Suncem. Obe strane su ravnodušne prema presudi jer se i Merkur i Jupiter nalaze na mestu gde je Sunce peregrinirano. Takođe, ni jedna strana nije u vezi sa presudom (ni Merkur ni Jupiter nisu u aspektu sa Suncem).

Ako pogledamo da li je signifikator jedne od strana u aspektu sa signifikatorom sudije, vidimo da je Merkur u aplikacionom trigonu sa Saturnom. Međutim, pre nego što dođe do perfekcije aspekta, on će napraviti konjunkciju s Marsom, tako da ne možemo ni klijentkinju, ni profesoricu da povežemo sa sudijom.

Kada sumiramo rezultate, možemo zaključiti da nikako nije dobra ideja da tuži profesoricu jer ona kontroliše situaciju i sudija bi joj bio naklonjen.

Što se tiče doktorata, ponovo će trigon između Merkura (klijentkinje) i Saturna (studija) sprečiti Mars, tako da ništa neće biti ni od toga.

I na kraju, Mesec u praznom hodu dodatno potvrđuje zaključak da se ništa neće dogoditi kako po pitanju studija, tako ni po pitanju tužbe.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD