Tel: (+381) 11.267.0711, (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224   |   E-mail: info@profesionalnaastrologija.com   |   Facebook
Početna   |   O nama   |   Astro News   |   Astrološke usluge
Članci po kategorijama
Hronike neba Poslovna prognoza Aktuelnosti Faze Meseca Ritam broja-7 Astrološki članci Ljuboskop Astro teme Kod za astrologa Astrologija dece Astrološki Arhetipovi Local Space Horarna astrologija Mundana astrologija Karmička astrologija AstroHealing Astrološki razgovori Astro Mitologija Duša čoveka Liber Aeternus Astrologija kristala
Kurs: Vitalnost, zdravlje i sinteza natalnog horoskopa Zdravlje i bolest žive u jednom horoskopu kao suprotni principi, kao stvar uzroka i posledice koji se mešaju. Bolesti nastaju kao rezultat nekadašnjih akcija, zato što Mars (naše akcije) vremenom postaje Saturn (karma, posledica naših akcija). Ovaj dvomesečni kurs počinje 11.05. i održavaće se svake srede od 19h u online varijanti.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Inicijacije Venere 2022 U prodaji je nova knjiga „Inicijacije Venere 2022“ od autorke Ivane Šaljić. Knjiga je zamišljena kao vodič za Veneru i osvetljava nam sva važna mesta inicijacije za prevazilaženje toka inercije i instaliranja višeg kvaliteta naše Venere. Zato je važno da razumemo kako se Venera oseća u svakom znaku, kako izgleda njena priča ako je živi po inerciji i kako može da izgleda kada podigne energiju i kada je u balansu.
» prikaži celu vest
Astrološki kalendar za 2022. godinu Astrološki kalendar, vaš jedinstveni vodič za 2022. je u prodaji! Pozvani smo da iskoristimo ovu godinu manifestacije, obilja i kreiranja novih uverenja na najbolji način, a Astrološki kalendar će nam pokazati koje su to sve važne tačke koje se aktiviraju u predstojećoj godini.
» prikaži celu vest
Nova knjiga: Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti Najnovija knjiga Aleksandra Imširagića “Anđeli Zodijaka – Stubovi Svesti” detaljno objašnjava astrološku vezu između Anđela i odgovarajućih planetarnih kodova. Takođe, pored posebne povezanosti 72 Anđela Zodijaka i 72 draga kamena / minerala – u knjizi su objašnjene tehnike otkrivanja 5 ključnih Anđela za svaku osobu: Anđela Zvezde, Anđela Čuvara, Anđela Prelaza, Anđela Višeg Ja i Anđela Poruke.
» prikaži celu vest
NOVA KNJIGA: Reinkarnacijska Astrologija Izašla je nova knjiga Aleksandra Imširagića ''Reinkarnacijska Astrologija''. Pođite sa nama na putovanje vaše Duše i otkrijte kako da promenite prošlost i kreirate još sjajniju budućnost. Svi potrebni odgovori, kao i alati, kriju se u sasvim posebnoj astrološkoj oblasti – Reinkarnacijskoj Astrologiji.
» prikaži celu vest
» prikaži još vesti

Sudski sporovi u horarnoj astrologiji

Najčešća pitanja koja će horarni astrolog čuti u vezi sudskih sporova jesu: „Kakva će biti presuda?“ i „Da li da ga tužim? Mogu li pobediti u tom sporu?“

Podelimo prvo uloge na sudskoj sceni. Kao i obično, pitač je predstavljen vladarem prve kuće, a Mesec je njegov kosignifikator. Druga strana u sporu, bez obzira da li je u pitanju tužilac ili tuženi, predstavljena je vladarem sedme kuće.

Sudiji ćemo dodeliti vladara desete kuće, dok ćemo presudu pronaći preko puta njega – biće predstavljena vladarem četvrte kuće.

Kako druga kuća predstavlja našu podršku, kroz nju će biti prikazan advokat pitača. Naravno, to je i kuća njegovog novca, što će nam biti značajno ukoliko od presude zavisi da li će klijent dobiti neki novac od protivne strane ili će morati da ga isplati. Na isti način će vladar osme kuće, koja je druga od sedme, predstavljati novac i advokata druge strane.

Ukoliko bi advokat postavio pitanje u vezi ishoda sudskog spora u kome zastupa neku stranku, tada bi i on, i osoba koju zastupa bili predstavljeni vladarem prve kuće.

Prvi korak u analizi ovog tipa pitanja bi bio da procenimo kakvo je osnovno dostojanstvo vladara prve i sedme kuće. Što planeta ima više osnovnog dostojanstva, to je strana koju predstavlja više upravu. Naravno, to nije uvek garancija da će i presuda biti u njenu korist.

Da bismo procenili koja strana će dobiti spor, procenićemo nekoliko stvari:

- čiji signifikator ima veće slučajno dostojanstvo

- koja strana ima kontakt sa sudijom ili presudom; ako vidimo da je signifikator jedne strane u aspektu sa signifikatorom sudije ili presude, to će biti značajniji pokazatelj od njegovog slučajnog dostojanstva

- kojoj strani je sudija više naklonjen (na osnovu recepcija)

- ko će biti zadovoljniji presudom

Vansudsko poravnanje

Ako su vladari prve i sedme kuće u aplikacionoj konjunkciji, a još uvek nije pokrenut sudski spor, možemo zaključiti da će se strane dogovoriti pre nego što jedna strana podnese tužbu protiv druge. Ukoliko je tužba već podneta, doći će do vansudskog poravnanja pre izricanja presude.

Ponekad će pitač imati dilemu da li je bolje da se nagodi ili ne. Da bismo procenili koliko lako može doći do nagodbe, pogledaćemo kvalitet znaka u kome se nalazi vladar sedme kuće. Ukoliko je u fiksnom znaku, protivna strana će čvrsto stajati pri svom zahtevu i neće popustiti. Kardinalni znak će ukazati da će brzo popustiti, dok će promenljivi znak reći da će do dogovora lako doći jer je druga strana fleksibilna i samim tim spremna da na pravi kompromis.  

Primer

Klijentkinja je bila na doktorskim studijama, radeći istovremeno kao asistent na fakultetu. U jednom trenutku je došla u sukob sa mentorkom, dobila otkaz i prekinula studije. Dolazi sa pitanjem: „Da li ću završiti doktorat? Da li da tužim profesorku?“

Klijentkinja je, kao i obično predstavljena vladarem prve kuće (Merkurom), dok je njen kosignifikator Mesec, koji govori o njenom emotivnom stanju. Iako bi profesorka u nekoj drugoj situaciji bila predstavljena vladarem devete kuće, u ovom slučaju je ona potencijalni protivnik na sudu, tako da će ovde njen signifikator biti vladar sedme kuće, Jupiter.

U tradicionalnoj horarnoj astrologiji studije su predstavljene vladarem devete kuće bez obzira da li je reč o dodiplomskim ili postdiplomskim studijama. U ovom slučaju vladar devete kuće je Saturn, a Mesec, klijentkinjin kosiginifikator, se nalazi upravo na vrhu devete kuće u Jarcu, znaku kojim vlada Saturn, što nam govori da je ona jako zainteresovana za svoj doktorat.

Istovremeno, Mesec je u znaku svog izgona, odakle zaključujemo da se ona prilično loše oseća zbog ovog problema. Takođe, Mesec je u znaku Jupiterovog izgona, što nam govori da klijentkinja gaji snažan antagonizam prema profesorki.

Merkur je u Ribama, znaku svog pada i izgona, tako da, bez obzira što klijetkinja smatra da je oštećena, zaključujemo da uopšte nije upravu. Ni profesorkin signifikator nije u boljem stanju – u izgonu je, tako da pravda nije ni na njenoj strani. Izgleda da su obe strane bile nekorektne u ovom sukobu.

Merkur je u znaku Jupiterovog sedišta. Kako pouzdano znamo da klijentkinja ne gaji nikakvu naklonost prema profesorici, ovo je onda znak da je u njenoj vlasti. Sa druge strane, iako je profesoricin signifikator, Jupiter, u Blizancima, znaku kojim vlada Merkur, on se nalazi u konjunkciji sa Ascendentom, ali još uvek nije u prvoj kući, nego je na samom kraju dvanaeste. To znači da profesorica kontroliše situaciju.

Sudija je predstavljen vladarem desete kuće, Saturnom, koji se nalazi na 11 stepeni Škorpiona, gde je Jupiter u svom terminu, a Merkur je peregriniran. Dakle, sudija bi bio naklonjen profesorici.

Presuda je predstavljena vladarem četvrte kuće, Suncem. Obe strane su ravnodušne prema presudi jer se i Merkur i Jupiter nalaze na mestu gde je Sunce peregrinirano. Takođe, ni jedna strana nije u vezi sa presudom (ni Merkur ni Jupiter nisu u aspektu sa Suncem).

Ako pogledamo da li je signifikator jedne od strana u aspektu sa signifikatorom sudije, vidimo da je Merkur u aplikacionom trigonu sa Saturnom. Međutim, pre nego što dođe do perfekcije aspekta, on će napraviti konjunkciju s Marsom, tako da ne možemo ni klijentkinju, ni profesoricu da povežemo sa sudijom.

Kada sumiramo rezultate, možemo zaključiti da nikako nije dobra ideja da tuži profesoricu jer ona kontroliše situaciju i sudija bi joj bio naklonjen.

Što se tiče doktorata, ponovo će trigon između Merkura (klijentkinje) i Saturna (studija) sprečiti Mars, tako da ništa neće biti ni od toga.

I na kraju, Mesec u praznom hodu dodatno potvrđuje zaključak da se ništa neće dogoditi kako po pitanju studija, tako ni po pitanju tužbe.

© Kepler asocijacija profesionalnih astrologa, Beograd, Srbija. Sva prava zadržana, 2011. // Design & Coding by studio triD